Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Gözyaşı kanallarının normal anatomik yapılarının herhangi bir nedenle tıkanması sonucu meydana gelir. Gözlerde aşırı sulanma, sık sık çapaklanma burun kökünde şişlik, bu olaya enfeksiyon eşlik eder iltihap sonucu tıkanma varsa burun köküne basmakla göze iltihap gelir. Eğer alerjik bir rinit ile bu olay meydana gelmiş ise gözlerde yaşarmaya eşlik eden alerjik rinit belirtileri, gözlerin ellerle kaşınması, akıntının elle devamlı silinmesi sonucu gözyaşı kesesi kanallarında tıkanma meydana gelir. Normalde gözlerde gözyaşı bezi tarafından salgılanan sıvı emilerek gözyaşı kesesini geçer ve gözyaşı kanalında biriken ve oradan geçen sıvı göz yaşı kanalı vasıtasıyla burun boşluğuna akar. Gözyaşı kanalında herhangi bir nedenle bir tıkanıklık olursa gözde de biriken bu sıvı göz kapaklarını aşarak yanağımıza akabilir, bir müddet sonra gözlerde biriken bu sıvı besi yeri oluşturarak iltihaplanmalara gözde çapaklanmalara, şişme, kızarma ve ağrıya sebep olur.

GÖZYAŞI KANAL TIKANIKLIĞI

1:
Doğumsal

2:Edinsel olarak karşımıza çıkmaktadır.

1.Doğumsal gözyaşı tıkanıklığı: Gözyaşı kesesinin burna açıldığı yerdeki kanalın tıkalı olarak kalması sonucunda meydana gelir.

2.Edinsel gözyaşı tıkanıklığı: Çocuklarda dışarıdan gelen travmalar, enfeksiyonlar nedeniyle erişkinlerde ise travmalar, alerjik rinit gözyaşı kesesi taşı sinizütler, iltihabi hastalıklar ve tümörler nedeniyle karşımıza çıkmaktadır.

Gözyaşı kanalının tıkanıklığının tespiti için lavaj sistemi uygulanır.(Bir kanul yardımıyla gözyaşı yollarına sıvı verilerek yapılmaktadır.)Bu uygulamada gözyaşı sıvısı burundan boğaza gelirse gözyaşı kanalları açık, gelmez ise kapalıdır. Ancak şüpheli durumlarda dakriyositorinostomi ve dakriyosintigrafi yapılarak gözyaşı kanalları görüntülenmektedir. Elde edilen sonuçlarla yeni doğan çocuklarda gözyaşı kanalı tıkalıysa bu nedenle çocuğun gözlerinin sulanması geçmiyorsa ilk 1 yıl el ile burun kökünden burun kanatlarından aşağı doğru sıvazlanır böylece tıkanıklık %95 açılır. Eğer biz gözde çapaklanma varsa antibiyotik damlatılır 1,5 yıl sonra çocuğun rahatsızlığında değişim olmadıysa o zaman çocuğa yukarıda bahsedildiği gibi lavaj uygulaması yapılır. Lavaj(Probing sondalama)işlemi sonunda kanal yine açılmazsa o zaman lavaj tekrarlanır, nadir vakalarda tıkanıklığın devamı görülmektedir o zaman hastalara ileri yaşında dakriyositorinostami ameliyatı uygulanır. Erişkin gözyaşı kesesi tıkanıklıklarında uygulanan cerrahi yöntemler;

1.External dakriyositorinostomi ameliyatı yapılır.

2.Endoskopik external dakriyositorinostomi ameliyatı yapılır.

3.Transkanalikuler lazer dakriyositorinostomi

1.EXTERNAL DAKRİYOSİTORİNOSTOMİ: Yapılan cilt kesisi burun ile göz arasına bir cilt kesisi yapılır böylece burun ile gözyaşı kesesi arasında yeni bir yol açılır.

2.ENDOSKOPİK EXTERNAL DAKRİYOSİTORİNOSTOMİ: Burada endoskopik olarak burun içerisinden girilerek gözyaşı kesesine bir yol açılır.

3.TRANSKANALİKULER LAZER DAKRİYOSİTORİNOSTAMİ: Göz yaşı kanalının göz tarafında ağzı olan kalinüküllerin içerisinden girilerek lazer yardımı ile gerçekleştirilen bir ameliyattır. Ardından kanala silikon tüp yerleştirilerek işlem sonlandırılır.
 
Üst Alt