Genital Siğil Nedir? Neden Ortaya Çıkar? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Kondilloma akümünata adı verilengenital siğil, HPV (Human Papilloma) adı verilen virüslerin neden olduğu bir hastalık türüdür. Bu virüsler kanser riski taşımaz. Genelde cinsel birleşme sonrasında bulaşırlar.

Ülkemizde son yıllarda özellikle gençler arasında çok sık görülmeye başlandı. HPV virüsünün neden olduğu bu hastalık sonucunda hem kadınlarda hem de erkeklerde sıklıkla genital bölgede ya da makat bölgesinde ya da ağızda siğil oluşumu gözleniyor. Genelde karnabahar görünümünde olan siğiller bazı durumlar bir, bazı durumlarda ise birden fazla gözlemlenebiliyor.

Bazı kişilerde toplu iğne başı kadar olan siğiller, bazı kişilerde 4 cm çapına kadar ulaşabiliyor.

Genital Siğil Neden Ortaya Çıkar


En belirgin nedeni cinsel ilişkidir. Birden fazla partner ile sık ilişkiye girilmesi sonucunda ortaya çıkar.Genital siğil, cinsel bölgede enfekte olduğu zaman çok kolay bir şekilde karşıdaki kişiye bulaşabilir. Cinsel birleşmede sürtünme yolu ile geçer.

HPV virüsü bulaştığı zaman genelde birkaç ay ya da birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda kişi yıllarca farkında olmadan bu virüs türü ile yaşayabilir. Hastalığa yakalananların büyük bir kısmında 2-6 ay içerisinde gözlemlenebilir.

Tedavi edildikten sonra yeniden çıkma ihtimali vardır. Ancak belirtilerin oluşma süresi ne kadar uzunsa, hastalığın tekrar ortaya çıkma ihtimali de o oranda azalır.

Cinsel ilişki sırasında gözle görülmeyen, mikroskobik yırtıklar meydana gelir. Virüsün bulaşma noktaları da bu mikroskobik yırtıklardır. Bazı durumlarda erkek menisinde de bu virüse rastlanır.

Virüs bir kere vücuda girdikten sonra yıllarca sessizce kalabilir ve kişi taşıyıcı olduğunun farkında bile olmaz. Kadınlarda rahim ağzında bile küçük siğiller ortaya çıkabilir. Nadir olarak vajina içerisinde bulunabilirler. Bu hastalıkta kaşınma ya da yanma gibi belirtilere rastlanmaz.

Genital Siğillerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genelde kişinin bağışıklık sistemi en büyük tedavilerden bir tanesidir. Siğiller genelde kişinin savunma sisteminin zayıf olduğu anlarda yaygınlaşır. Yine de belirtileri yok edecek tedavilerde hastalara uygulanır.

Elektrik akımı ile yakma (Elektrokoterizasyon), dondurma (Kriyoterapi), LEEP (Tel Looplar ile keserek çıkarma), bistüri aleti ile ameliyat ile keserek alma gibi tedavi yöntemleri, en sık kullanılan yöntemlerdendir.

Tekrar etme olasılığı yüksek olduğu için 2-3 seans aynı işlemlerin tekrarlanması gerekebilir.
 

Similar threads

  • Soru
Human Papilloma Virüsü genital siğillere neden olan ve genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Bu virüsün yaklaşık 100 den fazla tipi tanımlanmıştır. Yaklaşık 30 tipi sadece genital bölgede siğillere (kondilom) yol açarken diğerleri elde, ayakta ve ciltte lezyonlara yol açmaktadır. HPV...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Genital siğil tıp dilinde Human Papilloma Virüs (HPV) olarak bilinir. Cinsel ilişki aşamasında bulaşan en önemli hastalık olması bakımından da ciddi bir sorun teşkil eder. Cinsel ilişkide farklı kişileri tercih eden hayat kadınlarında çokça görülen bir rahatsızlık olsa da kocasına sadık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
25
  • Soru
Genital Siğil Nedir? Genital siğil, cinsel yolla bulaşan virüslerin en yaygın olanıdır. HPV (Human Papilloma Virüs) olarak bilinen virüsün, bedene enfekte olmasıyla ortaya çıkar. Genel olarak bulaş biçimi cinsel ilgidir. Cinsel hayatında faal olan her bayan ve erkekte görülebilir. Virüsle...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Genital Siğil (HPV Virüsü) Nedir? Human Papilloma Virüs, HPV adı verilen, cinsel yolla bulaşan viral bir rahatsızlıktır. Cinsel ilişki esnasında, temas yolu ile bulaşan ve de yayılabilen bir hastalıktır. Özelikle Amerika’da çok fazla görülmektedir. Cinsel yolla bulaştığı için sosyal yaşamdan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Genital Siğil Genital siğiller HPV'nin (human papilloma virüs) DNA'ya yerleşmesiyle ortaya çıkar. Virüs taşıyan ve lezyonlu olan kişinin partnerine temasıyla bulaşır. Bunlar yüzeyde kabarık koyu kahverengi irili ufaklı bazen kanayabilen çabuk yayılım gösteren karnıbahar görünümündeki ağrısız...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt