Gebelikte Tarama ve Tanı Testi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Gebelik takibinde bazı kromozom anomalilerini (en çok bilineni down sendromu) ve yapısal bozuklukları teşhis edebilmek için tarama testlerinden faydalanıyoruz. Tarama testleri bize ; hastanın hangi risk grubunda olduğunu gösterir ve bir ileri aşama olan tanı testlerine yönlendirmemiz gereken hastaları belirlememizde yardımcı olur. Yani tarama testleri anomali vardır ya da yoktur şeklinde sonuç vermez. Ancak tanı testleri ile kesin sonuca ulaşılabilir. İkili, üçlü, dörtlü testler ve fetal dna testi (NIPT) tarama testleri , amniyosentez ve koryon villüs örneklemesi (CVS) ise tanı testleri olarak uygulanmaktadır.

TARAMA TESTLERİ

İkili tarama testi: 11 ila 14. Haftalar arasında yapılır. Anne yaşı, biyokimyasal belirteçler (kanda bakılan) ve ultrasonografik belirteçler (fetüsün ense kalınlığı (nt) ve burun kemiği varlığı-yokluğu) analiz edilir.

Üçlü ve dörtlü tarama testi : 15 ila 20. Haftalar arasında yapılır. Aralarındaki fark dörtlü teste bir biyokimyasal belirteç daha eklenmiştir. Yine anne yaşı ve fetüsün ölçümü de hesaplamaya dahil edilir.

NIPT testi: Anne kanından alınan örnekte fetüse ait hücrelerin ayrıştırılarak dna analizi yapılmasıdır.

TANI TESTLERİ

Koryon villüs örneklemesi (CVS) : 9-14. haftalar arasında annenin karnından ya da rahim ağzından ince bir iğne ile girilerek fetüsün plasentasından örnek alınır.

Amniyosentez : 15. Haftadan sonra yapılır. Yine ince bir iğne ile ultrason eşliğinde anne karnından girilerek fetüsün içinde bulunduğu sıvıdan (amniyon sıvısı) örnek alınır.

Kordosentez : Bebeğin göbek kordonundan kan alınarak inceleme yapılır. Günümüzde daha çok kan uyuşmazsızlığı nedeni ile anemisi olan bebeğe kan vermek için kullanılır.

Tarama testlerinde riskli grupta olmaları halinde tanı testlerine geçilmelidir. Böyle durumlarda anne adayları haklı olarak tedirginlik yaşamaktadırlar.

Tabii ki hiçbir gebe ne tarama ne de tanı testlerini yaptırmak zorunda değildir. Biz bilgilendirmek ile yükümlüyüz. Tarama testi yapılıp yapılmayacağına , yapılırsa hangi testin yapılacağına hamile kadınlar eşleri ile birlikte karar vermelidir. Bazen tarama testi istemeyerek direk tanı testi yaptırmak isteyenler de olabilir. Detaylı bilgilendirme sonrası kararı aileye bırakmak gerekir.

Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
 
Üst Alt