Göbek fıtığı nedir? Ameliyatı nasıl yapılır ?

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Fıtığın çıktığı açıklık, bebek ana karnındayken, ana ile arasındaki kan akımını sağlayan kordonun karın duvarına girdiği mahaldir. O nedenle göbek fıtıkları da tekrar “doğumsal bir zayıf noktadan” çıkan fıtıklardır. Yaklaşık 100 insandan 4-5‘inde fıtık şikayeti mevcut olup, bunların % 8-9 ‘u göbek fıtığıdır.

Göbek fıtığı doğumdan itibaren her yaşta ve cinste görülmekle birlikte, çokça veladet yapmış kilolu bayanlarda daha sık rastlanmaktadır. Olağanda içeri hakikat olması gereken göbek çukuru, dışarı gerçek bombeleşmiştir.

Göbek çukurundaki bombelik birinci başlarda hengam devir kaybolur. Daha sonraları hasta sırt üstü yatınca yahut eli ile fıtığı içeri itince kaybolur. İleri devirlerde fıtık deliğine sıkışır ve hiç kaybolmaz. Bu devirde ağrıya neden olabilir.

Umum cerrahlar arasında küçük göbek fıtıklarını yamasız, direk dikiş ile onarma biçiminde bir eğilim mevcut gelgelelim ben tüm göbek fıtıklarında yama ile onarım yapılmaktayım. Zira Avrupa Fıtık Derneğinin tavsiyesi tüm göbek fıtıklarında yama ile onarımın nüksleri önlemek açısından daha sahih olduğu biçimindedir. Yama ile onarılmayan göbek fıtıklarının küçük dahi olsa, vakit içinde nüks ettiği tespit edilmiştir.

GÖBEK FITIĞI AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Göbek fıtıkları açık ve örtülü prosedürle ameliyat edilebilir. Açık yolla standart yamalar kullanılırken, saklı formülde kesinlikle kompozit yama (çift yüzlü=dual yama) kullanımak gerekmektedir. Kompozit yamalar daha pahalı olduğu için ameliyat maliyetini artırır. Fakat gizli metotta yama karın içine yerleştirildiği için karın duvarındaki deliğin en sağlam kapatılması bu halde yamanın içerden konması ile mümkündür. Çok küçük göbek fıtıklarında bile örtülü prosedür hem estetik açıdan hem yamanın sağlam ve dayanıklılığı bakımından kıymeti bir avantaj oluşturur. Ayrıyeten çok büyük göbek fıtıklarında örtük sistem hasta için daha kolay ve konforlu olabilir.

Göbek fıtıkları büyüdüğünde, artan orantıda boğulma riski taşır. Daha önceleri, uzanınca veye elle içeri itince kaybolan fıtık, artık içeri girmiyordur. Acil bir durum olan fıtık boğulması ağrı ve nahiyede kızarıklık da yapar. Acil durumlarda kâfi sıhhat hizmeti bulmakta güçlük çekilebilir, bu nedenle göbek fıtığınız şayet büyüyorsa, en kısa vadede ameliyat olmanız daha uygun olacaktır.

Göbek fıtıkları küçük olduğunda lokal anestezi ile de onarılabilir. Fakat umumî anestezi alabilecek hastada, ameliyatın güvenliği ve hastanın rahatlığı için umumî anestezi tercih ediyoruz. Küçük fıtıklarda umum olarak ameliyat günü hastayı meskenine taburcu etme bahtı vardır. Hastalar kısa mühlet içinde alışılagelmiş ömürlerine ve işlerine dönerler. Yama ile onarıldıkları takdirde nüks etme riskleri çok düşüktür.

Göbek fıtıkları nüks ettiğinde daha kısa devranda büyük fıtık haline dönüşürler. Bu durumda nüks göbek fıtığı, ameliyat yanı fıtıkları üzere çok büyük boyutlara ulaşabilir. Her nüksden sonra göbek fıtığının yine nüks etme riski artar. O nedenle nüks etmiş göbek fıtıklarını dikkatle ve gerçek halde onarmak gerekir: sahih cins yama; makul büyüklükteki yama, akıllıca doku katmanları arasına yerleştirilmesi ve gereken olgularda yamanın dokuya tespitinin yeterli olması. Bunların birinin yanlış olması durumunda göbek fıtığı nüks edecektir.

SAKLI GÖBEK FITIĞI AMELİYATININ AVANTAJLARI NELERDİR?

Büyük bir kesiye karşılık üç küçük delik olması


Göbek fıtıkları ve kesi konumu fıtıklarının açık ameliyatı büyük kesilerle yapılabilir. Bilhassa fıtığın büyüklüğü ile alakalı olarak kesinin uzunluğu da artar. Kesinin uzunluğu bilhassa şişman hastalarla diabeti olan hastalarda değerlidir zira yara güzelleşmesi meseleleri olur. Yamalı fıtık ameliyatlarında yara enfeksiyonu kısa devirde yamayı tehdit eder. Bu nedenle hiç istenmeyen bir komplikasyondur.

Buna karşılık örtük fıtık ameliyatlarında yara uygunlaşması yahut buna bağlı komplikasyon riski yok denecek kadar azdır. Yara düzgünleşme sorunu olmaması, yamanın da güvenliği açısından çok kıymetlidir. Saklı fıtık ameliyatlarının en kıymetli avantajlarından birisidir kesilerin çok küçük olması.

Küçük kesiler başkaca yan tarafta bel yerinde olduğu için görünmez bir yandadır ve bir müddet sonra kaybolur sarfiyat. Örtülü fıtık ameliyatında deliklerin kesisi, hem ameliyat sonrası ağrı hem de estetik açısından düşünürsek, örtülü fıtık ameliyatları, açık fıtık ameliyatlarından daha üstündür.

Bütün karın duvarının içerden görülmesi

Açık ameliyat sırasında karın duvarının yalnızca ilgili kısmını görmek mümkündür ancak buna karşılık örtük fıtık ameliyatında karın içine hava verip şişirdikten sonra tüm karın duvarını içerden gözlemek mümkündür.

Tüm karın duvarını içerden görmenin avantajı, içerde diğer küçük fıtık yahut zayıf noktalar varsa bunları da onarmak mümkündür.

Göbek yahut göbek nahiyesi fıtıklarında içerden yapılan onarımlarda muhitte öteki delik yahut zayıf nokta varsa bunlar da yamanın örttüğü alan içinde bırakılıp onarılabilir. Bunun için biraz daha büyük bir yamayı mütenasip durumda tespit etmek kafidir.

Saklı fıtık ameliyatlarının bu üstünlüğü kesi yanı fıtıklarında daha da kıymetlidir. Kesi noktası fıtıkları eski kesi izi boyunca süratle büyür. Daha evvelki ameliyata ilişkin dikişlerin olduğu çizgi boyunca yeni fıtıklar yahut farklı zayıf noktalar olabilir. Bunları açık ameliyat sırasında yukardan görmek mümkün değildir. Halbuki karın iç kısmından tüm bu küçük fıtıkları da görüp yamanın ona nazaran yerleştirilmesi hastayı ilerde buradan çıkacak fıtıklardan korumuş olabilir.

Yamanın daha art katmana karın içine konması

Yama karın duvarı katmanları arasında şu 3 alandan birine konabilir;

Cilt ile adale arasına (onlay),

Adale ile karın zarı-periton arasına (sublay)

Karın (zarı) içine (inlay).

Yamanın yerleştirildiği bölge ile fıtık ameliyatının başarısı arasında bir ilinti vardır. Yama karın içine ne kadar yakın olursa hem o noktada dirençli ve sağlam olur; hem de yara ve yama komplikasyonları daha az görülür. Mahsusen cilt ile adale arasına konan yamalar hem kolay kolay açılır hem de bu ortamdaki yağlı dokuların özelliğinden kolaylıkla vücut tarafından red edilebilir. Yamanın en iç kısma konması yani karın içine yerleştirilmesi lakin örtük fıtık ameliyatları ile mümkündür.

Açık ameliyatlarda yama adale üstüne (onlay) yahut adale gerisine sublay konabilir.

Daha az doku zedelenmesi, daha az ağrı ve kısa yatış mühleti

Saklı fıtık ameliyatları 3 küçük delikten gerçekleştirilir. Göbek fıtıkları ve kesi yanı fıtıklarında karın içine verilen gazla karın içi şişirilir ve bu doğal boşlukta ameliyat gerçekleştirlir. Bu teknik nedeni ile karın duvarı dokularında zedelenme minimumdur.

Buna karşılık açık ameliyatlarda fıtığın büyüklüğü ile hakikat orantılı uzun bir kesi yapılır. Şayet hasta şişman ve karın duvarı kalın adale katmanı gerisine ulaşmak için önemli bir doku kesilmesi gerekir. Bu nedenle oluşan doku zedelenmesi açık ameliyatta ziyadedir.

Doku zedelenmesi arttıkça ameliyat sonrası hastanın ağrı şiddeti ve vadesi de daha uzun olur; buna karşılık verilen ağrı kesici ilaçları da daha çokça doz ve müddetlerde kullanmak gerekir.

Hastanın doku zedelenmesi daha az ve ağrı kesici muhtaçlığı daha düşük olunca hastanede yatış vadesi de daha kısa olacaktır. Açık fıtık ameliyatı sonrası 2-4 gün arası hastanede yatan hastalar tıpkı fıtık ameliyatı örtük prosedürle yapılınca sonraki gün taburcu olabilirler.

Hastanın işine gücüne ve içtimaî hayatına süratli dönüşü

Saklı fıtık ameliyatlarının kısa devirde yaygınlaşması ve bu hususta tüm yerkürede araştırma geliştirme çalışmalarının ardındaki motivasyon hastanın işine erken dönmesini sağlamaktır; sair bir deyişle işgücü kaybını en aza indirmektir.

Açık ameliyat sonrası 2-4 gün hastanede yatan hasta örtük ameliyat sonrası tıpkı gün yahut tercihen sonraki gün taburcu olur. Hastanın bir hafa içinde işinin başında olması mümkündür Buna karşılık açık ameliyatlarda bu mühlet, yamanın büyüklüğü ve hastanın yaptığı işin tartısına nazaran 3-4 haftayı bulabilir.

Örtük fıtık ameliyatları mahsusen ağır işte çalışan, kendi iş yanında esnaf üzere çalışan ve spor yapan hastalar için çok tutarlıdır. Gizli fıtık ameliyatında kullanılan özellikli yamaların karın içine konması sonucu erken devirde ağır kaldırma ve egzersize karşı da daha dayanıklıdır; nüks ihtimali yok denecek kadar düşüktür.

Ameliyat mühletinin kısalığı

Göbek fıtıkları
ve kesi mekanı fıtıklarında örtülü fıtık ameliyatının bir avantajı da ameliyat mühletinin açık fıtık ameliyatına nazaran daha kısa olmasıdır. Ameliyat müddeti bilhassa kalp ve akciğer marazları istikametinden riskli hastalarda daha değerlidir. Ameliyat vadesi uzadıkça hastanın güvenliğini sağlamak anestezi doktoru için daha güçlükle olabilir.

küçük fıtıklarda ameliyat mühlet farkları çok ziyade olmayabilir velev bir birine yakındır. Gelgelelim fıtık büyüdükçe açık ameliyat mühleti önemli orantıda artarken, saklı fıtık ameliyatında vade tıpkı kalır yahut çok az değişir. Bunun nedeni açık ameliyatta kesi uzunluğu fıtık büyüklüğü ile orantılıdır ve vadeyi tesirler. Ayrıyeten açık fıtık ameliyatlarında yamayı yaymak için bir cep oluşturmak gerekir. Bu türlü bir cep oluşturulması ve yamanın buraya yayılıp dikişe tespit edilmesi vakit almaktadır. Büyük fıtıklarda daha daha büyük yama kullanılır. Bu durumda oluşturulacak cep büyüdüğü için mühlet uzar.

Buna karşılık saklı fıtık ameliyatında bu türlü bir cep oluşturma zaruriliği yoktur. Yama karnın içine otomatik vidalar ile bir kaç dakika içinde tutturulur.

GÖBEK FITIĞI NEDEN NÜKS EDER?

Göbek fıtığının nüks etmesinin bir kaç nedeni vardır:

Yalnızca dikiş ile yapılan fıtık onarımları nüks nedenidir.

Yama seçiminin günahlı olması

Yama ölçüsü yanlış seçilebilir yahut yamanın cinsi müsait olmayabilir.

Yamanın gerçek katmana yerleştirilmemesi ve mütenasip gereç ile noktasına tespit edilmemesi. Nüks nedeni ile ileri aşamada büyümüş fıtıklarda bazen ameliyat açık formülle de yapılsa dual mesh kullanmak gerekebilir. Hastanın karnındaki defekt (fıtık oluşturan yırtık, açıklık) karşı zıdda kolay kolay gelemiyorsa, yalnızca dual mesh ile kapatmak en kolay ve sağlıklı tahlil olabilir.
 

Similar threads

  • Soru
Göbek fıtıkları karın duvarı fıtıkları içinde en sık görülen 2. fıtık tipidir. Memleketimizde tüm fıtık ameliyatları içinde göbek fıtığı ameliyatlarının nispeti son yıllarda artış göstermektedir. Tekrar, daha evvel göbek fıtığı nedeniyle yapılan onarım sonrasında tekrarlamış fıtık için yapılan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Göbek Fıtığı Nedir: Göbek fıtıkları göbek çukuru içinden yahut acilen yakınından çıkar ve bir fındık büyüklüğünden-portakal büyüklüğüne kadar değişik boyutlarda olabilir. Göbek fıtıkları bayanlarda daha sık görülür ve en sık hamilelik sırasında hasta tarafından fark edilir. Olağanda içeri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Karın duvarı fıtıklarının tek tedavisi ameliyattır, ama çağdaş fıtık cerrahisindeki seçenek yelpazesi epey geniştir. Kasık, göbek ve ameliyat kesisi fıtıkları için çok sayıda teknik tanımlanmış olup bunların kimileri son kademe uygun sonuçlarla kendilerine geniş tasarruf yeri bulmuşlardır. Bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
  • Soru
Fıtık Ameliyatı Sonrasında Kronik Ağrının Konservatif ve Ameliyatla Tedavisi Yama onarımları fıtık ameliyatlarından sonra marazın tekrarlamasını değerli ölçüde düşürmüş, gelgelelim devirle kimi hastalarda ameliyat sonrasında orta ve uzun vadede ağrı yakınması ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
Karın duvarındaki yırtıktan yahut delikten çıkan iç organların cilt altında bir şişlik oluşturmasıdır. Fıtık nedeni olan bu şişlik devir vakit oluşur, devir vakit kaybolur. Ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınma ile fıtık ortaya çıkar, sırt üstü uzanınca kaybolur. Yatınca fıtığın kaybolma nedeni...
Cevaplar
0
Görüntüleme
19
Üst Alt