Gebelikte beslenmenin önemi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
İSTANBUL (İHA) - Meltem Hastanesi Diyetisyeni Rabia Gül Kepekçi, gebelikte beslenmenin, diğer dönemlerdeki beslenmelerden çok daha önemli olduğunu söyledi.

Kepekçi, "Bebeğin tek kaynağı vardır, o da annesidir. Gebelikte beslenme, hem bebeğin büyüyüp olgunlaşması hem de annenin gereksinimlerinin karşılanması nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Gebelik, alışkanlıklarımızı ve damak tadımızı değiştirmemiz gerektiği anlamına gelmez. Yapacağımız tek şey doğal, taze ve bol çeşitli gıdalarla beslenip, fazla kalorili yiyeceklerden uzak durmaktır" dedi.

Kepekçi, bebeğin büyümesinin, sağlıklı olmasının, annenin sağlığı ve dengeli beslenmesi ile orantılı olduğuna dikkat çekerek, "Normal kiloya sahip bir anne adayı dengeli ve yeterli bir beslenme ile 5-12 arasında kilo alır. Bu dengeyi sağlayabilmek için gebelik öncesine göre ek olarak günlük 20 gr. protein, 12-20 mg. demir, 500 mg. kalsiyum ve ortalama 300 kalorilik enerji alması gerekir" dedi.

Kepekçi, alınması gereken mineralleri ve önemlerini şöyle sıraladı: "KALSİYUM: Kalsiyum bebeğinizin 8. haftasından itibaren oluşmaya başlayan kemik ve dişlerinin gelişimi için gerekli bir mineraldir. Kalsiyum açısından en zengin besinler, peynir, süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerdir. Yağı alınmış süt ve yoğurt tercih etmemiz daha doğru olacaktır.

PROTEİNLER: Gebelikte artan protein ihtiyacını karşılamak için kırmızı ve beyaz et, süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, kuru baklagiller gibi protein bakımından zengin besinler tercih edilmelidir. Etin yağsız şekilde tüketilmesi önemlidir. Ayrıca balıkta proteinden başka bulunan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri de bebeğin zeka gelişimi üzerine olumlu etkisi olan maddelerdir.

DEMİR: Gebelikte kan yapıcı, yani demir bakımından zengin gıdaların tüketilmesi önemlidir. Bu besinler; pekmez, kuru üzüm, kırmızı et, yumurta ve kuru baklagillerdir. Ayrıca C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler de bağırsaklardan demir emilimini artıracaklardır. Örneğin; kuru baklagil yemeği ile beraber 1 adet portakal yemek uygun olacaktır. Fakat yine de ilaç takviyesi yararlıdır.

C VİTAMİNİ: Gebelikte metabolizma hızlanacağı için C vitaminine ihtiyaç da artacaktır, bu da ancak düzenli beslenme ile karşılanmaktadır. C vitamini; portakal, limon, yeşil biber, çilek, domates, karnabahar, lahana, greyfurt, kivi pek çok sebze ve meyvelerde bulunur.

FOLİK ASİT: Folik asit, bebeğin merkezî sinir sisteminin gelişmesinde çok önemlidir. Taze sebzeler folik asit kaynağıdır. En çok ıspanak, yer fıstığı, fındık, karnabahar ve kepekli ekmekte bulunur.

LİFLİ GIDALAR: Lifli gıdalar bolca tüketilmelidir. Gebelikte sık görülen kabızlığın ve bağırsak tembelliğinin önlenmesinde çok yararlıdır"
 
Üst Alt