Son konular

Gelibolu'nun Fethi Hakkında Bilgi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Osmanlı savaş taslakları - Bizans İmparatorluğu'nun muharebeleri - Osmanlı-Bizans savaşları - Osmanlı'nın muharebeleri - Çanakkale tarihi




Gelibolu'nun fethi
Tarih 1354
Bölge Anadolu Gelibolu
Sonuç Osmanlı Zaferi
Avrupa yayılmaya açıldı
Taraflar
Flag of PalaeologusEmperor.svg Bizans İmparatorluğu Flag of the Ottoman Sultanate (1299-1453).svg Osmanlı Devleti
Kumandanlar
VI. Yannis Kantakuzenos Süleyman Paşa

Savaş hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Sadece iki ordunun karşılaştığı ardından Osmanlı askerlerinin üstünlüğü ile savaşın bittiği ve Osmanlılar'ın Rumeli'ye geçtiği bilinmektedir.

Süleyman Paşa padişahtan aldığı emir ile Gelibolu'ya hareket etti. 1354'te iki ordu karşılaştı. Bölgedeki Çimpe Kalesi'nin Osmanlılara geçmesi ile Bizans'ın Güney Marmara toprakları tamamen alınmıştır.

Böylelikle:

Rumeli'ye geçiş kolaylaşmış.
Çimpe Kalesi alınarak Çanakkale Boğazı'nda egemenlik kurulmuş.
Türkler Rumeli'de iskan politikasına girişmiştir.

Böylece Bizanslılar Anadolu topraklarındaki sahipliğini kaybettiler. Ege Denizi' ne giriş ki bunun anlamı Osmanlılar şimdi Mora Yarımadası, Yunanistan ve daha sonra Sırbistan'ın kuzeyinin fethini yerine getirebilecekti.

Bazı zamanlar için, Gelibolu Yarımadası'ndaki Türklerin yerleşimi hala Bizans yetkililerinin otoritesi altındaydı. 1350'li yılların başlarında şehre yakın Zympa'nın küçük kaleleri Osmanlılarca alınmıştı.

1354 yılında Gelibolu, bir depremle vuruldu ve yaşayanların onu terketmesine sebeb oldu. Bunu takiben Osmanlılar, sehrin sahipliğini ele geçirdiler ve onun içinde daha sonra Avrupa içlerine genişlemeyi kolaylaştırmak için bir büyük müstahkem yer inşa ettiler.
 
Üst Alt