Gebeliğe hazırlık ve gebelikte beslenme

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gebe kalma aileye yeni bir bireyin katılması sürecinin başlangıcıdır. Gebeliğin başlangıcı ile ailedeki roller değişmeye başlar. Rollerin, sorumlulukların ve münasebet biçimlerinin değişmesi beraberinde eşlerin ömründe da bir çok değişiklik getirecektir. Gebelikte valideye düşen en büyük rol ve sorumluluklardan biriside beslenmesine munfasıl bir itina ve değer göstermesi gerektiğidir. Gebelik müddetince beslenme hem ana adayının sıhhati, hem de bebeğin sağlıklı gelişimi açısından çok değerlidir.

Gebelik vadesince beslenme nasıl olmalıdır?

ØGebelik mühletince ülkü kilo artışınız 8 ile 12,5 kg arasında olmalıdır. Çok zayıflık üzere, çok şişmanlıkta gebeliğinizi tehlikeye sokabilir.

ØGebelikte 3 ana öğün, 3 ara öğün halinde, öğün atlamadan sistemli beslenmeye ihtimam göstermelisiniz. Sonunda; gebelikte meydana gelen mide bulantısı, aşerme, kusma, mide ekşimesi üzere şikayetleriniz azalacaktır.

ØGebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik prodüksiyonu için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan gereksinim artar. Bu sebeple; beslenme programınızı yemek ölçülerini arttırmadan 4 ana besin kümesinden seçerek düzenlemelisiniz:

¨Artan protein gereksiniminizi; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden ( nohut, fasulye, mercimek vb.) sağlayabilirsiniz.

¨Artan kalsiyum gereksiniminiz için alışılagelmiş beslenmenize ilaveten her gün 1 bardak süt / yoğurt yahut 2 su bardağı ayran yahut 2-3 kibrit kutusu kadar peynir yahut 2-3 kaşık lor peyniri almanız kâfi olacaktır.

¨Artan demir gereksiniminizi al et, ıspanak, pekmez, kuru meyve üzere besinlerden karşılayabilirsiniz. Fakat 6 aydan sonra artan demir muhtaçlığı yalnızca beslenme ile karşılanamayacağından ek olarak hekiminizin tutarlı gördüğü bir kan hapını da kullanmanız gerekebilir.

¨Artan vitamin gereksiniminizi taze zerzevat ve meyvelerden karşılayabilirsiniz. Zerzevat ve meyvelerin yeterli yıkanmış olmasına bilhassa dikkat etmelisiniz.


ØSağlıklı beslenme ismine kek, bisküvi, hamur işleri vb. besinler mekanına tam tahıllı azıklar, yeşil mercimek, kuru fasulye, bezelye üzere lif ve vitamin açısından varlıklı azıkları tercih etmelisiniz.

ØSalam, sosis, sucuk üzere içinde ek hususları olan besinleri tüketmeyin.

ØGebelik boyunca yağ ve yağlı azıklar azaltılmalıdır.

ØTuz; tansiyon yükselmesine ve vücudunuzda su tutulmasına neden olacağından tuzsuz beslenilmelidir.

ØŞeker; çokça tüketildiği taktirde kilo alımına sebep olmaktadır. Tatlı isteğimiz artarsa tercihen sütlü tatlılar önerilebilir.

ØGebelik devrinde sıklıkla karşılaşılan kabızlık sorunu için günde en az 8-10 bardak su içilmelidir.

ØÖnerilen günlük kafein ölçüsü 300 mg’ı geçmemelidir. Günde en ziyade 2 fincan çay yahut kahve tüketilebilir. Tercihen kafeinsiz kahve daha müsait olacaktır.

Ø Gebe olduğunuz halde sigara içmeniz, alkol kullanmanız, sigara içilen alanlarda bulunmanız sizin ve bebeğinizin sıhhati açısından kıymetli sorunlara yol açabilir. Bebeğiniz sıhhati için sigara ve alkolden uzak durun.

ØGebelik periyodunda hekiminize müracaattan hiçbir ilaç kullanmayınız.
 

Similar threads

  • Soru
GEBELİKTE BESLENMEDE 20 ALTIN TEKLIF Gebelik devri biz bayanlar için en yaşanılası periyotlardan birisidir. Bir yandan vücudumuzdaki değişikliklere ahenk sağlamak, bir yandan doğacak evladımızın sıhhat durumunu düşünmek, gebelik boyunca alacağımız kiloları nasıl vereceğimizi düşünmek ve daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Hamilelik muştusunu alan anne adaylarını tatlı bir telaş sarmaktadır. Bebeklerinin sıhhati, gereğince beslenip beslenemediği, gelişimi üzere pek çok bahiste endişelenmektedirler. Hem annenin sıhhati hem de bebeğin sıhhati için sağlıklı beslenme çok kıymetli bir yer tutmaktadır. Hamilelik üzere...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Beslenme tipi ile saatlerinin değişmesi ve hareketin azalması nedeniyle Ramazan ayında kilo almak kaçınılmaz hale geliyor. Lakin istikrarlı beslenme yoluyla şişmanlamak bir yana, kilo bile verilebiliyor. Unutulmaması gereken en kıymetli nokta bu periyotta uzun bir vade aç kalmanızdır. Birinci...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
~~HAMİLELİKTE BESLENME Gebelik, bayanı erkekten farklı kılan ve tanımı mümkün olmayan fizyolojik bir süreçtir. Bazen kilo almak da kimseyi mesrur eder. Kelam konusu durum, karnınızda büyüyen ve gelişen bir bebek kaynaklı ise… Gebelikte planlanan yük kazanımı 9 – 14 kg kadardır. Daha ziyadesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
GEBELİK PERIYODUNDA BESLENME Gebelik validenin sıradan metabolizması üzerine hamileliğinde eklenmesi sonucu ana de büyük değişiklikler oluşturur.Enerji ve besin ögeleri gereksinimleri büsbütün değişir.Yeterli vedengeli beslenme gebenin yaşı fizikî aktivitesi hamilelik ayı üzere faktörlerine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
Üst Alt