Son konular

Gebelikte Nasıl Beslenmeliyiz?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gebelikte anahtar, dengeli beslenme.. Zira sağlıklı anne sağlıklı bebek demektir. Dengeli beslenen bir anne hem aşırı kilo alımından korunacak, hem de gestasyonel diyabet (gebelik şekeri) gibi aşırı kilo artışı ile riski artan bazı durumlardan korunacaktır.

Genel bir öneri olarak, (hatta sadece gebeliğinizde değil tüm yaşantınızda da) rafine gıdalardan uzak durun, ambalajlanmış, paketlenmiş, katkı maddesi ve koruyucu içeren, uzun süre dayanan gıdalardan kaçının. Karbonhidrat ağırlıklı beslenme biçiminden uzak durun, yaş pasta, tatlı, baklava tarzı besinlerden çok kısıtlı – arada sırada – yeyin.

Asitli içecekler, kola, gazoz, ne içerdiğini bilmediğiniz bitki çayları içmeyin. Günde bir çay, bir kahve içebilirsiniz.

Haftada en az iki kez balık, bir kez çiğ semizotu tüketin. Günde bir kez ara öğün olarak avuç içi kadar ceviz, badem, fındık karışımı yeyin. Günde bir kez mutlaka yeşil yapraklı salata yeyin.

Bazı mineral ve vitamin gereksinimlerinizi tüm gebelik boyunca diyetinizden karşılamanız mümkün olmayacaktır. Beşinci aydan sonra hekiminiz kan sayımı ve demir depolarınıza bakarak demir desteği başlar. Ayrıca magnezyum seviyeniz de hem size hem de bebeğinize yetmeyebileceğinden kramplarınız başlayabilir, bu nedenle bu dönemde de magnezyum desteği alacaksınız. Eğer yeterince güneş ışığına maruz kalamıyorsanız, süt, yoğurt, peynir tüketemiyorsanız kalsiyum ve D vitamini desteği de kullanmanız gerekecektir.

Gebeliğin ilk 3 ayında beslenme


Gebeliğin ilk 3 ayında hiç kilo almanızı önermiyoruz, en fazla 1 kilo alınabilir. Bu dönemde bebeğinizin henüz bir ağırlığı yoktur, sadece oluşumunu tamamlar. Bu nedenle aynı beslenme düzeninize devam etmeniz yeterli olacaktır. Kilo almayacak şekilde 3 ana öğününüzü yemeli ve öğleden sonra da hafif bir ara öğün yapmalısınız.

Günde bir dilim tam tahıllı ekmek ve iki kuru kayısı kabızlığı da önler.

Kahvaltıda kalsiyum içeren sütlü gıdalar, süt veya beyaz peynir tüketin. Süt gaz yapıyorsa ağırlıklı olarak yoğurt ve kefiri tercih edebilirsiniz. Haftada en az 5 yumurta yeyin.

Ana öğünlerinizin birinde mevsim sebzeleriyle pişmiş sebze yemeği, birinde ise et – balık – tavuk gibi hayvansal protein içeren bir yemek yeyin. Pirinç pilavı ve makarna yerine bulgur pilavını tercih edin. Yemeklerin yanında mutlaka yoğurt yeyin.

Paketlenmiş meyve sularından içmeyin, bunun yerine yapabiliyorsanız günde bir porsiyon (daha fazla değil) meyve yeyin veya evde kendi hazırladığınız meyve suyundan için.

Aşırı tuzlu gıdalardan, turşu ve tuzlu kuru yemişlerden, aşırı tuzlu peynirden kaçının.

Günde en az iki litre su için.

Haftada üç kere 40 dakika tempolu yürüyüş yapın.

Gebeliğin ikinci 3 ayında beslenme

İlk üç aydaki beslenme önerilerine ek olarak günde 300 kalori daha fazla tüketebilirsiniz. Bu da ara öğünün birinde peynirli sandviç benzeri bir gıdayla sağlanabilir. Arada sütlü tatlı tüketebilirsiniz.

Gebeliğin son 3 ayında beslenme

İlk iki dönemdeki beslenme önerilerini uygulayın, ek olarak günde 200 kalori daha alabilirsiniz. Bunu da porsiyonlarınızı bir miktar artırarak yapabilirsiniz.
 

Similar threads

  • Soru
Tatlı Krizine Özel Diyet Adet döneminde artış gösteren östrojen hormonu nedeniyle enerji açığa çıktığını belirten Alman Hastanesi Beslenme Uzmanı Hale Taşkın, “Enerji tatlı besinlerde olduğundan tatlılara yönelme oluyor” diyor. Peki kadınlar bu tatlı krizlerini önlemek için ne yapmalılar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
En Kolay Kilo Verme Yöntemleri Kilo Alma ve Zayıflamak Baskısı Yemek yemek için ve kilo almak için bir çok bahane bulunmaktadır.Dışarıda olsun, evde olsun sürekli yemek için bir baskı altında olduğunuzu görebilirsiniz.Özellikle evde televizyon seyreden biriyseniz reklamlarda kilo almanıza...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Ramazan ayının gelişiyle birlikte oruç tutanların günlük beslenme formu birdenbire değişir. Umumide 3-6 öğünden ibaret olan günlük beslenme 2 öğüne düşerken münhasıran al et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık meyve, zerzevat ve beyaz et tüketimi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Kilo Almanın Yolları Nelerdir? Kilo Almanın Yolları Uzman doktorların ve diyetisyenlerin tespitine göre kilo almak istiyorum deyip alamayanlarda vücut yağı az olduğu için metabolizma hızlı çalışmakta ve yediklerini çabuk yakmalarını sağlamakta.Bu sebeple kilo alma problemi baş gösteriyor.Kilosu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
17
  • Soru
Gebeliğinizde nasıl beslenmelisiniz ve bebeğiniz için hem anne karnında iken hemde doğduktan sonra sağlıklı olması için neler faydalı, ne kadar yemelisiniz gibi sorularınıza cevap verebilmek amacı ile makalemi okumanızı tavsiye ediyorum. Şu unutulmamalıdırki, İstikrarlı ve yavaş kilo alımı hem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
Üst Alt