Göz Seyirmesinin Nedenleri

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Göz seyirmesinin nedenleri - Göz seyirmesi neden olur - Göz seyirmesi hakkinda - göz seyirmesinin nedenleri - göz seyirmesi tedavisi, göz seyirmesinin sebepleri - gözün seyirmesi - sürekli göz seğirmesi




Göz seyirmesi her insanın başına mutlaka gelmiştir. Göz kapağının elde olmadan titreşmesi genellikle sadece birkaç saniye sürer fakat rahatsız edici olabilir ve gözlerinizde bir rahatsızlık olup olmadığını merak etmenize yol açabilir.

Göz seyirmesinin en önemli 3 nedeni vardır.

1. Yorgunluk-uykusuzluk,
2. Stres
3. Kafeindir.

Bilgisayar kullanimi ve parlak isiklar da uyarici olarak dikkate alınabilir.
Göz seyirmesi sorunu yaşayan kişilerin uyku ve dinlenme saatlerine dikkat etmesi, stresli yasamdan uzak durması, bilgisayar kullanımını azaltmasi, evlerinde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmalar kullanması ve kahveyi kesmesi onlara yardımcı olabilir. Ayrıca geceleri göz kapağına nemlendirici sürüp hafif hafif kapak cildini yüz kemiğine doğru bastırarak masaj yapmaları da faydalı bir kaç işlemden biridir.Çoğu seyirmelere neyin sebep olduğunu hiç kimse tam olarak bilmiyor fakat birçok insan bunların stres ve zihinsel bağlantılı olduğunu belirtmektedirler. Göz seyirmeleri genellikle zararsızdır fakat kişiyi rahatsız edici olabilir. Etkilenen göz kapağına hafif bastırmadan masaj yapmayı deneyin.

Tüm bunlara rağmen:
1. Ciddi göz seyirmesi devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse,
2. Yüzün diğer bölumlerinde kasilmalar da birlikte olursa,
3. Gözde sislik, kizariklik veya capaklanma varsa, 4. seyirme “goz kirpistirma” yani gözu tamamen kapatan bir şekil alırsa,
5. Goz kapaginda düşüklük olursa, mutlaka bir göz doktoruna başvurmaları gerekir.


Halk arasında Gözün gıp-gıp etmesi olarak da bilinen göz seğirmelerinin önemli bir kısmının psikolojik ve nörolojik bir bozukluğun ön bulgusu olabileceği belirtildi.

DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Göz hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Eyüpoğlu, hastaların göz seğirmesi şikayeti ile önce göz doktoruna müracaat ettiklerini belirterek, ”Göz yönünden seğirmeye neden olabilecek durumlar vardır. Bunlar, gözde batma ve yanmaya neden olan konjonktivit, keratit ve benzeri iltihabi durumlar ile düzeltilmemiş kırma kusurları yani gözlük ihtiyacıdır. Göz hekimleri, hastada bu gibi durumlar varsa tam bir göz muayenesi ile düzeltir. Ancak göz seğirmelerinin önemli bir kısmı psikolojik ve nörolojik bir bozukluğun ön bulgusu olabileceğinden hastalar göz kliniğinden, mutlaka psikoloji ve nöroloji kliniklerine de sevk edilir” dedi.

Göz seğirmesinin tıpta genellikle bir hastalık olarak kabul edilmediğini belirten Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Şükrü Daloğlu, ”Nedeni ve tedavisi hakkında bir fikir birliği olmamasıdır. Ancak göz seğirmesi bir hastalık belirtisi olabilir. Bir çok kişinin yaşamı boyunca sık sık karşılaştığı bir durumdur ve çoğu kez tedavisiz düzelmektedir. Bazen daha sürekli ve rahatsız edici olduğundan, altta yatan yorgunluk, stres, depresyon, sıvı ve elektrolit dengesi bozuklukları gibi nedene yönelik tedaviler yararlı olmaktadır” diye konuştu.

Göz seğirmelerinin bazı vakalarda alışkanlık haline gelerek, tik şeklini aldığını ve çoğu kez tedaviye dirençli hale geldiğini belirten Daloğlu, ”Göz sağlığı altında ciddi beyin bozukluğu bulunmadığı için tek başına endişe verici bir durum değildir. Rahatsız edici ve şüphe verici durumlarda nöroloji uzmanına muayene olmakta yarar var” dedi. Göz seğirmesinin göz kasının kontrol dışı hareket olduğunu kaydeden Denizli Devlet Hastanesi Psikologu Sacit Saygılı, ”Genellikle nedeni herhangi bir bozukluk değildir. Göz seğirmesi halk arasında daha çok haber gelecek, iyi-kötü bir şey olacak gibi işaret olarak algılanır. Ancak göz seğirmesinin böyle bir durumla kesinlikle ilgisi yoktur. Bu yanlış bir inançtır. Göz seğirmesinden sonra gerçekten kötü veya iyi bir şey olması kesinlikle tesadüftür. Kişilerin bu tip şeylere çok fazla inanmamaları gerekir” dedi.




Hastaların gözlerinde herhangi bir rahatsızlık olup olmadığını merak etmelerine yol açan seğirmeler, genellikle sadece birkaç saniye sürüyor.
Seğirmelerin çoğunlukla önemsiz bir rahatsızlıktan kaynaklandığını belirten

Op. Dr. Murat Moray, göz seğirmesinin en önemli üç nedenini yorgunluk-uykusuzluk, stres ve kafein olarak sıraladı. Op. Dr. Moray ayrıca bilgisayar kullanımı ve parlak ışıkların da göz seğirmesi için tetikleyici olabildiğini kaydetti.

Çoğu seğirmelerin sebebinin ise halen bilinemediğini ifade eden Dr. Moray, "Bunlar genellikle stres ve zihinsel bağlantılıdır. Birçok kişi bunları tedirgin edici bulduğu için endişe eder. Bazıları ise daha ciddi bir sorunun işareti olmasından korkar. Bazı kimselerde göz kapakları nadir görülen bir rahatsızlık olan esansiyel blefarospazm (nedeni açıklanamayan göz kapağı kasılması) nedeniyle kendiliğinden kapanır" dedi.

Moray, göz seğirmesinin çok ender olarak da ciddi bir rahatsızlık belirtisi olabildiğine işaret ederek, " Ciddi yüz tikleri, yüz kaslarındaki spazmlar ve multiple sklerozis (MS hastalığı) göz kapaklarını da etkileyebilir fakat bu hastalıkların belirtileri, göz hekiminin normal göz seğirmesiyle karıştırmayacağı kadar farklıdır. Eğer göz seğirmesi göz hekimince önerilen yöntemler ile geçmiyorsa kişinin nöroloji tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır" diye konuştu.

Göz seğirmesini geçirecek öneriler :

Uyku ve dinlenme saatlerine dikkat edilmesi
Stresli yaşamdan uzak durulması
Bilgisayar kullanımının azaltılması
Evde yumuşak ve parlak olmayan aydınlatmaların kullanılması
Çay-kahve tüketiminin azaltılması
Geceleri göz kapağına su bazlı nemlendiriciler ile kapak cildinden yüz kemiğine doğru hafif hafif bastırırarak masaj yapılması

Bunlara rağmen göz seğirmesi devam ederse ve gittikçe şiddetlenirse, beraberinde yüzün diğer bölümlerinde kasılmalar olursa, seğiren gözde şişlik, kızarıklık veya çapaklanma varsa, seğirme gözü tamamen kapatan bir şekil alirsa ve göz kapağında düşüklük olursa zaman kaybetmeden hekime başvurulması gerekiyor.
 
Üst Alt