Son konular

Gebelikte şeker- gestasyonel diyabet

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Normal seyreden gebeliklerde dahi anne adayında ortaya çıkan bazı değişiklikler, anne ve bebeğin yaşamını tehdit edebilir. Bundan dolayı anne adayının gebelik öncesinde, vücudun temel fonksiyonları ile düşüklere ve sakat bebek doğumuna neden olabilen çeşitli hastalıklar açısından kontrolden geçmesi hayati öneme sahiptir.

Diyabet; (şeker hastalığı) insülin salgılanması ve/veya insülinin etkisindeki yetersizlik nedeni ile ortaya çıkan, gıdalarla alınan karbonhidrat, yağ ve protein kullanımındaki bozukluktur. Gestasyonel diyabet; gebelik öncesinde belirti vermeyen ancak gebelikle birlikte ortaya çıkan diyabet olarak tanımlanabilir.
Gebelik öncesi kilosu normalden fazla olan, tüp bebek tedavisi görenler, ileri yaş, birinci derece akrabalarından birinde diyabet hastalığı olan; daha önceki gebeliğinde diyabet geçirmiş olan, daha önce ölü doğum yapmış, anomalili bebek doğurmuş, iri bebek ( 4000 gram üzerinde ) doğurmuş, birden fazla düşük yapmış ve daha önce komplikasyonlu bir gebelik yaşamış olan gebelerde ortaya çıkabilmektedir. Her 10 gebeden 3 ila 4 ünde tespit edilen ve giderek artan gestasyonel diyabet gebelik sona erdikten sonra çoğu vakada ortadan kaybolur ancak kontrollü bir şekilde takibi yapılmazsa sağlıklı bebek dünyaya getirmenin önünde önemli bir engel teşkil edebilir.
Gestasyonel diyabet olduğunuzu nasıl anlarsınız?
• Sık sık terleme ve titreme atakları geçiriyorsanız,
• Ağzınızda kuruma hissi oluşuyorsa,
• Litrelerce su içme isteği ve buna bağlı olarak sık idrara çıkıyorsanız,
• El, ayaklar, dudak kenarlarında karıncalanma hissiniz artıyorsa,

Mutlaka doktorunuza bu şikâyetlerden bahsedin, bir doktor ve diyetisyen kontrolünde olmanız gerektiğini unutmayın.

Gebelik öncesinde veya gebelikte yakalandığınız diyabet hastalığınızı, düzenli ve bilinçli beslenerek, beslenme programınızı yaşam şekliniz haline dönüştürerek sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz. Ancak Diyabetik gebelerin beslenme planı, mutlaka beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmalıdır.
Diyabetik annenin beslenme planı; kan şekeri değerlerine, kullanılan insülin dozuna göre değişim gösterir. Bu nedenle diyabetik anneye önerilecek olan yemek listesi, kişiye özel olarak hazırlanır. Her ay ya da daha sık bebeğin gelişimine, annenin kilosuna, kullanılan insülin düzeyine göre yiyecek değişim listeleri ve beslenme planı değiştirilir. Buna rağmen, yine de genelleştirilebilecek bazı beslenme kuralları vardır.

Kan şekeri ölçümleriniz ve yedikleriniz için günlük tutun. Günlükleriniz, hangi besinin kan şekerinizi daha çok yükselttiğini, ne yediğinizde şeker değerlerinizde daha çok dalgalanma olduğunu kolaylıkla bulmanızı sağlayacaktır.

Öğün sayısı artırılmalıdır. Az ve sık beslenmek kan şekerinizin dengede olmasını sağlar. Kan şekeri düzeyinize göre günde 6 öğün yapmalısınız. Eğer kan şekeri düzeyiniz hala dengesiz seyrediyorsa ara öğün sayınızı artırabilirsiniz. Böylece ani şeker düşmelerinden- hipoglisemiden korunmuş olacaksınız. Özellikle sabah şeker dengesini sağlamak için gece ara öğününüzü atlamadan saatinde tüketmeye özen gösteriniz.

Basit şeker içeren gıdaları beslenme programınızda bulundurmamalısınız. Bunlar kolalı içecekler, çikolata, pasta, kek, tatlı, şekerleme tarzı besinlerdir. Glisemik indeksi yüksek olan yani kan şekerini hızla yükseltme yeteneği olan şekerli besinler, üzüm, incir, kavun, karpuz, muz, hurma gibi meyveler de dikkatli tüketilmeli, düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmelisiniz.

Tek tip besinlerle beslenmeyin. Et, süt, sebze, meyve, tahıl ve yağ grubu besinlerinden ihtiyacınız kadarını tüketin.
Bol Posalı beslenin. Kan şekeriniz düzenlerken size en çok yardımcı olacak besinler biridir posa. Kan şekerinizin yükselme hızını yavaşlatır. Gebelerde en çok karşılaştığımız hatalardan biri de bol vitamin olsun diye taze meyve suları tüketmeleri. Bu kan şekerinizin çok daha hızlı yükselmesine sebep olur. Çünkü 1 porsiyon meyve 3 küp şeker olarak düşündüğümüzde 1 su bardağı meyve suyu için kullanacağımız 4 meyve 12 küp şekere eş değerdir ve meyvenin posasını almamış oluruz. Bu nedenle de meyvenin kendisini tüketmenizi öneriyoruz.

Saat başı su için. Günde en az 2,5–3 lt su için. Ödem olmaması, vücudunuzdaki su ve elektrolit dengesinin sağlanması için su içmeyi alışkanlık edinin.

Kan şekeri dengesini sağlamada egzersiz önemli bir yere sahiptir.Egzersiz dokularda insülin duyarlılığını arttırarak kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunur. Özellikle, yemek yedikten 1 saat sonra 15-20 dakikalık kısa yürüyüşler kan şekerinizin kısa sürede dengelenmesini sağlayacaktır.

Sağlıklı mutlu günler
Diyetisyen Ebru Aytekin
 

Similar threads

  • Soru
Gestasyonel diyabet; hamilelik öncesi şeker hastası olmayan ve gebeliğin 6. ayından sonra başlayan şeker illetidir. Gebe bayanların %5 inin karşı zıdda kaldığı gestasyonel diyabetin son yıllarda görülme sıklığı gitgide artmaktadır. Bunun en değerli sebeplerinden birisi bayanların artık daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
“Gebelik ve emzirme periyodunda beslenme” isimli kitabımı okuyan birçok ana adayının en çok ilgisini çeken kısım gebelik diyabeti kısmıydı. Her 10 gebeden 3 ila 4 ünde tespit edilen gebelik diyabeti sağlıklı bebek yerküreye getirmenin önünde çok değerli bir beis. Bu nedenle bugün gebelik...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Diyabet nedir? Diyabet, vücudunuzunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insulin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumun da gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Sonuç olarak kişi, yediği besinlerden kana geçen şekeri yani...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Gestasyonel diyabet tüm gebeliklerin %5’inde ortaya çıkan diyabetojenik bir süreçtir.Normal şartlarda kâfi insülin sağlayabilen, ancak gebeliğin artan insülin direncini karşılayamayan bayanlarda “Gestasyonel Diyabet” oluşur. Gebelik fizyolojisinde human plasental laktojen (HPL) denilen hormon...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Gebelik ve Şeker Hastalığı - Gebelikde Şeker Hastalığı Hakkında Bilgi Gebelik ve Şeker Hastalığı Gebelikte şeker hastalığı ne demektir? Şeker hastalığı (diyabet) kanda yüksek şeker düzeylerine neden olan bir durumdur. Bazı kadınlarda gebe kalmadan önce diyabet mevcuttur. Bazı diğer kadınlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt