Son konular

Gebelikte 5. Ay

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Üçlü testi yaptırdınız mı, kız mı erkek mi?
GEBELİKTE 5. AY
(17-20 HAFTA)

Artık bebeğinizin kız mı erkek mi olacağını biliyorsunuz. Şimdi sizi, keyifli bir uğraş bekliyor.Bebeğinizin yatağından giysilerine kadar tüm eşyalarını düşünme zamanı geldi. Pembeli, mavili minik giysiler arasından seçiminizi yapmaya başlayın.

Bu ayın ilk haftası, üçlü testi yaptırma zamanı. 17. hafta ile 18. haftanın sonuna kadar yapılması gereken üçlü test, tıpkı ikili test gibi, bebeklerdeki Down Sendromu, nöral tüp defekti adı verilen kafatası ve omurgadaki ciddi hasarları saptamaya yarar. Bazı doktorlar, 11-14 testinden sonra üçlü teste gerek duymayabilir. Her gebeliğin takibi farklı olduğu için, kararı doktorunuz vermeli.

Yaşınız 35’in üzerindeyse ve geçen ay amnio sentez testini yaptırmadıysanız, mutlaka 18. haftaya kadar tamamlamanız zorunlu. Unutmayın, bebeklerdeki zeka geriliği ve doğumsal anomalileri saptamanın en iyi yolu amnio sentezdir. Sakın ihmal etmeyin!

Bebeğiniz hızla büyürken, siz de hızlı kilo alacağınız bir döneme girdiniz. Bu döneme kadar, en fazla 2 veya 2 buçuk kilo aldıysanız, tebrikler. Bundan sonrası çok daha kolay. Sadece sağlıklı ve dengeli beslenmeyi sürdürmeniz yeterli.

Hamilelikte kaç kilo almalısınız?


Sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
· Hormonlarınızdaki değişiklikler, vücudunuza da yansımaya başladı. Göğüslerinizden colostrum adı verilen ilk süt gelebilir. Sakın göğsünüzü sıkmayın, sadece temiz bir bezle silin. Ayrıca göğüs ucundaki cilt koyulaşması da artabilir.
· Bebeğiniz en hızlı büyüme dönemine girdiği için iştahınız da artabilir. Kilonuza dikkat edin.
· Bebeğinizle birlikte rahminiz de büyüdüğü için, rahminizi taşıyan bağlar gerilerek, sırt, bel ve kasıklarda ağrılar oluşturur. Eğer ağrınız artarsa, doktorunuzla konuşup, önerdiği bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Doktorunuzla konuşmadan herhangi bir ağrı kesici kullanmayın.
· Kabızlıkta artış olabilir. Büyüyen rahminiz, her geçen gün bağırsaklara daha fazla baskı yapar.
· Nefes darlığınız başlayabilir, soluk alıp verirken zorluklar yaşayabilirsiniz.
· Nihayet bebeğinizin tekmelerini hissetmeye başladınız. Artık hamilelik sürecine babayı da katmanın tam zamanı. Bebeğinizin her tekmesini eşinizle birlikte hissedebilirsiniz.
· Bebeğiniz ise; daha çok hareket eder, döner, tekme atar, kıvrılır. Hatta seslere karşı reaksiyon verir. Ultrasonda bu hareketlerinin yanı sıra, kalp atışlarını dinleyebilir, hatta cinsiyetini bile görebilirsiniz.



Vitamin ve mineral desteği
Bu ay multivitamine devam etmeniz yeterli. Sadece bebeğinizin kemik gelişiminden dolayı kalsiyum ihtiyacınız artabilir. Kalsiyum ihtiyacınız kan tahliliniz ve doktorunuzun muayenesi sırasında anlaşılır. Buna göre doktorunuz gerekli görürse kalsiyum içeren tabletler verecektir. Eğer ilaca gereksiniminiz yoksa, kalsiyum ihtiyacınızı besinlerden karşılayın.



Nelere dikkat etmek gerekir?
Sırt ağrısı:Sırt ağrılarını azaltmak için, uzun süre ayakta kalmamaya çalışın. Yatarken de belinizin altına küçük bir yastık koyabilirsiniz. Ağrılarınız, fazla kilo almanızdan da kaynaklanabilir. Sırt ağrılarını kesmek için, kilo kontrolünüzü mutlaka ihmal etmeyin. Gerekirse beslenme ve diyet uzmanına başvurun.

Kasıklarda gerilme:Normal koşullarda rahminiz büyüdükçe, rahminizi taşıyan bağlar da o oranda gevşer. Bebeğinizin büyümesine bağlı olarak rahminiz de büyürken, taşıyıcı bağlar aynı oranda gevşemez. Bu nedenle kasıklarda gerilmeler olur. Ağrılar dayanılmaz boyutlara geldiğinde mutlaka doktorunuzla konuşun.

Nefes darlığı: Hamilelikte yaşanan nefes darlığının iki nedeni olabilir. Birincisi, büyüyen bebeğin annenin diyaframına baskı yapması sonucunda oluşur. İkincisi ise kansızlığa bağlı olabilir. Eğer kansızlığınız varsa, doktorunuzun vereceği demir ilaçlarını aksatmadan alarak, nefes darlığınızı engelleyebilirsiniz. Ayrıca beslenmenizde de demir içeriği zengin besinleri tercih etmelisiniz.



Nasıl beslenmelisiniz?

· Her besin grubundan yeterli miktarda tüketmeyi sürdürün.
· Bebeğinizin kemik gelişimi 24. haftaya, yani gebeliğinizin 6. ayına kadar devam eder. Yeterince kalsiyum almasanız bile, bebeğiniz gereken kalsiyumu sizin kemiklerinizden ve dişlerinizden çeker. Bu nedenle kalsiyum depolarınızı boşaltmamak için, süt ve süt ürünlerini tüketmeye devam edin. Fakat süt ve yoğurt yemekten bıktıysanız, onların yerine, ölçülü miktarlarda dondurma veya sütlü tatlılardan tüketebilirsiniz. Önemli kalsiyum kaynaklarından birisi de cevizdir. Her gün bir tane cevizin yanı sıra kurubaklagiller de size gereken kalsiyumu sağlar.
· Bu ayda, kalsiyumla birlikte demir ihtiyacınız da artar. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini, C vitamininden zengin besinlerle birlikte tüketirseniz, kalsiyumdan daha fazla yararlanırsınız. Aynı şekilde demir içeren kırmızı eti de, salatalar ve sebzelerle birlikte tüketin.
 

Similar threads

  • Soru
1. Hafta Yumurtlama sürecinin başlangıcı, adet döneminizin yaklaşık 14. gününe denk gelir ve ‘birinci trimester’ (birinci 3 aylık dönem) başlar. Ilk hafta sağ veya sol tüpler tarafından yakalanan yumurta hücresi olgunlaşmaya başlar. İki hücrenin birleşmesi ile tek bir hücre oluşarak çoğalır ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Hamilelikte sık görülen problemler Bulantı, kabızlık, kansızlık, tansiyon, nefes darlığı, idrar kaçırmak, varis, basur, mide yanmaları… Gebelik boyunca karşılaşılan sorunlardan sadece birkaçı. Her ne kadar 9 ay da sürse, bir bebeğe hayat vermek, onu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek, bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Bebek sınavı atlattı! GEBELİKTE 4. AY (13-16 HAFTA) Bu ay, rahat bir nefes alabilirsiniz. 4. ayla birlikte, artık bebeğiniz büyük sınavı atlattı ve düşük tehdidi ortadan kalktı. Üstelik karnınız da büyümeye başladı, hamile olduğunuz dışardan belli olmaya başladı. Doğuma kadar giyeceğiniz bol ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Doğum ne zaman? GEBELİKTE 2. AY (5-8 HAFTA) Artık gebelik fikrine alıştınız. İlk ayın heyecanı yerini, daha sistemli bir yaklaşıma bıraktı. Doğuma kadar, sizin ve bebeğinizin sağlığını izleyecek bir kadın doğum uzmanıyla birlikte, 9 ay boyunca neler yapmanız gerektiğini konuşmaya başlamış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Kontrollerinizi sıklaştırın! GEBELİKTE 7. AY (25-28 HAFTA) Doğuma epeyce yaklaştınız. Hem tansiyonunuz, hem kanınızdaki şeker düzeyi, hem de bebeğinizin sağlıklığı için, doktor kontrollerini daha da sıklaştırmalısınız! Doktorunuz bu ay sizden şeker tarama veya şeker yükleme testi isteyecektir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt