Glutensiz beslenirken,acaba glütenin ne olduğunu ve ne işe yaradığını biliyor muyuz yada
bunu hiç sorguladınız mı?
Gluten ;buğday,arpa,çavdar ve yulafta bulunan,hamura yapışkanlık ve elastikiyet kazandıran
bir protein türüdür.
Glutensiz beslenme, glüten hassasiyeti ,buğday alerjisi yada çölyak hastası olan bireylerde
önerilir.Bu noktada bile yararlı görülmeyip mecburiyetten bu beslenme stilini uygulamaları
gerektiği öne sürülüyor.Diyeceksiniz ki; ‘ ben glütensiz beslendim ve zayıfladım.’ Yanlış. Sen
glütensiz beslenirken hamur işi,pilav makarna yemeyi bıraktın ve işte o yüzden zayıfladın.Asıl
kilit noktamızda burada başlıyor zaten.Doğru bildiğiniz yanlışlar var ve maalesef,sosyal
medya,bazı ticari araştırmalar sırf glütensiz ürün satışı artsın diye glütensiz ürünler
,sağlıklı,kilo vermeye yardımcı ve kalp damar hastalığına,bağırsaklara iyi geliyor gibi
makalelerle göz boyamaya devam ediyor.Toplum sağlığını önemsiyor gibi gözükerek aslında
sağlığınızdan ediyor.Çölyak yada glüten hassasiyeti olmayan ,sağlıklı bireylerin de glütensiz
ürün satın alımı 2004 yılından beri %30 artışta.Neden peki? Çünkü zayıflatıyor ve daha sağlıklı
algısı oluşmaya başladı. Danışanlarımdan da sıkça bu soruyu alıyorum.’Glutensiz beslenmek
zayıflatıyor mu’ İşte cevabı;
Hayır zayıflatmıyor. Ticari araştırmalar hariç; Araştırmaların bir çoğu zayıflamaya etkisi
olmadığını açıklıyor. Sadece yukarıda bahsettiğim gibi; glüten içeren hamur
işleri,pilav,makarna,bazı hazır ürünlerin tüketimini sınırlandırdığınız için kilo verebiliyorsunuz.
Normal şartlarda da bu ürünleri tüketirken dikkatli olup, sınırınızı bilmenizde yarar olduğunu
bizler tarafından duyuyorsunuz zaten. Yapılan başka bir araştırmaya göre; Obez olan çölyaklı
hastalarda bile glütensiz beslenme, zayıflamada etki göstermemiş.
Gastrointestinal hastalıklara iyi geliyor deniliyor. Daha yeni katıldığım uluslararası kongrede
;Direk konu bağırsaklar ,mide idi.Ve mikrobiyota dediğimiz vücudumuzda bulunan yararlı
mikroorganizmaların tamamını kapsayan bu canlılardan çok bahsedildi. İlerleyen senelerde
de çok konuşulacağa benziyor. İşte literatür taramalarında görülen glütensiz beslenmenin,
mikrobiyotamızı olumsuz etkilediği ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceği konuşuldu.
Yani denilenin tam tersi, glütensiz beslenme mide-bağırsak sistemimizi kötü etkiliyor.
Glutensiz beslenme sadece; şişkinlikte yararlı olabilir ancak bu katı diyeti uygulamaya gerek
bir neden değil.
Aynı zamanda, bu beslenme stili,lif alımınızı kısıtlıyor ve hazır olan glütensiz ürünlerin lezzeti
artsın diye şeker ve yağ eklemesi yapılıyor bu nedenle daha fazla yağ ve şeker almış
oluyorsunuz,B1,B2,B3,folat ve demir eksikliğine neden olabiliyor.
Gluten Diyabet Hastalığını İyileştirir mi?
Bir soruda bu. Çünkü TV programlarında bunun yayınlanmasıyla da yanlış yönlendirmeler
yapılıyor. Glutensiz beslenirken serbest ürünler; patates, bezelye unu, mısır, pirinç ,.. gibi kan
şekerini hızlı yükselten besinlerin tüketimi artıyor. Diyabet hastasında kan şekerini yükselten
besinler ,iki kat önem kazanırken nasıl olur da diyabet hastalığını köreltir? Bunu kanıtlayacak
bir araştırma yok. Ancak glütensiz ve glisemik indeksi düşük yani kan şekerini daha yavaş
düşüren yeni bir ürün piyasaya çıkarılır ve denenirse neden etkisine bakılmasın. Ancak daha
bunu destekleyen araştırma yok.
Sonuç olarak ; Gluten hassasiyetiniz, buğday alerjiniz, glutenin alevlendirdiği sedef
hastalığınız ,çölyak hastalığınız yoksa glütensiz beslenmek yararsız ve araştırmalarda da
sonuçsuz kalmıştır. Zayıflamaya herhangi bir etkisi olmadığı gibi yararlı
mikroorganizmalarınızı kötü etkiliyor. Bu yüzden kendi mikrobiyotanızı ,kendiniz bozmayın.
Önerim; Dimyata pirince giderken evde ki bulgurdan olmayın. Sağlıklı bilgilerle ,bilinçli
olmanız dileğiyle.
bunu hiç sorguladınız mı?
Gluten ;buğday,arpa,çavdar ve yulafta bulunan,hamura yapışkanlık ve elastikiyet kazandıran
bir protein türüdür.
Glutensiz beslenme, glüten hassasiyeti ,buğday alerjisi yada çölyak hastası olan bireylerde
önerilir.Bu noktada bile yararlı görülmeyip mecburiyetten bu beslenme stilini uygulamaları
gerektiği öne sürülüyor.Diyeceksiniz ki; ‘ ben glütensiz beslendim ve zayıfladım.’ Yanlış. Sen
glütensiz beslenirken hamur işi,pilav makarna yemeyi bıraktın ve işte o yüzden zayıfladın.Asıl
kilit noktamızda burada başlıyor zaten.Doğru bildiğiniz yanlışlar var ve maalesef,sosyal
medya,bazı ticari araştırmalar sırf glütensiz ürün satışı artsın diye glütensiz ürünler
,sağlıklı,kilo vermeye yardımcı ve kalp damar hastalığına,bağırsaklara iyi geliyor gibi
makalelerle göz boyamaya devam ediyor.Toplum sağlığını önemsiyor gibi gözükerek aslında
sağlığınızdan ediyor.Çölyak yada glüten hassasiyeti olmayan ,sağlıklı bireylerin de glütensiz
ürün satın alımı 2004 yılından beri %30 artışta.Neden peki? Çünkü zayıflatıyor ve daha sağlıklı
algısı oluşmaya başladı. Danışanlarımdan da sıkça bu soruyu alıyorum.’Glutensiz beslenmek
zayıflatıyor mu’ İşte cevabı;
Hayır zayıflatmıyor. Ticari araştırmalar hariç; Araştırmaların bir çoğu zayıflamaya etkisi
olmadığını açıklıyor. Sadece yukarıda bahsettiğim gibi; glüten içeren hamur
işleri,pilav,makarna,bazı hazır ürünlerin tüketimini sınırlandırdığınız için kilo verebiliyorsunuz.
Normal şartlarda da bu ürünleri tüketirken dikkatli olup, sınırınızı bilmenizde yarar olduğunu
bizler tarafından duyuyorsunuz zaten. Yapılan başka bir araştırmaya göre; Obez olan çölyaklı
hastalarda bile glütensiz beslenme, zayıflamada etki göstermemiş.
Gastrointestinal hastalıklara iyi geliyor deniliyor. Daha yeni katıldığım uluslararası kongrede
;Direk konu bağırsaklar ,mide idi.Ve mikrobiyota dediğimiz vücudumuzda bulunan yararlı
mikroorganizmaların tamamını kapsayan bu canlılardan çok bahsedildi. İlerleyen senelerde
de çok konuşulacağa benziyor. İşte literatür taramalarında görülen glütensiz beslenmenin,
mikrobiyotamızı olumsuz etkilediği ve bağırsak rahatsızlıklarına yol açabileceği konuşuldu.
Yani denilenin tam tersi, glütensiz beslenme mide-bağırsak sistemimizi kötü etkiliyor.
Glutensiz beslenme sadece; şişkinlikte yararlı olabilir ancak bu katı diyeti uygulamaya gerek
bir neden değil.
Aynı zamanda, bu beslenme stili,lif alımınızı kısıtlıyor ve hazır olan glütensiz ürünlerin lezzeti
artsın diye şeker ve yağ eklemesi yapılıyor bu nedenle daha fazla yağ ve şeker almış
oluyorsunuz,B1,B2,B3,folat ve demir eksikliğine neden olabiliyor.
Gluten Diyabet Hastalığını İyileştirir mi?
Bir soruda bu. Çünkü TV programlarında bunun yayınlanmasıyla da yanlış yönlendirmeler
yapılıyor. Glutensiz beslenirken serbest ürünler; patates, bezelye unu, mısır, pirinç ,.. gibi kan
şekerini hızlı yükselten besinlerin tüketimi artıyor. Diyabet hastasında kan şekerini yükselten
besinler ,iki kat önem kazanırken nasıl olur da diyabet hastalığını köreltir? Bunu kanıtlayacak
bir araştırma yok. Ancak glütensiz ve glisemik indeksi düşük yani kan şekerini daha yavaş
düşüren yeni bir ürün piyasaya çıkarılır ve denenirse neden etkisine bakılmasın. Ancak daha
bunu destekleyen araştırma yok.
Sonuç olarak ; Gluten hassasiyetiniz, buğday alerjiniz, glutenin alevlendirdiği sedef
hastalığınız ,çölyak hastalığınız yoksa glütensiz beslenmek yararsız ve araştırmalarda da
sonuçsuz kalmıştır. Zayıflamaya herhangi bir etkisi olmadığı gibi yararlı
mikroorganizmalarınızı kötü etkiliyor. Bu yüzden kendi mikrobiyotanızı ,kendiniz bozmayın.
Önerim; Dimyata pirince giderken evde ki bulgurdan olmayın. Sağlıklı bilgilerle ,bilinçli
olmanız dileğiyle.