Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Gebelik anne adayları için her açıdan farklı ve yeni bir durumdur, anne adayı her zaman bebeğini düşünerek hareket etmelidir. Planlamış bir gebelik söz konusu ise gebelikten önce jinekolojik muayenelerinin yapılması, enfeksiyon veya bazı hastalıklar varsa tedavi edilmesi, bilinen hastalıklar varsa son kontrollerinin yapılması ve alınan ilaçların dozlarının ayarlanması, gebelikten en az 3 ay önce folik asit kullanımına başlanması gerekmektedir.

Gebelik süreci ortalama 280 gün sürmektedir. Bu süreçte temel amaç anne ve bebek sağlığının korunmasıdır. Karşılaşılan sağlık problemlerinin çözülmesi, karşılaşılması muhtemel problemlerin ise önceden saptanıp önlemler alınması gerekmektedir. Gebelik sürecini ve doğum dönemini takip edecek kadın doğum uzmanı seçimi çok iyi seçilmelidir. Donanımlı ve anne adayının psikolojik olarak rahat hissetmesini sağlayacak doktorlar her zaman için gebelik sürecinin daha kolay ve problemsiz atlatılmasına yardımcı olmaktadır.

Gebelikte İlk 3 Ay


Gebeliğin ilk üç ayında sıklıkla gerçekleşen düşükler için gerekli önlemlerin alınması şarttır. Aynı zamanda gebelik sürecinde ilaç kullanımı yine uzman kontrolünde olmalıdır. Canlı virüs içeren aşılar uygulanmamalıdır. Grip, difteri, tetanoz ve boğmaca gibi aşıların yapılması önerilmektedir.

Anneye ait hastalıklar veya bebeğe ait sorunlar gebelik sürecini olumsuz yönde etkileyebilir. Riskli gebelik sürecinde tedavinin gerçekleşeceği sağlık merkezinin ekipman açısından donanımlı olması ve yüksek riskli gebelik uzmanının (perinatoloji uzmanı) takibi ve tedavisi gerekmektedir.

Gebelik dönemi boyunca ortalama 12-13 kilo alınması normal karşılanmaktadır. Bu nedenle beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Tuzlu ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı, şarküteri ürünlerinden ve konserve gıdalardan kaçınılmalıdır. Tüketilen et ve balıkların iyi pişmiş olmasına özen gösterilmelidir. Tüketilecek yeşilliklerin mutlaka çok iyi yıkanmış olması gerekmektedir. Meyve ve sebzeleri bol; proteinin ihmal edilmediği ve kalsiyum açısından zengin bir beslenme programı uygulanması gerekmektedir.

Hamilelik döneminde çok fazla kafein içeren içecekler tüketilmemeli, aşırı dar kıyafetler giyilmemeli ve çok yüksek topuklu ayakkabılar tercih edilmemelidir.

Hamilelik sürecini en sağlıklı ve huzurlu şekilde yaşamak için doktorunuzun önerilerine mutlaka uymanız gerekmektedir.
 
Üst Alt