Gebelikte beslenme !

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Memleketimizde beslenme dertlerinin yaşandığı öbeklerin başında gebelik devri mekan almaktadır. Validenin ve dölün muhtaçlıklarının karşılanmaması her ikisi içinde risk oluşturmaktadır.

Gebelik boyunca ortalama kilo artışı 10-14 kilo olmalıdır. Günlük güç gereksinimindeki artış ise yalnızca 150-300 kal. dır. Gebelik periyodunda alınan çokça kilolar ve gebeliğe haddinden fazla kiloyla başlamak veladeti güçleştirmekte ve sıhhat dertleri yaratmaktadır.

Gebe hatunun gereksinimlerine ve şişman olan gebelerin nasıl bir beslenme programı pratikleri gerektiğine kısaca değinelim;

Gebelikte güç, demir, kalsiyum, protein, D vitamini, fosfor gereksinimlerinin karşılanması büyük ehemmiyet taşımaktadır. Anemi sık görülen tablolardandır. Dördüncü aydan sonra ana anemi riski ile karşı karşıyadır. Gebe olmayan bayanların günlük kalori gereksinimi 2000-2200 kal/gün iken bu gereksinim 2300-2500 kal/güne çıkmaktadır. Protein gereksinimi ortalama 20gr. ekle sağlanır. Protein kalitesi yüksek besinler seçilmelidir. Hayvansal kaynaklı proteinler bunun için en elverişlidir. Et, süt ve süt eserleri, yumurta, kümes hayvanları, balık üzere.

Sosyo-ekonomik seviyesi düşük gebelere dikkat edilmelidir. Bu kimseler protein gereksinimlerini münhasıran kuru baklagil kümesinden, süt eserleri ve yumurtadan sağlayabilirler. Soya fasulyesi ve soya eserleri protein içeriğinin yüksek olması ve kaliteli protein içermesi nedeniyle büyük değer taşımaktadır.

Demir muhtaçlığı günlük ortalama 30gr. dır. Dördüncü aydan sonra demir eklemesi yapılmalıdır.

Gebelerin kalsiyum gereksinimi gebe olmayan bayanların muhtaçlığının iki katı kadardır.

Bu muhtaçlık 1200mg/gündür. En yeterli kalsiyum muhtaçlığı süt ve süt eserlerinden karşılanabilir.

Vitamin muhtaçlığı yeteri kadar zerzevat ve meyve tüketimiyle sağlanabilir. En değerli eksikliği görülebilecek vitamin B1-2 ve Folik asittir. Hayvansal kaynaklı besinlerin yahut alternatiflerinin tüketimi ile bu gereksinimimiz da giderilebilir.

Dördüncü aydan sonra çok gerekli görüldüğü taktirde denetimli biçimde dışardan vitamin desteği yapılabilir.

Gebelik müddetince ananın her ay 1-1.5 kg ağarlık kazanacağı düşünülerek diyetin hazırlanacağını belirtmiştik. Şayet ana şişmansa birinci üç ay günlük kalori gereksinimine hiç ekleme yapılmamalıdır. Dördüncü aydan sonra tekrar muhtaçlığı olan kuvvet gereksinimine belirttiğimiz 300 kalori eklenmesi yapılır. Güç kısıtlanmasına gidilmez.

Güç, protein ve vesair besin öğelerini kısıtlamadan düzenlenmiş bir beslenme programıyla birlikte metabolizma suratını arttırarak haftada 300 gr. verdirilebilir.

Bu noktada dikkat edilmesi gereken gebe bayanın bütün güç, protein, vitamin, mineral gereksinimlerinin eksiksiz karşılanması ile yalnızca metabolizmayı hızlandırarak 300 gr. üzere kilo veriminin sağlanmasıdır.

Metabolizmayı hızlandırmanın en yararlı tekniklerinden biri 8-9 öğünden oluşan bir beslenme programı uygulamaktır. Bunun yanında jimnastiğin de çok büyük yararı vardır. Hamilelik devrinin rahat geçmesi, tevellüdün kolay olması ve metabolik suratın arttırılası açısından gebelere önerdiğim jimnastik .yüzme ve yürüyüştür.
 

Similar threads

  • Soru
Evlat sahibi olmak isteyen çiftler bu bahtiyar haberi aldıklarında heyecanla bebek için hazırlıklara başlar. Ebeveyn adaylarının birinci kaygı ettikleri husus ana ve bebeğin dokuz aylık bu yolculuğu sağlıklı ve huzurlu bir biçimde tamamlamasıdır. Gebelik boyunca hem ana hem de bebeğin sıhhatine...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
  • Soru
Her diyette bulunması gereken temel besinler nelerdir? Her diyet protein, karbohidrat, vitamin ,mineraller ve yağ içermelidir.Gebelik sırasında bu besinlerin pek birçok için günlük gereksinim artar. Gebelik sırasında ne kadar yemeliyim? Şayet gebelik öncesi sıradan kilodaysanız, günlük...
Cevaplar
0
Görüntüleme
23
  • Soru
ESLENMENİN EHEMMIYETI VE MAKSADI Gebenin kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılayarak vücudundaki besin ögesi yedeğini istikrarda tutmak,dölün olağan büyümesi ve salgılanan sütün gerektirdiği güç ve besin ögelerini tam olarak karşılamaktır. GEBELİKTEKİ BESLENME DURUMUNUN EVLAT SIHHATINE...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Gebe kalma aileye yeni bir bireyin katılması sürecinin başlangıcıdır. Gebeliğin başlangıcı ile ailedeki roller değişmeye başlar. Rollerin, sorumlulukların ve münasebet biçimlerinin değişmesi beraberinde eşlerin ömründe da bir çok değişiklik getirecektir. Gebelikte valideye düşen en büyük rol ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Gebelik hem anne açısından hem de bebek açısından beslenmenin en kıymetli olduğu evrelerden biridir. Hamilelik öncesi ve hamilelik periyodunda yetersiz ve istikrarsız beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmesi ve anne vefatlarına yol açabilir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt