Guney Afrika Yemek Kulturu
Guney Afrika Yemekleri
Guney Afrika Yemek Kulturleri
Kuzeydeki Transval ve ozerk cumhuriyetlerde bu farklılık daha da carpıcıdır Orneğin, kırsal kesimlerdeki ciftliklerde ve kucuk yerleşim alanlarında rastlayacağınız kahvaltıyı Johannesburg ve Pretoria gibi buyuk şehirlerde bulamazsınız Buna karşılık Cape Town'da gelenek ve alışkanlıkların etkisi ile tamamen farklı bir kahvaltı ve oğle yemeği ile karşılaşırsınız Kırsal alanlarda kahvaltı cok besleyicidir Genelde tahıl ezmesi, mısır veya yulaf corbası yenir Tahıl ezmesi bir yemek ceşididir Mısır, tuz ve su karışımı kaynatılıp ezilerek hazırlanır Şehirlerde ise tahıl gevreği yenip, portakal suyu, cay veya kahve icilir Şehirlerde, kadının calışma hayatından dolayı oğle yemeği hafiftir Kırsal bolgelerde ise kuvvetli bir oğle yemeği yenir Esas olarak bu yemek sebze ve et icermektedir Şehirlerde en onemli oğun akşam yemeğidir Akşam yemeği doğrudan bir et yemeği ile başlar Et ile birlikte en az iki ceşit sebze yenir Bu sebzeler genellikle soğan ve patatesle birlikte, kabak, fasulye, bezelye veya mısır olabilir Daha sonra ise salata ve tatlı yenir
1652 yılında Hollandalılar tarafından Cape Town bolgesinde kurulan Guney Afrika'nın yemeklerinde, Hollanda Mutfağı'nın buyuk etkisi vardır Daha sonra kısa bir donem Fransız Mutfağı bu ulkenin mutfağını buyuk olcude etkilemiş, krem ve koyun eti kullanımı tamamen Fransız etkisi ile bu mutfağa girmiştir Tabii Alman Mutfağı'nın etkisini de unutmamak gerekir Ozellikle tum ulkede yaygın olarak tuketilen Bureversdenilen ve bir ceşit geleneksel yiyecek olan sosis de Almanların bu mutfağa katkısıdır Aynı zamanda İngilizlerden de etkilenmiş olan Guney Afrika Mutfağı'nda Doğu Hint Mutfağı'nın etkisi cok fazladır Malaya'dan getirtilen koleler ciftliklerde işci olarak calışırken eşleri de aşcılık yaparlardı Hindistan'ın ceşitli baharatları bu vesile ile bu mutfağa girmiştir Kısaca Guney Afrika Mutfağı cok fazla yabancı etki almış bir mutfaktır Bu yabancı etki yerli halkın kendi yemekleriyle karışmış ve ortaya cok ceşnili bir mutfak cıkmıştır
Guney Afrika'nın bazı bolgelerinde yapılan bir yemek diğer bir bolgede bulunmayabilir Bolgelerin kendilerine ozgu değişik ozel yemekleri vardır Bunlardan bir tanesi kıyı şeridinde suda yetişen bir cicekten yapılan katır ciceği corbasıdır Zaten bu yorede klasik corba turleri sevilmez Mısırla yapılan Porridgegibi klasik corbalar ic ve kuzey bolgelerde cok sevilerek yenir Ama balık ve deniz urunleri hem kıyı şeridinde hem de ic bolgelerde sevilir ve yenir Guney Afrika dunyanın en bol ve lezzetli deniz urunlerine ve balığına sahip bir ulkedir Halk bunları kendilerine ozgu metotlarla ama Hint baharatları katarak pişirir Pişirme teknikleri olarak en cok ızgara, tencerede pişirme ve fırın kullanılır Mutfakta en cok kullanılan otlar ve baharatlar, kişniş, acı biber, tuz, karabiber, anason, sarımsak ve maydanozdur
Guney Afrikalılar sığır etini kişniş, tuz ve karabiber ile kurutup, ince ince keserek yerler Ayrıca ince kuru sosisleri de cok lezzetlidir Bu kuru eti ve sosisi hem yemek yapımında kullanırlar, hem de her oğunde yiyebilirler
Guney Afrikalılar cok ekmek tuketirler Ekmekleri daha cok siyah ekmektir
Guney Afrikalılar genellikle hafif tatlılar severler Bunlar icinde en unluleri Milk Tartve Dumplingdir Bizdeki burma tatlısına benzeyen ozel bir tatlıları da vardır Ulkede cok ceşitli tropikal meyveler yetiştiği icin halk tatlı yerine genellikle meyveyi tercih eder
Bu zengin ceşnili mutfak genelde, ete, balığa, bakliyata ve sebzeye dayanır En cok kullanılan etler sığır, tavuk, ve domuz etleridir Bu arada bu ilginc ulkenin mutfağında deve kuşuve timsahetleri de ozel gunlerde yenir
Guney Afrika Yemekleri
Guney Afrika Yemek Kulturleri
Kuzeydeki Transval ve ozerk cumhuriyetlerde bu farklılık daha da carpıcıdır Orneğin, kırsal kesimlerdeki ciftliklerde ve kucuk yerleşim alanlarında rastlayacağınız kahvaltıyı Johannesburg ve Pretoria gibi buyuk şehirlerde bulamazsınız Buna karşılık Cape Town'da gelenek ve alışkanlıkların etkisi ile tamamen farklı bir kahvaltı ve oğle yemeği ile karşılaşırsınız Kırsal alanlarda kahvaltı cok besleyicidir Genelde tahıl ezmesi, mısır veya yulaf corbası yenir Tahıl ezmesi bir yemek ceşididir Mısır, tuz ve su karışımı kaynatılıp ezilerek hazırlanır Şehirlerde ise tahıl gevreği yenip, portakal suyu, cay veya kahve icilir Şehirlerde, kadının calışma hayatından dolayı oğle yemeği hafiftir Kırsal bolgelerde ise kuvvetli bir oğle yemeği yenir Esas olarak bu yemek sebze ve et icermektedir Şehirlerde en onemli oğun akşam yemeğidir Akşam yemeği doğrudan bir et yemeği ile başlar Et ile birlikte en az iki ceşit sebze yenir Bu sebzeler genellikle soğan ve patatesle birlikte, kabak, fasulye, bezelye veya mısır olabilir Daha sonra ise salata ve tatlı yenir
1652 yılında Hollandalılar tarafından Cape Town bolgesinde kurulan Guney Afrika'nın yemeklerinde, Hollanda Mutfağı'nın buyuk etkisi vardır Daha sonra kısa bir donem Fransız Mutfağı bu ulkenin mutfağını buyuk olcude etkilemiş, krem ve koyun eti kullanımı tamamen Fransız etkisi ile bu mutfağa girmiştir Tabii Alman Mutfağı'nın etkisini de unutmamak gerekir Ozellikle tum ulkede yaygın olarak tuketilen Bureversdenilen ve bir ceşit geleneksel yiyecek olan sosis de Almanların bu mutfağa katkısıdır Aynı zamanda İngilizlerden de etkilenmiş olan Guney Afrika Mutfağı'nda Doğu Hint Mutfağı'nın etkisi cok fazladır Malaya'dan getirtilen koleler ciftliklerde işci olarak calışırken eşleri de aşcılık yaparlardı Hindistan'ın ceşitli baharatları bu vesile ile bu mutfağa girmiştir Kısaca Guney Afrika Mutfağı cok fazla yabancı etki almış bir mutfaktır Bu yabancı etki yerli halkın kendi yemekleriyle karışmış ve ortaya cok ceşnili bir mutfak cıkmıştır
Guney Afrika'nın bazı bolgelerinde yapılan bir yemek diğer bir bolgede bulunmayabilir Bolgelerin kendilerine ozgu değişik ozel yemekleri vardır Bunlardan bir tanesi kıyı şeridinde suda yetişen bir cicekten yapılan katır ciceği corbasıdır Zaten bu yorede klasik corba turleri sevilmez Mısırla yapılan Porridgegibi klasik corbalar ic ve kuzey bolgelerde cok sevilerek yenir Ama balık ve deniz urunleri hem kıyı şeridinde hem de ic bolgelerde sevilir ve yenir Guney Afrika dunyanın en bol ve lezzetli deniz urunlerine ve balığına sahip bir ulkedir Halk bunları kendilerine ozgu metotlarla ama Hint baharatları katarak pişirir Pişirme teknikleri olarak en cok ızgara, tencerede pişirme ve fırın kullanılır Mutfakta en cok kullanılan otlar ve baharatlar, kişniş, acı biber, tuz, karabiber, anason, sarımsak ve maydanozdur
Guney Afrikalılar sığır etini kişniş, tuz ve karabiber ile kurutup, ince ince keserek yerler Ayrıca ince kuru sosisleri de cok lezzetlidir Bu kuru eti ve sosisi hem yemek yapımında kullanırlar, hem de her oğunde yiyebilirler
Guney Afrikalılar cok ekmek tuketirler Ekmekleri daha cok siyah ekmektir
Guney Afrikalılar genellikle hafif tatlılar severler Bunlar icinde en unluleri Milk Tartve Dumplingdir Bizdeki burma tatlısına benzeyen ozel bir tatlıları da vardır Ulkede cok ceşitli tropikal meyveler yetiştiği icin halk tatlı yerine genellikle meyveyi tercih eder
Bu zengin ceşnili mutfak genelde, ete, balığa, bakliyata ve sebzeye dayanır En cok kullanılan etler sığır, tavuk, ve domuz etleridir Bu arada bu ilginc ulkenin mutfağında deve kuşuve timsahetleri de ozel gunlerde yenir