Son konular

Gebelik Öncesi Beden Kitle İndeksi Kaç Olmalı?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gebelik Öncesi Beden Kitle İndeksi Kaç Olmalı?
Anne olmayı planlıyorsanız ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçirmek için hamile kalmadan önce ideal kilonuzda olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız eğer bu sorunuzun cevabı yazımızda.
Anne adayının ideal kilosunda olması gebelik öncesinde sağlıklı bir yumurtlama olabilmesi, gebelik süreci ve bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Gebelik öncesi ideal beden kitle indeksi ne kadardır?
Beden kitle indeksi (vücut kitle indeksi), kişinin kilosunun ağırlığına oranı olarak tanımlanabilir. Farklı bir deyişle de kişinin kilosunun boyuna göre normal olup olmadığının anlaşılması için kullanılan bir tür yöntemdir. Vücut yağımızı direkt olarak ölçemese de sağlıklı ya da sağlıksız bir kiloda olup olmadığımızı belirlemeye yardımcı bir parametredir.
Beden kitle indeksimi nasıl hesaplayabilirim?
Kolayca hesaplamak için:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Beden kitle indeksinizi (= vücut kitle indeksi) ağırlığınızı boyunuzun metrekaresine bölerek kendiniz de bulabilirsiniz.
BKİ= Ağırlık (kg) / Boy (m2)
Örnek: Anne adayının 1.68 m uzunluğunda ve 66 kg olduğunu düşünelim. İşlem basamağı şu şekilde olacaktır:
1.68 x 1.68 = 2.8224
66 / 2.8224 = 24.8 kg / m2
Anne adayının beden kitle indeksi 23.3 BMI’dır.
Örnek: Anne adayının 1.55 m uzunluğunda ve 76 kg olduğunu düşünürsek:
1.55 x 1.55 = 2.4025
76 / 2.4025 = 31.63 kg / m2
Anne adayının beden kitle indeksi 31.63 BMI’dır.
Gebelik için beden kitle indeksim (kg/m2) ideal mi?
BKİ (kg/m²) Sınıflama
<19.8 Zayıf
19.8 ile 26 arası Normal
26 ile 29 arası Hafif şişman
>29 Şişman
Kaynak: Akgün N., Maternal Beden Kütle İndeksi ve Gebelikte Vücut Ağırlığı Artışı Takibinin Perinatal Sonuçlar İle İlişkisi. Hacettepe Üniv. Sağlık Bilimleri Entitüsü. 2013, Ankara.
Yukarıdaki tabloda da görüldüğü üzere BKİ’nin
19.8 ile 26 arasında olması gebelik başlangıcı için uygun ağırlık olarak kabul edilirirken
19.8’in altında bulunması zayıflık,
26-29 arasında bulunması hafif şişman ve
29’un üzerinde olması şişmanlık olarak kabul edilir.
İdeal beden kitle indeksimde değilsem karşılaşabileceğim sağlık problemleri neler?
Hafif şişman ya da şişman kategorisinde misiniz? Gebelik düşünüyorsanız eğer neden ideal beden kitle indeksinize ulaşmanız gerektiği hakkında şu bilgileri vermek isterim.
Gebelik öncesi fazla kilo/obezite
Doğurganlığın azalması
Hamilelikte hipertansiyon
Hamilelik döneminde diyabet
Preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riskinin artması
Düşük yapma
Erken doğum
Sezaryenle doğum
Bebeğin ölü doğması
Makrozomik bebek yani bebeğin iri doğması ve
Bebeğin ileri dönemindeki yaşamında obez ve diyabet hastası olması gibi problemlere yol açabilir.
Ya da zayıf kategorisinde misiniz? İdeal beden kitle indeksinize ulaşmadan gebelik planlamamanızı tavsiye ederim. Çünkü;
Gebelik öncesi zayıflık
Hormonlarınızı olumsuz yönde etkileyebilir ve hamile kalma şansınızı azaltır. Çünkü üreme sisteminde etkisi bulunan östrojen hormonu başlıca yumurtalıklarda kolesterolden, az miktarda da yağ dokusu ve böbreküstü bezinden salgılanan, bebeğin sağlıklı bir şekilde rahmin içine tutunabilmesini ve hamileliğin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlayan çok önemli bir hormondur.
Yetersiz beslenmeye bağlı olarak vitamin ve mineral eksiklikleri sıklıkla görülür. Bu durum gebe kalınca anne karnındaki bebeğin birçok hastalığa maruz kalmasına sebep olabilir. Bebekte büyüme geriliği, sakatlık hatta ölüme bile neden olabilir.
Gebede preeklampsi riski yükselir.
Düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya gelebilir.
Gerek aşırı kilo, gerekse anne adayının aşırı zayıflığı sağlıklı bebek için hamile kalmadan önce mutlaka düzeltilmesi gereken bir sağlık sorunudur.
Bu nedenle ideal kilonuzda değilseniz eğer en az 6 ay önceden diyetisyeninize başvurup ideal beden kitle indeksinize ulaşmanız hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından önem taşımaktadır.
 

Similar threads

  • Soru
Sevdiklerinle paylaşmayı unutma ! Beden Kitle İndeksi, kilonun boy ile orantılı olarak değerlendirilmesini sağlar. Beden Kitle İndeksi Nasıl Ölçülür? İdeal kilonun belirlenmesi için önemlidir. Ölçüm yapmak için, kişinin kilosu (kg) boyunun karesine (m2) bölünür. Bu sayede vücut kitle indeksi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Boy Kitle İndeksi Kaç Olmalı? sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktördür. Sağlıklı bir vücut ağırlığına sahip olmak, birçok hastalığın önüne geçebilir. Boy Kitle İndeksi (BKİ) hesaplaması, kişinin kilosunun boyuna oranını belirler. İdeal BKİ değeri, sağlıklı bir yaşam sürdürmek için önemlidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
Beden Kitle İndeksi Neden Hesaplanır? Beden kitle indeksi (BMI), vücut yağ yüzdesini belirlemek için kullanılan bir ölçümdür. BMI hesaplanması, sağlık durumunun değerlendirilmesi ve obezite riskinin belirlenmesi için önemlidir. BMI, kişinin kilosunu boyunun karesine bölerken, kilo ve boy...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
BEDEN KİTLE İNDEKSİ Beden kitle indeksiniz (BKİ) vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanıyor. İdeal ağırlık ise ulaşılmak istenen BKİ'nin, boy uzunluğunun karesi ile çarpılmasıyla elde ediliyor. Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Eğitim Fakültesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Beden Kitle İndeksi hesaplama nasıl yapılır? Beden Kitle İndeksi (BKİ), sağlık durumunu değerlendirmek için kullanılan bir ölçüttür. BKİ, kişinin kilosunu boyunun karesine bölerken, sonucu yorumlamak için belirlenmiş aralıklar bulunmaktadır. BKİ hesaplamak için kişinin boyu ve kilosu ölçülmeli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
Üst Alt