Antep Allı Yeşilli Dolma: Genellikle pirinç veya bulgur, soğan, sarımsak, çeşniler ve tercihen yağlı kıyma kullanılarak hazırlanan iç harcın patlıcan, yeşilbiber, kırmızıbiber, domates, asma yaprağı, sakız kabağı, haylan kabağı, pancar ve acur gibi taze sebzelere doldurulup aynı tencere pişirilmesi ile yapılan isteğe göre yeşil erik, koruk ve sumak ekşisi ile mayhoş bir tat kazandırılan bir dolma yemeği türü.
Antep Baklavası: Sert buğday unundan hazırlanan hamurun çok ince açılan ~40 katmanı arasına Antep fıstığıyla birlikte isteğe göre kaymak da konulduktan sonra eritilmiş sade yağ dökülüp fırında pişirilmesi ve son olarak üzerine kaynar şerbet dökülmesiyle yapılan bir tatlı türü.
Antep Beyranı: Bir yaşını doldurmamış koyunların kol ve boyun etlerinin ilikli kemikler ve iç yağı ile birlikte 10-12 saat pişirilmesi, pişirilen etin harlı ocaklarda bakır sahanlarda kavrulan ve sarımsakla biber ilave edilen önceden haşlanmış pirinç üzerine bol et suyuyla birlikte boca edilip alevlendirilmesiyle yapılan bir çorba türü.
Antep Bulguru: Yüksek oranda protein ve lutein içeren sert (Triticum durum) buğdaylardan, temizlenme, yıkanma, pişirilme, kurutulma, tavlanma ve parlatılma işlemlerinden geçirilerek üretilen, kendine has koku ve aroması bulunan, düzgün ve homojen yüzeyli, parlak veya mat sarı renkli ve diğer bulgurlara göre daha köşeli olan bir buğday türü.
Antep Dolmalık Biber Kurusu: Latince tür ismi Capsicum annuum L. olan dolmalık biberlerin sap kısımları ve çekirdekleri ayrıldıktan sonra pamuk ipliğine iğne ile dizilerek güneş altında doğal olarak kurutulmasıyla elde edilen sert, kırılgan ve kırmızı renkte kışlık bir biber kurusu türü.
Antep Fıstığı: Dünya Antep fıstığı üretiminde ikinci sırada gelen Türkiye'nin "ilk kez" ve en çok Antep fıstığı üreten ili Gaziantep'tir. Küçük ebadına rağmen dünya çapında lezzeti ile tanınan ve "uzun" olarak adlandırılan Antep fıstığı türü, geç olgunlaşan, yüksek verimli ve en yaygın olan Antep fıstığı çeşididir.
Antep Fıstık Ezmesi: Boziç olarak adlandırılan erken hasat edilmiş Antep fıstığının henüz kırmızıya dönmemiş yeşil renkli içlerinin ezilmesi, su ve şeker ile belirli ölçülerde hazırlanmış sıcak şerbet ile karıştırılması ve soğuduğunda el ile yoğrulup, açılması ve lokmalar şeklinde kesilmesi ile yapılan bir tür tatlı.
Antep Firiği: Tam olgunlaşmamış yeşil haldeki durum buğdayı başaklarının ateşte yakılmasıyla yapılan, görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, sarı-yeşil-kahverengi renkli olan ve kendine özgü tat ve is (tütsü) kokusu bulunan bir tahıl türü.
Antep Firik Pilavı: Antep Firiği, Antep Bulguru, sadeyağ, karabiber, tuz ve su ana malzemeleriyle birlikte isteğe göre haşlanmış nohut, iri doğranmış kırmızı biber, soğan, domates veya biber salçası, et veya kıyma kullanılarak yapılan bir pilav türü.
Antep Firikli Acur Dolması: Sapları kesilerek içi oyulan acurların içine, Antep Firiği, bulgur, yağlı kıyma, biber ve domates salçası, pul biber, soğan, sarımsak ve domatesten oluşan iç harcın doldurulması, bir domates dilimi veya acurun baş kısmı ile ağzının kapatılması, pişirilmesi ve pişirme işleminin sonuna doğru limon suyu, sumak ekşisi veya koruk ekşisi eklenmesiyle yapılan bir dolma yemeği türü.
Antep İşi: Beyaz, sarı ve krem renkli ipek ve koton ipliklerle beyaz veya krem rengi kumaş üzerine yapılan "Antik Antep İşi" ve farklı renkli iplikler kullanılarak susma ve ajur modelleri ile süslemeler yapılan "Renkli Antep İşi" olmak üzere iki çeşidi bulunan bir nakış türü.
Antep Katmeri: Buğday unundan yapılan hamurun açılıp içine Antep Fıstığı, sadeyağ, pancar şekeri ve kaymak konulmasından sonra kare bir mektup zarfı şeklinde kapatılıp üzeri kızarıncaya kadar pişirilmesiyle yapılan bir tatlı türü.
Antep Köy Kahkesi: Kahkelik un, nohut mayası, toz şeker, mahlep, irmik, süt kreması, rezene, çörek otu, tarçın ve susam kullanılarak yapılan, yerken ağızda dağılan bir yapısı olan halka şeklinde tatlı bir kurabiye türü.
Antep Kurabiyesi: İrmik, sadeyağ, Antep boziç fıstığı, beyaz şeker ve un kullanılarak yapılan, sade olanları beyaz renkli ve hilal şeklinde, fıstıklı olanları ise yassı, uzun ve yeşil renkte olan bir kurabiye türü.
Antep Kuruluk Patlıcanı: Hasat edilen patlıcanların ikiye kesilerek içleri oyulması, iplere dizilerek güneşte kurutulmasıyla elde edilen, açık renkli, ince et kalınlığına sahip ve piştikten sonra yumuşak bir hal alan ve dolması yapılmak suretiyle tüketilen kışlık bir patlıcan kurusu türü.
Antep Kutnu Kumaşı: Gaziantep'te yüzyıllardır üretilen ve kullanılan, genellikle çözgü sateni veya bez ayağı örgüsü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan, çözgüsü ince ipek atkısı da pamuk-ipek olan bir tür atlas kumaş türü.
Antep Maş Piyazı: Latince tür adı Vigna radiata L. olan ve bezelyeye benzeyen yeşil renkli maş fasulyesinin haşlanıp üzerine taze soğan, maydanoz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi eklenmesiyle yapılan ve isteğe göre ceviz içi, nar taneleri ve taze sarımsakta eklenen bir piyaz türü.
Antep Menengiç Kahvesi: Gaziantep'in dağlık kesiminde yabani olarak yetişen menengiç tanelerinin toplanıp kavrulmasından sonra süt ile pişirilmesiyle yapılan ve kafein içermeyen bir kahve türü.
Antep Meyan Şerbeti: Latince adı Glycyrrhiza glabra L. türü meyan kökü, tarçın, karanfil, gülsuyu, su ve buz ile yapılan ve içeriğinde başka herhangi bir tatlandırıcı madde bulunmayan geleneksel bir şerbet türü.
Antep Muskası: Şeritler halinde kesilen üzüm pestillerinin içine Antep boziç fıstığı, nişasta ve pudra şekerinden oluşan iç harcının konulup bir muska gibi üçgen şeklinde sarılmasıyla yapılan tatlı bir atıştırmalık türü.
Antep Nohut Dürümü: İlikli kemiklerle birlikte haşlanmış nohut, taze ve kuru soğan, yeşil ve kapya biber, maydanoz, domates, patlıcan veya patates kızartması, nar ekşisi, tuz, kimyon, sumak, kırmızı toz biber ve karabiber karışımının Gaziantep Tırnaklı Pidesi (veya lavaş ekmeği) içine konulup sarılması ile yapılan bir dürüm türü.
Antep Oğuzeli Narı: Olgunlaştığında köşelerinden hafif basık hale gelen, sarımsı beyaz taneleri ekşi veya mayhoş olmayan, Punica granatum L. türüne ait tatlı bir nar çeşidi.
Antep Pekmezi: Dökülgen çeşidi üzümden elde edilen normal pekmezin mayalanıp katılaştırılması ile yapılan, sarı-kahve renkli ve macun kıvamında olan bir pekmez türü.
Antep Sıkma Peyniri: Gaziantep meralarında otlayan koyun ve keçilerin sütlerinden yapılan, mayalanmayla elde edilen telemesi haşlanan, yarı sert, esnek, kesilince ufalanmayan, gözeneksiz, elde sıkıldığı için belirgin bir şekli olmayan, yerken ağızda kolayca dağılan ve çiğnerken ağızda gıcırdayan bir beyaz peynir türü.
Antep Sumağı: Latince adı Rhus coriaria L. olan, Gaziantep'te ağırlıklı olarak kendiliğinden yetişmekle birlikte ticari olarak da yetiştirilen bitki meyvelerinin kurutulması ve tuz ile birlikte öğütülmesiyle elde edilen ve yemeklere ekşi bir tat kazandıran kırmızımsı renkte bir baharat türü.
Antep Şiveydizi: İri kuşbaşı ya da kemikli koyun eti, taze soğan ve sarımsak, nohut, süzme yoğurt, yağ, kuru nane, yumurta, karabiber ve tuz ile yapılan sulu bir yemek türü.
Antep Tırnaklı Pidesi: Ekmeklik buğday unu, su, maya ve tuzdan oluşan cıvık hamurun yaklaşık 20 cm eninde 40 cm boyunda elle açılıp parmak uçlarıyla üzerine iz yapılmasından sonra fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan ve ekmek gibi tüketilen sade bir pide türü.
Antep Urmu Dut Şurubu: Sadece Gaziantep ve diğer bir kaç ilde yetişen ve bir tür ekşi karadut olan urmu dutlarına şeker ilave edilerek yapılan bir şurup türü.
Antep Yuvarlaması: Toklu denilen yaşını doldurmamış dişi koyun etinden hazırlanan nohut büyüklüğündeki küçük köftelerin, et suyu ve nohut ile pişirilmesinden sonra süzme yoğurt eklenmesi ve üzerine naneli kızgın yağ dökülmesiyle yapılan bir çorba türü.
Araban Sarımsağı: Diğer sarımsak türlerine göre daha erken ekilen ve büyürken üzerinden bir kış geçen, dişleri iri, aroması ve kokusu keskin, diş et rengi krem-sarı renkte olan Allium Sativum L. türüne ait bir sarımsak türü.
Gaziantep Alaca Çorba: Dövme (aşurelik buğday), kabuklu siyah mercimek, nohut, soğan, kurutulmuş kırmızıbiber, kurutulmuş tarhun, pul biber, sadeyağ, tuz, su ve isteğe göre nane kullanılarak yapılan bir çorba türü.
Gaziantep Alinazik (Alenazik): Mangalda şişte pişirilmiş koyun eti (kuşbaşı veya kıyma), közlenmiş (tohumsuz) patlıcan, süzme yoğurt, sarımsak, sadeyağ ve kırmızı toz biber kullanılarak hazırlanan bir yemek türü.
Gaziantep Altı Ezmeli Kebap: Közlenmiş domates ile yeşilbiberden oluşan ezmenin üzerine genellikle erkek koyun etinin kuşbaşı veya kıymasının mangalda pişirilip koyulmasıyla yapılan ve üzerine ince kıyılmış maydanoz konularak sıcak olarak servis edilen bir kebap türü.
Gaziantep Arap Köftesi: İnce bulgur, yağsız dana veya koyun kıyması, soğan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve suyun yoğurularak fındık büyüklüğünde köfteler yapılması ve bu köftelerin suda haşlanmasından sonra sadeyağda kızartılmasıyla yapılan; isteğe göre sarımsaklı yoğurt, kıyılmış maydanoz, semizotu ve pancar yaprağından hazırlanan cacık ile servis edilen yöresel bir yemek türü.
Gaziantep Bakır El İşlemeciliği: Sadece bir çekiç ve bir çelik kalemle ve herhangi bir lehim veya kaynaklama işlemi uygulanmadan yekpare olarak (tek parçadan) çeşitli motifli bakır eşyaların üretildiği bir el sanatı türü.
Gaziantep Börek Çorbası: Kuşbaşı koyun eti, nohut, süzme yoğurt, yumurta, sadeyağ ve "börek" adı verilen kavrulmuş koyun kıyma, un ve soğanla hazırlanan küçük hamurlarla yapılan ve üzerine naneli ve karabiberli kızdırılmış yağ dökülerek servis edilen bir çorba türü.
Gaziantep Börk (Mıcırık) Aşı: Kuşbaşı et veya kıyma, pirinç, salça, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, sumak, kırmızı biber, nane ve tuz ile börk (patlıcanın baş ve sap kısmı) ve mıcırık (patlıcanın oyulan iç kısmı) kullanılarak hazırlanan ve kurutmak amacıyla işlenen patlıcanlardan artakalan patlıcan parçalarını değerlendirmek için yapılan bir yemek türü.
Gaziantep Cağırtlak Kebabı: Genellikle erkek koyunlardan elde edilen akciğer, karaciğer, yürek, böbrek ve yağ olarak çöz yağı veya kuyruk yağının kuşbaşı doğranmasından sonra terbiye edilmeden bir şişe sırasıyla tek tek dizilip mangalda pişirilmesiyle yapılan bir sakatat kebabı türü.
Gaziantep Dolangel Tatlısı: Baklavalık yufkaların üzerine süt, irmik ve kaymaktan oluşan muhallebinin sürülmesi, muhallebinin üzerine eritilmiş sadeyağ sürülmesi, yağın üzerine kaymak sürülmesi, kaymak üzerine de Antep fıstığı veya ceviz içi serpilmesi, çok sıkıştırılmadan rulo yapılması, rulonun kendi etrafında spiral şeklinde sarılması, üzerine eritilmiş sadeyağ dökülmesi, fırında pişirilmesi ve şerbetlenmesi ile yapılan ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı türü.
Gaziantep Doğrama: Kuşbaşı doğranmış yağlı koyun eti, haşlanmış nohut ve patlıcan ana malzemeleriyle birlikte, soğan, domates ve biber salçası, domates, yeşil biber, kırmızı biber, sumak ekşisi, karabiber, kuru nane, sarımsak, tuz ve sadeyağ kullanılarak yapılan bir sebze yemeği türü.
Gaziantep Erik Tavası: Yeşil renkli can eriği, kuşbaşı ya da orta yağlı iri çekilmiş zırh kıyma, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, şeker, karabiber, sadeyağ ve tuz kullanılarak fırında veya ocakta pişirilerek yapılan ekşimsi tatta bir tava yemeği türü.
Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolması: Koyun etli taze fasulye yemeği ile iç harcında koyun kıyması ve pirinç bulunan kabak dolmasının aynı tencerede pişirilmesi suretiyle üretilen yöresel bir yemek türü.
Gaziantep İçli Köftesi: Yağsız kıyma, ince bulgur, soğan, buğday unu, kırmızı toz biber ve tuzdan oluşan dış harçtan hazırlanan limon büyüklüğündeki içi oyulmuş köftelerin yağlı kıyma, soğan, sadeyağ, Antep fıstığı, ceviz, badem, karabiber, yenibahar ve tuzdan oluşan iç harcı ile doldurulup kızartılarak veya haşlanarak pişirilmesiyle yapılan bir içli köfte türü.
Gaziantep Haveydi Köfte: Köftelik ince bulgur, domates ve biber salçası, tuz, kırmızı ve karabiber ve yağda kavrulmuş soğana isteğe göre domates, kıyılmış maydanoz, taze soğan ve sarımsak, ceviz içi, tarhun veya fıstık içi eklenip sakız kıvamına gelinceye değin iyice yoğrulmasından sonra tombul ve büyük köfteler halinde şekillendirilmesiyle yapılan ve çiğ köfteye benzeyen bir köfte türü.
Gaziantep Kabaklama: Mevsimine göre kışlık kabak veya yazlık kabak, parça veya kemikli et, nohut, soğan, domates ve biber salçası, sarımsak, sumak ekşisi, sadeyağ, kırmızıbiber, karabiber ve kuru nane kullanılarak yapılan acılı ve ekşili bir yöresel yemek türü.
Gaziantep Keme Kebabı: Koyunun genellikle döş bölümünden elde edilen kuşbaşı veya kıymadan sıkılan ceviz büyüklüğündeki et parçalarıyla, aynı büyüklükte kesilen ve yeraltında yetişen bir mantar türü olan keme (domalan) mantarı parçalarının şişlere dizilip mangalda köz üzerinde pişirilmesiyle yapılan bir kebap türü.
Gaziantep Kuymağı: Kavrulan una şekerli veya pekmezli su eklenerek boza kıvamına gelinceye değin pişirilmesi, servis edilirken üzerine eritilmiş sadeyağ veya tereyağı dökülmesi ve isteğe göre üzerine tarçın, ceviz, Antep fıstığı veya karabiber serpilmesi ile hazırlanan yöresel bir tatlı türü.
Gaziantep Küşleme Kebabı: Kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından çıkarılan ve kuzu bonfile olarak da bilinen yağsız ve sinirsiz kuzu küşleme etinin iri iri kesilmesinden sonra herhangi bir baharat kullanılmadan sadece tuz ve zeytinyağı ile harmanlanıp şişlere dizilmesi ve mangalda pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir kebap türü.
Gaziantep Lahmacunu: Pidelik undan yapılmış ve açılmış hamur yüzeyinin, zırhla çekilmiş kuzu eti kıyması (döş ve kaburga kısımlarından), maydanoz, domates, sarımsak, biber, tuz, kara ve kırmızı biberden oluşan harç malzemesi ile tamamen kaplanması ve taş fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan ince ve gevrek bir pide türü.
Gaziantep Lebeniye Çorbası: Süzme yoğurt, koyun kıyma, nohut ve pirinç ana malzemeleriyle birlikte yumurta, zeytinyağı, sadeyağ, kuru nane ve karabiber kullanılarak hazırlanan yöresel bir çorba türü.
Gaziantep Malhıtalı (Mercimekli) Köftesi: Pişirilmiş malhıta (kırmızı mercimek), pişirilmiş ince bulgur, kuru soğan ve sarımsak, taze soğan ve sarımsak, maydanoz, taze ve kuru tarhun, biber ve domates salçası, kırmızı toz biber, kimyon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan karışımın iyice yoğrulup şekillendirilmesiyle yapılan bir tür büyük çiğ köfte türü.
Gaziantep Mumbar Dolması: Yağlı koyun kıyması, bulgur (veya pirinç), domates ve biber salçası, soğan, sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber, yenibahar ve tuzdan oluşan karışımın koyun bağırsağına doldurulup tencerede pişirilmesinden sonra bir de sadeyağda kızartılarak dış yüzeyinin gevrek hale getirilmesi ile yapılan yöresel bir yemek türü.
Gaziantep Öz Çorba: Dövme yani aşurelik buğdayın haşlanması, ezilmesi, kabuklarından süzülmesi ile elde edilen buğday özünün kemikli et suyu veya tavuk suyu ile kaynatılması, süzme yoğurt, yumurta ve zeytinyağından oluşan karışımın pişirilip kaynayan buğday özüne eklenmesi ve üzerine haşlanmış ve sadeyağda kavrulmuş Antep Fıstığı ve bademlerin ve isteğe bağlı olarak tarçının da eklenmesiyle hazır hale gelen bir çorba türü.
Gaziantep Sarımsak Aşı: Taze sarımsak, kemikli paça koyun eti, nohut, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, sadeyağ, aspir çiçeği, karabiber ve tuz ile ocakta haşlanarak yapılan etli bir yemek türü.
Gaziantep Sarımsak Kebabı: Koyun eti kıymasından hazırlanan yuvarlak köftelerin ortadan kesilen baş sarımsaklar arasına konulup şişe geçirilmesinden sonra közde pişirilmesi ile hazırlanan bir kebap türü.
Gaziantep Sebzeli Peynirli Böreği: Buğday unu, yaş ekmek mayası, tuz ve sudan oluşan hamurun yaklaşık 20 cm çapında yuvarlak şekilde açılması, üzerine rendelenmiş peynir, tarhun yaprağı, taze soğan, maydanoz, sarımsak, yumurta (sadece üstü açık börekte), sadeyağ, kırmızı pul biber ve tuzdan oluşan iç harcının konulması, kano şeklinde yanlarının kıvrılarak üstünün açık bırakılması veya yarım ay şeklinde katlanarak tamamen kapatılması sonrası fırında pişirilmesiyle yapılan bir börek türü.
Gaziantep Sedef El İşlemeciliği: Sedef ve fildişi parçalarının, ceviz, gürgen veya gül ağaçları üzerine özel çelik kalemlerle kakma olarak yerleştirilmesi, gümüş veya pirinç tellerle uygulanan telkari sanatıyla ve çeşitli motiflerle süslenmesiyle çeşitli eşyaların yapıldığı bir el sanatı türü.
Gaziantep Simit Kebabı: Zırhta çekilmiş koyun kıyması, ince bulgur, sarımsak, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz ve isteğe bağlı kuru nane ve çam fıstığından oluşan karışımın yoğrulması ve şişe sıvanıp mangalda pişirilmesi ile yapılan bir kebap türü.
Gaziantep Sütlü Zerdesi (Astarlı Sütlacı): Süt, pirinç ve bir miktar gül suyu ile yapılan beyaz sütlaç üzerine pirinç, şeker, aspir çiçeği ve su ile yapılan sarı zerdenin bir katman halinde eklenmesi ile hazırlanan iki katlı ve iki renkli görünen bir tatlı türü.
Gaziantep Süzek Yapması: Pilavlık bulgur, yağlı koyun kıyması, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, toz biber, tuz ve karabiberden oluşan karışımın yoğrularak yuvarlak köfteler yapılması ve yörede "süzek" olarak adlandırılan süzgeç üzerinde buharda pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir yemek türü.
Gaziantep Şekerli Peynirli Böreği: Buğday unu, yaş ekmek mayası, tuz ve sudan oluşan hamurun yaklaşık 20 cm çapında yuvarlak şekilde açılması, üzerine rendelenmiş peynir, sadeyağ, şeker ve yumurtadan oluşan iç harcının konulması, kano şeklinde yanlarının kıvrılarak üstünün açık bırakılması ve fırında pişirilmesiyle yapılan bir börek türü.
Gaziantep Tene Katması: Bulgur, sadeyağ (isteğe göre zeytinyağı, kuyruk yağı veya bol yağlı kıyma), soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, pul biber, karabiber ve isteğe göre tuz, limon suyu veya nar ekşisinin bir tepside iyice yoğrulması ile yapılan ve pişirmeden genellikle salamura yaprak üstünde servis edilen yöresel yemek türü.
Gaziantep Yağlı Köfte: Köftelik bulgur, sadeyağ, soğan, sarımsak, domates, yeşil biber, maydanoz, domates salçası, biber salçası, kırmızı pul biber, zeytinyağı ve tuzdan oluşan karışımın iyice yoğrulması ve elde sıkılarak şekillendirilmesi ile yapılan bir etsiz çiğ köfte türü.
Gaziantep Yenidünya Kebabı: Ortadan ikiye bölünmüş ve çekirdekleri çıkarılmış yenidünya meyvesi parçaları arasına koyunun genellikle döş bölümünden elde edilen ve zırhta çekilen orta yağlı kıymadan yapılan köfte topları konulmasıyla şişe takılarak mangalda veya tepsiye dizilerek fırında pişirilen bir kebap türü.
Gaziantep Yeşil Zeytin Böreği: Çekirdeği çıkarılmış ve doğranmış yağlık yeşil zeytin, az yağlı koyun kıyması, kuru ve taze soğan, maydanoz, ceviz içi, sadeyağ, kırmızı pul biber, karabiber ve tuz ile yapılan ve yarım ay şeklinde hazırlanan bir börek türü.
Gaziantep Yoğurtlu Patates: Yağsız kuşbaşı koyun eti, nohut, patates, süzme yoğurt, yumurta ve tuz kullanılarak ve ocakta pişirilerek yapılan ve servis edilirken üzerine kızdırılmış sadeyağ, aspir ve karabiberden oluşan sos dökülen bir yemek türü.
Nizip Nanesi: Türkiye nane üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Nizip nanesindeki toplam uçucu yağın en büyük kısmını oluşturan karvon uçucu yağı, Nizip nanesinin kendine has aromasını sağlayan en önemli bileşendir.
Nizip Patlıcanı: Açık renkli kabuğu mor, beyaz ve yeşilimsi renkte uzun çizgilerden oluşan, meyve et rengi beyaz, yumuşak ve çekirdeklenmesi az olan ve sapında dikenler bulunan tatlı bir patlıcan türü.
Nizip Sabunu: Nizip Zeytinyağının küspesinden oluşan prina yağı, Nizip Zeytin Yağı asidi ve "kostik" denilen sodyum hidroksit karışımının yaklaşık 2 gün boyunca kaynatılmasıyla yapılan bir tür zeytinyağı sabunu.
Nizip Zeytinyağı: Olgunlaşma evresi, iklim şartları ve toprak yapısının özellikleri sayesinde yağ oranı diğer bölgelere göre daha yüksek olan "Nizip yağlık" çeşidi zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı türü.
Oğuzeli Kurutmalığı: Bölgede yetişen dolmalık patlıcan, kabak ve biberlerin Türkiye'nin kurutmalık deposu olarak bilinen Oğuzeli ilçesinde kurutulması ile elde edilen kurutulmuş sebze türü.
Oğuzeli Nar Ekşisi: Oğuzeli Narlarının tokmakla tanelerinin ayrılması, teknelerde ezilmesi ve bakır kazanlarda kaynatılmasıyla yapılan, içine herhangi bir tatlandırıcı veya katkı maddesi konulmayan ve üretiminde herhangi bir cihaz kullanılmadan geleneksel yöntemlerle üretilen nar ekşisi türü.
Karkamış Antik Kenti: Geçmişi Erken Bakır Çağına dek uzanan ve Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış Antik Kenti Gaziantep'in aynı isimli Karkamış ilçesinde yer alır.
Rumkale: Aziz Nersel Kilisesi, Barşavma Manastırı ve Geç Roma ve Ortaçağ dönemine ait mimari kalıntılara ev sahipliği yapan kale günümüzde Nizip-Birecik Barajı sularının oluşturduğu bir yarımadada yer alır.
Yesemek Açık Hava Müzesi: Kuruluşu M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanan, zamanında taş ocağı ve heykel atölyesi olarak kullanılmış olan, 2012 yılında Dünya Mirası Geçici listesine dahil edilen ve Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi günümüzde 300'ün üzerinde sfenks ve aslan heykeline ev sahipliği yapmaktadır.
Zeugma Antik Kenti: Büyük İskender'in generallerinden I. Selevkos Nikator tarafından M.Ö. 300'de kurulan ve kazılarda gün ışığına çıkarın mozaik döşemeleriyle bir mozaik kenti olarak da adlandırılan Zeugma Antik Kenti Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alır.
Antep Baklavası: Sert buğday unundan hazırlanan hamurun çok ince açılan ~40 katmanı arasına Antep fıstığıyla birlikte isteğe göre kaymak da konulduktan sonra eritilmiş sade yağ dökülüp fırında pişirilmesi ve son olarak üzerine kaynar şerbet dökülmesiyle yapılan bir tatlı türü.
Antep Beyranı: Bir yaşını doldurmamış koyunların kol ve boyun etlerinin ilikli kemikler ve iç yağı ile birlikte 10-12 saat pişirilmesi, pişirilen etin harlı ocaklarda bakır sahanlarda kavrulan ve sarımsakla biber ilave edilen önceden haşlanmış pirinç üzerine bol et suyuyla birlikte boca edilip alevlendirilmesiyle yapılan bir çorba türü.
Antep Bulguru: Yüksek oranda protein ve lutein içeren sert (Triticum durum) buğdaylardan, temizlenme, yıkanma, pişirilme, kurutulma, tavlanma ve parlatılma işlemlerinden geçirilerek üretilen, kendine has koku ve aroması bulunan, düzgün ve homojen yüzeyli, parlak veya mat sarı renkli ve diğer bulgurlara göre daha köşeli olan bir buğday türü.
Antep Dolmalık Biber Kurusu: Latince tür ismi Capsicum annuum L. olan dolmalık biberlerin sap kısımları ve çekirdekleri ayrıldıktan sonra pamuk ipliğine iğne ile dizilerek güneş altında doğal olarak kurutulmasıyla elde edilen sert, kırılgan ve kırmızı renkte kışlık bir biber kurusu türü.
Antep Fıstığı: Dünya Antep fıstığı üretiminde ikinci sırada gelen Türkiye'nin "ilk kez" ve en çok Antep fıstığı üreten ili Gaziantep'tir. Küçük ebadına rağmen dünya çapında lezzeti ile tanınan ve "uzun" olarak adlandırılan Antep fıstığı türü, geç olgunlaşan, yüksek verimli ve en yaygın olan Antep fıstığı çeşididir.
Antep Fıstık Ezmesi: Boziç olarak adlandırılan erken hasat edilmiş Antep fıstığının henüz kırmızıya dönmemiş yeşil renkli içlerinin ezilmesi, su ve şeker ile belirli ölçülerde hazırlanmış sıcak şerbet ile karıştırılması ve soğuduğunda el ile yoğrulup, açılması ve lokmalar şeklinde kesilmesi ile yapılan bir tür tatlı.
Antep Firiği: Tam olgunlaşmamış yeşil haldeki durum buğdayı başaklarının ateşte yakılmasıyla yapılan, görünüş olarak bulgur ve pirince benzeyen, sarı-yeşil-kahverengi renkli olan ve kendine özgü tat ve is (tütsü) kokusu bulunan bir tahıl türü.
Antep Firik Pilavı: Antep Firiği, Antep Bulguru, sadeyağ, karabiber, tuz ve su ana malzemeleriyle birlikte isteğe göre haşlanmış nohut, iri doğranmış kırmızı biber, soğan, domates veya biber salçası, et veya kıyma kullanılarak yapılan bir pilav türü.
Antep Firikli Acur Dolması: Sapları kesilerek içi oyulan acurların içine, Antep Firiği, bulgur, yağlı kıyma, biber ve domates salçası, pul biber, soğan, sarımsak ve domatesten oluşan iç harcın doldurulması, bir domates dilimi veya acurun baş kısmı ile ağzının kapatılması, pişirilmesi ve pişirme işleminin sonuna doğru limon suyu, sumak ekşisi veya koruk ekşisi eklenmesiyle yapılan bir dolma yemeği türü.
Antep İşi: Beyaz, sarı ve krem renkli ipek ve koton ipliklerle beyaz veya krem rengi kumaş üzerine yapılan "Antik Antep İşi" ve farklı renkli iplikler kullanılarak susma ve ajur modelleri ile süslemeler yapılan "Renkli Antep İşi" olmak üzere iki çeşidi bulunan bir nakış türü.
Antep Katmeri: Buğday unundan yapılan hamurun açılıp içine Antep Fıstığı, sadeyağ, pancar şekeri ve kaymak konulmasından sonra kare bir mektup zarfı şeklinde kapatılıp üzeri kızarıncaya kadar pişirilmesiyle yapılan bir tatlı türü.
Antep Köy Kahkesi: Kahkelik un, nohut mayası, toz şeker, mahlep, irmik, süt kreması, rezene, çörek otu, tarçın ve susam kullanılarak yapılan, yerken ağızda dağılan bir yapısı olan halka şeklinde tatlı bir kurabiye türü.
Antep Kurabiyesi: İrmik, sadeyağ, Antep boziç fıstığı, beyaz şeker ve un kullanılarak yapılan, sade olanları beyaz renkli ve hilal şeklinde, fıstıklı olanları ise yassı, uzun ve yeşil renkte olan bir kurabiye türü.
Antep Kuruluk Patlıcanı: Hasat edilen patlıcanların ikiye kesilerek içleri oyulması, iplere dizilerek güneşte kurutulmasıyla elde edilen, açık renkli, ince et kalınlığına sahip ve piştikten sonra yumuşak bir hal alan ve dolması yapılmak suretiyle tüketilen kışlık bir patlıcan kurusu türü.
Antep Kutnu Kumaşı: Gaziantep'te yüzyıllardır üretilen ve kullanılan, genellikle çözgü sateni veya bez ayağı örgüsü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan, çözgüsü ince ipek atkısı da pamuk-ipek olan bir tür atlas kumaş türü.
Antep Maş Piyazı: Latince tür adı Vigna radiata L. olan ve bezelyeye benzeyen yeşil renkli maş fasulyesinin haşlanıp üzerine taze soğan, maydanoz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, tuz ve nar ekşisi eklenmesiyle yapılan ve isteğe göre ceviz içi, nar taneleri ve taze sarımsakta eklenen bir piyaz türü.
Antep Menengiç Kahvesi: Gaziantep'in dağlık kesiminde yabani olarak yetişen menengiç tanelerinin toplanıp kavrulmasından sonra süt ile pişirilmesiyle yapılan ve kafein içermeyen bir kahve türü.
Antep Meyan Şerbeti: Latince adı Glycyrrhiza glabra L. türü meyan kökü, tarçın, karanfil, gülsuyu, su ve buz ile yapılan ve içeriğinde başka herhangi bir tatlandırıcı madde bulunmayan geleneksel bir şerbet türü.
Antep Muskası: Şeritler halinde kesilen üzüm pestillerinin içine Antep boziç fıstığı, nişasta ve pudra şekerinden oluşan iç harcının konulup bir muska gibi üçgen şeklinde sarılmasıyla yapılan tatlı bir atıştırmalık türü.
Antep Nohut Dürümü: İlikli kemiklerle birlikte haşlanmış nohut, taze ve kuru soğan, yeşil ve kapya biber, maydanoz, domates, patlıcan veya patates kızartması, nar ekşisi, tuz, kimyon, sumak, kırmızı toz biber ve karabiber karışımının Gaziantep Tırnaklı Pidesi (veya lavaş ekmeği) içine konulup sarılması ile yapılan bir dürüm türü.
Antep Oğuzeli Narı: Olgunlaştığında köşelerinden hafif basık hale gelen, sarımsı beyaz taneleri ekşi veya mayhoş olmayan, Punica granatum L. türüne ait tatlı bir nar çeşidi.
Antep Pekmezi: Dökülgen çeşidi üzümden elde edilen normal pekmezin mayalanıp katılaştırılması ile yapılan, sarı-kahve renkli ve macun kıvamında olan bir pekmez türü.
Antep Sıkma Peyniri: Gaziantep meralarında otlayan koyun ve keçilerin sütlerinden yapılan, mayalanmayla elde edilen telemesi haşlanan, yarı sert, esnek, kesilince ufalanmayan, gözeneksiz, elde sıkıldığı için belirgin bir şekli olmayan, yerken ağızda kolayca dağılan ve çiğnerken ağızda gıcırdayan bir beyaz peynir türü.
Antep Sumağı: Latince adı Rhus coriaria L. olan, Gaziantep'te ağırlıklı olarak kendiliğinden yetişmekle birlikte ticari olarak da yetiştirilen bitki meyvelerinin kurutulması ve tuz ile birlikte öğütülmesiyle elde edilen ve yemeklere ekşi bir tat kazandıran kırmızımsı renkte bir baharat türü.
Antep Şiveydizi: İri kuşbaşı ya da kemikli koyun eti, taze soğan ve sarımsak, nohut, süzme yoğurt, yağ, kuru nane, yumurta, karabiber ve tuz ile yapılan sulu bir yemek türü.
Antep Tırnaklı Pidesi: Ekmeklik buğday unu, su, maya ve tuzdan oluşan cıvık hamurun yaklaşık 20 cm eninde 40 cm boyunda elle açılıp parmak uçlarıyla üzerine iz yapılmasından sonra fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan ve ekmek gibi tüketilen sade bir pide türü.
Antep Urmu Dut Şurubu: Sadece Gaziantep ve diğer bir kaç ilde yetişen ve bir tür ekşi karadut olan urmu dutlarına şeker ilave edilerek yapılan bir şurup türü.
Antep Yuvarlaması: Toklu denilen yaşını doldurmamış dişi koyun etinden hazırlanan nohut büyüklüğündeki küçük köftelerin, et suyu ve nohut ile pişirilmesinden sonra süzme yoğurt eklenmesi ve üzerine naneli kızgın yağ dökülmesiyle yapılan bir çorba türü.
Araban Sarımsağı: Diğer sarımsak türlerine göre daha erken ekilen ve büyürken üzerinden bir kış geçen, dişleri iri, aroması ve kokusu keskin, diş et rengi krem-sarı renkte olan Allium Sativum L. türüne ait bir sarımsak türü.
Gaziantep Alaca Çorba: Dövme (aşurelik buğday), kabuklu siyah mercimek, nohut, soğan, kurutulmuş kırmızıbiber, kurutulmuş tarhun, pul biber, sadeyağ, tuz, su ve isteğe göre nane kullanılarak yapılan bir çorba türü.
Gaziantep Alinazik (Alenazik): Mangalda şişte pişirilmiş koyun eti (kuşbaşı veya kıyma), közlenmiş (tohumsuz) patlıcan, süzme yoğurt, sarımsak, sadeyağ ve kırmızı toz biber kullanılarak hazırlanan bir yemek türü.
Gaziantep Altı Ezmeli Kebap: Közlenmiş domates ile yeşilbiberden oluşan ezmenin üzerine genellikle erkek koyun etinin kuşbaşı veya kıymasının mangalda pişirilip koyulmasıyla yapılan ve üzerine ince kıyılmış maydanoz konularak sıcak olarak servis edilen bir kebap türü.
Gaziantep Arap Köftesi: İnce bulgur, yağsız dana veya koyun kıyması, soğan, kırmızı biber, karabiber, tuz ve suyun yoğurularak fındık büyüklüğünde köfteler yapılması ve bu köftelerin suda haşlanmasından sonra sadeyağda kızartılmasıyla yapılan; isteğe göre sarımsaklı yoğurt, kıyılmış maydanoz, semizotu ve pancar yaprağından hazırlanan cacık ile servis edilen yöresel bir yemek türü.
Gaziantep Bakır El İşlemeciliği: Sadece bir çekiç ve bir çelik kalemle ve herhangi bir lehim veya kaynaklama işlemi uygulanmadan yekpare olarak (tek parçadan) çeşitli motifli bakır eşyaların üretildiği bir el sanatı türü.
Gaziantep Börek Çorbası: Kuşbaşı koyun eti, nohut, süzme yoğurt, yumurta, sadeyağ ve "börek" adı verilen kavrulmuş koyun kıyma, un ve soğanla hazırlanan küçük hamurlarla yapılan ve üzerine naneli ve karabiberli kızdırılmış yağ dökülerek servis edilen bir çorba türü.
Gaziantep Börk (Mıcırık) Aşı: Kuşbaşı et veya kıyma, pirinç, salça, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, sumak, kırmızı biber, nane ve tuz ile börk (patlıcanın baş ve sap kısmı) ve mıcırık (patlıcanın oyulan iç kısmı) kullanılarak hazırlanan ve kurutmak amacıyla işlenen patlıcanlardan artakalan patlıcan parçalarını değerlendirmek için yapılan bir yemek türü.
Gaziantep Cağırtlak Kebabı: Genellikle erkek koyunlardan elde edilen akciğer, karaciğer, yürek, böbrek ve yağ olarak çöz yağı veya kuyruk yağının kuşbaşı doğranmasından sonra terbiye edilmeden bir şişe sırasıyla tek tek dizilip mangalda pişirilmesiyle yapılan bir sakatat kebabı türü.
Gaziantep Dolangel Tatlısı: Baklavalık yufkaların üzerine süt, irmik ve kaymaktan oluşan muhallebinin sürülmesi, muhallebinin üzerine eritilmiş sadeyağ sürülmesi, yağın üzerine kaymak sürülmesi, kaymak üzerine de Antep fıstığı veya ceviz içi serpilmesi, çok sıkıştırılmadan rulo yapılması, rulonun kendi etrafında spiral şeklinde sarılması, üzerine eritilmiş sadeyağ dökülmesi, fırında pişirilmesi ve şerbetlenmesi ile yapılan ve sıcak olarak servis edilen bir tatlı türü.
Gaziantep Doğrama: Kuşbaşı doğranmış yağlı koyun eti, haşlanmış nohut ve patlıcan ana malzemeleriyle birlikte, soğan, domates ve biber salçası, domates, yeşil biber, kırmızı biber, sumak ekşisi, karabiber, kuru nane, sarımsak, tuz ve sadeyağ kullanılarak yapılan bir sebze yemeği türü.
Gaziantep Erik Tavası: Yeşil renkli can eriği, kuşbaşı ya da orta yağlı iri çekilmiş zırh kıyma, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, şeker, karabiber, sadeyağ ve tuz kullanılarak fırında veya ocakta pişirilerek yapılan ekşimsi tatta bir tava yemeği türü.
Gaziantep Fasulyeli Kabak Dolması: Koyun etli taze fasulye yemeği ile iç harcında koyun kıyması ve pirinç bulunan kabak dolmasının aynı tencerede pişirilmesi suretiyle üretilen yöresel bir yemek türü.
Gaziantep İçli Köftesi: Yağsız kıyma, ince bulgur, soğan, buğday unu, kırmızı toz biber ve tuzdan oluşan dış harçtan hazırlanan limon büyüklüğündeki içi oyulmuş köftelerin yağlı kıyma, soğan, sadeyağ, Antep fıstığı, ceviz, badem, karabiber, yenibahar ve tuzdan oluşan iç harcı ile doldurulup kızartılarak veya haşlanarak pişirilmesiyle yapılan bir içli köfte türü.
Gaziantep Haveydi Köfte: Köftelik ince bulgur, domates ve biber salçası, tuz, kırmızı ve karabiber ve yağda kavrulmuş soğana isteğe göre domates, kıyılmış maydanoz, taze soğan ve sarımsak, ceviz içi, tarhun veya fıstık içi eklenip sakız kıvamına gelinceye değin iyice yoğrulmasından sonra tombul ve büyük köfteler halinde şekillendirilmesiyle yapılan ve çiğ köfteye benzeyen bir köfte türü.
Gaziantep Kabaklama: Mevsimine göre kışlık kabak veya yazlık kabak, parça veya kemikli et, nohut, soğan, domates ve biber salçası, sarımsak, sumak ekşisi, sadeyağ, kırmızıbiber, karabiber ve kuru nane kullanılarak yapılan acılı ve ekşili bir yöresel yemek türü.
Gaziantep Keme Kebabı: Koyunun genellikle döş bölümünden elde edilen kuşbaşı veya kıymadan sıkılan ceviz büyüklüğündeki et parçalarıyla, aynı büyüklükte kesilen ve yeraltında yetişen bir mantar türü olan keme (domalan) mantarı parçalarının şişlere dizilip mangalda köz üzerinde pişirilmesiyle yapılan bir kebap türü.
Gaziantep Kuymağı: Kavrulan una şekerli veya pekmezli su eklenerek boza kıvamına gelinceye değin pişirilmesi, servis edilirken üzerine eritilmiş sadeyağ veya tereyağı dökülmesi ve isteğe göre üzerine tarçın, ceviz, Antep fıstığı veya karabiber serpilmesi ile hazırlanan yöresel bir tatlı türü.
Gaziantep Küşleme Kebabı: Kuzu sırtının ortasından, bel kemiğinin iki tarafından çıkarılan ve kuzu bonfile olarak da bilinen yağsız ve sinirsiz kuzu küşleme etinin iri iri kesilmesinden sonra herhangi bir baharat kullanılmadan sadece tuz ve zeytinyağı ile harmanlanıp şişlere dizilmesi ve mangalda pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir kebap türü.
Gaziantep Lahmacunu: Pidelik undan yapılmış ve açılmış hamur yüzeyinin, zırhla çekilmiş kuzu eti kıyması (döş ve kaburga kısımlarından), maydanoz, domates, sarımsak, biber, tuz, kara ve kırmızı biberden oluşan harç malzemesi ile tamamen kaplanması ve taş fırınlarda pişirilmesiyle hazırlanan ince ve gevrek bir pide türü.
Gaziantep Lebeniye Çorbası: Süzme yoğurt, koyun kıyma, nohut ve pirinç ana malzemeleriyle birlikte yumurta, zeytinyağı, sadeyağ, kuru nane ve karabiber kullanılarak hazırlanan yöresel bir çorba türü.
Gaziantep Malhıtalı (Mercimekli) Köftesi: Pişirilmiş malhıta (kırmızı mercimek), pişirilmiş ince bulgur, kuru soğan ve sarımsak, taze soğan ve sarımsak, maydanoz, taze ve kuru tarhun, biber ve domates salçası, kırmızı toz biber, kimyon, zeytinyağı ve tuzdan oluşan karışımın iyice yoğrulup şekillendirilmesiyle yapılan bir tür büyük çiğ köfte türü.
Gaziantep Mumbar Dolması: Yağlı koyun kıyması, bulgur (veya pirinç), domates ve biber salçası, soğan, sarımsak, karabiber, kırmızı pul biber, yenibahar ve tuzdan oluşan karışımın koyun bağırsağına doldurulup tencerede pişirilmesinden sonra bir de sadeyağda kızartılarak dış yüzeyinin gevrek hale getirilmesi ile yapılan yöresel bir yemek türü.
Gaziantep Öz Çorba: Dövme yani aşurelik buğdayın haşlanması, ezilmesi, kabuklarından süzülmesi ile elde edilen buğday özünün kemikli et suyu veya tavuk suyu ile kaynatılması, süzme yoğurt, yumurta ve zeytinyağından oluşan karışımın pişirilip kaynayan buğday özüne eklenmesi ve üzerine haşlanmış ve sadeyağda kavrulmuş Antep Fıstığı ve bademlerin ve isteğe bağlı olarak tarçının da eklenmesiyle hazır hale gelen bir çorba türü.
Gaziantep Sarımsak Aşı: Taze sarımsak, kemikli paça koyun eti, nohut, yumurta, yoğurt, zeytinyağı, sadeyağ, aspir çiçeği, karabiber ve tuz ile ocakta haşlanarak yapılan etli bir yemek türü.
Gaziantep Sarımsak Kebabı: Koyun eti kıymasından hazırlanan yuvarlak köftelerin ortadan kesilen baş sarımsaklar arasına konulup şişe geçirilmesinden sonra közde pişirilmesi ile hazırlanan bir kebap türü.
Gaziantep Sebzeli Peynirli Böreği: Buğday unu, yaş ekmek mayası, tuz ve sudan oluşan hamurun yaklaşık 20 cm çapında yuvarlak şekilde açılması, üzerine rendelenmiş peynir, tarhun yaprağı, taze soğan, maydanoz, sarımsak, yumurta (sadece üstü açık börekte), sadeyağ, kırmızı pul biber ve tuzdan oluşan iç harcının konulması, kano şeklinde yanlarının kıvrılarak üstünün açık bırakılması veya yarım ay şeklinde katlanarak tamamen kapatılması sonrası fırında pişirilmesiyle yapılan bir börek türü.
Gaziantep Sedef El İşlemeciliği: Sedef ve fildişi parçalarının, ceviz, gürgen veya gül ağaçları üzerine özel çelik kalemlerle kakma olarak yerleştirilmesi, gümüş veya pirinç tellerle uygulanan telkari sanatıyla ve çeşitli motiflerle süslenmesiyle çeşitli eşyaların yapıldığı bir el sanatı türü.
Gaziantep Simit Kebabı: Zırhta çekilmiş koyun kıyması, ince bulgur, sarımsak, kimyon, karabiber, kırmızı toz biber, tuz ve isteğe bağlı kuru nane ve çam fıstığından oluşan karışımın yoğrulması ve şişe sıvanıp mangalda pişirilmesi ile yapılan bir kebap türü.
Gaziantep Sütlü Zerdesi (Astarlı Sütlacı): Süt, pirinç ve bir miktar gül suyu ile yapılan beyaz sütlaç üzerine pirinç, şeker, aspir çiçeği ve su ile yapılan sarı zerdenin bir katman halinde eklenmesi ile hazırlanan iki katlı ve iki renkli görünen bir tatlı türü.
Gaziantep Süzek Yapması: Pilavlık bulgur, yağlı koyun kıyması, soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, toz biber, tuz ve karabiberden oluşan karışımın yoğrularak yuvarlak köfteler yapılması ve yörede "süzek" olarak adlandırılan süzgeç üzerinde buharda pişirilmesi ile hazırlanan yöresel bir yemek türü.
Gaziantep Şekerli Peynirli Böreği: Buğday unu, yaş ekmek mayası, tuz ve sudan oluşan hamurun yaklaşık 20 cm çapında yuvarlak şekilde açılması, üzerine rendelenmiş peynir, sadeyağ, şeker ve yumurtadan oluşan iç harcının konulması, kano şeklinde yanlarının kıvrılarak üstünün açık bırakılması ve fırında pişirilmesiyle yapılan bir börek türü.
Gaziantep Tene Katması: Bulgur, sadeyağ (isteğe göre zeytinyağı, kuyruk yağı veya bol yağlı kıyma), soğan, sarımsak, domates salçası, biber salçası, pul biber, karabiber ve isteğe göre tuz, limon suyu veya nar ekşisinin bir tepside iyice yoğrulması ile yapılan ve pişirmeden genellikle salamura yaprak üstünde servis edilen yöresel yemek türü.
Gaziantep Yağlı Köfte: Köftelik bulgur, sadeyağ, soğan, sarımsak, domates, yeşil biber, maydanoz, domates salçası, biber salçası, kırmızı pul biber, zeytinyağı ve tuzdan oluşan karışımın iyice yoğrulması ve elde sıkılarak şekillendirilmesi ile yapılan bir etsiz çiğ köfte türü.
Gaziantep Yenidünya Kebabı: Ortadan ikiye bölünmüş ve çekirdekleri çıkarılmış yenidünya meyvesi parçaları arasına koyunun genellikle döş bölümünden elde edilen ve zırhta çekilen orta yağlı kıymadan yapılan köfte topları konulmasıyla şişe takılarak mangalda veya tepsiye dizilerek fırında pişirilen bir kebap türü.
Gaziantep Yeşil Zeytin Böreği: Çekirdeği çıkarılmış ve doğranmış yağlık yeşil zeytin, az yağlı koyun kıyması, kuru ve taze soğan, maydanoz, ceviz içi, sadeyağ, kırmızı pul biber, karabiber ve tuz ile yapılan ve yarım ay şeklinde hazırlanan bir börek türü.
Gaziantep Yoğurtlu Patates: Yağsız kuşbaşı koyun eti, nohut, patates, süzme yoğurt, yumurta ve tuz kullanılarak ve ocakta pişirilerek yapılan ve servis edilirken üzerine kızdırılmış sadeyağ, aspir ve karabiberden oluşan sos dökülen bir yemek türü.
Nizip Nanesi: Türkiye nane üretiminin yüzde 80'ini karşılayan Nizip nanesindeki toplam uçucu yağın en büyük kısmını oluşturan karvon uçucu yağı, Nizip nanesinin kendine has aromasını sağlayan en önemli bileşendir.
Nizip Patlıcanı: Açık renkli kabuğu mor, beyaz ve yeşilimsi renkte uzun çizgilerden oluşan, meyve et rengi beyaz, yumuşak ve çekirdeklenmesi az olan ve sapında dikenler bulunan tatlı bir patlıcan türü.
Nizip Sabunu: Nizip Zeytinyağının küspesinden oluşan prina yağı, Nizip Zeytin Yağı asidi ve "kostik" denilen sodyum hidroksit karışımının yaklaşık 2 gün boyunca kaynatılmasıyla yapılan bir tür zeytinyağı sabunu.
Nizip Zeytinyağı: Olgunlaşma evresi, iklim şartları ve toprak yapısının özellikleri sayesinde yağ oranı diğer bölgelere göre daha yüksek olan "Nizip yağlık" çeşidi zeytinlerinden elde edilen zeytinyağı türü.
Oğuzeli Kurutmalığı: Bölgede yetişen dolmalık patlıcan, kabak ve biberlerin Türkiye'nin kurutmalık deposu olarak bilinen Oğuzeli ilçesinde kurutulması ile elde edilen kurutulmuş sebze türü.
Oğuzeli Nar Ekşisi: Oğuzeli Narlarının tokmakla tanelerinin ayrılması, teknelerde ezilmesi ve bakır kazanlarda kaynatılmasıyla yapılan, içine herhangi bir tatlandırıcı veya katkı maddesi konulmayan ve üretiminde herhangi bir cihaz kullanılmadan geleneksel yöntemlerle üretilen nar ekşisi türü.
Karkamış Antik Kenti: Geçmişi Erken Bakır Çağına dek uzanan ve Hitit ve Asur İmparatorluğu dönemlerinde önemli bir şehir olan Karkamış Antik Kenti Gaziantep'in aynı isimli Karkamış ilçesinde yer alır.
Rumkale: Aziz Nersel Kilisesi, Barşavma Manastırı ve Geç Roma ve Ortaçağ dönemine ait mimari kalıntılara ev sahipliği yapan kale günümüzde Nizip-Birecik Barajı sularının oluşturduğu bir yarımadada yer alır.
Yesemek Açık Hava Müzesi: Kuruluşu M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanan, zamanında taş ocağı ve heykel atölyesi olarak kullanılmış olan, 2012 yılında Dünya Mirası Geçici listesine dahil edilen ve Gaziantep'in İslahiye ilçesinde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi günümüzde 300'ün üzerinde sfenks ve aslan heykeline ev sahipliği yapmaktadır.
Zeugma Antik Kenti: Büyük İskender'in generallerinden I. Selevkos Nikator tarafından M.Ö. 300'de kurulan ve kazılarda gün ışığına çıkarın mozaik döşemeleriyle bir mozaik kenti olarak da adlandırılan Zeugma Antik Kenti Gaziantep'in Nizip ilçesinde yer alır.