SoruCevap
Yeni Üye
Besin zehirlenmesi belirtileri ne zaman başlar
gıda zehirlenmesi ne zaman ortaya cıkar
Toksinlerinin sindiriminde bircok betiler gorulebilir Merkezi sinir sistemindeki belirtilerinden once bulantı ve ağır mide karışıklıkları ve kusma olabilir Bulantı genellikle zehirli gıdanın yenmesinden 24 saat icinde gorulur Keza diarre erkenden gorulebilir, hastalığın sonunda da cokluk kabız olabilir Botulizmin tipik belirtisi merkezi sinir sistemindeki paralizidir Cift gorme, yutmada zorluk, solunum, eksikliği genellikle gorulen belirtilerdir, olum genellikle bu solunum eksilmesinden olur Coğu tehlikeli vakalarda hasta olume kadar akli idaresine iyi sahiptir Cokluk olum 34 gunde vuku bulur, tehlikesiz vakalarda iyileşme yavaş cereyan eder
Stalilokoklu gıda zehirlenmesi belirtileri, bulaşmış gıdanın yenmesinden 26 saat icinde gorulur Bu zaman, alınan gıda, miktarına ve toksin miktarına bağlıdır Genellikle gorulen belirtiler bulantı, kusma, karında kramp ve diarredir Ciddi olgularda dışkıda ve kusmada kan gorulebilir Orta derecedeki olgularda bulantı ve kusma olabilir fakat ishal olmaz, olum ihtimali pek azdır Coğu olgular birkac gun icerisinde iyileşir Toksinin etkili insandan insana değişmektedir Buna ozgu, onemli bir tedavi ilacı yoktur
Salmodella gıda zehirlenmesi
Salmonella toksin yapmaz, doğrudan doğruya bağırsak enfeksiyonu şeklinde etki eder Salmonella grubu birbirine cok yakın bircok organizmaları icine alır Pastorizasyon sıcaklığında kolayca tahrip edilirler Salmonella ile zehirlenmede belirti, bulaşmış gıdanın tuketiminden bir iki saat icinde gorulebildiği gibi bir iki gun sonra da meydana gelebilir Stafilokoksik zehirlenmeden daha uzun surer; olum oranı yuzde l den daha azdır
Trichinella spirali» ile enfekte olmuş domuz eti keza soğutma ile hastalıksız kılınabilir Kritik sıcaklık yaklaşık olarak 12°C dır Onun icin domuz eti veya urunleri bu sıcaklığın altında tutulursa trişinler zamanla olurler 150C da 20 gun tutulan ette trişin korkusu kalmaz 35°C da ise 24 saatten daha az bir zamanda parazitler harap olurlar Sosislerin uygun şekilde tuzlanıp kurutulmasıyla de domuz sosisleri hastalıksız tutulabilirler Taenia sajinata sığır şeridi, taenia soliıım domuz şeridi bağırsak kurtlarıdırlar Trematodlar yassı şeritlerdir, bunların hepsi hastalık yaparlar
Konserve Zehirlenmeleri (botilizm) Bozulmuş gıda alımından sonra, 4 saat ile 8 gun arasında belirtiler ortaya cıkar
Mantar Zehirlenmeleri l ile 24 saat arasında belirtiler başlar
gıda zehirlenmesi ne zaman ortaya cıkar
Toksinlerinin sindiriminde bircok betiler gorulebilir Merkezi sinir sistemindeki belirtilerinden once bulantı ve ağır mide karışıklıkları ve kusma olabilir Bulantı genellikle zehirli gıdanın yenmesinden 24 saat icinde gorulur Keza diarre erkenden gorulebilir, hastalığın sonunda da cokluk kabız olabilir Botulizmin tipik belirtisi merkezi sinir sistemindeki paralizidir Cift gorme, yutmada zorluk, solunum, eksikliği genellikle gorulen belirtilerdir, olum genellikle bu solunum eksilmesinden olur Coğu tehlikeli vakalarda hasta olume kadar akli idaresine iyi sahiptir Cokluk olum 34 gunde vuku bulur, tehlikesiz vakalarda iyileşme yavaş cereyan eder
Stalilokoklu gıda zehirlenmesi belirtileri, bulaşmış gıdanın yenmesinden 26 saat icinde gorulur Bu zaman, alınan gıda, miktarına ve toksin miktarına bağlıdır Genellikle gorulen belirtiler bulantı, kusma, karında kramp ve diarredir Ciddi olgularda dışkıda ve kusmada kan gorulebilir Orta derecedeki olgularda bulantı ve kusma olabilir fakat ishal olmaz, olum ihtimali pek azdır Coğu olgular birkac gun icerisinde iyileşir Toksinin etkili insandan insana değişmektedir Buna ozgu, onemli bir tedavi ilacı yoktur
Salmodella gıda zehirlenmesi
Salmonella toksin yapmaz, doğrudan doğruya bağırsak enfeksiyonu şeklinde etki eder Salmonella grubu birbirine cok yakın bircok organizmaları icine alır Pastorizasyon sıcaklığında kolayca tahrip edilirler Salmonella ile zehirlenmede belirti, bulaşmış gıdanın tuketiminden bir iki saat icinde gorulebildiği gibi bir iki gun sonra da meydana gelebilir Stafilokoksik zehirlenmeden daha uzun surer; olum oranı yuzde l den daha azdır
Trichinella spirali» ile enfekte olmuş domuz eti keza soğutma ile hastalıksız kılınabilir Kritik sıcaklık yaklaşık olarak 12°C dır Onun icin domuz eti veya urunleri bu sıcaklığın altında tutulursa trişinler zamanla olurler 150C da 20 gun tutulan ette trişin korkusu kalmaz 35°C da ise 24 saatten daha az bir zamanda parazitler harap olurlar Sosislerin uygun şekilde tuzlanıp kurutulmasıyla de domuz sosisleri hastalıksız tutulabilirler Taenia sajinata sığır şeridi, taenia soliıım domuz şeridi bağırsak kurtlarıdırlar Trematodlar yassı şeritlerdir, bunların hepsi hastalık yaparlar
Konserve Zehirlenmeleri (botilizm) Bozulmuş gıda alımından sonra, 4 saat ile 8 gun arasında belirtiler ortaya cıkar
Mantar Zehirlenmeleri l ile 24 saat arasında belirtiler başlar