SoruCevap
Yeni Üye
Hacı Yağı Hangi Cicekten Yapılır?
Gul ciceğinden yapılır
Gul yağı; az cok koyu sarı renkli ve baş dondurucu bir kokuya sahip olup, +23 C° sıcaklıktan aşağıya doğru ince safihavi billurların teşekkulu suretiyle bulunmaya başlar
Bu uretimde imbik kazanları ceşitli buyuklukte ve sayısı da tek ya da daha fazla olabilmektedir Kazanın buyukluğune gore icine gul ciceği ve su konur Orneğin 24 kg’lık bir bakır kazana 15 kg gul ciceği ve 4 teneke yani 6070 litre su konulur Kazanın kapağı kapatılır Ağız kısmı beyaz kil toprak surulmuş bir bezle sarılır Aynı şekilde kapak borusuyla havuz icinden gelen soğutma borusunun birleştiği kısım da sarılır Bu işlem buharın cıkmasını onlemek icin yapılmaktadır
Ocak yakılır ve fazla ateşli olmayan bir yakma duzeni ile kazandaki gul cicekli su kaynatılır Kazanın kapak kısmında yoğunlaşan buhar su dolu havuz icindeki boruya geldiğinde tekrar sıvı hale gecer ve havuz dışında bu boruya takılmış olan bir kaba akar Birinci kaynama sonucunda 6070 litre gul suyu elde edilir Kazandaki kaynamış gul ciceği posası halkın deyimiyle “cibre dokulur
Birinci kaynama sonucunda elde edilmiş olan ve yağı alınmamış gul suyu imbiğe yeniden vurulur 6070 litre gul suyu ve 20 litre kadar da gul mayası ya da maya suyu10 kazana katılarak ikinci kaynatma işlemine gecilir Bu kaynatmada ocaktaki ateş duşuk duzeyde tutulur, aksi takdirde yağ elde edilemez
Havuzdan gelen boruya bu sefer cam damacana ağzı sıkı şekilde sarılarak bağlanır Bu kapta gulyağlı su birikir 15 kg’lık gul ciceği ile 2530 litre gul yağlı su elde edilmektedir, ikinci defa cam kapta toplanan bu suyun ustunde bir parmak kalınlığında yağ toplanır Suyun uzerinde biriken bu gul yağı bir şırınga ile cekilir ve bir kapta biriktirilir 6070 litre gul yağlı sudan 25 gr gul yağı alınmaktadır
1 gr’lık gul yağının 3 kg gul ciceğinden elde edildiği belirtilmektedir Yine 1 kg gul cicek yaprağı 300350 gulun cicek yaprağından ve ortalama 1 kg gul yağı ise 3500 kg gul cicek yaprağından elde edilmekte, 1 kg gul yağı uretimi icin dolayısıyla 1150000 adet gul harcanmaktadır Bu hesaplamalar bize gul yağının neden cok değerli olduğunu acıklamaktadır
İyi nitelikte yağ elde etmek icin damıtma işi cok onemlidir İklim ve toprağın etkisine (havanın yağmurlu, acık olması, tarlanın toprağının fosforunun az ve cok bulunması) damıtmayı yapan kimsenin becerikliliğine gore (ozellikle ateşin idaresi cok onemlidir) yağın niteliği değişmektedir
Gul ciceğinden yapılır
Gul yağı; az cok koyu sarı renkli ve baş dondurucu bir kokuya sahip olup, +23 C° sıcaklıktan aşağıya doğru ince safihavi billurların teşekkulu suretiyle bulunmaya başlar
Bu uretimde imbik kazanları ceşitli buyuklukte ve sayısı da tek ya da daha fazla olabilmektedir Kazanın buyukluğune gore icine gul ciceği ve su konur Orneğin 24 kg’lık bir bakır kazana 15 kg gul ciceği ve 4 teneke yani 6070 litre su konulur Kazanın kapağı kapatılır Ağız kısmı beyaz kil toprak surulmuş bir bezle sarılır Aynı şekilde kapak borusuyla havuz icinden gelen soğutma borusunun birleştiği kısım da sarılır Bu işlem buharın cıkmasını onlemek icin yapılmaktadır
Ocak yakılır ve fazla ateşli olmayan bir yakma duzeni ile kazandaki gul cicekli su kaynatılır Kazanın kapak kısmında yoğunlaşan buhar su dolu havuz icindeki boruya geldiğinde tekrar sıvı hale gecer ve havuz dışında bu boruya takılmış olan bir kaba akar Birinci kaynama sonucunda 6070 litre gul suyu elde edilir Kazandaki kaynamış gul ciceği posası halkın deyimiyle “cibre dokulur
Birinci kaynama sonucunda elde edilmiş olan ve yağı alınmamış gul suyu imbiğe yeniden vurulur 6070 litre gul suyu ve 20 litre kadar da gul mayası ya da maya suyu10 kazana katılarak ikinci kaynatma işlemine gecilir Bu kaynatmada ocaktaki ateş duşuk duzeyde tutulur, aksi takdirde yağ elde edilemez
Havuzdan gelen boruya bu sefer cam damacana ağzı sıkı şekilde sarılarak bağlanır Bu kapta gulyağlı su birikir 15 kg’lık gul ciceği ile 2530 litre gul yağlı su elde edilmektedir, ikinci defa cam kapta toplanan bu suyun ustunde bir parmak kalınlığında yağ toplanır Suyun uzerinde biriken bu gul yağı bir şırınga ile cekilir ve bir kapta biriktirilir 6070 litre gul yağlı sudan 25 gr gul yağı alınmaktadır
1 gr’lık gul yağının 3 kg gul ciceğinden elde edildiği belirtilmektedir Yine 1 kg gul cicek yaprağı 300350 gulun cicek yaprağından ve ortalama 1 kg gul yağı ise 3500 kg gul cicek yaprağından elde edilmekte, 1 kg gul yağı uretimi icin dolayısıyla 1150000 adet gul harcanmaktadır Bu hesaplamalar bize gul yağının neden cok değerli olduğunu acıklamaktadır
İyi nitelikte yağ elde etmek icin damıtma işi cok onemlidir İklim ve toprağın etkisine (havanın yağmurlu, acık olması, tarlanın toprağının fosforunun az ve cok bulunması) damıtmayı yapan kimsenin becerikliliğine gore (ozellikle ateşin idaresi cok onemlidir) yağın niteliği değişmektedir