Güçlü kemikler için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanın!

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Yanlışsız ve sağlıklı beslenme, pek çok sıhhat problemini önlenmesinin yanında kemik yapısı için de hayli değerlidir. Bilhassa kırıkların, çoklukla ileri yaşlarda görülen kemik erimesinin önlenebilmesi ve kemiklerin güçlendirilebilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, D vitamini ve omega-3 açısından güçlü besinler tüketilmelidir.




Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Özgür Ortak, güçlü kemik yapısı için hakikat beslenme formüllerini açıklıyor.

Güçlü kemik yapısı için anne sütünün ehemmiyeti
Kemiklerimizin yapısı kolajen ismi verilen ve esneklik sağlayan proteinle bu yapıyı sağlamlaştıran kalsiyum ve fosfattan meydana gelir. İleriki yaşlarda, kemik erimesi ve yoğunluğunun azalması önemli sıhhat sorunu halinde karşımıza çıkar. Münasebetiyle kemiklerin sağlıklı kalabilmesi için çocukluktan itibaren gerçek beslenmeye itina göstermemiz gerekir. Hatta birey daha anne karnındayken annenin beslenmesi, çocuktaki kemik yapısını da tesirler. Çocuğun kemik yapısının güçlü olması için anne sütünün gerekliliğiyse tartışılmaz bir gerçektir.

15 ve 30 yaş ortası kemiklerimizi güçlendirmeliyiz
35 yaş sonrası kemik kütlesi yavaş yavaş zayıflamaya başlar. Bilhassa bayanlarda menopozla bir arada östrojen hormonu azaldığı için buna bağlı olarak kemikler de daha süratli güçsüzleşir. Hasebiyle genç yaşlarda gerçek beslenme alışkanlıkları edinmemiz, tüm hayatımızı etkileyecek sonuçlar doğurur.

Kalsiyum ve fosfor kemikler için vazgeçilmez ikili
Kalsiyum içeren besinler, güçlü kemikler için akla gelen birinci besin kümesidir. Kalsiyum kâfi oranda alınmazsa bedenimiz kandaki kalsiyumu dengelemek için kemiklerdeki kalsiyumu tüketir. Münasebetiyle kemik erimesi üzere pek çok rahatsızlık meydana gelebilir.

Kalsiyum epeyce gereklidir lakin tek başına kâfi değildir. Kalsiyumun başka mineraller ve vitaminlerle birlikte alınması gerekir. Böylelikle kemik kalitesini artırmada daha tesirli olur.
Kemik sıhhati için kalsiyum alımı kadar emilimi de birebir ölçüde kıymetlidir. Besinlerle alınan kalsiyumun lakin yüzde 50’si emilir. Kalsiyum ve fosfor birlikte çalışan kıymetli iki mineraldir ve eşit ölçülerde tüketildiğinde emilimleri artar. Protein ve gerekli minerallerin bedene gereğince alabilmek için et ve süt eserlerini nizamlı olarak tüketmeniz gerekir.

Faydalı vitamin ve mineraller kemiklerin güçlenmesini sağlar

Kalsiyum: Kemiklerin oluşumunda hayati değere sahip olan mineraldir.

Kalsiyum içeren besinler:
Süt ve süt eserleri
Soya fasulyesi
Fıstık, ceviz, badem
Lahana, brokoli
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Balık
Kurutulmuş meyveler
Kuru baklagiller
A vitamini: Kemik gelişimi ve güçlenmesi için hayli gereklidir.

A vitamini istikametinden varlıklı besinler:
Turuncu renkli besinler
Süt
Yumurta
Balık
Karaciğer
Brokoli
Kivi
Erik ve incir
Magnezyum: Kemik gelişimi ve bedenin fonksiyonu için hayli değerli bir mineraldir.

Magnezyum tarafından varlıklı besinler:
Kuru baklagiller
Yağlı tohumlar
Rafine edilmemiş tahıl taneleri
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Çinko: Beden için gerekli olan temel bir minerallerden biri olan çinko, sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir.

Çinko içeren besinler:
Deniz eserleri
Kırmızı et
Mantar
Ceviz
Badem
Fındık
Fasulye
Bulgur
Bezelye
Potasyum: Bedendeki sıvı ölçüsünün denetiminde kıymetli rol oynayan potasyum minerali, kemikler için gereklidir. Günlük tüketilmesi gereken potasyum ölçüsü yaklaşık 3,5 gramdır.

Potasyumdan güçlü besinler:
Koyu yeşil yapraklı sebzeler
Kabuklu patates
Kuru kayısı
Sakız
Somon balığı
Yoğurt
Avokado
D vitamini: Fosfor ve kalsiyumun sindirimde kullanılmasını ve emilimini sağlayan D vitamini bilhassa gelişim ve güçlü kemik sıhhati için hayli değerlidir.

D vitamini tarafından varlıklı besinler:
Balık yağı
Süt ve süt eserleri
Morina balığı yağı
Sardalya, uskumru, somon, ton balığı
Yumurta sarısı
Tereyağı
Yulaf ezmesi
K vitamini: Kanın pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında kıymetli misyonları bulunan vitamindir.

K vitamini tarafından varlıklı besinler:
Yeşil yapraklı sebzeler
Bürüksel lahanası
Maydanoz
Şalgam
Pancar yaprağı
Bamya
Marul
Brokoli
Kuşkonmaz
Tahıllar
Tereyağı
Peynir
Yumurta
Karaciğer
Soya fasulyesi
Yeşil çay
Kivi
Yaban mersini
Kuru erik
Havuç
 
Üst Alt