Gerali Köyü - Sarayköy - Denizli

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
62
Yaş
36
Coin
256,936
Sarayköy Gerali Köyü - Gerali Köyü Hakkında - Gerali Köyü Resimleri - Gerali Köyü Tanıtım



#
Yöreye özel ve yöreyi farklı kılan özgün duruşları, gelenek ve görenekleri buraya aktararak, bizimle paylaşmak, güzel değerlerimizin sürdürülebilirliğini sağlamak, yok olmalarını önlemek adına haydi görev başına.
Büyüklerinizden dinlediğiniz, köyümüze ve bölgeyi temsil edebilecek bilgi ve duyumları bu sayfalarda bizimle paylaşmazmısınız?
Sevgili dostlar, aşağıda sizlere sunduğumuz bazı gelenek ve göreneğin, savunulan bir şey olmadığını, bunların bizim yörelerimizde geçmişte yapılan davranışlar ve yaşam alışkanlıkları olduğunu vurgulamak isterim. Bunların bazıları belki hala önemsenebilirsede çoğu değerini yitirmiş şeylerdir ve bizim insanımızın eski dönemlerdeki davranış biçimleriydi diye algılamak daha doğru olu kanısındayım.

• BAZI YÖRESEL GELENEK VE GÖRENEKLER-1

Kentleşme olgusuyla birlikte geleneksel alışkanlıklarda değişmektedir. Bu bağlamda
küresel baskı ve egemen kültürlerin etkisi altında giderek kaybolan değerlerimizi unutturmamak, yöreye özel ve yöreyi farklı kılan özgün duruşları, gelenek ve görenekleri açığa çıkarmak, paylaşmak ortak sorumluluğumuzdur. Özellikle sevgili gençler, büyüklerinin bu konulardaki birikimlerini onlardan öğrenerek, video, fotoğraf ve yazılı olarak herkesle paylaşmalılar ki bu değerlerimiz korunabilsin, yok olmasın ve de bize özel güzel şeyler tüm yurdum insanıyla da paylaşılabilsin.

Sevgili Geralililer ve Gerali dostları, yöresel ve bölgesel, kültürel ve sosyal etkinliklerden, ulusal ve dini bayramlardan, yörenin ortak değer ve mutluluklarını, gerek yazışarak, gerekse fotoğraf ve videolarla paylaşırsanız, dostluk, kardeşlik, adına güzel şeyler yapmış olacaksınız.
BAZI YÖRESEL GELENEK VE GÖRENEKLER-2

İnsan davranışları, bulunduğu dönem ve koşullar içinde bir anlam bütünlüğü ve davranış tutarlılığı oluşturur. Geçmişin davranışlarını bugünün bakış açısıyla yargılamamak gerekir. Bu değerleri, doğru yada yanlış olarak değerlendirmek yerine, yöremizin o dönemdeki birer gerçeği olarak kabul etmemiz gerekir. Bu değerlerin özenilesi, taklit edilesi davranışlar olmadığını tekrar vurgulamak isterim.
İşte sizlere, farklı kültür, din ve ulusların karşılıklı etkileşimlerinden arda kalan, yöremizdeki bazı davranış ve inançlardan esintiler:

• Yöredeki inanca göre eşik uğursuzdur, şeytan ve cinlerin saldırısına uğramamak için eşiğe basılmaz, eşikte oturulmaz.
• Damında baykuş ötenin evinden ölü çıkacağına, evinin üstünden kuzgun geçen çiftin nikahının bozulacağına inanılır.
• Ateş yanarken birden alevlenirse, biri ev sahibini andığına inanılır, ateşin çatırdayarak yanmasından, ev sahibi hakkında dedikodu yapıldığına inanılırdı.
• Geceleri evde tırnak kesilmez, kesilirse başınıza şeytan ve cinlerin üşüşeceğine inanılır.
• Loğusa ve bebek kırk gün dışarıya çıkarılmaz. Doğumun 15, gününde yıkanan ve tuzlanan bebek için aynı gün kurban kesilirdi. Kurban etinden “Etli pilav” yapılırken kemikleri de gömülür. Loğusayı görmeye gelenlere loğusa çayı yada şerbet ikram edilirdi. Yeni doğan bebeklerin gözüne sürme çekilirdi. Çocuk erkekse sürmeyle yüzüne sakal bıyık yapılırdı. Kırk hamamından sonra anne, bebeğiyle birlikte ev ziyaretlerine gider. Konuk gidilen yerlerde çocuğa bir mendil içinde biraz şeker ve üç yumurta verilir. Bunlar verilmezse evdeki eşyaların fareler tarafından yenileceğine inanılırdı.
• Yörede, ölü suyu ısıtılan kazanların altındaki sönmüş odunlar atılır. Ölü evden çıktıktan sonra yasin okutulur ve orada bulunanlara şerbet ikram edilir. Daha sonra birkaç ay, eve gelen konuklara hiçbir şey ikram edilmez. Elli iki gün sonra ölü evinde yufka açılır, helva ve pilav pişirilir ve bunlar dağıtılır.

#
BAZI YÖRESEL GELENEK VE GÖRENEKLER-3


Bilimsel olarak yanlışlığı kanıtlansa da o yıllarda, gecenin bir vaktinde yediğimiz yemeğin adı da “ YAT GEBER EKMEĞİ “ idi.

Dost ve esen kalın.
Yaşamda her güzel şey sizin ve sizlerle olsun.



Gerali Köyüne Ait Resim ve bilgileri Bu başlık altında paylaşabilirsiniz
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt