Son konular

Gebelikte 4. Ay

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Bebek sınavı atlattı!
GEBELİKTE 4. AY

(13-16 HAFTA)
Bu ay, rahat bir nefes alabilirsiniz. 4. ayla birlikte, artık bebeğiniz büyük sınavı atlattı ve düşük tehdidi ortadan kalktı. Üstelik karnınız da büyümeye başladı, hamile olduğunuz dışardan belli olmaya başladı. Doğuma kadar giyeceğiniz bol ve rahat giysiler almanın tam zamanı.

Eğer yaşınız 35’in üzerindeyse, bu ay mutlaka amnio sentez testini yaptırmalısınız. Amnio sentezde, ultrason eşliğinde, annenin karnından enjektörle sıvı örneği alınır. Bu sıvıda, bebeğin Down sendromu, nöral tüp defekti adı verilen kafatası ve omurga hasarları gibi riskler araştırılır. Bebeklerdeki zeka geriliği ve doğumsal anomalileri saptamak için oldukça etkili bir yöntem olan amnio sentezi yaptırmayı sakın ihmal etmeyin!

Bu ay cildiniz koyulaşabilir, göğüsleriniz büyüyüp, beliniz kalınlaşmaya başlar. Hatta karnınızın üzerinde koyu bir çizgi de görebilirsiniz. Hiç merak etmeyin, bu çizgi, doğumdan kısa bir süre sonra kaybolacak.

Kendinizi daha enerjik hissetmeye başladınız. Ne bulantı kaldı ne de yorgunluk. Hamileliğin en keyifli dönemine girdiniz. Sizden bu ayda da, en çok 1 kilo almanızı bekliyoruz.

Hamilelikte kaç kilo almalısınız?


Sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
· Artık bulantı, kusma, yorgunluk gibi sıkıntılardan kurtulup, kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
· Büyüyen rahim, karın boşluğuna doğru hareket ettiği için, bu aydan itibaren sık idrara çıkmaktan da kurtuldunuz.
· Rahminiz hızla büyüdüğü için, ilerde oluşabilecek çatlaklara karşı şimdiden önlem almalısınız. Kremler kullanabilir veya çatlakların başladığı bölgeye masaj yapabilirsiniz.
· Kansızlığa dikkat! Türk anne adaylarının en büyük sorunu olan kansızlık, sizin de sorununuz olmasın!
· Eskisine göre daha çok terlemeye başlayacaksınız.
· Bazı hamilelerde basur oluşumu görülebilir.
· Daha rahat doğum yapabilmek için egzersizlere başlamanın vakti geldi.
· Bu ayın sürprizi, bebeğinizin hareketlerini hissetmek olacak. Mide hareketleriyle karıştırılan bebeğin hareketlerini bazı hamileler hissetmeyebilir. Hareketleri hissetmek, annenin yapısına, bebeğin boyuna ve bebek sayısına bağlıdır.

· Bebeğinizin ise, tüm organları oluşmuş, kolları, elleri, parmakları, tırnakları tamamen şekillenmiştir. Hatta parmağını bile emmeye başladı.



Vitamin ve mineral desteği

Bu ay sizden genel bir kan tahlili istenilir. Eğer kan değerlerinizde demiriniz düşük çıkarsa, doktorunuz demir içeren ilaç önerecektir. İlacınızı düzenli kullanın. Bu ilaçlar, iştahınızı da artırabilir. Demir içeren ilaçları, akşam yemeğinden sonra alırsanız, iştahınızı kontrol altına alabilirsiniz. Demir ilaçlarını suyla alın, sütle almayın. Süt ve süt ürünleri, demirle birlikte alınırsa, demir ve kalsiyum emilimini azaltır.


Nelere dikkat etmek gerekir?
Fazla kilolara dikkat: Bu ayla birlikte iştahınız artacağı için, beklenenden fazla kilo alabilirsiniz. Eğer fazladan kilo aldıysanız, mutlaka beslenme ve diyet uzmanına başvurun.

Kansızlık:Gebeliğin 4. ayından itibaren anne adaylarını bekleyen önemli bir tehlike de kansızlık. Ülkemizde son derece yaygın olan kansızlık, gebelikte hem sizin hem de bebeğinizin sağlığını tehdit edebilir. Kansız bir anne adayının; düşük, erken doğum, düşük doğum tartılı bebek, ölü doğum yapma riski çok daha yüksektir. Yapılan tahlillerde kansızlığınız ortaya çıkarsa, doktorunuzun vereceği demir desteğine hemen başlayın.

Terleme: Cildinizdeki kan akışının artması ve hormonlarınızdaki değişiklikler, en küçük hareketlerde bile terlemenize yol açar. Gece uykunuzdan ter içinde uyanıyorsanız, terlemeyi azaltmak için, pamuklu ve geniş giysiler tercih edin, bol su için.

Basur (Hemoroid): Bebeğin başı, makat çevresindeki damarlara baskı yapıp, buradaki kan dolaşımını bozduğu için gebeliğin 4. ayından itibaren basur oluşabilir. Basur, tuvalet sırasında kanama, kaşıntı ve sancıya neden olur. Basurun etkisini azaltmak için; ayakta uzun süre kalmayın, kabız olmamaya çalışın, kaşıntının üzerine buz torbası koyun. Yan yatarken de, kalçanızı yastıklarla desteklemeyi unutmayın.


Nasıl beslenmelisiniz?

· Aslında hamileliğin 4. ayı, kilo alımı açısından son derece kontrollü olunabilecek bir ay. Artık bulantılarınız da azaldığı için, 7. aya kadar ayda sadece 1 kilo almanız yeterli. Böylece doğuma kadar, normal kilolu bir annenin alması gereken 12 kiloyu da rahatlıkla tamamlayabilirsiniz.
· Eğer kabızlık sorunu çekiyorsanız, sabahları su, kayısı ve erik gibi bağırsakları çalıştıran yiyecekler tüketin. Kabızlığı ayrıca, günlük salata ve sebze yemeğini artırarak, hareket, yürüyüş gibi fiziksel aktivitelere ağırlık vererek, meyveleri kabuğuyla tüketerek önleyebilirsiniz. Tüm önlemlere rağmen kabızlıkta artış gözleniyorsa, mutlaka ilaç tedavisine başlayın. Kabızlık tedavisi, basur sorununun çözümüne de yardımcı olur.
· Kan tahlilleriniz sonucunda kansızlığınız çıktıysa, zaten doktorunuz size demir içeren ilaçlar verecektir. Bir yandan ilaçlarınızı kullanırken, diğer yandan özel bir beslenme planıyla kansızlık tedavinize katkıda bulunabilirsiniz. En çok demir içeren besinler; kırmızı et, yumurta ve kuru baklagillerdir. Fakat demir içeren besinler, demirin emilimini azalttığı için süt ve süt ürünleriyle birlikte tüketilmemelidir.

· Dikkat! Demir içeren besinler, hamilelerin kansızlığını düzeltirken, kabızlığı artırabilir. Bol bol posa içeren besinler tüketmenizi öneririz.
 

Similar threads

  • Soru
Erken doğuma dikkat! GEBELİKTE 8. AY (29-32 HAFTA) Doğum her an başlayabilir. Karnınızda ve kasıklarınızda belirli aralıklarla kasılmalarınız oluyorsa, dikkat edin! Erken doğum olabilir, hemen doktorunuzu arayın. Fakat bazen kasılmalar, bebeğin hareketleriyle de karıştırabilir. Erken doğum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Hamilelikte sık görülen problemler Bulantı, kabızlık, kansızlık, tansiyon, nefes darlığı, idrar kaçırmak, varis, basur, mide yanmaları… Gebelik boyunca karşılaşılan sorunlardan sadece birkaçı. Her ne kadar 9 ay da sürse, bir bebeğe hayat vermek, onu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek, bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Kadınlarda özellikle hamilelik döneminde en sık karşılaşılan anemi türü demir eksikliği anemisidir Uzmanlar, gebelik döneminde görülen kansızlık problemi ve demir ihtiyacı hakkında önemli bilgiler veriyor Oksijen kanda hemoglobin adı verilen Kadınlarda özellikle hamilelik döneminde en sık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
İdeal olanı gebelik planlandığından veya en geç gebelik tanısı konmasından sonra büyümekte olan fetusa en büyük desteği vermek üzere beslenme yeni baştan planlanmalıdır. Hamilelik döneminde düzenli ve dengeli beslenip bol su tükettiğinizde ve doktorunuzun size verdiği demir ve eksik vitamin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Üçlü testi yaptırdınız mı, kız mı erkek mi? GEBELİKTE 5. AY (17-20 HAFTA) Artık bebeğinizin kız mı erkek mi olacağını biliyorsunuz. Şimdi sizi, keyifli bir uğraş bekliyor.Bebeğinizin yatağından giysilerine kadar tüm eşyalarını düşünme zamanı geldi. Pembeli, mavili minik giysiler arasından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
5
Üst Alt