Son konular

Hacı yağı hangi cicekten yapılır

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hacı Yağı Hangi Cicekten Yapılır?

Gul ciceğinden yapılır

Gul yağı; az cok koyu sarı renkli ve baş dondurucu bir kokuya sahip olup, +23 C° sıcaklıktan aşağıya doğru ince safihavi billurların teşekkulu suretiyle bulunmaya başlar

Bu uretimde imbik kazanları ceşitli buyuklukte ve sayısı da tek ya da daha fazla olabilmektedir Kazanın buyukluğune gore icine gul ciceği ve su konur Orneğin 24 kg’lık bir bakır kazana 15 kg gul ciceği ve 4 teneke yani 6070 litre su konulur Kazanın kapağı kapatılır Ağız kısmı beyaz kil toprak surulmuş bir bezle sarılır Aynı şekilde kapak borusuyla havuz icinden gelen soğutma borusunun birleştiği kısım da sarılır Bu işlem buharın cıkmasını onlemek icin yapılmaktadır

Ocak yakılır ve fazla ateşli olmayan bir yakma duzeni ile kazandaki gul cicekli su kaynatılır Kazanın kapak kısmında yoğunlaşan buhar su dolu havuz icindeki boruya geldiğinde tekrar sıvı hale gecer ve havuz dışında bu boruya takılmış olan bir kaba akar Birinci kaynama sonucunda 6070 litre gul suyu elde edilir Kazandaki kaynamış gul ciceği posası halkın deyimiyle “cibre dokulur

Birinci kaynama sonucunda elde edilmiş olan ve yağı alınmamış gul suyu imbiğe yeniden vurulur 6070 litre gul suyu ve 20 litre kadar da gul mayası ya da maya suyu10 kazana katılarak ikinci kaynatma işlemine gecilir Bu kaynatmada ocaktaki ateş duşuk duzeyde tutulur, aksi takdirde yağ elde edilemez

Havuzdan gelen boruya bu sefer cam damacana ağzı sıkı şekilde sarılarak bağlanır Bu kapta gulyağlı su birikir 15 kg’lık gul ciceği ile 2530 litre gul yağlı su elde edilmektedir, ikinci defa cam kapta toplanan bu suyun ustunde bir parmak kalınlığında yağ toplanır Suyun uzerinde biriken bu gul yağı bir şırınga ile cekilir ve bir kapta biriktirilir 6070 litre gul yağlı sudan 25 gr gul yağı alınmaktadır

1 gr’lık gul yağının 3 kg gul ciceğinden elde edildiği belirtilmektedir Yine 1 kg gul cicek yaprağı 300350 gulun cicek yaprağından ve ortalama 1 kg gul yağı ise 3500 kg gul cicek yaprağından elde edilmekte, 1 kg gul yağı uretimi icin dolayısıyla 1150000 adet gul harcanmaktadır Bu hesaplamalar bize gul yağının neden cok değerli olduğunu acıklamaktadır

İyi nitelikte yağ elde etmek icin damıtma işi cok onemlidir İklim ve toprağın etkisine (havanın yağmurlu, acık olması, tarlanın toprağının fosforunun az ve cok bulunması) damıtmayı yapan kimsenin becerikliliğine gore (ozellikle ateşin idaresi cok onemlidir) yağın niteliği değişmektedir
 

Similar threads

  • Soru
Temizleme sutleri ve kremleri gece yatmadan yuze surulduğunde, cildin tozunu ve toprağını almaya yarar Eğer cilde ağır bir makyaj yapılmışsa, bu sutler veya kremler yuzu temizlemeye yeterli olmayabilir O zaman kold kremleri kullanmak daha olumlu sonuc verir Ciltleri duyarlı olanlar, sabundan ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
27
  • Soru
Her turlu cildin nemlendiriciye gereksinimi vardır İster guneşten, ister hava kirliliğinden, ister kış gunu odanın aşırı sıcaklığından olsun cilt kurur Bu kuruluğu gidermek icin cildi nemlendirmek gerekir En iyi nemlendiricilerden biri de E vitamini kapsuludur, cilde el ile surulur Her turlu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
21
  • Soru
Ham petrolun ayrıştırılma metodları Nelerdir Ham petrolun ayrıştırılma metodları Nelerdir Ham petrolden elde edilen urunler nelerdir Ham Petrol Damıtılması Benzin,ham petrolun damıtılmasıyla elde edilir Renksiz, kendine has kokusu olan, ucucu bir sıvıdır Temelde karbonlu bir hidrojen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
16
  • Soru
Yoğurt Nasıl Yapılır? Probiyotik Yoğurtlar: Probiyotik gıdalar, 'yeterli miktarda alındığı zaman bağırsak dengesinin sağlanmasına katkıda bulunan canlı bakteriler iceren gıdalar'olarak tanımlanmaktadır Probiyotik mayaların son yıllarda yoğurt icerisine eklenmesiyle probiyotik yoğurtlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
24
  • Soru
MISIR EKMEĞİ Yöresel yiyeceklerin temelinde genellikle mısır ve mısır unu bulunmaktadır. Bunun böyle olması da tabiidir. Eskiden anbarda mısır oldu mu korkacak bir şey yoktu. Evde her zaman ekmek varsa yiyecek de var demekti. Mısır ekmeği pişirmenin iki safhası bulunmaktadır. Bir; ekmeğin piş...
Cevaplar
0
Görüntüleme
6
Üst Alt