Son konular

Gebelikte 2. Ay

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Doğum ne zaman?
GEBELİKTE 2. AY
(5-8 HAFTA)
Artık gebelik fikrine alıştınız. İlk ayın heyecanı yerini, daha sistemli bir yaklaşıma bıraktı. Doğuma kadar, sizin ve bebeğinizin sağlığını izleyecek bir kadın doğum uzmanıyla birlikte, 9 ay boyunca neler yapmanız gerektiğini konuşmaya başlamış olmalısınız.

Gebeliğinizin ikinci ayınıza, doğum zamanınızı hesaplamakla başlayalım. Genellikle 40 hafta olarak kabul edilen gebelik süresi, bazen 38 bazen de 42 haftada sonlanabilir. Bu nedenle son adetinizin ilk gününe 280 gün ekleyerek, doğum yapacağınız günü yaklaşık olarak bulabilirsiniz.

İlk aydan başladığınız kilo kontrolünü sakın bırakmayın. Normal kilolu bir anne adayı olarak, geçen ay hiç kilo almadınız. Bu ay ise sadece yarım kilo alabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye devam ederek, kilonuzu rahatlıkla kontrol edebilirsiniz.

Hamilelikte kaç kilo almalısınız?


Sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
· Gebeliğin ikinci ayından itibaren, doktorunuz jinekolojik muayenede gebeliğinizi belirleyebilir.
· Hormon salgılarınız daha çok arttığı için göğüslerinizde şişlik, hassasiyet devam ederken, göğüs uçlarınızda koyulaşmalar görülebilir.
· Kusmalarınız rahatsız edici seviyeye gelebilir.
· Rahminiz büyüdüğü için kasıklarınızda sancılar hissedebilirsiniz. Eğer kanama olursa, hemen doktorunuza başvurun.
· Hormonlarınızdaki değişiklikler nedeniyle aşırı duygusallığınız devam edebilir.
· Bu arada bebeğiniz de hızla gelişiyor. Doktorunuz, vajinal utrasonografi ile kalp atışlarını tespit edebilir, gebelik kesesini görebilir. Artık kolları, bacakları, bazı organlarıyla, sistemleri gelişmeye başlamıştır.



Vitamin ve mineral desteği
· Bebeğinizin, beyin ve omuriliğinde bozukluklarının olmaması, normal zamanda doğması ve düşük tartılı doğmaması için, her gün 4 mg folik asit almaya devam etmelisiniz. Ayrıca bildiğiniz gibi folik asit eksikliği, sadece bebeğinizde değil, sizde de doğum öncesi kanamalara ve düşüklere neden olabilir.
· Bu ayın sonunda, bebeğinizin beyin ve omuriliğinin yerleştiği kanal gelişir. Bu nedenle multivitamin kullanmayı ihmal etmeyin.
· Bebeğinizin günde 1200 gram kalsiyuma ihtiyacı var. Eğer dengeli ve sağlıklı besleniyorsanız kalsiyumu, ilaçlar yerine besinlerden sağlayın.



Nelere dikkat etmek gerekir?
Kilo artışı:Normal kilolu bir anne adayı iseniz, doğuma kadar en fazla 12 kilo almanız yeterli. Bu da 5. aya kadar ayda yarım kilo almanızı gerektirir. Fazladan alacağınız her kilo, hem doğum sırasında sıkıntı yaratır, hem de doğumdan sonra kilo vermenizi zorlaştırır.

Ağız ve diş sağlığı: Gebeliğin ikinci ayından itibaren artan hormon salgıları, ağız mukozanızı hassaslaştırıp, bakteri plağının oluşumuna uygun hale getirir. Ayrıca bulantı ve kusmalar nedeniyle yeterince bakımı yapılmayan ağız ve dişler, diş ve diş eti iltihaplarının yanı sıra diş kaybına da yol açar. Bu nedenle her koşulda diş bakımını ihmal etmeyin.

Toksoplazma: Mutlaka toksoplazma testini yaptırın. Ayrıca toksoplazma adı verilen parazitten korunmak için, çiğ et, kedi ve köpek dışkısıyla temas etmemeye çalışın. Hem size hem de bebeğinize zarar verebilecek toksoplazma, bebeğin düşmesinin ve ölü doğumunun yanı sıra; beyin hasarları, görme bozukluğu, sağırlık, gelişme ve zeka geriliği gibi ciddi hasarlara yol açabilir.

Kendinizi koruyun:Bebeğinizin organlarının geliştiği ikinci ayda, kendinizi korumanız son derece önemli. Özellikle bulaşıcı hastalığı olanlardan, zehirli maddelerden, radyasyon gibi bebeğinizin gelişimini etkileyecek ortamlardan uzak durmalısınız. Doktorunuza danışmadan hiçbir ilaç kullanmayın.

Alkol ve sigara: İçtiğiniz her sigara ve alkol, onun gelişmekte olan organlarına zarar verebilir. Gebelik boyunca alınan alkol, bebeklerde büyüme ve gelişme geriliğine, yarık damak ve yüz kemiklerinde yeterince gelişememesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir.



Nasıl beslenmelisiniz?
· Bebeğiniz henüz 2 gram ve 15 mm boyutlarında. Bu nedenle ek enerji veren besinleri almanıza gerek yok.
· Bebeğinizin iskeletinin ve kemiklerinin gelişmesi için günde 1200 mg kalsiyuma ihtiyacı var. Bebeğinizin kalsiyum ihtiyacını her gün; 3 dilim peynir, 2 kase yoğurt, 2 ceviz, 1 porsiyon kurubaklagil tüketerek karşılayabilirsiniz.
· Bu ay en büyük sorununuzun sabah bulantıları olduğunu biliyoruz. Bunun için sabah kalkar kalkmaz, leblebi, grisini, galeta gibi besinler tüketebilirsiniz. Ayrıca az yağlı ve midenizi yakmayan yiyecekler, bulantınıza iyi gelir.
· Yemeklerle birlikte içtiğiniz su, bulantınızı artırır. Bu nedenle suyu, yemekten yarım saat sonra için. Ayrıca sık idrara çıktığınız için, su içmeyi de sakın ihmal etmeyin.
· Bulantınızı azaltmanın bir başka yolu da, öğünlerinizin az ve sık olması. Günde üç öğün yemek yerine, öğün sayısını ara öğünlerle birlikte günde 6’ya çıkarın.
· Her ne kadar folik asit alıyorsanız da, beslenmenizde folik asit içeren; tahıllar, meyve, kuru baklagil ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri bulundurun.
· Çay ve kahve tüketiminizi mutlaka sınırlandırın. Özellikle yüksek kafeinli içeceklerin fazla tüketimi, bebeğin düşmesine veya düşük ağırlıklı doğmasına neden olur. Çok açık çay içebilirsiniz.
· Alkolden uzak durun. İlk üç aylık dönemde fazla alkol, bebeğin yeni oluşmaya başlayan organlarına zarar verebilir. Araştırmalar, alkolün fazlasının çocuklarda öğrenme güçlüğü yaptığını ortaya koyuyor.
 

Similar threads

  • Soru
Lütfen kilonuza dikkat! GEBELİKTE 3. AY (9-12 HAFTA) Nihayet gebeliğe alıştınız. İlk başlarda sizi çok rahatsız eden; bulantı, kusma, sık idrara çıkma gibi şikayetleriniz, bu aydan itibaren azalmaya başlayacak. Ayrıca bebeğinizin yaşam sınavını atlatmasına çok az kaldı. Bu aydan sonra...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Müjdemizi isteriz, hamilesiniz! GEBELİĞİN İLK AYI (1-4 HAFTA) Gebeliğin ilk belirtisi adetin gecikmesi… Adetin gecikmesiyle birlikte; bulantı, kusma, yorgunluk, sık idrara gitme, vajinal akıntıda artış, göğüslerde büyüme, gerginlik ve hassasiyet, bazı besinlere karşı tiksinti duyarken...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Kontrollerinizi sıklaştırın! GEBELİKTE 7. AY (25-28 HAFTA) Doğuma epeyce yaklaştınız. Hem tansiyonunuz, hem kanınızdaki şeker düzeyi, hem de bebeğinizin sağlıklığı için, doktor kontrollerini daha da sıklaştırmalısınız! Doktorunuz bu ay sizden şeker tarama veya şeker yükleme testi isteyecektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Henüz gebeliğinizin planlama aşamasında iken, bu konuda uzman bir hekimle görüşmek ve gerekli öneri ve tahlilleri yaptırmak, gebeliğinizin daha sağlıklı ve güvenli olmasını sağlayacaktır. Genel olarak, gebelik öncesi danışma dediğimiz bu görüşmede yapılacak olan jinekolojik muayenenin yanında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Bebek sınavı atlattı! GEBELİKTE 4. AY (13-16 HAFTA) Bu ay, rahat bir nefes alabilirsiniz. 4. ayla birlikte, artık bebeğiniz büyük sınavı atlattı ve düşük tehdidi ortadan kalktı. Üstelik karnınız da büyümeye başladı, hamile olduğunuz dışardan belli olmaya başladı. Doğuma kadar giyeceğiniz bol ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Üst Alt