OMEGA 3 NEDİR?
Omega 3 vücut tarafından üretilemeyen, yiyeceklerden veya takviye kapsül ile alınması gereken en önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Kendi içinde EPA ve DHA olarak ikiye ayrılır, bu yağlar farklı yapıya sahip çoklu doymamış yağ asitleridir.
GEBELİK DÖNEMİNDE KULLANMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Anne karnındaki bebeğin; göz, beyin ve sinir sisteminin gelişimini destekler. Gebelik dönemimde alınan Omega 3 takviyesi bebeği, ilerleyen yaşamında bulaşıcı olmayan hastalıklara (Alzheimer, Diyabet, Kalp-Damar Hastalıkları, Kolesterol) karşı korur. Sinir hücreleri arasındaki iletimde etkin rol oynar. Ayrıca anne adayı için, lohusa depresyonu, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve erken doğum görülmemesi için kullanılması gerekir. Yapılan bilimsel çalışmalarda; gebelik döneminde Omega 3 kullanımının prematüre doğum riskinin azalması ve bebeğin doğum ağırlığının artması üzerine olumlu etkisi gözlemlenmiştir.
HANGİ BESİNLERDEN OMEGA 3 ALINIR?
Omega 3’ün en iyi kaynağı balıktır. Bunu; ceviz, keten tohumu ve semizotu takip eder. Ancak, bitkisel kaynaklardan sağlanan Omega 3 vücuda alındıktan sonra bir miktar kayba uğrar. Bu sebeple; mevsiminde ve güvenilir balık olmak koşulu ile haftada 3 gün 200-300gram balık tüketilmesi gerekir. Bu noktada balığın çeşidi önem arz etmektedir. Derin su balıkları ağır metal içerdiği için gebelik döneminde küçük balıklar tercih edilmeli; hamsi, istavrit, çipura, levrek, somon. Peki ya mevsiminde değilsek veya güvenilir olmadığını düşünüyorsak? O halde balık yağı takviyesi en güvenilir ve doğru yöntemdir.
BALIK YAĞI (OMEGA 3) TAKVİYESİ NASIL SEÇİLMELİ VE NASIL KULLANILMALI?
Balık yağı takviyeleri hazırlanırken; balık vücudundan veya balık karaciğerinden elde edilir. A vitamininin depo organı karaciğer olduğu için, balık karaciğerinden elde edilen yağda yüksek miktarda A vitamini bulunur. Günlük beslenme ile alınan A vitamini, balık yağından gelen A vitamini ile birlikte vücutta toksik etki oluşturabilir. Bu sebeple güvenli kullanım için balık yağının karaciğerden değil balığın vücudundan elde edilmiş olmasına özen göstermeniz gerekir. Alacağınız balık yağının ağır metal içermediğini belirten IFOS belgesine sahip olmasına dikkat edin!
Sağlıklı anneler, sağlıklı nesiller…
Omega 3 vücut tarafından üretilemeyen, yiyeceklerden veya takviye kapsül ile alınması gereken en önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Kendi içinde EPA ve DHA olarak ikiye ayrılır, bu yağlar farklı yapıya sahip çoklu doymamış yağ asitleridir.
GEBELİK DÖNEMİNDE KULLANMAK NEDEN ÖNEMLİ?
Anne karnındaki bebeğin; göz, beyin ve sinir sisteminin gelişimini destekler. Gebelik dönemimde alınan Omega 3 takviyesi bebeği, ilerleyen yaşamında bulaşıcı olmayan hastalıklara (Alzheimer, Diyabet, Kalp-Damar Hastalıkları, Kolesterol) karşı korur. Sinir hücreleri arasındaki iletimde etkin rol oynar. Ayrıca anne adayı için, lohusa depresyonu, gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) ve erken doğum görülmemesi için kullanılması gerekir. Yapılan bilimsel çalışmalarda; gebelik döneminde Omega 3 kullanımının prematüre doğum riskinin azalması ve bebeğin doğum ağırlığının artması üzerine olumlu etkisi gözlemlenmiştir.
HANGİ BESİNLERDEN OMEGA 3 ALINIR?
Omega 3’ün en iyi kaynağı balıktır. Bunu; ceviz, keten tohumu ve semizotu takip eder. Ancak, bitkisel kaynaklardan sağlanan Omega 3 vücuda alındıktan sonra bir miktar kayba uğrar. Bu sebeple; mevsiminde ve güvenilir balık olmak koşulu ile haftada 3 gün 200-300gram balık tüketilmesi gerekir. Bu noktada balığın çeşidi önem arz etmektedir. Derin su balıkları ağır metal içerdiği için gebelik döneminde küçük balıklar tercih edilmeli; hamsi, istavrit, çipura, levrek, somon. Peki ya mevsiminde değilsek veya güvenilir olmadığını düşünüyorsak? O halde balık yağı takviyesi en güvenilir ve doğru yöntemdir.
BALIK YAĞI (OMEGA 3) TAKVİYESİ NASIL SEÇİLMELİ VE NASIL KULLANILMALI?
Balık yağı takviyeleri hazırlanırken; balık vücudundan veya balık karaciğerinden elde edilir. A vitamininin depo organı karaciğer olduğu için, balık karaciğerinden elde edilen yağda yüksek miktarda A vitamini bulunur. Günlük beslenme ile alınan A vitamini, balık yağından gelen A vitamini ile birlikte vücutta toksik etki oluşturabilir. Bu sebeple güvenli kullanım için balık yağının karaciğerden değil balığın vücudundan elde edilmiş olmasına özen göstermeniz gerekir. Alacağınız balık yağının ağır metal içermediğini belirten IFOS belgesine sahip olmasına dikkat edin!
Sağlıklı anneler, sağlıklı nesiller…