SoruCevap
Yeni Üye
Yemek yedikten sonra yaşanan gaz sorunu bireylerin hayat kalitesini düşüren kıymetli bir ögedir. Çoklukla kolay hayat usulü değişiklikleriyle denetim altına alınabilir. Medikal tedavi gören bireylerin de ilaç desteğinin yanında beslenme tertibinde değişiklikler yapmaları gerekir. Karındaki şişlik bireyleri hem fizikî hem de toplumsal olarak etkilemektedir. Mahsusen kıyafet tercihlerinde bireyleri kısıtlayabilir. Zira öğlen yemeğinden sonra oluşan şişkinlikler sıkı bir pantolon ya da kıyafet giydiyseniz sizi rahatsız edecektir. Bu yüzden insanları ruhen de etkilemektedir. Umumiyetle sezaryen, mide ve barsak ameliyatı üzere cerrahi müdahalelerden sonra da hastalara bir müddet gazsız beslenmeleri önerilir. Zira tüketilen besinler kimsede dayanılmaz agrılara yol açabilir. Pekala nedir bu gaz yapıcı besinler ve hangi değişklikler ile diyetin gaz sorunu azaltılabilir?
GAZ YAPICI BESİNLER
Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye üzere sebzeler
Kurubaklagiller ( nohut, kurufasulye, mercimek)
Baklagil çorbaları ( mercimek, ezogelin çorba ..)
Portakal, kavun, kiraz üzere meyveler
Soğuk süt , ayran
Soğuk tüketilen yiyecekler
Gazlı içecekler
Kepekli ekmek
Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar,
Sucuk, salam, sosis, pastırma,
Alkollü içecekler,
Çok soğuk ve sıcak besinler,
Koyu çay ve kahve,
Acılı baharatlar.
TEKLIFLER
Azar azar ve sık besleniniz,
Günde 5-6 öğün tüketiniz,
Yemeklerinizi bol çiğneğiniz,
Yavaş yemek yiyiniz,
Yemeklerinizi ılık tercih ediniz,
Süt ve yoğurt gaz yapabilir gelgelelim , muhallebi , sütlaç yahut yayla çorbası tüketilebilir .
Yemek tarafken konuşmayınız.
Pipetle içeçecek içmeyiniz.
Gazlı içecek tüketmeyiniz.
GAZ YAPICI BESİNLER
Pırasa, karnabahar, brokoli, lahana, kereviz, enginar, turp, bezelye üzere sebzeler
Kurubaklagiller ( nohut, kurufasulye, mercimek)
Baklagil çorbaları ( mercimek, ezogelin çorba ..)
Portakal, kavun, kiraz üzere meyveler
Soğuk süt , ayran
Soğuk tüketilen yiyecekler
Gazlı içecekler
Kepekli ekmek
Bütün yağlı yiyecekler, kızartmalar, kavurmalar,
Sucuk, salam, sosis, pastırma,
Alkollü içecekler,
Çok soğuk ve sıcak besinler,
Koyu çay ve kahve,
Acılı baharatlar.
TEKLIFLER
Azar azar ve sık besleniniz,
Günde 5-6 öğün tüketiniz,
Yemeklerinizi bol çiğneğiniz,
Yavaş yemek yiyiniz,
Yemeklerinizi ılık tercih ediniz,
Süt ve yoğurt gaz yapabilir gelgelelim , muhallebi , sütlaç yahut yayla çorbası tüketilebilir .
Yemek tarafken konuşmayınız.
Pipetle içeçecek içmeyiniz.
Gazlı içecek tüketmeyiniz.