Gut marazı nedir?
Gut, eklemlerde ve bunların muhitinde “Monosodyum ürat” kristallerinin birikmesi sonucu gelişen ve % 95 vakada kanda ürik asit fazlalığıyla seyreden , tekrarlayıcı özellikte eklem iltihaplarına neden olan bir metabolizma bozukluğu illetidir.
Kimler daha çok risk altındadır?
Gut hastalarının yaklaşık olarak % 95′i 40-50 yaş arası erkeklerdir. Bayanlarda nadir görülür ve çoğunlukla gut illetine yakalanan hatunlar menopoz sonrası periyoda girmiştir. Ailede gut hikayesinin olması , yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite , alkol tüketimi gut marazı riskini arttırır.
Kanda alışılagelmiş ürik asit seviyesi ne olmalıdır?
Olağanda 100 ml kanda 3-7 mg. ürik asit bulunmaktadır.
Gut marazının sebepleri nelerdir?
Temelde 3 sebebi vardır; Yanlış beslenme alışkanlıkları ve şiddetli proteinli beslenmek gutun en başta gelen sebebidir. 2. etken; vücutta rastgele bir hastalık nedeniyle ürik asit üretiminin artmasıdır. Birtakım durumlarda ziyade protein yemeseniz bile vücudunuzda böbreklerinizin atabileceğinden ziyade ürik asit üretilir ve ürik asit birikmesi (hiperürisemi) olur. Daha seyrek görülen üçüncü neden ise böbreklerin ürik asidi atma yeteneğinin bozulmasıdır. Rastgele bir nedenle ortaya çıkabilen bu durumda birçok kere böbreğin vazife yapma yeteneği de sınırlanmıştır.
Gut hastaları nasıl beslenmeli , nelere dikkat etmeliler?
*Gut hastaları için antioksidan vitaminler çok pahalıdır. Güçlü antioksidanlar hücreleri oksidatif hasardan korur. A,C,E ,Omega 3 ,Koenzim Q10, Selenyum antioksidan özelliği ile öne çıkan besin öğeleridir. Gut hastalarının diyetleri bu kümelerden varlıklı olmalıdır.
*Gut hastalarının vücutlarında bir sindirim enzimi olan ürikaz gereğince üretilmez. Bu sebeple enzim takviyesi yararlı olabilir.
* Yabanmersini ve siyah üzüm çok güçlü bir antioksidan olan antosiyanidin ve proantosiyanidinin en varlıklı kaynaklarıdır. Hergün ara öğün olarak 1 avuç taze yada kuru yaban mersini yada 1 avuç siyah üzüm tüketmek hücre hasarından korunmak için çok yararlı olur.
*Zerdeçal,kereviz tohumu eksraktı güçlü bir antienflamatuar besinlerdir.
*Papatya,civanperçemi ,nane yatıştırıcı, ağrı kesici tesire sahiplerdir. Atakların olduğu devirlerde bu üç bitki ile demlenmiş çay gut hastalarını çok rahatlatır.
*Huşağacı,dulavratotu,safran,ardıç vesair yararlı antienflamatuar bitkilerdir.
*Gut ataklarının olduğu devirlerde 2 hafta boyunca yalnızca taze zerzevat ,meyve, taze meyve suları tüketilmelidir.
* Yaban mersini,çilek ve münhasıran kiraz,vişne ( taze yada donuk) çok güçlü antioksidan meyvelerdir ve ürik asidi nötralize ederler. Gut hastalarının hergün 1 porsiyon taze kiraz yada vişne tüketmesi yada 250 ml vişne suyu içmesi gerekmektedir.
*Gut hastalarının diyeti pürinden yoksul olmalıdır. Hamsi,ançuez,uskumru,ringa balığı,kabuklu deniz eserleri,midye, et suları,sakatatlar, kuşkonmaz,mantar,fıstık , fıstık ezmesi,ekmek ve bira mayası pürinden varlıklı besinlerdir.
*Kafein tüketimi sonlandırılmalıdır.Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata kafeinden zengindir.
*Karnabahar, kurubaklagiller, balık, tavuk, yumurta, yulaf, bezelye, ıspanak ve mayalı eserler sonlandırılmalıdır
*Bol su tüketimi ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
*Alkolden uzak durulmalıdır. Alkol ürik asit üretimini artırdığı üzere çokça ürik asidin vücuttan atılmasını da zorlaştırır.
*Gut hastaları kızarmış ve kavrulmuş besinlerden uzak durmalıdır. Yanmış yağdaki E vitamini kaybı sebebiyle eklemlerdeki enflamasyon artar.
*Beyaz un, şeker üzere rafine edilmiş karbonhidratlar uzak durulması gereken öteki zararlı besinlerdir.
*Aminoasit suplementleri kullanmaları iyi değildir.Glisin amino asiti ürik asite dönüşerek kan seviyelerini yükseltir.
*Gut hastaları ziyade kilolarından kurtulmalıdır . Kilo kaybı serum ürik asit seviyelerini düşürür. Lakin çok düşük kalorili ,bilinçsiz diyetler uygulanmamalıdır. Ölçüsüz düşük kalorili diyetler kas yani protein yıkımana da sebep olacağı için kanda ürik asit seviyeleri arttırır. Diyetisyen denetiminde , haftada 1 kg’ı geçmeyecek formda kilo verilmesi en sağlıklısıdır.
*Yüksek doz niasin ( 50 miligram üstü) alımından kaçınılmalıdır.
*Bir kadro vitaminlerin zayıflığında de ürik asit seviyeleri artarak gut ataklarını tetikler. Pantotenik asit ( Vit B5) , A vitamini ve E vitamini hücresel hasarı artırır.
*Uzun vade antibiyotik tasarrufu kanda ürik asit seviyelerinin artmasına yol açar. Bağışıklık sistemini güçlendirip illetlerden korunmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, kivi üzere C vitamini içeriği yüksek besinler bolca tüketilmelidir .
Gut, eklemlerde ve bunların muhitinde “Monosodyum ürat” kristallerinin birikmesi sonucu gelişen ve % 95 vakada kanda ürik asit fazlalığıyla seyreden , tekrarlayıcı özellikte eklem iltihaplarına neden olan bir metabolizma bozukluğu illetidir.
Kimler daha çok risk altındadır?
Gut hastalarının yaklaşık olarak % 95′i 40-50 yaş arası erkeklerdir. Bayanlarda nadir görülür ve çoğunlukla gut illetine yakalanan hatunlar menopoz sonrası periyoda girmiştir. Ailede gut hikayesinin olması , yanlış beslenme alışkanlıkları ve obezite , alkol tüketimi gut marazı riskini arttırır.
Kanda alışılagelmiş ürik asit seviyesi ne olmalıdır?
Olağanda 100 ml kanda 3-7 mg. ürik asit bulunmaktadır.
Gut marazının sebepleri nelerdir?
Temelde 3 sebebi vardır; Yanlış beslenme alışkanlıkları ve şiddetli proteinli beslenmek gutun en başta gelen sebebidir. 2. etken; vücutta rastgele bir hastalık nedeniyle ürik asit üretiminin artmasıdır. Birtakım durumlarda ziyade protein yemeseniz bile vücudunuzda böbreklerinizin atabileceğinden ziyade ürik asit üretilir ve ürik asit birikmesi (hiperürisemi) olur. Daha seyrek görülen üçüncü neden ise böbreklerin ürik asidi atma yeteneğinin bozulmasıdır. Rastgele bir nedenle ortaya çıkabilen bu durumda birçok kere böbreğin vazife yapma yeteneği de sınırlanmıştır.
Gut hastaları nasıl beslenmeli , nelere dikkat etmeliler?
*Gut hastaları için antioksidan vitaminler çok pahalıdır. Güçlü antioksidanlar hücreleri oksidatif hasardan korur. A,C,E ,Omega 3 ,Koenzim Q10, Selenyum antioksidan özelliği ile öne çıkan besin öğeleridir. Gut hastalarının diyetleri bu kümelerden varlıklı olmalıdır.
*Gut hastalarının vücutlarında bir sindirim enzimi olan ürikaz gereğince üretilmez. Bu sebeple enzim takviyesi yararlı olabilir.
* Yabanmersini ve siyah üzüm çok güçlü bir antioksidan olan antosiyanidin ve proantosiyanidinin en varlıklı kaynaklarıdır. Hergün ara öğün olarak 1 avuç taze yada kuru yaban mersini yada 1 avuç siyah üzüm tüketmek hücre hasarından korunmak için çok yararlı olur.
*Zerdeçal,kereviz tohumu eksraktı güçlü bir antienflamatuar besinlerdir.
*Papatya,civanperçemi ,nane yatıştırıcı, ağrı kesici tesire sahiplerdir. Atakların olduğu devirlerde bu üç bitki ile demlenmiş çay gut hastalarını çok rahatlatır.
*Huşağacı,dulavratotu,safran,ardıç vesair yararlı antienflamatuar bitkilerdir.
*Gut ataklarının olduğu devirlerde 2 hafta boyunca yalnızca taze zerzevat ,meyve, taze meyve suları tüketilmelidir.
* Yaban mersini,çilek ve münhasıran kiraz,vişne ( taze yada donuk) çok güçlü antioksidan meyvelerdir ve ürik asidi nötralize ederler. Gut hastalarının hergün 1 porsiyon taze kiraz yada vişne tüketmesi yada 250 ml vişne suyu içmesi gerekmektedir.
*Gut hastalarının diyeti pürinden yoksul olmalıdır. Hamsi,ançuez,uskumru,ringa balığı,kabuklu deniz eserleri,midye, et suları,sakatatlar, kuşkonmaz,mantar,fıstık , fıstık ezmesi,ekmek ve bira mayası pürinden varlıklı besinlerdir.
*Kafein tüketimi sonlandırılmalıdır.Çay, kahve, kolalı içecekler ve çikolata kafeinden zengindir.
*Karnabahar, kurubaklagiller, balık, tavuk, yumurta, yulaf, bezelye, ıspanak ve mayalı eserler sonlandırılmalıdır
*Bol su tüketimi ürik asit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur.
*Alkolden uzak durulmalıdır. Alkol ürik asit üretimini artırdığı üzere çokça ürik asidin vücuttan atılmasını da zorlaştırır.
*Gut hastaları kızarmış ve kavrulmuş besinlerden uzak durmalıdır. Yanmış yağdaki E vitamini kaybı sebebiyle eklemlerdeki enflamasyon artar.
*Beyaz un, şeker üzere rafine edilmiş karbonhidratlar uzak durulması gereken öteki zararlı besinlerdir.
*Aminoasit suplementleri kullanmaları iyi değildir.Glisin amino asiti ürik asite dönüşerek kan seviyelerini yükseltir.
*Gut hastaları ziyade kilolarından kurtulmalıdır . Kilo kaybı serum ürik asit seviyelerini düşürür. Lakin çok düşük kalorili ,bilinçsiz diyetler uygulanmamalıdır. Ölçüsüz düşük kalorili diyetler kas yani protein yıkımana da sebep olacağı için kanda ürik asit seviyeleri arttırır. Diyetisyen denetiminde , haftada 1 kg’ı geçmeyecek formda kilo verilmesi en sağlıklısıdır.
*Yüksek doz niasin ( 50 miligram üstü) alımından kaçınılmalıdır.
*Bir kadro vitaminlerin zayıflığında de ürik asit seviyeleri artarak gut ataklarını tetikler. Pantotenik asit ( Vit B5) , A vitamini ve E vitamini hücresel hasarı artırır.
*Uzun vade antibiyotik tasarrufu kanda ürik asit seviyelerinin artmasına yol açar. Bağışıklık sistemini güçlendirip illetlerden korunmak için koyu yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, biber, kivi üzere C vitamini içeriği yüksek besinler bolca tüketilmelidir .