Glutensiz Beslenme

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Gluten; tahıllarda bulunan proteinlere verilen isimdir. Tahıl grubundan olan buğdayın toplam proteinlerinin %85’ini gluten proteinleri meydana getirmektedir.

Gluten bazı kişilerin bağırsak sisteminde sindirilemeyebilir. Baş ağrısı, şişkinlik ve gaz şikayeti gibi sağlık sorunları yaşanabilir.

Glutenin sindirilememesi durumu Çölyak hastalığı olarak tanımlanır. Çölyak hastalığında glutenin ince bağırsağın zarlarına olumsuz etkisi olmaktadır. Meydana gelen bu zarar besinlerin emilimini de olumsuz etkilemektedir.

Sağlık problemlerinin meydana gelmemesi için bağırsak hassasiyeti bulunan kişilerin beslenmesinden gluten içeren besinler elimine edilmelidir. Şikayetler ortadan kalkana kadar glutensiz beslenme programı uygulanmalıdır.

Glutensiz beslenme programında tüketilmemesi gerekenler gıdalar:

Buğday, arpa, çavdar veya yulaf unlarından hazırlanan ekmek, bisküvi, kek ve pasta gibi besinler

Buğday nişastası ve gluten bazı ilaçlar

Salam, sosis, hazır çorbalar ve hazır bulyonlar gibi gıdalar

Tam buğday unu, kepekli un ve galeta unu

Pastanelerde satılan börek, kek, poğaça gibi hamur işleri

Malt, malt aroması içeren bira, votka gibi içecekler

Kahvaltılık gevrekler, müsli baharatlı pirinç karışımları ve krakerler

Bulgur, irmik, makarna, noodle, şehriye ve kuskus
Glutensiz beslenme programında tüketilebilecek gıdalar:

Mısır unu, pirinç unu, patates unu ve kestane unu

Pirinç, kinoa, karabuğday ve maş fasulyesi

Amarant, ararot, keten tohumu, soya ve tef

Fasulye, soya fasulyesi, bezelye, barbunya, nohut ve mercimek

Meyve ve sebze çeşitleri

Dondurma

Süt, peynir, yumurta, yoğurt, tereyağı ve bal

Et, tavuk ve balık (Una bulanmamış, panelenmemiş ve marine edilmemiş olmalıdır.)

Zeytin, zeytinyağı, ay çiçek, fındık mısır ve kanola yağları

Fındık, leblebi, fıstık, badem ve ceviz
NOT: Ürünlerin içerikleri okunmalıdır.

Glutensiz Beslenme ve Gluten Diyeti İçin Öğün Önerileri

Kahvaltı öğünü için;

• 2 dilim glutensiz ekmeğe yapılmış kaşar peynirli yağsız tost

• Dereotlu ve peynirli omlet + 1 dilim glutensiz ekmek

• 1 adet haşlama yumurta + 2 adet burgu peynir + 5 adet zeytin + 1 dilim glutensiz ekmek

• 1 bardak yarım yağlı süt + 1 yemek kaşığı chia tohumu + 6-8 adet çilek veya 2 dilim ananas

• 2 dilim beyaz peynir + 1 dilim hindi füme ve mevsim yeşillikleri ile yapılmış glutensiz ekmekten sandviç

• 1 bardak süt + 1 adet muz + 6-8 adet çiğ badem veya fındık

Ara öğünler için;

• 1 bardak süt + 1 adet kuru incir veya 2 adet kuru kurma

• 1 porsiyon meyve + 2 adet ceviz içi ile Yeşil çay

• 1 küçük çay bardağı tuzsuz leblebi + 1 yemek kaşığı kuru üzüm ile Beyaz çay

• 1 kase yoğurt + 1 porsiyon meyve + toz tarçın eklenebilir

Öğlen veya akşam öğünleri için;

• 1 kase unsuz yapılmış sebze çorba + 100 gr ızgara köfte + Salata ve Ayran

• 1 porsiyon kıymalı sebze yemeği + Bol yeşillikli salata + 3 kaşık pirinç pilavı

• 1 porsiyon bakliyat yemeği + 2 kaşık pirinç pilavı + 1 kase cacık

• Haşlanmış nohut veya mercimek ile yapılmış zeytinyağlı salata + Ayran

• 1 kepçe unsuz sebze çorba + Izgara balık + Mevsim salata

• Zeytinyağlı sebze yemeği + 1 kase yoğurt + 1 dilim glutensiz ekmek

• 100-120 gr ızgara kırmızı et veya tavuk + 1 dilim glutensiz ekmek + 1 kase yoğurt

• 3 kaşık haşlama kinoa/karabuğday + 2 kaşık nar eklenmiş mevsim salata + Ayran
 
Üst Alt