Son konular

Gıda Zehirlenmesi Nedir Nedenleri Belirtileri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gıda Zehirlenmesi - Gıda Zehirlenmesi Belirtileri - Gıda Zehirlenmesi Nedenleri



Besin zehirlenmesi tek bir belirli hastalığı ifade etmez, kontamine yiyecek tüketme yoluyla kazanılan bir illet olarak bilinir. Gıda zehirlenmesinde, gıda ürünlerinde yaşayan bakteri, bakteriyel toksinler, parazitler, virüsler kaynaktır. Gıdalar, toksinlere ve kimyasallara maruz kalmış durumdadır.

Gıda zehirlenmesinin yaygın nedenleri:
E.coli: Et ve süt ürünlerinde bulunur, ishal ve böbrek yetmezliğine yol açabilen bir bakteridir.
Salmonella: Yumurta kirliliği nedeniyle süt ürünlerinde bulunan bir bakteridir.
Listeria: Pastörize edilmemiş süt ve peynirde bulunan ve pişmemiş sebzelerde bulunan bir bakteridir.
Hepatit A: Dışkı ile kirlenmiş suda bulunan potansiyel ölümcül bir hastalıktır.
Cyclospora: Dışkı ile kirlenmiş su ve yiyecekte bulunan bakteridir.

Belirtileri:
Mide bulantısı, ishal, kusma, ateş, mide kramplarıdır. Sindirim sistemini etkiler vücut sıvısını koruma yeteneğini kısıtlar. Kusma ve ishal zehirlenmeden kaynaklanır. Belirtiler 24 saatten fazla sürerse doktora gidilmelidir. Çocuklar ve yaşlılarda ekstra önlem alınmalıdır. Ne yediğinizi doktora bildirmeniz gereklidir.

Nedenleri:
Gıda kaynaklı yaklaşık 250 hastalık vardır. En yaygınları, et, kümes hayvanları, süt ve dışkıyla temas eden gıdalardan kaynaklanır. Çalışanların, çiftçilerin ve herkesin ellerini yıkaması gerekir. Mutfak eşyaları ve ortam temiz olmalıdır. Az pişmiş et ve kabuklu deniz ürünleri, insanda bakteri gelişimini kolaylaştırır. Zehirlenmenin başlıca kaynağıdır. Etler ve sebzeler yıkanmalı, buzdolabında korunmalı, pişirmeden önce hijyen sağlanmalı ve güvenilir olmayan ürünler alınmamalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Gıda Zehirlenmesi - Gıda Zehirlenmesi Belirtileri - Gıda Zehirlenmesi Nedenleri Besin zehirlenmesi tek bir belirli hastalığı ifade etmez, kontamine yiyecek tüketme yoluyla kazanılan bir illet olarak bilinir. Gıda zehirlenmesinde, gıda ürünlerinde yaşayan bakteri, bakteriyel toksinler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Kirlenmiş gıda ya da su ile insan vücuduna giren bakteri ve mikroplar, parazitler hastalık yaratarak gıda zehirlenmesi sorununa neden olabilmektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, dünya çapında yaptığı araştırmalarda her sene 76 milyon civarı kişinin gıdalardan dolayı zehirlenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
  • Soru
Sık sık rastlanan gıda zehirlenmesinin ptomain denilen maddelerden ileri geldiği, bu terimi 1870 yılında ilk kez kullanan İtalyan toksikoloğu SPELMİ'den beri söylenegelmiştir. Ptomain proteinin bakteriyel ayrışmasından ileri gelen zehirli bir ürün olarak kabul edilerek gıda zehirlenmesi kokuşma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
besin zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi Gıda zehirlenmesi belirtisi gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir gıda zehirlenmesi tedavi yontemi GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ Hasta solumakta, yutkunmakta gucluk ceker Kaslarında ağrı ve kramplar vardır Baş donmesi, halsizlik, mide ağrısı ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Gıda zehirlenmesinde tedavi Besin zehirlenmesinin tedavisi Gıda zehirlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi Eğer 2 gunden fazla suren ishal varsa (kanlı ishal de olabilir), bir gunde 45 kez dışkılama varsa, kişinin ateşi yuksekse, karın ağrısı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır Kusma surekli ise...
Cevaplar
0
Görüntüleme
9
Üst Alt