Genel anestezi (narkoz) ve sedasyon ile diş tedavisi nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Umumî anestezi, hastaya damar içi ilaçlar ve/veya bayıltıcı gaz verilerek uyku halinin sağlandığı anestezi tipidir. Sedasyon ise hastaya bazen damar içi ilaçlar verilerek bazen de oral ilaç verilerek sakinlik halinin sağlandığı anestezidir.

UMUM ANESTEZİ (NARKOZ) HANGİ KAIDELERDE YAPILABİLİR?

Süreç sırasında hastanın yaşamsal pahaları umum anestezi kompetanı tarafından daima takip edilir. Bu nedenle umum anestezi, diş tabibi muayenehanesinde değil, münâsib güvenlik tedbirlerine ve ehliyetli ekipmana sahip bir anestezi merkezinde yapılabilir.

UMUMÎ ANESTEZİ ÖNCESİ NELER YAPMAM GEREKİR?

• Hastalarımızın umumi anestezi öncesi mevcut ve geçirdikleri marazları ve kullandıkları ilaçları tabiplerine eksiksiz biçimde bildirmeleri ve kullandıkları ilaçların ameliyat öncesinde doz ayarlamalarına uymaları anestezi ve sonrasında en inançlı halde sıhhatlerine kavuşmaları açısından değerli olacaktır.

• Erişkin hastalarımızın en az 8 saat aç ve susuz olmalarını kıymetle isteriz. Evlat hastalarda ise evladın yaşına nazaran size söylenen açlık ve susuzluk mühletine dikkat edilmesi değerlidir. Zira hastanın tok olması nedeniyle; tam anestezi pratiğinde hastada kusma olursa sorunlara yol açabilir.

• Hastanın umumî anesteziye alınabilmesi için gribal enfeksiyon üzere rastgele bir enfeksiyon geçirmiyor olması gerekmektedir.

UMUM ANESTEZİ / SEDASYON DİŞ HEKİMLİĞİNDE HANGİ TİP HASTALARDA TERCİH EDİLİR?

• İleri raddede fobisi (Korku) olan erişkin hastalar,

• Acil tedaviye muhtaçlığı olmasına karşın muhabere kurulamayan evlat yahut erişkinlerde,

• Fizikî yahut mental (zihinsel) engelli çocuklarda,

• Biberon çürüğü yahut erken çocukluk çağı çürükleri ismi verilen yaygın çürüklere sahip ikna yoluyla tedavi edilemeyecek küçük yaştaki çocuklarda,

• Umumî anestezi yapıldığı takdirde tıbbi risklerin azalacağı (bazı sistemik rahatsızlıklar gibi) vakalarda,

• Rastgele bir nedenle (uzak yanda oturulması, allerjik reaksiyon riski vb.) tedavilerin tek seansta yapılması gereken çocuklarda,

• Umumi anestezi gerektiren cerrahi teşebbüsler (Kemik grefti, Kemik kisti vb.)

• Lokal anestezi ile tek seansta yapılması mümkün olmayan birçok cerrahi sürecin kısa vadede (2 saat gibi) umumi anestezi altında yapılmasını isteyen hasta kümesi

DİŞ TEDAVİLERİNİN UMUM ANESTEZİ ALTINDA YAPILMASININ AVANTAJLARI NELERDİR?

• Tüm süreçlerin tek seansta gerçekleşmesi aile ve evladın tedavi sürecinde yıpranmasını maniler.

• Küçük yaştaki evlatların denetimsiz olarak yaptıkları ani hareketler sonucu oluşabilecek yaralanma riski ortadan kaldırılır.
• Diş doktoru fobinize sebep olan aletlerin ses ve hissettirdiklerinden uzak konforlu bir tedavi süreci olur.

UMUM ANESTEZİ ALTINDA ve SONRASINDA AĞRI HİSSEDİLİR Mİ?

Operasyon sırasında hiç ağrı hissetmezsiniz. Çekim yapılması gereken durumlarda umumi anestezi ile birlikte lokal anestezi pratiği da yapılarak operasyon sonrası ağrının olması engellenir.

UMUMI ANESTEZİ ALTINDA YAPILAN SÜREÇLER NEKADAR SÜRER? SONRASINDA HASTANEDE KALMAK GEREKLİ Mİ?

Süreç vadesi, hastanın ağız içerisinde yapılacak süreçlerine bağlı olarak değişkenlikler gösterir. Bilinmelidir ki hasta ameliyathaneye alındıktan sonra ve ayrılırken yarım saat kadar hazırlık aşamalarının olduğudur. Anestezi sırasında ve sonrasında anestezi bilirkişisi tarafından takip edilen hasta yaklaşık 1-4 saat denetim altında tutulduktan sonra son denetimleri de yapılarak taburcu süreçleri gerçekleştirilmektedir.

DİŞ TEDAVİSİ İÇİN UMUMI ANESTEZİ RİSKLİ MİDİR?

Anestezinin riskleri, hastanın umumî sıhhat durumu, yaşı, planlanan cerrahinin yaygınlığı ile yakından ilgilidir. Son 20 yıldır anestezi bilirkişisi kontrolünde uygulanan anestezi ile riskler değerli ölçüde azalmıştır. Lakin hiçbir devir “risk yoktur” denilemez. Bu nedenle her türlü önlemi alıp en inançlı halde ameliyat olmanız için gerekenler yapılmaktadır. Hekimlerinizin ikazlarını dikkate alarak bu riskler en aza indirilebilir.
 
Üst Alt