Son konular

Gebelikte 7. Ay

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kontrollerinizi sıklaştırın!
GEBELİKTE 7. AY
(25-28 HAFTA)
Doğuma epeyce yaklaştınız. Hem tansiyonunuz, hem kanınızdaki şeker düzeyi, hem de bebeğinizin sağlıklığı için, doktor kontrollerini daha da sıklaştırmalısınız!

Doktorunuz bu ay sizden şeker tarama veya şeker yükleme testi isteyecektir. Eğer ilk kez OGTT adı verilen şeker yükleme testi yaptırıyorsanız, 12 saat hiçbir şey yemeden tahlil yaptırmanız gerektiğini unutmayın. Laboratuara su dahi içmeden gidin. Doktorunuz kilonuza göre, size verilecek glikoz miktarını belirleyecek.

Önceden şeker hastası iseniz, doktorunuz zaten bunun önlemini almıştır. Bazen şeker hastası olmadan da, hamilelikle birlikte gestasyonel diyabet adı verilen şeker hastalığı gelişebilir. OGTT ile hamilelikte birlikte gelişen şeker hastalığı olup olmadığı ortaya çıkar.

Hamilelerin aşırı yemek yemesi ve ani kilo alması sonucunda gelişen gestasyonel diyabet, çoğunlukla bebeğin doğumuyla birlikte kaybolur. Fakat kontrol altına alınmayan gestasyonel diyabet, bebeğin düşük tartılı veya iri bebek adı verilen, aşırı kilolu veya zayıf doğmasına yol açar. İster düşük tartılı olsun, isterse iri bebek olsun, bu bebeklerin, doğumdan sonra kanlarındaki şeker oranı düşük olur. İri bebeklerde ise, doğum sırasında; omuz çıkıkları, sinir yaralanmaları, başta kalp, böbrek olmak üzere tüm organlarında doğumsal anomaliler görülebilir.

Amacımız sizi korkutmak değil. Kontrollerinizi zamanında yaptırıp, gereken önlemleri alarak, gestasyonel diyabetin zararlarından kurtulabilirsiniz.

Eğer kan tahlilleriniz sonunda şeker hastalığınız ortaya çıktıysa, mutlaka beslenme ve diyet uzmanına başvurup, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planını uygulamalısınız.

Bu arada bebeğiniz de iyice büyüdü. Hareketlerini sadece siz değil, babası da görebiliyor. Attığı tekmeleri, taklaları keyifle izliyorsunuz ama size de epeyce sıkıntı vermeye başladı. Bu ay, onun büyümesi uğruna; sindirim bozuklukları, ayaklarınızdaki kramplar, uyku bozuklukları gibi sorunlar çekmeye hazırlanın.

Bu ay bebeğiniz gelişmesini tamamlama sürecine girdi. Bu nedende daha çok kilo alacağınız bir döneme giriyorsunuz. Hamileliğinizin 7. ayından doğuma kadar, sizden ayda en fazla 2 kilo almanızı bekliyoruz. Bu 2 kilo, doğuma hazırlanan bebeğinizin tüm gereksinimlerini karşılamaya yeter.

Hamilelikte kaç kilo almalısınız?


Sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
· Kilonuz hızla artmaya devam ediyor. Aşırı karbonhidrat ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Yürüyüşlerinizi ihmal etmeyin.
· Özellikle 26. haftadan itibaren, ani kasılmalar hissedebilirsiniz. Kasılmaların ne sıklıkla olduğuna dikkat edin. Eğer kasılmalarınız düzenli olursa, bu erken doğum sinyali olabilir. Hemen doktorunuza başvurun.
· Eğer erken doğum yaparsanız, bebeğiniz prematüre olarak doğar. Prematüre bebekler, ancak küvezde yaşayabilir. Bu nedenle doğumunuzu mutlaka bebek yoğun bakım ünitesi olan bir hastanede gerçekleştirin.
· Son haftalarda, daha çok uyumak isteyebilirsiniz.
· Bu ay, mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucunda, mide yanması yaşayabilirsiniz.
· Bebeğinizle birlikte büyüyen rahminiz nedeniyle nefes darlığı ve uykusuzluk çekebilirsiniz.
· Ayaklarınız iyice şişebilir. Eğer şişme, el ve yüzünüzde oluyorsa, doktorunuzu arayın.
· Gebelik çatlaklarınız daha belirgin hale gelebilir.
· Çok hassas olabileceğiniz bir döneme girdiniz. Gebeliğinizin başında olduğu gibi duygusal dalgalanmalar geçirmeye hazırlanın.
· Bebeğiniz de hızlı kilo alacağı bir döneme girdi. Gelişimini tamamlayan bebeğinizin kalp atışları karnınızdan duyulabilir hale geldi. 28. haftada, yani bu ayın sonunda, sizin ve babasının sesini tanıyor. Onunla, şimdiden konuşmaya başlayın.


Vitamin ve mineral desteği
Bu ay kan tahlillerinizin sonucuna göre, doktorunuz, ek vitamin ve mineral desteğinde bulunabilir. Çünkü gebeliğin 7. ayı, bebeğin beyin ve göz gelişimi için önemli bir ay. Ayrıca her an erken doğum kasılmaları da yaşayabilirsiniz. Doktorunuz ek vitamin ve mineral desteği önerdiyse, almayı ihmal etmeyin.


Nelere dikkat etmek gerekir?
Gebelik zehirlenmesi: Bu ay, hamileleri bekleyen bir başka tehlike, gebelik zehirlenmesi dediğimiz, bebeğin anne karnında yaşamını yitirmesi. Özellikle tansiyonu yüksek olan hamilelerde görülebilecek bu duruma karşı, doktor kontrollerinizi aksatmayın. Erken teşhis, hem sizin hem de bebeğinizin yaşamını kurtarır. Çok küçük bir olasılık dahi olsa, gebelik zehirlenmesine karşı dikkatli olmalısınız.

Bununla birlikte bebeğinizin hareketlerini de sürekli kontrol edin. Eğer uzun süre hareket etmezse, mutlaka doktorunuza başvurun.

Gebelik çatlakları: Gebelik boyunca aldığınız kilolar sonucunda cildinizin gerilmesi ve hormonlarınızın katkılarıyla karnınızda çatlaklar olabilir. Özellikle karın, kalça ve bacakların üst kısmında belirgin olan bu çatlaklar, daha çok selüliti olan kadınlarda gözlenir. Çatlakların bulunduğu bölgelere düzenli olarak kremle masaj yapın. Çatlaklar önlenemese bile, rengi açılır. Ayrıca yüzme ve hafif jimnastik, cildin esnekliğini artırabilir.

Kramplar: Özellikle geceleri oluşan ayak ve baldırlarda oluşan sancılı kramplar, kalsiyum eksikliğine bağlı olarak gelişir. Bacaklarınız gergin ve ayak parmaklarınız bükülüyken daha çok yaşayacağınız kramplardan kurtulmak için, bir elinizle ayağınızı kendinize doğru çekin ve diğer elinizle baldırınıza sertçe masaj yapın. Uzanarak dinlenin ve ağrı geçtikten sonra birkaç dakika yürüyün. Kalsiyum içeriği zengin gıdalarla beslenin.

Mide yanması:Yatar pozisyonda daha çok hissedilen mide yanması, hormon değişikliklerine bağlı olarak gelişir. Gebelik sırasında mide girişindeki kapağın gevşemesi sonucunda, mide asidi yemek borusuna geri kaçar. Göğsün ortasında kuvvetli bir yanma hissiyle ortaya çıkar. Mide yanmasına karşı beslenmeye dikkat edin. Ayrıca yatağınızın baş tarafını yükseltin. Yine de geçmezse, mide asidini gidermek üzere doktorunuzdan ilaç isteyin.

Kasılmalar:Kasılmalarınız varsa, kasılmanın süresi ve aralığını kontrol edin. Kasılmalarınızın sayısı saatte 4’ten fazla ise mutlaka doktorunuza başvurun.


Nasıl beslenmelisiniz?
· Bu ayki beslenmenizin özelliği, kalsiyumdan zengin olması. Gerek kasılmalarınız, gerekse kramplarınız için, süt, yoğurt, ayran, peynir gibi kalsiyum kaynaklarını daha çok tüketin. Fakat bu besinleri tüketirken, fazla kilo almamak için kalorisine dikkat edin. Günümüzde süt ve süt ürünlerinin az yağlı olanları da satılıyor. Bunları tüketerek, hem daha az kalori almış olursunuz, hem de vücudunuz için gereken kalsiyumu sağlayabilirsiniz.
· Mide yanmaları ve ekşimelerine karşı, sigara, alkol, kahve, şeker, kızartma, acı ve çok baharatlı yiyeceklerden kaçının. Yemeklerden hemen önce ve yemek sırasında sıvı alımını kısıtlayın. Yemekten 30 dakika sonra su için. Asitli içecekleri tüketmek, iyi gelebilir size. Fakat, sonrasında mideniz daha çok yanar. Bu nedenle gebelik boyunca asitli içecekleri beslenmenizden çıkarın. Mide yanmalarına karşı etkili olabilecek bir başka yöntem de, gece yatmadan önce iki üç grisini, leblebi veya 1 dilim ekmek gibi hafif yiyecekler tüketmeniz.
· Potasyum düşüklüğü nedeniyle bacaklarınızda kramplar oluşabilir. En iyi potasyum kaynağı, taze asma yaprağıdır. Ayrıca, kayısı, muz, portakal, kurubaklagiller, taze sebze ve meyvelerden yeterli miktarda potasyum alabilirsiniz. Potasyumdan zengin besinler aldığınızda, günlük enerjiniz artacağı gibi, kendinizi daha zinde hissedersiniz, kramplarınız hafifler, tansiyonunuz da düzenlenir.
· Bebeğinizin beyin ve göz gelişimi için, omega 3 yağ asidinden zengin besinler tüketmelisiniz. Omega 3, en çok balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve cevizde bulunur. Her gün 2 ceviz ve soya ürünlerinden tüketin. Balıkta da seçici olmalısınız. Civa içeriği yüksek olan kılıç, köpek balığı, uskumru, orkinos gibi balıkları tüketmeyin. Bunların dışındaki balıklardan, haftada bir veya 2 porsiyon tüketin.
 

Similar threads

  • Soru
Erken doğuma dikkat! GEBELİKTE 8. AY (29-32 HAFTA) Doğum her an başlayabilir. Karnınızda ve kasıklarınızda belirli aralıklarla kasılmalarınız oluyorsa, dikkat edin! Erken doğum olabilir, hemen doktorunuzu arayın. Fakat bazen kasılmalar, bebeğin hareketleriyle de karıştırabilir. Erken doğum...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Doğum ne zaman? GEBELİKTE 2. AY (5-8 HAFTA) Artık gebelik fikrine alıştınız. İlk ayın heyecanı yerini, daha sistemli bir yaklaşıma bıraktı. Doğuma kadar, sizin ve bebeğinizin sağlığını izleyecek bir kadın doğum uzmanıyla birlikte, 9 ay boyunca neler yapmanız gerektiğini konuşmaya başlamış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Halk arasında hamilelik aylarla ifade edilirken, doktorlar hamilelik sürecini değerlendirirken ve anne karnındaki bebeğin gelişmesini izlerken gebelik haftasını esas alırlar. En son görülen adetin başladığı gün gebeliğin başlangıcı kabul edilir ve toplam gebelik süresi yaklaşık 280 gün, yani 40...
Cevaplar
1
Görüntüleme
38
  • Soru
Hamilelikte sık görülen problemler Bulantı, kabızlık, kansızlık, tansiyon, nefes darlığı, idrar kaçırmak, varis, basur, mide yanmaları… Gebelik boyunca karşılaşılan sorunlardan sadece birkaçı. Her ne kadar 9 ay da sürse, bir bebeğe hayat vermek, onu sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek, bazı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Bebek geldi, gelecek… (33-36 HAFTA) Gebeliğinizin son ayına girdiniz. Bebek geldi gelecek… Artık her an onu kucaklayabilirsiniz. Eğer bu ay içinde doğarsa, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan, normal bir bebek olarak dünyaya gelecek. Çalışıyorsanız, çoktan doğum iznine ayrılmış olmasınız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt