Gluten

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
52
Yaş
36
Coin
256,936
Gluten, gliadin ve glutelinden oluşan buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllar başta olmak üzere diğer tahıllarda da bulunan bir protein grubudur. Bu tahıllarda gliadin ve glutelin aynı miktarlarda bulunduğu için gluten kompleksi oluşmaktadır. Gluten kompleksi ise ekmek yapımı esnasında ekmeğin kabarması ve mayalanmasından sorumludur. Gluten, bir çok insan bağırsağı tarafından sindirilebilmektedir. Fakat bazı kişiler gluteni sindiremezler. Çölyak, buğday alerjisi ve çölyak dışı gluten duyarlılığı gibi durumlarda glutensiz diyet uygulamak gerekir. Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın bireylerde buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten alımının tetiklediği ömür boyu süren bir emilim bozukluğudur. Belirtilen hastalıklarda yorgunluk, baş ağrısı, gaz, şişkinlik ve ishal gibi sıkıntılar gluten duyarlılığının ortak belirtileridir ve glutensiz diyet ile iyileştirilebilmektedir. Gluten duyarlılığı olan bireyler dışında sedef hastalığı, romatizmal artrit, tip 1 diyabet gibi diğer kronik hastalıkları bulunan bireylerde de yararlı olabileceği düşünülmektedir. Peki glutensiz diyet nedir? Pirinç ve mısır dışındaki tahılların beslenmeden çıkarıldığı bir diyet şeklidir. Bu diyette pirinç ve mısıra alternatif olarak kinoa, sorgum, amarant, kinoa, karabuğday gibi glutensiz tahıllar da kullanılabilmektedir.

Glutensiz diyet, son dönemde genel popülasyonda popülerlik kazanmıştır. Bunun bir numaralı nedeni ise tüketicilerin glutensiz ürünlerin gluten içeren muadillerine göre daha sağlıklı olarak algılamasıdır. Ünlülerin kilo kaybı için gluten tüketiminden kaçınmalarının da artan bu popülariteye neden olduğu düşünülmektedir. İnsanlar yanlış bilgilere dayanarak, glutensiz ürünlerin konvansiyonel ürünlere göre daha sağlıklı, kilo kaybına yardımcı olduğunu düşünmektedirler. Medyanın da dikkati glutensiz diyet üzerine çekmesiyle birlikte 2004 ve 2011 yılları arasında glutensiz ürünler pazarı % 28 oranında büyümüştür.

Glutensiz diyetle birlikte posanın, B grubu vitaminlerin, demir ve çinko gibi minerallerin yetersizliği görülmektedir. Glutensiz ürünler ise, yüksek sodyum, yüksek yağ ve düşük posa içermektedir. Posa yönünden yetersiz olduğu için doğal prebiyotik etkisinin azalması sonucu bağırsak sağlığı olumsuz etkilenmektedir. Bu diyet sonucu bağırsaklardaki yararlı bakterilerde azalma ve patojenik bakteriler de artma gözlemlenmiştir. Glutensiz diyet düşük enerji anlamına gelmemektedir. Hatta gluten içeren gıdalar daha büyük enerji değerine sahiplerdir. Eğer kurubaklagil gibi tam tahıllı ve düşük enerji yoğunluklu besinlerin tüketimine dikkat edilirse glutensiz diyet dengeli bir diyet olabilir. Ancak glutensiz diyet sağlıklı bir beslenme demek değildir.
 

Similar threads

  • Soru
Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf üzere kimi tahıllarda bulunan bir protein öbeğidir. Evet, gluten ne işe yarar? Zararlı mıdır? Glutensiz azıklar neler?.. LGluten, ekmek imalatı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
13
  • Soru
Gluten; buğday, arpa, çavdar, mısır ve yulaftaki glutenin ve gliadin proteinlerin karışımı, ana protein kompleksidir. Gluten proteini günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin çoğunda bulunmaktadır. Buğday, arpa, yulaf, çavdar unu ile yapılmış her türlü yiyecekte; makarna, şehriye, erişte, kuskus...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Glutenin ve Gliadin aminoasitlerinin oluşturduğu bir protein kompleksi olup buğday,arpa,çavdar,yulafta bulunur.Ekmekteki ağsı yapıyı oluştur Evet Glutensiz Diyet Nedir Öncelikle bir tedavi diyetidir. Birinci başlarda çölyak illetine tedavi olarak geliştirilmiş bozulan bağırsak yapısını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Günümüzde birçok hastalıkla alakası olduğu düşünülen Gluten, başta buğday olmak üzere arpa ve çavdar üzere tahıllarda bulunan bitkisel proteindir. Gluten ile alakalı hastalıkların başında birinci olarak ÇÖLYAK HASTALIĞI gelmektedir. Çölyak Hastalığı olan bireylerde Gluten içeren besinlerin çok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
Son devirde çok duymaya başladık. Glutensiz beslenerek zayıfladım , glutensiz beslenerek daha sağlıklı oldum. Pekala sahiden bu türlü mi ? Glutensiz beslenmek gerekiyor mu? Gluten tahılların yapısında doğal olarak bulun bir proteindir. Buğday, arpa, çavdar ve kimi yulaf cinslerinin yapısında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
Üst Alt