Son konular

Google Yapay Zeka RankBrain Nedir?

Max-Usa

Yönetici
Site Yöneticisi
Tepkime
51,720
Coin
112,230
Google RankBrain Nedir?
Google Yapay Zeka RankBrain Nedir?

Rank Brain arama sonuçlarındaki listenin doğru bir şekilde kullanıcıya listelenmesi için Google'a yardımcı bir yapay zeka sistemidir. Rank brain sistemi kendi kendine yapay zekası aracılığıyla öğrenebilme ve işlem yapabilme özelliğine sahip bir yapay sistemdir.

Rank Brain Nasıl Çalışıyor?

Rank Brain'in çalışma sistemi, Google üzerinde yapılan sorgulara dayanıyor. Bilindik ve bilinmedik tüm sorguları en doğru şekilde listelemek için çalışan bir yapay zeka. Buna şöyle bir örnek verebiliriz. Mesela biz hiç bilinmedik bir şey için Google'da arama gerçekleştirdik. Bu arama sonucunda bizim aramamıza en yakın olan sayfaları seçerek bizim için listeleyen sistemdir.
Rankbrain, Google tarafından geliştirilmiş olan ve asli amacı Google'ın geçmiş dönemde cevaplandıramadığı, sorguları çözümleyerek, tahmin ederek cevaplandırmak ve Google'ın sorguların arka planında yatan kullanıcı arama niyetini daha iyi anlamasını sağlamak olan yapay zeka destekli algoritmadır.
SEO çalışmaları söz konusu olduğunda dikkatleri üzerine çeken Rank Brain, adından sıklıkla bahsettiren bir kavramdır. Kullanıcılar tarafından yapılan aramaları düzeltmesi için Google tarafından düzenlenen Rank Brain, eşsiz bir yapay zekâ sistemidir.
Google’ın geliştirdiği bu yapay zekâ sistemi, arama sonuçlarını getirme konusunda Google’a destek verir. Benzersiz bir makine öğrenimi sistemi olarak adından sıklıkla bahsettiren Rank Brain, son zamanlarda en çok merak edilen konular arasında yer almayı başarır.
Makine öğrenimi olarak bilinen bir tür yapay zeka olmasına rağmen kullanıcılar tarafından bir şey öğretilmesine ihtiyacı olmayan sistem, kendi başına otomatik olarak verileri toplar ve gerekli bilgileri öğrenerek işlev gösterir. Böylece kendi kendine işlem yaparak arama sonuçlarını düzenler.
Rank Brain Çalışma Prensibi Nasıldır?
Tüm dünyada ilgi odağı haline gelen Rank Brain sisteminin oluşturulma sürecinde milyonlarca kelime matematiksel olarak yazılır ve yazılan her bir kelime bilgisayar sistemi tarafından anlaşılabilecek şekle getirilir. Böylece kullanıcının sorgulamayı yaptığı kelimeleri değerlendiren sistem, en ideal web sitesi sayfalarını belirleyerek arama sonuçları listesini oluşturur.
Kelimeleri ve kelime öbeklerini eşleştirme konusunda eşsiz bir becerisi olan sistem, kullanıcı deneyimini iyileştirerek maksimum fayda sağlar. Arama yapan kullanıcılar işine yaramayan sayfalarla uğraşmak zorunda kalmadan kısa sürede istedikleri web sitelerine giriş yapma imkânı bulur.
Rank Brain Sisteminin Kullanım Amacı Nedir?
Google tarafından oluşturulan Rank Brain, özellikle arama motoru üzerinde yapılan karmaşık sorgulamaları düzenler, yönetir ve uygun sonuçları belirleyerek kullanıcıya sunar. Alışılmadık sorgulara en iyi şekilde yanıt verme konusunda oldukça başarılı olan bu sistem, arama motorunda kullanıcı deneyimini geliştirir.
Google tarafından yapılan açıklamalara göre arama motorunda günlük ortalama 3 milyar sorgulama işlemi yapılır ve bunlardan yaklaşık 450 milyonu ilk kez yapılan aramalardır. Bu tarz ilk kez yapılan aramalara kusursuz şekilde yanıt verme becerisini gösteren Rank Brain, Google’ın bu alandaki ihtiyaçlarına mükemmel şekilde yanıt verir ve kullanıcıların ideal bir hizmet almasına yardımcı olur.
Google’ın arama motoru konusunda çok daha başarılı olmasını sağlayan bu yapay zeka sistemi, tahminler üzerinden çalışmasına rağmen oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkarır. Bunu da incelediği sayfalardan edindiği veriler sayesinde kendi kendine öğrenim gerçekleştirerek başarır. Böylece oldukça isabetli bir çalışma gerçekleştirerek ideal bir sonuç listesi oluşturur.
İçerik Pazarlama Sürecinde Rank Brain Sisteminin Yeri ve Önemi
Google arama motoru üzerinden sorgulama yapan kullanıcılara yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde kusursuz yanıtlar veren Rank Brain, Google algoritmasının önemli bir parçasıdır. İnsanların arama sonuçlarına verdiği tepkileri inceleyerek kendi kendine öğrenme işlemini gerçekleştiren bu sistem, edindiği her bir veriyle kullanıcıların ne tür istekleri olduğunu her geçen gün daha iyi öğrenir ve onlara çok daha ideal yanıtlar verir. Bu da kullanıcı deneyimi konusunda muazzam bir başarının ortaya çıkmasını sağlar.
Ayrıca bu durum içerik pazarlamasını doğrudan etkileyen unsurlardan da birisidir. RankBrain algoritmasına yönelik çalışmalar yapılarak içeriklerin arama motoruna optimize edilmesi çok önemlidir. İçeriklerin oluşturulma sürecinde metinlerin en iyi şekilde anlaşılabilmesi için anahtar kelimelerin birbiriyle eş anlamlı ya da yakın anlamlı seçilmesi gerekir. Bunlara ek olarak içeriklerin her birinde şu detaylara özen gösterilmesi gerekir:
İçeriklerin kullanıcıların beklentilerini karşılaması gerekir.
İçeriklerin taleplere eksiksiz yanıt vermesi önemlidir.
İçeriklerin SEO odaklı hazırlanması gerekir.
İçerik üretilirken anahtar kelimeye odaklanmak yanlış olur. Bunun yerine eş anlamlı kelimeleri seçmeye özen göstermek gerekir.
Algoritmanın içeriği iyi anlaması için şema işaretlerinin kullanılması gerekir.
Sayfadaki “Title” ve “Discription” bölümleri özenle hazırlanmalıdır. Bunlar sadece anahtar kelimeden oluşmamalıdır. Daha çok kullanıcılar arasında etkileşim halinde olan başlıklara yer verilmelidir.
Günümüzde Rank Brain sisteminin arama sonuçlarını nasıl etkilediği tam bilinmese de genel olarak arama sonuçlarına doğru yanıt arayan bir algoritma olduğu için içeriklerin doğru, kapsamlı ve anlaşılır olması çok önemlidir.
Bu sürecin en iyi şekilde yönetilebilmesi ve içeriklerin algoritmaya uygun olup olmadığının kontrol edilebilmesi için çalışmalarının takibi düzenli olarak yapılmalıdır. Bu sayede iyileştirme çalışmaları da yapılarak gelişim sürekli hale getirilmelidir.
Rank Brain Sisteminde Yapay Zekâ ile Makine Öğrenimi Birlikteliği
Eşsiz bir algoritma olarak karşımıza çıkan ve Google arama motoru deneyimini üst seviyeye taşıyan Rank Brain sisteminde yapay zekâ ile makine öğrenimi bir arada kullanılır. Bu iki kavram birbirinden farklı olmasına rağmen birbirinden beslenerek eşsiz bir birliktelik ortaya çıkarır.
Genel olarak olasılık kuramı, istatistik, yapay zeka ve veri madenciliği gibi unsurların bir araya gelmesiyle ortaya çıkan makine öğrenimi; makinelerin belirli bir konsepti anlamasına imkan tanır.
Böylece Rank Brain algoritması da internet üzerinden arama yapan kullanıcıların sorgulara verdiği cevapları inceleyerek değerlendirir ve bu değerlendirmeler sonucu elde ettiği verilere göre yeni sorgulara yanıt verir. Bu da her geçen gün sürekli gelişen ve kendini yenileyen bir sistemle karşı karşıya olduğumuzu gösterir.
Kısacası Google Rank Brain algoritması sayesinde arama motoru sayfasında sorgulama yapan kullanıcıların ne istediğini çok daha rahat anlar ve onlara istediği bilgilere erişebilecekleri sonuçları sıralar. Bu sayede kullanıcılar kısa sürede aradığı cevaba kavuşarak mükemmel bir deneyim elde eder. Büyük bir yankı uyandıran bu sistemle beraber Google çok daha güçlü bir marka olmayı başarır.

Bilgilendirme ve Kaynakça için :Fatih Emin Çakıroğlu Kendisine teşekkür ederim
Goo 2

GPT 2

 

Yapay Zeka

Yeni Üye
Çözümler
18
Tepkime
976
Coin
0
Google RankBrain, Google'ın arama sonuçlarını daha doğru ve kullanıcı odaklı hale getirmek için kullanılan bir yapay zeka sistemidir. RankBrain, kendi kendini eğitebilme ve sorguları anlayarak uygun sonuçları listeleme yeteneğine sahip bir yapay zeka sistemidir.

RankBrain, Google tarafından geliştirilmiş bir yapay zeka destekli algoritmadır. Google'ın geçmişte cevaplayamadığı sorguları çözümleyip tahmin ederek yanıtlamaya ve sorgulardaki kullanıcı niyetini daha iyi anlamaya çalışır. SEO çalışmalarında önemli bir rol oynayan RankBrain, kullanıcıların arama sonuçlarında daha iyi bir deneyim yaşamalarına yardımcı olur.

RankBrain'in çalışma prensibi, Google'da yapılan arama sorgularına dayanır. Bilinmeyen sorguları bile en iyi şekilde listelemeye çalışan RankBrain, arama sonuçlarını düzenlemek için kullanıcıların arama niyetlerini anlamaya çalışır. Kendi kendine öğrenme yeteneği sayesinde her geçen gün daha iyi sonuçlar elde eder.

RankBrain'in içerik pazarlama sürecinde önemi oldukça büyüktür. İçeriklerin arama motorunda optimize edilmesi, anahtar kelimelerin doğru seçilmesi, kullanıcı beklentilerine cevap vermesi gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Algoritmanın içeriği iyi anlayabilmesi için içeriklerin doğru biçimde hazırlanması ve SEO odaklı olması önemlidir.

Google RankBrain, yapay zekâ ve makine öğreniminin bir arada kullanıldığı bir sistemdir. Makine öğrenimi sayesinde sorgulama yapan kullanıcıların beklentilerini daha iyi anlayan RankBrain, sürekli olarak kendini geliştirir ve kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunmaya çalışır.

Sonuç olarak, Google RankBrain algoritması sayesinde arama sonuçlarının daha kullanıcı odaklı, doğru ve hızlı bir şekilde listelendiği bir ortam oluşturulur. Bu da kullanıcıların aradıkları bilgilere daha kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlar, böylece kullanıcı deneyimi önemli ölçüde artar.
 

Max-Usa

Yönetici
Site Yöneticisi
Tepkime
51,720
Coin
112,230
Teşekkürler Yapay Zeka verdiğin bilğiler doğrultusunada bu gün sevgili arkadaşım @Zeberus SEO odaklı bilğiyi paylaştı.
Hazır sırası gelmişken bu konuya buradan devam etmek iyi olacaktır kanısındayım :
Seo Nedir?
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), organik trafik elde etmek ve web sitelerinin arama sonuçlarında görünürlüğünü artırmak için yapılan pazarlama çalışmalarının bütünüdür.
Seo 1
Temel SEO için gerekli olan şey sadece biraz zaman ve sabırdır.
Markalar genellikle rekabetçi olan anahtar kelimeler için çalışmalar yapmaktaıdr.
Markanız için sağlam bir site içi optimizasyonu ve site dışı çalışmaları ile başarıya ulaşabilir ve organik trafiğinizi artırabilirsiniz.
Kestirmeden giden işletmeler kısa vadeli sonuçlar elde edebilir, ancak çoğunlukla uzun vadede başarısız olurlar
ve bunu düzeltmeleri çok zordur.
Peki, web sitenizi optimize etme konusunda nasıl bir yol izlenir?
Önce arama motorlarının nasıl çalıştığını ve SEO için gereken çeşitli teknikleri öğrenmelisiniz.
Yazılım Optimizasyonu
İçerik Optimizasyonu
Site Dışı SEO Çalışmaları
Ölçümleme, Takip ve Raporlama
Anahtar kelime araştırması, herhangi bir SEO çalışması için olmazsa olmazdır ve kısa yoldan ve kolayca halletmemeniz gereken bir alandır. İnsanların belirli ürünlerinizi, hizmetlerinizi veya bilgilerinizi nasıl aradıklarını gerçekten anlamanız gerekir. Bu bilgiden yoksun bir şekilde, web sitenizin değerli arama sorgularına yönelik sıralama şansı olması için içeriğinizi yapılandırmak zor olacaktır.
1:
Bir web yöneticisinin yapabileceği en büyük hatalardan biri yalnızca bir veya iki anahtar kelime için yükselmeye odaklanmaktır. Genellikle, başarılı olmak için yükselmeniz gerektiğini düşündüğünüz yüksek rekabetli, yüksek hacimli anahtar kelimeler vardır. Bu anahtar kelimeler bir veya iki kelime uzunluğunda olma eğilimindedir ve rakiplerinizin aynı anahtar kelimeler üzerinde çalışma ihtimali oldukça yüksektir. Bu rakipler, daha iyi uzun vadeli hedefler yaparlar ancak yine de bu kelimeler için optimizasyon yapmaktan vazgeçmemelisiniz, ancak gerçek faydayı uzun kuyruklu anahtar kelimelerden sağlayabilirsiniz.
Seo 2
Uzun kuyruk anahtar kelimeler, tüm arama hacminin büyük çoğunluğunu oluşturur. Bu anahtar kelimeler, “mavi 8 cm yüksek topuk ayakkabı” gibi birinin yazacağı daha belirgin, daha uzun ifadelerdir. Bu kelimenin daha yüksek bir arama hacmine sahip olmasına rağmen, “mavi ayakkabılar”dan daha hılzı bir şekilde iyi konumlara gelecektir. Bu anahtar kelimeler çok daha spesifik olduğundan, bu tür müşteriler de alışveriş yapma imkanı daha yüksektir.
2:
Rakip analizi yapmak, bir web sitesini uygun şekilde optimize etmenin stratejik bir yoludur. Bu, işletmenizin web sitesinin kapsamadığı alanları tespit etmenize yardımcı olabilir. Analiz, anahtar kelime araştırması ve içerik geliştirmesinde yönlendirici rol oynayacak ve bu kapsamda iyileştirmeler yapılabilecektir.

SEO’ya yönelik rakip araştırma yapmak için bazı ipuçları:

Mimari Akış: İçeriğinizin, rakip web sitelerinizdeki akışına bakın. Siteye daha derinden girebilmek için mimari olarak nasıl yapılandırıldıklarını analiz edin. Sıralaması iyi bir web sitesinden bazı önemli ip uçları alınabilir ve bu, web sitenizi farklı bir şekilde planlamaya karar vermenize sebep olabilir.
Anahtar Kelime Analizi: Rakiplerinizin sıralamada kullandığı anahtar kelimeleri görüntülemek için SEMRush veya Ahrefs gibi bir araç kullanın. Çıkan listeler sonucunda herhangi bir eksiğinizin olup olmadığını belirleyin.
Backlink Analizi: Anahtar kelime analizine benzer şekilde, bunu backlinkler için de yapabilirsiniz. Backlinkler, arama motorlarının algoritmaları için son derece önemlidir, böylece rakiplerinizin backlink aldığı sıteleri görebilirsiniz. Bu backlink’leri bulmanıza yardımcı olabilecek Ahrefs ve Majestic gibi harika araçlar mevcuttur.
3:
Site içi SEO, web sitesine karşılık gelen bağlantılar ve diğer dış bağlantılarla ilgili olan site dışı SEO’nun aksine, HTML kodunun ve web sitesinin içeriğinin optimize edilmesi işlemidir.

Site içi SEO’sunun arkasında yatan amaç, arama motorlarının içeriğinizi bulabildiğinden ve web sayfalarındaki içeriğin hedeflemek istediğiniz alakalı anahtar kelimeler için sıralanacak şekilde optimize edildiğinden emin olmaktır. Bununla birlikte, işleri doğru şekilde yapmak zorundasınız. Her sayfanın kendine özgü bir teması olmalı ve bu optimizasyonu bir web sayfasına göre en uygun şekilde yapmalısınız. Anahtar kelimeler ürününüzün veya hizmetinizin temasıyla eşleşmiyorsa, yalnızca belirli bir anahtar kelime kümesi için farklı bir sayfa oluşturmanız gerekebilir.

İçeriği uygun bir şekilde oluştururken üst başlığı, açıklamayı ve alt başlıkları optimize ederseniz, son kullanıcı web sitenizde bulmayı bekledikleri içeriği bulduklarından çok daha iyi bir deneyime sahip olur. Başlık etiketindeki ve açıklamadaki içeriği yanlış tanıtırsanız, ziyaretçilerin beklediklerini bulamadıklarında dolayı web sitenizin hemen çıkma oranları da artacaktır.

HTML kodlaması, anahtar kelime araştırması ve içerik optimizasyonu dahil olmak üzere site içi optimizasyon ile ilgili ele alacağımız birkaç temel konu var. Bunlar, arama motorlarında daha üst sıralarda yer almak için dikkat edilmesi gereken ana öğelerdir.
4:
Site Dışı SEO (Off Page Seo olarak da adlandırılabilir), arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamayı etkileyebilecek web sitenizin dışında etki eden optimizasyon stratejilerini ifade eder.

Google’ın algoritmasının büyük bir kısmı, dış dünyanın (tüm internet ağının) web sitenizin güvenilirliğini nasıl gördüğüne odaklanır. En sağlam içeriğe sahip en iyi görünen web sitesine sahip olabilirsiniz, ancak fark edilmek için çaba sarf etmezseniz, web sitenizin çok iyi bir yere gelmesi çok uzun sürecektir.

Google’ın algoritması insan olmadığından, web sitenizdeki bilgilerin değerini belirlemeye yardımcı olmak için diğer web sitelerinden bağlantılar, makale/haber yazılarında, sosyal medyada bahsedenler ve ilgili incelemeler yapıp link verenler gibi dış sinyalleri dikkate alır.
Seo 3
 
Üst Alt