Son konular

Halime Hatun (ra) kimdir hayatı

zeberus1234

Yeni Üye
Tepkime
10
Coin
2
Halime Hatun (ra) yaşamı,Halime Hatun (ra) biyografisi,Hazreti Halime radıyallahu anha kimdir,Halime hatun hakkında bilgi

Halime Hatun (ra)

Hazreti Halime radıyallahu anha RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin Suveybe Hatundan sonraki sut annesi…Kainatın Efendisinin cocukluk doneminin yanında gectiği yumuşak huylu, ağırbaşlı, uysal bir hanımefendi…Adı guzel kendi guzel Muhammed’i tam iki sene emziren, onun yetişip buyumesinde emeği gecen, onu tehlikelere karşı koruyan ve nur bedeninin gelişmesi, gurbuzleşmesi ve sağlıklı olması icin gayret eden, cırpınan bir anne!

Sabırlı, şefkatli, merhametli davranışlarıyla ve sevgi dolu bakışlarıyla onu yediren, iciren, uyutan, hizmetini goren, buyuk bir aşk ve şevk icerisinde buyutmeye calışan, emeğini esirgemeyen bir sut anne!
Hazreti Halime radıyallahu anha RasUlullah sallallahu aleyhi vesellem efendimizin Suveybe Hatundan sonraki sut annesi… Kainatın Efendisinin cocukluk doneminin yanında gectiği yumuşak huylu, ağırbaşlı, uysal bir hanımefendi… Adı guzel kendi guzel Muhammed’i tam iki sene emziren, onun yetişip buyumesinde emeği gecen, onu tehlikelere karşı koruyan ve nur bedeninin gelişmesi, gurbuzleşmesi ve sağlıklı olması icin gayret eden, cırpınan bir anne! Sabırlı, şefkatli, merhametli davranışlarıyla ve sevgi dolu bakışlarıyla onu yediren, iciren, uyutan, hizmetini goren, buyuk bir aşk ve şevk icerisinde buyutmeye calışan, emeğini esirgemeyen bir sut anne!

O Mekke civarında oturan Hevazin kabilesinin Beni Sa’d bin Bekir koluna mensuptur Ummu Kebşe kunyesiyle anılır Babasının adı Ebi Zueyb esSa’di’dir Aynı kabileden Haris bin Abduluzza ile evlenmiştir Bu evlilikten Abdullah, Uneyse ve Şeyma adında uc cocukları dunyaya gelmiştir Geleceğin Peygamberi Kainatın Efendisi Muhammed de onların sut kardeşi olmuştur

Beni Sa’d kabilesi colde yaşardı Temiz, havadar, suyu bol yaylaları vardı Arablar arasında dili en duzgun, puruzsuz, konuşan bir kabileydi Comertlikleri ile de meşhurdu Kureyş halkı da fesahat ve belagata cok onem verirdi Yeni doğan cocuklarını sut anneye verirken bu ozelliği de goz onunde bulundururlardı

O devirde colde yaşayan bedevi hanımlar bir gelir kaynağı olarak sut annelik hizmeti verirlerdi Mekke’ye gelir yeni doğan cocuklardan alıp gotururlerdi Bilhassa zengin ailelerin cocuklarını tercih ederlerdi Bunu her sene iki defa Mekke’ye gelerek yaparlardı

Bir kıtlık senesi idi Halime Hatun da kucağında oğlu, yanında kocası Haris ile birlikte diğer hanımlarla yurtlarından cıkıp Mekke’ye geldiler Caresizlik icerisinde dolaşırlarken karşılarına Kureyş’in buyuklerinden Abdulmuttalib cıktı

Allah Teala bir yetimi vesile kılarak onları ilahi ikramlara nail kılacaktı Geleceğin Peygamberine hizmet etme şerefini onlara verecekti Nur Muhammed’e sut anne olmak bahtiyarlığını nasib edecekti Onlar da yetimliğine bakmadan elleri boş donmemek icin nur topu yavrucağı bağırlarına basıp yurtlarına gotureceklerdi Daha yolda iken hayır ve bereketlere nail olduklarını goreceklerdi O nur parcası yavrucağı yanlarına alınca; hayatlarında buyuk değişiklikler gorduler Ailecek bereket ve ilahi ikramlara nail oldular

Geleceğin peygamberi Fahri Kainat (sa) efendimiz dort yaşlarına kadar Halime annemizin yanında buyudu Sut kardeşleriyle birlikte yediler, ictiler ve oynadılar Sut kardeşleri onu cok severlerdi Ondan hic ayrılmazlar ve beraberce tatlı tatlı oynarlardı Birgun evlerinin arkalarında kuzuları otlatırken uzerlerinde ak elbise bulunan iki adam ici kar dolu, altından bir leğen ile geldi ve Nur Muhammed’in karnını yarıp kalbini actılar Oradan kan pıhtısına benzer bir şeyi cıkarıp attılar Sut kardeşi Abdullah bu durumu gorunce cok korktu Derhal annebabasına koşarak heyecanla geldi Kureyş’li kardeşim olduruldu! diye feryad etti

Halime Hatun ve kocası hemen koşup cocukların yanına geldiler Nur Muhammed’i benzi sararmış, korkmuş bir vaziyette buldular Ne oldu yavrucuğum! diye sordular O da dort yaşlarında olmasına rağmen olan biteni tek tek anlattı “Uzerlerinde ak elbise bulunan iki adam geldi ve beni yatırdılar Karnımı yardılar ve icimden bilmediğim bir şey cıkarıp attılar Kalbimi, karnımı o karla iyice yıkayıp temizlediler dedi

Bu hadise uzerine Haris ailesine: “Ey Halime! Ben bu cocuğun başına bir felaket gelmesinden korkuyorum! Onu hemen ailesine goturup teslim edelim dedi

Halime Hatun sut evladı Nur Muhammed’i, Amine Hatun’a teslim etmek uzere Mekke’ye geldi Cocuk yaşta olmasına rağmen Nur Muhammed guclu, kuvvetli ve hareketliydi

Şehre girerken kalabalıklar arasında kayboldu Dedesi Abdulmuttalib ve Kureyş kabilesi atlıları seferber oldu Mekke’nin her tarafı arandı bulunamadı Sonra Kabe’ye gelip tavaf ettikten sonra dede Abdulmuttalib Yuce Allah’a şoyle niyazda bulundu “Ya Rab! Kavmi’min hepsi toplandı ise de sevgili torunum bulunamadı Senden medet! diye yardım diledi O anda gorunmeyen bir yerden ses geldi ve: “Muhammed’in Rabbı vardır Onu yardımsız bırakmaz ve zayi etmez dedi Abdulmuttalib tekrar niyaz etti ve onun nerede olduğunu gostermesi icin Allah’a yalvardı Yine gizli bir ses: “O Tihame vadisinde bir ağacın altında! dedi Suvarileriyle birlikte o tarafa doğru giden Abdulmuttalib Nur Muhammed’i bir ağacın dallarını cekip yaprağı ile oynuyor olarak gordu Dede Abdulmuttalib uzaktan: “Ey cocuk sen kimsin? diye sordu O da: “Ben Muhammed b Abdullah b Abdulmuttalib’im cevabını verdi Dedesi yaklaştı ve: “Canım sana feda olsun yavrum Ben senin deden Abdulmuttalib’im dedi ve sevgili torunu Nur Muhammed’i kucaklayıp optu Bağrına bastı ve hemen hayvanının onune bindirip Mekke’ye getirdi Kabe’yi yedi defa tavaf ettirip onu her turlu tehlikelerden ve kotuluklerden koruması icin Allah’a dua etti Sonra anneciği Amine Hatun’un yanına goturdu

Kur’anı Kerimde Duha SUresi’nin yedinci ayetinin bu hadiseye işaret ettiği rivayet edilir Mealen: “Seni (cocukluğunda) kaybolmuş bulup da yolunu doğrultmadı mı? buyurulmuştur

Halime Hatun emanet aldığı sut evladı Nur Muhammed’i sağ salim olarak anneciği Amine Hatun’a teslim etmenin huzuru icerisinde idi Aslında o yanında kalması icin ilk getirdiğinde ısrar etmişti Bu sebebten Amine Hatun: “Onu ne diye getirdin sut annesi? diye sordu Halime Hatun da: “Allah oğlumu buyuttu Doğrusu başına birşeyler gelmesinden endişe ettim Onu bir an evvel teslim edeyim istedim dedi Amine Hatun tekrar: “Yoksa sen ona şeytan musallat olur diye mi korktun? dedi O da: “Evet! deyince Amine Hatun şoyle dedi:

“Hayır! Vallahi şeytan icin ona yol yoktur Ona musallat olamaz Asla ona sataşamaz Oğlum icin buyuk bir hal ve şan vardır Ben sana onun haberini bildireyim dedi ve devamla: “Ben ona hamile iken cok harikulade hadiseler yaşadım Şam topraklarında Busra’nın koşkleri aydınlatılıp bana gosterildi O dunyaya geldiği zaman secdeye kapanıp kalmıştır Onun doğumu diğer cocuklarınkine benzememiştir Sen şimdi onu bana bırakıp yurduna donebilirsin diyerek sut annesinin merakını gidermiş onu teselli etmiştir

Aradan seneler gecmişti Nur Muhammed’in annesi Amine Hatun ve dedesi Abdulmuttalib vefat etmişti Kendisi de Mekke’nin en asil ve zengin hanımı Hz Hatice ile evlenmişti İlk vahye mazhar olmuş ve Nur Muhammed sallallahu aleyhi vesellem son peygamber olarak gonderilmişti Allah Teala onu kendine elci secmişti Cebrail’i vasıtasıyla onu destekliyecekti İslam’ın ilk gunleriydi Halime Hatun Mekke’ye gelmişti İki Cihan Guneşi efendimiz Hz Halime’yi gorunce: “Anneciğim, anneciğim! diyerek derin sevgi gosterir candan hurmet ve hizmet ederdi Omuz atkısını veya uzerinde bulunan hırka turu şeyi cıkarır yere serer ve sut anneciğini oturturdu Bir dileği varsa hemen yerine getirirdi Bir gelişinde eve goturup misafir ettiler Sut anneyi guzelce ağırladılar Hal hatırını sorup hizmetini gorduler Kıtlıktan ve hayvanlarının telef olduğundan bahsedince Hz Hatice annemiz Efendimizin sut annesine 40 koyun, bir de deve hediye etti Bir cok ikramlarla devesine bindirip uğurladılar

Sonraki yıllarda musluman olma şerefine eren Hz Halime (ranha) Medinei Munevvere’de vefat eyledi Cenneti Baki’a kabristanlığına defnedildi Cenabı Hak’tan sık sık kabrini ziyaret edip; “Esselam u aleyke Ya Halimei Sa’diyye! Ya marzatenNebi! diye selam verebilmeyi ve şefaatlerine erebilmeyi niyaz ederiz

Üst Alt