Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Her ameliyat sonrasında hastanın, ameliyatı yapan doktorunuzun tekliflerine uymanız daha rahat bir toparlanma devri geçirmeniz için büyük ehemmiyet taşır.

Göbek fıtığı ameliyatından sonra erken devirde yapılabilecekler ve yapmaktan kaçınılması gerekenler aşağıdaki tabloda özetle sunulmuştur. Daha ayrıntılı bilgiyi de sahifenin alt kısımlarında bulabilirsiniz.

Yapabilirsiniz…

Ameliyatınızın sonraki günü yaranızın üzerindeki, dikişlerinizi örten pansumanı çıkarabilirsiniz.

Sıradan beslenme sisteminizi muhakkak uygulayabilirsiniz.

Size verilen ağrı kesicileri gerek duyduğunuz hengam “belirlenen dozu aşmamak kaydıyla” alabilirsiniz.

Günlük fizikî aktivitenizi kısıtlamayabilirsiniz.

Duş yapabilirsiniz.

Lütfen yapınız…

Ameliyat sonrası meskeninize döndüğünüzde 24 saat için size eşlik edecek bir yakınınız olmasını sağlayınız.

Ameliyat sonrası birinci 48 saatte bol bol su ve likit içecekler içiniz.

Kasık kesimi karın/kalça/bacaklar için kıymetli bir kavşak olduğu için yataktan kalkarken yahut koltuktan doğrulurken bir modül ağrınız olabilir. Bu sizi yıldırmasın. Kalkın ve yürüyün. Yürüyüş size yeterli gelecektir.

Rastgele bir yakınmanız yahut anormal olduğundan şüphelendiğiniz bir durum tespiti halinde hekiminizi arayınız.

Lütfen yapmayınız!!!

Erken devirde yük kaldırmayınız!

Size reçete edilen ağrı kesicileri alırken gayrikâfi ve çok alımından kaçınınız!

Kabızlığa yol açacak halde beslenmeyiniz! (Diyet tarifi için hekiminize danışabilirsiniz)

Her cerrahi müdahale sonrasında bekleneceği üzere, yaranızda hafif sertlik, hassasiyet ve yara muhitinde sonlu morluklar yahut şişkinlikler olabilir; lütfen telaşlanmayınız!

Hastaneden Çıkış

Günübirlik cerrahi uygulanan hastalar ameliyatı takiben birebir gün içinde hastaneden ayrılabilirler. Lokal anestezi ile yapılan fıtık ameliyatları sonrasında bu vade umumide 2-3 saattir. Yaşlı ve yandaş sistemik illeti olan hastalar için ise biraz daha uzun bir gözlem mühleti gerekebilmektedir.

Umumî anestezi alan hastalar geceyi hastanede geçirebilir yahut isterlerse yaklaşık 4-6 saatlik bir vadeyi takiben meskenlerine dönebilirler.

Ağrı

Ameliyatınızı lokal anestezi ile olmanız halinde kullanılan ilaçların ağrıyı bloke eden tesiri ameliyat sonrasındaki yaklaşık 6 saat boyunca sürecektir. Ağrı yahut rahatsızlık hissetmeye başlamanız halinde size reçete edilen ağrı kesici ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Umumi anestezi ile ameliyat olan hastalarda ise uyandıktan kısa vade sonra ağrı duyulmaya başlayabilirler. Bunun için hastanedeyken damardan yahut kalçadan ağrı kesici yapılır. Ağızdan su almak mümkün olunca ağrı kesici haplarla devam edilebilir.

Aktivite

Göbek fıtığı onarımı sonrasında fizikî aktivitenizi önemli biçimde kısıtlayacak bir durumun ortaya çıkması beklenmez. Kısıtlayıcı faktör, hareket sırasında duyabileceğiniz ağrının şiddetidir. Bu nedenle, lütfen vücudunuzun sesinin dinleyiniz ve ağrı duymanıza yol açan hareketlerden bir mühlet daha kaçınınız. Fıtığınızın onarımı için kullanılan plastik yamanın fizikî aktivite ile yırtılması yahut bölgesinden çıkması mümkün değildir; bu türlü bir dert taşımayınız. Teklifimiz, ameliyattan sonra daima yatmanız değil, bilakis yürüyüş yapmanızdır; bunun erken güzelleşmenin ve ağrıyı denetim etmenin uygun bir yolu olduğu kanıtlanmıştır.

Araç Kullanmak

Ameliyattan sonra hastaneden çıkarken ve birinci 72 saat mühletince otomobil kullanmanız, lokal anestezi ile yapılan ameliyatlardan sonra bile katiyen önerilmez. Çünkü, ağrıya yol açmasının ötesinde can ve mal güvenliğini de tehlikeye atacak bir davranıştır. Kendinizi otomobil kullanmak için hazır hissettiğinizde; sürücü koltuğuna oturunuz, otomobilinizi çalıştırmadan gaz, fren ve debriyaj pedallarına evvel yavaş ve hafif bir formda, sonrasında ise ani hareket yapmanızı gerektiren bir durumdaymış üzere sert olarak basınız. Ağrı hissetmiyorsanız, araba kullanmanızda bir sakınca yok demektir. Aksi takdirde, lütfen otomobil kullanmak için bir vade daha bekleyiniz. Göbek fıtığı ameliyatı sonrasında araç kullanmak için gerekn mühlet kasık fıtığına nazaran daha kısadır.

[Genelde önerilen müddet 7-10 gündür. Bu müddet elbette binek araçlar içindir. Ağır vasıta tasarrufu için mühletin daha uzun tutulması gerekir.]

Giysi Seçimi

Kendinizi rahat hissettiğiniz rastgele bir giysi ameliyat sonrası için makuldür. Rahat bir eşofman, olağan kesim pantolon yahut bayanlar için çok dar olmayan bir etek olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, pantolon yahut eteğin kemer ya da lastik kısmının göbekteki ameliyat kesisi hizasına denk gelerek rahatsızlık yaratmamasıdır.

İş Hayatına Dönüş

Kendinizi düzgün ve hazır hissettiğinizde işinize dönebilirsiniz. “Hafif, masabaşı ya da başkan konumundaki meslekler için 1-2 hafta, orta seviyede bedensel güç gerektiren işler için 2-3 hafta ve ağır işler için de 3-4 haftalık” dinlenme mühleti ehil görülmektedir.

Tavsiye Almak

Lütfen arkadaş, dost ve akraba etrafınızdan ameliyat sonrası periyotla ilgili tavsiye almayınız. Bu güzel niyetli yaklaşımların yanlış haberlendirme ve yanlışlı tedbir alma üzere olumsuz sonuçlar doğurabileceğini hatırlatmak isteriz. Hekiminizin reçete ettikleri ve önerdikleri dışında, tavsiye edilen yahut bir oburu tarafından kullanıldığında güzel geldiği söylenen rastgele bir ilaç almayınız.

Namaz Kılmak

Namazda mahsusen secde sırasında vücudun aldığı konum kasık ortamında katlanmaya ve kısmi basınç artışına neden olmaktadır. Olağanda hiçbir derde yol açmayan bu durum kasık fıtığı ameliyatı olmuş hastalarda ağrı ve rahatsızlık hissine neden olabilir. Hastalarımıza, kendini denemesini ve hazır hissedene kadar namazlarını yüksekte oturur durumda kılmasını önermekteyiz.

Sık Rastlanan Kimi Yakınmalar

Her cerrahi müdahaleyi takiben bekleneceği üzere, fıtık ameliyatınızdan sonraki birinci birkaç gün müddetince kimi yakınmaların ve rahatsızlık hissinin olması olağandır. Bu durum mahsusen ameliyattan derhal sonraki birinci iki üç sabah uyandığınızda sarih olabilir. Ayağa kalkıp hafif bir yürüyüş yapmanız halinde kendinizi daha âlâ hissedeceksiniz. Kahvaltınızı takiben, hâlâ gerek duyuyorsanız, size verilen ağrı kesici ilacı alabilirsiniz.

Yaranızda hissedeceğiniz rahatsızlık hissinin artış gösterebileceği birtakım durumlar olabilir: Yatar durumdan doğrulmaya çalışırken, bir taraftan başka tarafa dönerken, öne eğilirken ve doğrulurken, öksürme, hapşırma ve gülme sırasında. Bu durumlarda ani halde hissedilen ağrı umumide tekrar süratle kaybolacaktır.

Yaranızda, göbek muhitinde biraz şişlik yahut sertlik olması doğaldır. Bu sıkıntılar büyük fıtıklarda daha bariz olup, hastanın şahsî cevabına nazaran birkaç gün ile 2 hafta arasında bir vadede düzelecektir. Ameliyat kesiminde kimi morluklar da görebilirsiniz; bunlar da devranla solarak 3-4 haftada külliyen kaybolacaktır.

Kabızlık da ameliyat sonrasında hastaya külfet verebilecek bir problemdir. Bol su ve taze meyve suyu içerek, zerzevat ve meyve tüketerek bu sorunu aşabilirsiniz. Süregelen kabızlık probleminiz varsa bunu lütfen hekiminizle paylaşınız. Reçetenize bu derde yönelik birtakım yumuşatıcılar eklenebilir.

Reçete

Her ne kadar, göbek fıtığı ameliyatı sonrasında hastaların büyük çoğunluğu birinci 48 saatten sonra ağrı kesici alma muhtaçlığı hissetmeseler de, hastaneden ayrılırken size verilecek reçetedeki ilaçları hekiminizle görüşmeniz gerekir. Gayrı rastgele bir rahatsızlığı, ilaç alerjisi ya da tahammülsüzlüğü olmayan hastalar için reçetede konum alacak ilaç bir analjezik±anti-inflamatuar olacaktır (ağrı kesici±yangı önleyici). Şahsi durumlarda bu ilaçların farklı çeşitleri ve formları verilebilir. Birtakım hastalar tercihen Garp yerküresinde daha sık kullanılan suppozituar (fitil) tipi ağrı kesicileri kullanabilirler.

İlaç alerjilerinizi yahut kimi ilaçlara karşı bünyesel tahammülsüzlüklerinizi, kanıtlanmış mide hastalığınız ya da yanmanız olup olmadığını, hipertansiyon, şeker marazı, böbrek yahut karaciğer hastalığınızı gerek birinci muayeneniz sırasında evrakınız doldurulurken gerekse ameliyat sonrasında reçeteniz yazılırken kesinlikle hekiminize bildiriniz.

Pansuman

Ameliyat sonrasındaki birinci pansumanınız iki halde olabilir.

Bunlardan biri, en yaygın seçenek olarak kullanılan gazlı bezle pansuman olup ameliyattan sonraki 24-48 saat boyunca kuru olarak tutulması iyidir. Bu mühletten sonra pansumanı çıkararak duş alabilirsiniz. Istek ederseniz, kendinizi daha inançta hissettirecekse, tarafımızdan size verilecek yedek pansuman gereci ile yaranızı tekrar örtebilirsiniz.

Öteki pansuman çeşidi, şeffaf sinema formundaki bizatihi yapışan materyal ile yapılır. Bu malzemeyi de 24-48 saat sonra kaldırabileceğinizi üzere, pansumanınız dururken de ılık duş yapabilirsiniz.

Pansumanınızı kaldırmanızı takiben yaradan kanlı yahut gayrı vasıfta hafif bir akıntı görmeniz halinde yara üzerine 10 dakika kadar ağırlık uygulayınız. Bu akıntı büyük olasılıkla sonlanacaktır. Lakin önemli bir akıntı yahut şahsî kuşkunuzun sürmesi halinde çabucak hekiminizi arayınız.

Enfeksiyon

Acil koşullarda yapılmayan göbek fıtığı onarımlarını takiben yara enfeksiyonu görülmesi nadir bir durumdur. Ama, göbek çukuru kirli bir yer olduğu için enfeksiyon riski kasık fıtığı ameliyatına nazaran daha yüksektir. Bu nedenle, spesifik çalışan cerrahlar göbek fıtığı ameliyatı öncesinde şahsi kimi tedbirler almayı tercih ederler.

Temel haber olarak, bağışıklığı zayıf, şeker illeti yahut öteki bir sistemik rahatsızlığı olan, belirli birtakım ilaçları kullanan hastalarda enfeksiyon gelişmesi mümkünlüğü biraz daha yüksektir.

Yara enfeksiyonu gelişmesi halinde sizi uyaracak belirtiler; ameliyat nahiyesinde kızarıklık, ısı artışı, şişlik ve hassasiyettir. Bunlar, ekseriyetle, ameliyattan sonraki 3 günü takiben ortaya çıkar. Bu durumda lütfen hekiminizle irtibat kurunuz. Hekiminiz yaranızı şahsen görerek gerekli tedaviyi yönlendirecektir.

Göbek Çukuru

Göbek fıtığı ameliyatlarında doğal göbek çukuru çoğunlukla korunabilmektedir. Mahsusen birinci defa ameliyat olan hastalarda bu sorun olmamaktadır. Lakin çok büyük göbek fıtıkların, deride ileride kademede gevşeme, incelme gerçekleşmiş yahut yara açılış olması halinde göbek ve muhitindeki bir ölçü derinin çıkarılması farz hale gelebilir. Bu durumlarda da içeriden konacak dikişlerle yeni bir göbek oluşturulmasına çalışılır.

Göbek çukuru doğal yapısı gereği terli ve nemli kalmaya müsait bir yer olduğu için buranın ameliyat sonrasında kuru tutulması ve pak bakılması değer arz eder. Ayrıyeten, gerek doğal gerekse yapay göbek çukurunun daha estetik bir halde güzelleşmesi için çukurluğa yerleştirilen küçük bir steril gaz bir vade burada tutulur. Hekiminiz size bu hususta daha geniş haber verecektir.

Denetim Muayenesi

Birinci denetim gününüzü hekiminiz size söyleyecektir (genelde 2.gün). Rastgele bir yakınmanız olmaması halinde denetim muayenesi için randevu almanıza gerek yoktur. Elbette dilediğiniz vakit hekiminizden denetim muayenesi randevusu talep edebilirsiniz. Mesleksel ve ilmî mealde hasta takip planında, ameliyat edilen hastalar 1., 6. ve 12. aylarda görülerek nizamlı halde kayıt tutmak ülküdür.

Dikişler

Ameliyat kesileri ekseriyetle tabiatıyla kaybolabilen saklı dikiş tekniği ile kapatılmaktadır. Bu nedenle, hekiminiz tarafından aksi belirtilmedikçe dikiş aldırmak için başvurmanıza gerek yoktur. Dış dikiş konmuş olması halinde ise dikişiniz ameliyattan 1 hafta sonra hekiminiz tarafından alınacaktır. Kimi saklı dikişlerde ameliyat ipliğinin düğümü deri dışında kalır; bu kısım bir hafta sonra kesilmelidir.

Dren

Kimi vakalarda ameliyat kesimine dren (ince bir tüp) konarak birikecek kan ve serumun dışarı alınması yoluna gidilmektedir. Bu dren gizli ve şeffaf bir rezervuara bağlanır. Orada toplanan likit görünür aralıklarla boşaltılarak ölçüsü kaydedilir. Dren umumide 24 saat sonra (en geç 72 saat) hekiminiz tarafından çıkarılmaktadır.

Beslenme

Ameliyat sonrasında alışılagelmiş beslenme sisteminizi dönmeniz için rastgele bir devir kısıtlaması yoktur. Yalnızca, lokal anestezi ile yapılan ameliyatları takiben birinci 48 saat vadesince alkollü içkileri kullanmamanız önerilir. Bol su içmek kendinizi daha uygun hissettirecektir. Umum anestezi sonrasında bu sürecin daha uzun tutulması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Anestezi Sonrası

Ameliyatınız sırasında kullanılan anestezi tipine nazaran birtakım tesirlerin görülmesi olasıdır. Bunlar ekseriyetle ameliyatı takiben birinci 24 saat içinde ortaya çıkmaktadır.

Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, baygınlık hissi, uyku hali ve halsizlik hafif olmaları halinde doğal kabul edilecek yan tesirlerdir. Orta ve şiddetli hissedilen yan tesirler için lütfen hekiminizi mobil telefonundan arayınız. Önemli baş dönmesi ve baygınlık hissetmeniz halinde evvel bölgeye uzanarak ayaklarınızı bir koltuk yahut sandalye yüksekliğine kaldırınız. Daha sonra siz yahut bir yakınınız vasıtasıyla hekiminizle telefon ilişkisi sağlayınız.

Umum anestezi sırasında nefes borusuna yerleştirilen teneffüs tüpü boğaz ağrısına neden olabilir. Yeniden umumi anestezi sırasında ameliyat masasında yatış kas ağrılarına yol açabilir.

Umumi anesteziyi takiben 24 saat müddetle:

Alkol almayınız

Sigara içmeyiniz

Mutfak işi yapmayınız

Elektrikli alet kullanmayınız

Resmi doküman imzalamayınız

Umumi anesteziyi takiben 72 saat vadeyle:

Otomobil kullanmayınız

Motosiklete binmeyiniz

Bisiklet kullanmayınız

Denize girmeyiniz

Ata binmeyiniz
 
Üst Alt