Son konular

Gıda Zehirlenmesi Nedir Nedenleri Belirtileri

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gıda Zehirlenmesi - Gıda Zehirlenmesi Belirtileri - Gıda Zehirlenmesi Nedenleri



Besin zehirlenmesi tek bir belirli hastalığı ifade etmez, kontamine yiyecek tüketme yoluyla kazanılan bir illet olarak bilinir. Gıda zehirlenmesinde, gıda ürünlerinde yaşayan bakteri, bakteriyel toksinler, parazitler, virüsler kaynaktır. Gıdalar, toksinlere ve kimyasallara maruz kalmış durumdadır.

Gıda zehirlenmesinin yaygın nedenleri:

E.coli: Et ve süt ürünlerinde bulunur, ishal ve böbrek yetmezliğine yol açabilen bir bakteridir.
Salmonella: Yumurta kirliliği nedeniyle süt ürünlerinde bulunan bir bakteridir.
Listeria: Pastörize edilmemiş süt ve peynirde bulunan ve pişmemiş sebzelerde bulunan bir bakteridir.
Hepatit A: Dışkı ile kirlenmiş suda bulunan potansiyel ölümcül bir hastalıktır.
Cyclospora: Dışkı ile kirlenmiş su ve yiyecekte bulunan bakteridir.

Belirtileri:

Mide bulantısı, ishal, kusma, ateş, mide kramplarıdır. Sindirim sistemini etkiler vücut sıvısını koruma yeteneğini kısıtlar. Kusma ve ishal zehirlenmeden kaynaklanır. Belirtiler 24 saatten fazla sürerse doktora gidilmelidir. Çocuklar ve yaşlılarda ekstra önlem alınmalıdır. Ne yediğinizi doktora bildirmeniz gereklidir.

Nedenleri:

Gıda kaynaklı yaklaşık 250 hastalık vardır. En yaygınları, et, kümes hayvanları, süt ve dışkıyla temas eden gıdalardan kaynaklanır. Çalışanların, çiftçilerin ve herkesin ellerini yıkaması gerekir. Mutfak eşyaları ve ortam temiz olmalıdır. Az pişmiş et ve kabuklu deniz ürünleri, insanda bakteri gelişimini kolaylaştırır. Zehirlenmenin başlıca kaynağıdır. Etler ve sebzeler yıkanmalı, buzdolabında korunmalı, pişirmeden önce hijyen sağlanmalı ve güvenilir olmayan ürünler alınmamalıdır.
 

Similar threads

  • Soru
Gıda Zehirlenmesi - Gıda Zehirlenmesi Belirtileri - Gıda Zehirlenmesi Nedenleri Besin zehirlenmesi tek bir belirli hastalığı ifade etmez, kontamine yiyecek tüketme yoluyla kazanılan bir illet olarak bilinir. Gıda zehirlenmesinde, gıda ürünlerinde yaşayan bakteri, bakteriyel toksinler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Gıda zehirlenmesi nedenleri nelerdir? Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da onların toksinler ile kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Gıdaların kontamine olmasındaki en önemli neden üretimi, taşınması, depolanması veya işlenmesi sırasındaki yetersiz hijyendir. Gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Besin zehirlenmesi belirtileri ne zaman başlar gıda zehirlenmesi ne zaman ortaya cıkar Toksinlerinin sindiriminde bircok betiler gorulebilir Merkezi sinir sistemindeki belirtilerinden once bulantı ve ağır mide karışıklıkları ve kusma olabilir Bulantı genellikle zehirli gıdanın yenmesinden 24...
Cevaplar
0
Görüntüleme
11
  • Soru
Yaz aylarında ve ihmallerin olduğu ülkemizde dikkat edilmeyen yanlış tüketim sonucu meydana gelen ve ölüme sebep olacak kadar ciddi ve riskli bir konu olan gıda zehirlenmesini önlemek aslında biraz özen ve dikkat etmemekten geliyor Öncelikle size zehirlenmeye neden olan bakterilerden kısaca...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
  • Soru
Gıda zehirlenmesi ne kadar surer Gıda zehirlenmesi belirtileri ne zaman başlar Gıda zehirlenmesi tedavi suresi ne kadar Yuksek ateş, dışkıda kan varlığı, aşırı miktarda sıvı kaybına neden olan kusma, ağız kuruluğu, idrar cıkışında azalma, ayağa kalkmakla baş donmesi, uc gunden uzun suren ishal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
Üst Alt