Son konular

gıda zehirlenmesi belirtileri ne zaman başlar

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Besin zehirlenmesi belirtileri ne zaman başlar
gıda zehirlenmesi ne zaman ortaya cıkar

Toksinlerinin sindiriminde bircok betiler gorulebilir Merkezi sinir sistemindeki belirtilerinden once bulantı ve ağır mide karışıklıkları ve kusma olabilir Bulantı genellikle zehirli gıdanın yenmesinden 24 saat icinde gorulur Keza diarre erkenden gorulebilir, hastalığın sonunda da cokluk kabız olabilir Botulizmin tipik belirtisi merkezi sinir sistemindeki paralizidir Cift gorme, yutmada zorluk, solunum, eksikliği genellikle gorulen belirtilerdir, olum genellikle bu solunum eksilmesinden olur Coğu tehlikeli vakalarda hasta olume kadar akli idaresine iyi sahiptir Cokluk olum 34 gunde vuku bulur, tehlikesiz vakalarda iyileşme yavaş cereyan eder

Stalilokoklu gıda zehirlenmesi belirtileri, bulaşmış gıdanın yenmesinden 26 saat icinde gorulur Bu zaman, alınan gıda, miktarına ve toksin miktarına bağlıdır Genellikle gorulen belirtiler bulantı, kusma, karında kramp ve diarredir Ciddi olgularda dışkıda ve kusmada kan gorulebilir Orta derecedeki olgularda bulantı ve kusma olabilir fakat ishal olmaz, olum ihtimali pek azdır Coğu olgular birkac gun icerisinde iyileşir Toksinin etkili insandan insana değişmektedir Buna ozgu, onemli bir tedavi ilacı yoktur

Salmodella gıda zehirlenmesi
Salmonella toksin yapmaz, doğrudan doğruya bağırsak enfeksiyonu şeklinde etki eder Salmonella grubu birbirine cok yakın bircok organizmaları icine alır Pastorizasyon sıcaklığında kolayca tahrip edilirler Salmonella ile zehirlenmede belirti, bulaşmış gıdanın tuketiminden bir iki saat icinde gorulebildiği gibi bir iki gun sonra da meydana gelebilir Stafilokoksik zehirlenmeden daha uzun surer; olum oranı yuzde l den daha azdır

Trichinella spirali» ile enfekte olmuş domuz eti keza soğutma ile hastalıksız kılınabilir Kritik sıcaklık yaklaşık olarak 12°C dır Onun icin domuz eti veya urunleri bu sıcaklığın altında tutulursa trişinler zamanla olurler 150C da 20 gun tutulan ette trişin korkusu kalmaz 35°C da ise 24 saatten daha az bir zamanda parazitler harap olurlar Sosislerin uygun şekilde tuzlanıp kurutulmasıyla de domuz sosisleri hastalıksız tutulabilirler Taenia sajinata sığır şeridi, taenia soliıım domuz şeridi bağırsak kurtlarıdırlar Trematodlar yassı şeritlerdir, bunların hepsi hastalık yaparlar

Konserve Zehirlenmeleri (botilizm) Bozulmuş gıda alımından sonra, 4 saat ile 8 gun arasında belirtiler ortaya cıkar
Mantar Zehirlenmeleri l ile 24 saat arasında belirtiler başlar
 

Similar threads

  • Soru
Sık sık rastlanan gıda zehirlenmesinin ptomain denilen maddelerden ileri geldiği, bu terimi 1870 yılında ilk kez kullanan İtalyan toksikoloğu SPELMİ'den beri söylenegelmiştir. Ptomain proteinin bakteriyel ayrışmasından ileri gelen zehirli bir ürün olarak kabul edilerek gıda zehirlenmesi kokuşma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Gıda zehirlenmesi nedenleri nelerdir? Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da onların toksinler ile kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Gıdaların kontamine olmasındaki en önemli neden üretimi, taşınması, depolanması veya işlenmesi sırasındaki yetersiz hijyendir. Gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Yaz aylarında ve ihmallerin olduğu ülkemizde dikkat edilmeyen yanlış tüketim sonucu meydana gelen ve ölüme sebep olacak kadar ciddi ve riskli bir konu olan gıda zehirlenmesini önlemek aslında biraz özen ve dikkat etmemekten geliyor Öncelikle size zehirlenmeye neden olan bakterilerden kısaca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Balın Zehirli Olduğu Nasıl Anlaşılır Bal Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir Deli Bal Zehirlenmesi Tedavisi Balın zehirli olup olmadığı mikroskobik incelemede anlaşılabilmektedir Ulkemizde gorulen besin zehirlenmeleri icinde, deli bal zehirlenmesi onemli bir yer tutmaktadır Zehirlenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Gıda zehirlenmesi şikayeti nedir Besin zehirlenmesinde ortak şikayetler GIda zehirlenmesinin şikayetleri nelerdir Şupheli bir gıdanın yenmesinden sonra bulantı, kusma, ishal, ateş, karın ağrısı bazen de gorme bozukluğu ve duyu kayıpları izlenen kişilerde iyi bir sorgulamanın yapılması ile gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
Üst Alt