Son konular

Gebelikte ajerli ve astım hastalığı

SoruCevap

Yeni Üye
Tepkime
51
Coin
256,936
Hamilelik doneminde hem kendiniz icin hemde bebeğiniz icin yaptığınız ve kullandığınız ilaclara dikkat etmeniz gerekiyor Alerjik bir hastalıkla yada astım hastalığıyla mucadele ediyorsanız, hamilelik doneminde yapmanız gereken tum işlemleri uzmanlar

Hamilelik doneminde hem kendiniz icin hemde bebeğiniz icin yaptığınız ve kullandığınız ilaclara dikkat etmeniz gerekiyor Alerjik bir hastalıkla yada astım hastalığıyla mucadele ediyorsanız, hamilelik doneminde yapmanız gereken tum işlemleri uzmanlar acıklıyor
Hamilelikte Astım ve Alerji
Bebeğin sağlıklı doğması, anne adayının sağlığına bağlı Hamilelik doneminde en sık karşılaşılan akciğer hastalığının astım ve alerjik sorunlar olduğu belirtiliyor Araştırma sonuclarına gore hamilelerin, yaklaşık ucte birinde astım ve alerjiyle ilgili problemler artış gosteriyor, ucte birinde değişmiyor, ucte birinde ise iyileşiyor Bu nedenle anne ve cocuk sağlığı acısından hamile kalmadan once yaptırılacak testler buyuk onem taşıyor
Astım ve alerjik problemi olan kadınların hamilelik oncesinde gerekli alerji testlerinin yapılmasının şart olduğu soyleniyor Boylece hastanın duyarlı olduğu alerjenlere karşı duyarsızlaşma yapılarak hamilelik sırasında oluşabilecek krizlere karşı onlem alınabilir Bu işlem hamilelik sırasında da yapılabilir Ancak aşırı bir reaksiyon oluştuğu taktirde bu bebeğe de zarar verebilir O nedenle hamilelik oncesinde yapılmasında ve bununla ilgili kayıtların iyi
tutulmasında fayda vardır
Hamilelik doneminde ilac kullanımı
Hamilelik doneminde guvenilirliği kanıtlanmamış hicbir ilacın kullanılması onerilmiyor Hamilelik doneminde astım ve alerji acısından en sık betamimetik ve steroidlerin aerosol formlarının kullanıldığı belirtiliyor Beta mimetikler anne kalbinin duzensiz calışmasına neden olabilir Steroidler annede oral pamukcuk yapabilir Her iki grup ilacın da bebek uzerinde belirgin bir anomaliye yol actığı gosterilememiştir Steroidlerin hayvan deneylerinde fetusta yarık damağa yol acabileceği saptanmış Ancak insan fetuslarında ise bir sorun oluşturmuyor Hamilelikte kullanılacak diğer astım ilacları antikolinerjikler ve tefilindir
Kalıtım faktoru
Bircok hastalıkta olduğu gibi astım ve alerjide de kalıtım faktorunun rolu olduğu biliniyor Astım ve alerji hastası hamile kadınların cocuğuna da aynı hastalıkların gecme ihtimali bulunuyor Hamilelik sırasında bunu engellemek icin henuz yapılacak bir şey olmadığı belirtiliyor Ancak, bir anne babanın alerji oykusu bilinirse ve gobek kordonunda Ig E miktarı saptanırsa dış alerjik etkenlere karşı onlem alınabilir
Alınabilecek onlemler
Pek cok hastalığın nedenleri arasında olduğu bilinen sigara icilmesi, genetik bir ozellik olmadığı icin anne karnındaki bebeğin alerji hastası olmasına yol acmıyor Ancak, anne adaylarının gebelik doneminde yoğun sigara icmeleri duşuk riskini artırıyor
Hamile kadınların hem kendileri hem de doğacak cocukları icin alabileceği bircok onlem bulunuyor Evde ozellikle cocukların odasında toz ve kuf bulunmaması gerektiği belirtiliyor
Kurklu hayvan, hava da oluşturacağı parazitler de alerjik etki yapabilir Halı, yun ve deri giysiler, klima alerjiye ortam hazırlayabilir Ayrıca, solunumu olumsuz etkilediği icin, evde sigara icilmemeli ve virus hastalıklarına karşı onlem alınmalıdır
Her anne adayının kendi ozelliklerini bilerek davranmasının onemine değinilerek; Anne adaylarının, daha once yaptırdıkları duyarlılık testleri ya da kendi deneyimleriyle belirledikleri alerjen besinlerden uzak durmaları isabetli olur Bebek doğduktan sonra, alerjik bunyeli anne, emzirme sırasında, yumurta, sut ve fıstık gibi major alerjenlerle beslenmemelidir Bebeğe katı gıdalar en erken 6 aylıkken verilmelidir
Yazar : Prof Dr Umur Colgar, Kadın Doğum ve Hastalıkları
h 3Gebelikte ajerli ve astım hastalığı

Üst Alt