Gebelikte 8. Ay

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Erken doğuma dikkat!
GEBELİKTE 8. AY
(29-32 HAFTA)
Doğum her an başlayabilir. Karnınızda ve kasıklarınızda belirli aralıklarla kasılmalarınız oluyorsa, dikkat edin! Erken doğum olabilir, hemen doktorunuzu arayın. Fakat bazen kasılmalar, bebeğin hareketleriyle de karıştırabilir. Erken doğum kasılmalarını, bir saatte 4 kereden fazla olmasıyla ayırt edebilirsiniz.

Erken doğum yaparsanız, bebeğinizin henüz emme refleksi gelişmediği için, doğumunuzu tam teşekküllü bir hastanede yapmalısınız.

Bu ay bebeğin hazırlıklarının tamamlanma zamanı. Bebeğinizin kıyafetlerinden odasındaki mobilyalara kadar her türlü hazırlıklarınızı tamamladınız mı? Eğer erken doğum yaparsanız, bu ihtiyaçları tamamlamaya vaktiniz olmayabilir!

Gebeliğin 8. ayına kadar ortalama 8-10 kilo almanız normal. Bebeğiniz bu ayın başından itibaren, haftada 250 gram kilo alabilir. Bu nedenle sizin de bu ay için en fazla 2 kilo almanız yeterli. Eğer fazla kilo aldıysanız, diyet uzmanınızın hazırladığı diyeti mutlaka uygulayın ve egzersizlerinizi ihmal etmeyin.


Sizde ve bebeğinizde neler değişiyor?
· Bebeğiniz iç organlarınıza baskı yaptığı için, gebeliğinizin başında olduğu gibi daha sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz.
· Büyüyen bebeğiniz, akciğerlerinizi baskıladığı için nefes darlığı çekmeniz son derece doğal.
· İdrar yollarınızdaki kaslarınız zayıfladığı için gülerken, öksürürken idrarınızı kaçırabilirsiniz.
· Hamileliğin en büyük sorunlarından biri de idrar yolları enfeksiyonlarıdır. Bu nedenle doktorunuzdan talep geldiği sürece idrar tahlili yaptırmaktan vazgeçmeyin.
· Mide yanmalarınız, rahatsız edici düzeye gelebilir.
· Tansiyon ölçümlerinizi ihmal etmeyin.
· Taşıdığınız ağırlık arttığı için daha çok yorulabilirsiniz.
· Anne adayların çoğu, 8. ayla birlikte doğumla ilgili kaygılara başlar. Sizin de gerek bebeğinizin sağlığı, gerekse doğumla ilgili endişelerinizin olması çok normal. Kaygılarınızı doktorunuz ve eşinizle paylaşın.
· Bebeğiniz her an doğmaya hazır. Doğum herhangi bir nedenle 8. ayda gerçekleşirse, emme refleksi gelişmemesi dışında herhangi bir problemle karşılaşmazsınız.


Nelere dikkat etmek gerekir?
Kilonuza dikkat: Bu aya kadar kilonuza dikkat etmediyseniz, epeyce kilo almış olmalısınız. Aldığınız fazla kilolar, hem doğumunuzu güçleştirir hem de doğumdan sonra kilo vermenizi zorlaştırır. Bu nedenle eğer fazla kilo aldıysanız, beslenme ve diyet uzmanına başvurun.

İdrar kaçırmak: Hormonlarınızın etkisiyle idrar yollarınızdaki kasların zayıflaması ve bebeğinizin idrar torbasına baskı yapması sonucu, gülerken, öksürürken idrarınızı kaçırabilirsiniz. İdrarınızı kaçırmamak için, sık sık tuvalete gidin. Ağır kaldırmaktan kaçının. Kabızlığa karşı beslenme rejimi uygulayın. İdrar yolu kaslarınızı çalıştıracak egzersizler yapın. İdrar yollarınızdaki bu hassasiyet, enfeksiyonlara neden olabilir.

Nefes darlığı:Doğuma iyice yaklaşan bebek, annenin diyaframına baskı yapar. Baskının sonucunda pek çok hamile kadın, iş yaparken, yürürken, hatta konuşurken nefes nefese kalabilir. Ayrıca kansızlık da nefes darlığı yapabilir. Nefes darlığının tedavisinde, öncelikle nedenini bulmak önemlidir. Eğer sorun kansızlıktan kaynaklanıyorsa, kansızlık tedavisi yapılmalı. Sorun, gebelikten kaynaklanıyorsa, soluğunuz nerede kesiliyorsa, olduğunuz yere oturun. Dengenizi sağlayın ve uzun uzun soluk alın.

Mide yanması: Mide yanmasını engellemek için, sola dönerek yatabilirsiniz. Mide sıvısının geri gelmesi sonucu yemek borusunda tahrişe neden olabilir. Bu nedenle başınızın altına yastık koyun. Eğer mide yanmanız artıyor ve sesiniz kısılıyorsa, doktorunuzu arayın.

Sık sık dinlenin: Yorgunluğunuzu biraz olsun hafifletmek için olabildiğince dinlenin, gün ortasında sık sık uzanıp yatın.


Vitamin ve mineral desteği
Bu ay özellikle demir eksikliği olup olmadığına dikkat edin. Çünkü doğuma yaklaştınız. Doğumla birlikte kan kaybı yaşayacaksınız. Bu nedenle demir depolarınızın dolu olması çok önemli. Kanınızda yeterince demir olması, doğum sonrasında kendinizi bitkin, yorgun hissetmenizi ve lohusalık depresyonu geçirmenizi önler. Bu arada doktorunuzun önerdiği multivitamine devam etmeyi de ihmal etmeyin.


Nasıl beslenmelisiniz?

· Mide yanmasını önlemek için, gece yatmadan önce 1 avuç içi leblebi veya 1-2 tane grisini tüketin.
· Tansiyonunuz yüksekse, kilonuza dikkat edin. Tuzu azaltıp, potasyumdan zengin, taze asma yaprağı, kayısı, muz, taze sebze ve salatalar tüketin.
· İdrar yolları enfeksiyonlarını önlemek için, daha çok su için. Bu dönemde, şekersiz meyve suları da iyi gelir. Ara öğünlerde, meyve tüketimini artırın. Meyvelerde bulunan bol C vitamini, sizi enfeksiyonlardan korur.
· Gebeliğin bu döneminde görülen nefes darlığı, bazen demir eksikliğinden de kaynaklanabilir. Demir eksikliğinden dolayı hamile kadınların kan hacmi artar. Bebeğe daha çok oksijen verebilmek için, daha sık soluk alıp vermeye başlar. Bu da anne adaylarını rahatsız eder. Bu durumu önlemek için demirden zengin gıdaların tüketilmesi gerekir. En iyi demir kaynakları; kırmızı et, yumurta ve kurubaklagillerdir. Fakat demirden zengin bu besinleri, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeren süt ürünleriyle birlikte tüketmeyin. Kalsiyum ve demir birlikte tüketildiklerinde, hem demirin hem de kalsiyumun emilimini azaltırlar. Kan sayımı yapılıp, annede demir ihtiyacı olup olmadığı saptanabilir. Gerekirse, ek demir ilacına başlanabilir.
· Demir ilaçlarının yan etkisi kabızlıktır. Eğer kabızlık artarsa, bol posa içeren besinler tüketin.
 
Üst Alt