Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedir?

SoruCevap

Üye
Çözümler
1
Tepkime
61
Yaş
36
Coin
256,936
Gözyaşını burun boşluğuna ulaştırıran gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanallarıdır. Bizler de gözyaşı kanalı tıkanıklığı belirtileri, gözyaşı kanalı tıkanıklığı bitkisel tedavi, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı, gözyaşı kanalı tıkanıklığı tedavi edilmezse ne olur?, gözyaşı kanalı tıkanıklığı kendiliğinden geçer mi?, gözyaşı kanalı tıkanıklığı hangi damla, bebeklerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı masajı nasıl yapılır?, gözyaşı kanalı tıkanıklığı nelere yol açar?, yetişkinlerde gözyaşı kanalı tıkanıklığı masajı sorularının cevaplarını sizler için araştırdık

Gözyaşını burun boşluğuna ulaştıran gözyaşı kesesi ve gözyaşı kanallarıdır. Gözyaşı kanallarının doğuştan olması, travma sonrası olması, iltihaplanma yada ameliyat sonrası gibi durumlarla tıkanması sonucunda gözyaşının dışarı akmasına neden olmaktadır.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir?

Gözde aşırı sulanma görülmektedir.
Gözde sık sık çapaklanma olmaktadır.
Buruna basıldığında, göze iltihap gelmektedir.
Burun kökünde şişlik olmaktadır.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Bitkisel Tedavi Önerileri Nelerdir?
Hastalığın tedavisinde genellikle enfeksiyonları azaltıcı veya iyileştirici etkileri olan bitkisel tedaviler uygulanır. Bitkilerin temin edilmesi ve kullanım miktarlarına da dikkat edilmesi başarı oranını arttıracaktır. Gereğinden fazla uygulamalar veya yetersiz kullanım sonucunda tedavinin faydası olmayacaktır. Enfeksiyon kaynaklı tıkanıklık tedavisinde en etkili kür için gerekli malzemeler şu şekildedir;
· 10 gram göz otu
· 10 gram kedi otu
· 15 gram şevket otu kökü
· 20 gram papatya
· 10 gram leylak çiçeği
· 15 gram aslanpençesi
· 10 gram sedef otu
Belirtilen bitkiler bir kap içerisinde karıştırılır. Karışımın hazırlanacağı kabın arınık olması şarttır. Hazırlanan bitki karışımından 15 gram kadar alınıp yarım litre su suya eklenir. Bir gece suda bekleyen karışım ertesi gün kaynayıncaya kadar pişirilir. Ardından cildin dayanabileceği ısıya ulaşana kadar soğuması beklenir. Karışım istenilen ısıya geldiğinde sterilize bir bez ile karışım ıslatılır ve sorunlu göz üzerine kapatılır. Yarım saat kadar gözde bekletilir ve günde 2 kez uygulanarak iyileşme durumuna göre birkaç gün devam edilebilir.
Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nedir?
Gözyaşı kanalında tıkanıklıklar meydana geldiğinde gözyaşı gözde birikmeye başlar. Kanaldan geçemeyen gözyaşı, gözlerden yanaklara akar. Bebeklerde bu tıkanıklık durumuna, özellikle de yeni doğan bebeklerde çok sık rastlanmaktadır. Genellikle kendiliğinden geçebilmektedir. Erken teşhis ve müdahale önemlidir ve müdahale edilmediğinde enfeksiyonlara ve birçok probleme yol açabilmektedir. Bebeklerde göz kanalı tıkandığı;
· Sulanma,
· Kızarıklık,
· Çapaklanma,
· Burun kökünün yan taraflarında şişme,
· Gözde oluşan iltihaplar.
Yeni doğan bebeklerin birçoğunda görülen gözyaşı tıkanıklığı, yukarıda belirtilen nedenlerle anlaşılmaktadır. Birçok ebeveyn, bebeğin gözündeki kızarıklık, çapaklanma gibi belirtileri fark ederek doktora başvurmaktadır. Fakat bu belirtiler ihmal edildiğinde bebekte çok ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Tedavi edilmedikçe gözyaşı kesesi ve gözyaşı yolları mikroplara karşı savunmasız hale gelip, iltihaplara, göz, kapak ve çevresindeki diğer dokuların zarar görmesine yol açabilmektedir. İltihap yayılarak menenjit hastalığı ve böbrek hastalıkları gibi birçok hastalığın da oluşmasına sebep olabilmektedir. Tedaviye masaj uygulamaları ile başlamak ve gözü temiz tutmak ilk müdahale için önemlidir. Fakat çapaklanma devam ediyorsa mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktorun verdiği antibiyotikli göz damlaları kullanılabilir. Uygulanan masaj ve kullanılan ilaçlar bir yıl içinde veya bir yılın sonunda olumlu bir sonuç vermiyorsa o zaman cerrahi yöntemlere başvurmak gereklidir.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bu hastalık tedavi edilmezse sürekli gözlerde sulanma, iltihaplanma, çapaklanma gibi sorunlara yol açacaktır. Hastalığın kendiliğinden geçmesi mümkün olmamaktadır. Bu hastalık devamı durumunda artan oranda enfeksiyonlara yol açar. Bu durum göz kapaklarında kızarıklık ve şişme şeklinde başlar ve yüzün büyük kısmına kadar yayılım gösterir.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Kendiliğinden Geçer Mi?
Yetişkinlerde gözyaşı kanal tıkanıklığı kendiliğinden açılmamaktadır. Bebeklerde ise uygulanan masaj yöntemiyle 6 ay gibi bir süre içinde kendiliğinden geçmektedir.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Hangi Damla Kullanılmalıdır?
· Sarı çapaklanma oluşmuşsa,
· Sabahları gözler yapışık kalkılıyorsa,
· Alt kapak kenarlarında tahrişe bağlı kızarıklık varsa göz damlaları kullanılmaktadır.
Göz damlaları antibiyotik içerikli göz damlalarıdır ve enfeksiyon ile mücadele etmek üzere uzman hekim tarafından verilir. Verilen reçeteye göre kullanılması hastalığın iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.
Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Masajı Nasıl Yapılır?
İlk yöntem olarak masaj uygulaması gözyaşı kanalı tıkanıklığının giderilmesinde tercih edilmektedir. Bu yöntemde günde 4-5 kez, 10’ar defa olmak üzere 5 dakikalık masajlar, gözyaşı kesesinden burun kökünden aşağıya burun duvarına hafifçe bastırılarak uygulanır. Ve bunun dışında gün içinde birkaç defa olmak üzere ılık su ile bebeğin gözleri temizlenmelidir.
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Nelere Yol Açar?
· Gözde enfeksiyon oluşturur.
· Enfeksiyonun yüzün büyük bir kısmına yayılabilir.
· Enfeksiyonların yayılması ile göz kapakları kızarır.
· Göz kapaklarında şişlik oluşur.
· İltihap yayılarak menenjit hastalığı veya böbrek hastalığı gibi birçok hastalığa sebep olabilir.
Yetişkinlerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Masajı Nasıl Yapılır?
Yetişkin bireylerde gözyaşı kanal tıkanıklığı bebeklerde olduğu gibi kendiliğinden ya da masajla geçmemektedir. Yetişkinlerde sondalama, yıkama ve genişletme yöntemleri kullanılmaktadır.
 

Create an account or login to comment

You must be a member in order to leave a comment

Create account

Create an account on our community. It's easy!

Log in

Already have an account? Log in here.

Üst Alt