Haberleşmenin geçmişi

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
haberleşmenin geçmişi ile ilgili yazılar,
haberleşmenin geçmişi hakkında bilgi
İnsanoğlu varoluşundan itibaren haberleşmek için birçok yöntemler kullanmışlardır İlk insanların haberleşmesi bağırmak olup bunun belirli bir mesafeden sonra yetersiz olduğunu görüp başka yöntemlere yönelmişlerdir Bu deneyler doğrultusunda ilk çağlarda haberleşmek için davullar kullanılmış,dumanla haberleşme yapılmıştır

19.yy Semafor adı verilen bir sistem geliştirilmiştir, bu sistemın kendine özgü bir alfabeside bulunmaktaydı Bu sistemde tepeler uzerine birbirlerini gören kuleler koyarak işaretler yöntemiyle haberleşme çok uzaklara yayılmaya başlamıştı.

Elektriğin yaygınlaşması ve kullanılabilir hale gelmesi öncelikli olarak haberleşmeyi etkisi altına almıştır bu gelişmeler sonucunda ilk elektrikli telgraf 1837 yılında yapılmıştır 1843 yılında Amerikalı bir ressam olan Samuel Morse tarafından geliştirilen Mors Alfabesi günümüzde hala geçerliliğini korumaktadır.

1876 yılında Bell tarafından telefonun icadı ve 1900lü yılların başlarında ilk Radyo sayılabilecek Mors Alfabesıyle haberleşilen Makoni adı verilen cihaz geliştirildi ve ardından Kanadalı bilim adamı Reginald Fessenden radyo aracılığıyla ilk kez insan sesini ileten kişi oldu Sonrasında Radyo ve Telefon Bütün evlere girerek haberleşmenin önemli bir parçaları oldu.

Teknolojinin durmaksızın gelişmesi günümüzde haberleşme için kullandığımız araçlarında değişmelerine neden olmuştur Günümüzde haberleşmede çok önemli yere sahip olan telefonlar yerini Cep Telefonlarına , Radyo ise yerini Televizyon ve İnternet’e bırakmıştır.

İnsanların ilk çağlardan itibaren beliren en önemli ihtiyaçlarından başta geleni haberleşmedir Bunun için de ateş yakma, duman, ses işaretlerinden, davul, boru, düdük gibi bütün imkânlardan faydalanılmaya çalışılmıştır Bunlar için kararlaştırılmış şekiller uygulana gelmiş ve iletişim sağlanmıştır Bunun için hayvanlar ve özellikle de güvercinler kullanılmıştır.

Bir çok ses ve işaretler ile anlaşma ve iletişim kurma yöntemlerini geliştirmesinden sonra da bunun kayda alınması ve daha sonraki nesillere aktarılması ve ispatının olması için de yazı icat edilmiştir Yazı da çevredeki imkânlara göre taşa, çamurdan parçalara, ağaca, madeni levhalar üzerine, kâğıda yazılmıştır.

Haberleşmenin tarihi, insanlık tarihi kadar eski olsa da iletişim, küreselleşen ve gittikçe küçük bir köy halini alan dünyamızda eskisinden de daha önemlidir Ne var ki haberleşme için önce konuşmak, bunu çeşitli vasıtalar ile başkalarına aktarmak, bir de yerleşik olmak asgari koşullardır.
Konuşmaların yazı ile ifade edilmeye başlaması ilk kez Sümer’ de ve Eski Mısır’ da gerçekleşti Finikeliler ve Romalılar bugünkü alfabeyi oluşturdular Sümerliler çivi yazısını, Mısırlılar hiyeroglif yazıyı, Romalılar Latin yazısını kullandılar.

Tarih öncesi çağlarda konuşma biçimlerinden biri duvarlara ardı ardına çizilen mağara resimleriydi Bu resimlerin herbiri değişik hikayeler anlatırdı Teknolojideki gelişmeler iletişimin de ilerleme kaydetmesine neden olur Tabletler ve parşömenler insanların yazmalarına ve bilgiyi kaydetmelerine yarayan teknoloji ürünleriydi Sanat da bir iletişim şeklidir Resimler hikayeler anlatır, insanların nasıl hissettiklerini, giyindiklerini ve yaşadıklarını gösterir.

Matbaanın gelişmesiyle daha çok insan bilgiye ve habere ulaşabildi Telgraf ve mors kodları uzak bölgeler arasında iletişimi mümkün kıldı Daha sonra Alexander Graham Bell diğer bir teknolojik gelişme olan telefonu icat etti Şimdi ise faks makineleri, çağrı cihazları, cep telefonları ve hatta 3 boyutlu faks cihazları var Televizyon da iletişimi geliştiren önemli bir icattır.

Günümüzdeki en son iletişim biçimlerinden biri de internettir Telekonferans yapabilir, anında bilgilere ulaşabilir ve e-mail sayesinde dünya ile bir kaç dakika içinde mesajlaşabilirsiniz WebTV sayesinde internete televizyonunuzdan da ulaşabilirsiniz.

HABERLEŞMEDE İLETİŞİM YOLLARI

İletişim düşüncelerin, fikirlerin, mesajların ve bilginin diğer insanlarla paylaşılması işlemidir Bu tanımın kapsamında;
• Yazı
• Konuşma ve şarkı
• Beden dili, hareketler ve yüz ifadeleri
• Görsel iletişim
• Elektronik İletişim
• Uzak mesafeli iletişim vs
Haberleşme insan hayatının vazgeçilmez bir parçasıdır İş, kişisel hayat ve eğitim hep haberleşmeye dayanır.

Alıntı
 

Similar threads

  • Soru
Haberleşmenin Geçmişi Hakkinda Bilgi - Haberleşmenin Tarihçesi bilgi - Haberleşmenin Tarihçesi nedir - Haberleşmenin Geçmişi Örnekler İnsanlar varoluşlarından beri haberleşmek için çok çeşitli yöntemler kullanmışlardır. İlk insanların haberleşmesi bağırmak olup bunun belirli bir mesafeden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Haberleşmenin tarihçesi ve resimli iletişim araçları şeması Haberleşmenin tarihi nedir resimli iletişim araçları şeması haberleşme şeması Resimli iletişim araçları şeması Haberleşmenin tarihçesi İnsanlar varoluşlarından beri haberleşmek için çok çeşitli yöntemler kullanmışlardır. İlk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
haberleşmenin geçmişi haberleşme araçları haberleşmenin tarihsel gelişimi Haberleşmenin Tarihi nedir-Haberleşmenin Tarihi hakkında bilgi İnsanlar varoluşlarından beri haberleşmek için çok çeşitli yöntemler kullanmışlardır. İlk insanların haberleşmesi bağırmak olup bunun belirli bir mesafeden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
18
  • Soru
haberleşmenin tarihçesi ve resimli iletişim araçları şeması bulur musunuz? İnsanlar varoluşlarından beri haberleşmek için çok çeşitli yöntemler kullanmışlardır İlk insanların haberleşmesi bağırmak olup bunun belirli bir mesafeden sonra yetersiz olduğunu görüp başka yöntemlere yönelmişlerdir Bu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Haberleşmenin tarihcesi ve resimli iletişim aracları şeması Resimli iletişim aracları şeması imagesresimliiletisimaraclarisemasi5afc8d3ab116d Haberleşmenin tarihcesi İnsanlar varoluşlarından beri haberleşmek icin cok ceşitli yontemler kullanmışlardır İlk insanların haberleşmesi bağırmak...
Cevaplar
0
Görüntüleme
22
Üst Alt