Son konular

HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENME

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Hamilelik dönemi biz kadınların hayatındaki en önemli ve en çok dikkat edilmesi gereken dönemdir. Halk arasında hamile kadınların ‘2 kişilik ye’ diye fazla yemeye yönlendirilmesi tamamen yanlıştır.

Hamileliğin ilk 3 ayında annenin kilo alması beklenmez. Hamile kadınların hamileliğin ilk başında aşırı beslenmesi hızlıca kilo almalarına sebep olur. Annenin fazla kilo alması bebek için fayda yerine zarar getirir. En basiti normal doğumu zorlaştırır. Annenin fazla kilo alması başta gebelik diyabetine sebep olmakla beraber hamileliğin ilerleyen dönemlerinde tansiyon yükselmesi, erken doğum, bebekte zeka geriliği, kordon dolanması gibi olumsuz durumlara sebep olur. Hamileliğin ilk 3 ayında annenin beslenmesi, hamile olmayan bir kadının beslenmesinden farklı olmamalıdır. Dikkat edilmesi gereken aç kalmaktan yada aşırı beslenmekten kaçınmaktır. Düzenli ve dengeli, yeterli bir beslenme programı kullanılmalıdır.

Hamilelik dönemi, hormonların değişmesiyle beraber insülin hormonunun da salınımının değiştiği bir dönemdir. O yüzden hamile kadınlarda kan şekerinin yükselmesi sık görülen bir durumdur. Hamilelik döneminde kan şekerinin yükselmesi ile Gebelik Diyabeti / Gestasyonel Diyabet tanısı sıklıkla görülmektedir. Sebebi ; hamile kadınların hormonal değişikliklere bağlı olarak fazla miktarda tatlı ve hamur işi besinleri tüketmesidir. Gebelik Diyabeti, tedavi edilmezse annede kalıcı diyabet gelişebilir, bebekte de zeka geriliği oluşabilir. Kanda şeker yüksekliği basit gibi görülse de sonuçları ağır olabilen bir problemdir.

Hamilelik döneminde bebeğin ihtiyaçları, annenin beslenmesi yetersiz olsa bile annenin depolarından karşılanır. Yani burada bebek her türlü büyüme ve gelişimini gerçekleştirirken annenin yanlış, yetersiz veya dengesiz beslenmesi annenin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Hamilelikte beslenmede yapılan yanlışlar

-Fazla kilo almamak için yetersiz beslenme.

-Önüne geçilemeyen kusma ve bulantılardan dolayı yetersiz beslenme.

-Halsizlik yüzünden uyku düzenin bozulması ve düzensiz saatlerde beslenme.

-Hamur işi ve tatlı besinleri çok yiyerek tek tip beslenme.

Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken besinler

Süt Grubu
: Bebeğin kemik yapısı anneden gelen kalsiyumla oluşacağı için peynir, süt, yoğurt, yumurta, ayran gibi süt ürünlerinin her gün yeterli miktarda tüketilmesi gerekir. İhtiyaç kişiden kişiye değişmekle beraber günlük alım 2-3 kibrit kutusu peynir + 2-3 su bardağı süt-yoğurt olacak şekilde ayarlanabilir.

Et Grubu : Kırmızı et, beyaz et kuru bakliyatlar bu gruba dahildir. Bebeğin doku ve organlarının sağlıklı bir şekilde oluşması için iyi kalite proteine ihtiyacı vardır. Günlük alım kişiden kişiye değişmekle beraber 4 köfte kadar et/tavuk/balık ya da 1 tabak kuru bakliyat yenmelidir.

Ekmek grubu: Annenin, bebeğin artan enerji gereksinimini en iyi karşılayabileceği enerji kaynağı sağlıklı karbonhidrat olan kompleks karbonhidratlardır. Kepekli yada tam buğday ekmeği, tam tahıllı galeta, bisküvi, bulgur, tam buğday makarnası bunlara en iyi örneklerdir. Günlük alım yine kişiden kişiye değişmekle beraber öğünlerde 1-2 dilim ekmek + öğle ve akşam yemeklerinde 1’er kase çorba ya da yarım porsiyon bulgur pilavı + ara öğünlerin birinde de 1 bardak süt veya yoğurdun yanında 4-6 diyet bisküvi ya da 4-6 tane galeta yenilebilir.

Sebze - meyve grubu :Bebeğin organlarının sağlıklı bir şekilde gelişmesi, zeka gelişimi ve bağışıklık sisteminin sağlıklı olması için taze sebze meyveler önemli besinlerdir. Burada en dikkat edilecek nokta mevsim sebze ve meyvelerinin kullanılmasıdır. Günlük 2-4 porsiyon taze meyve, öğünlerde mevsim salatası, özellikle de akşam yemeğinde zeytinyağlı sebze yemeği tercih edilebilir.

Yağ Grubu :Sağlıklı yağlar bebeğin zeka gelişimi için önemlidir. Aynı zamanda da küçük miktarları büyük kaloriler içerir. O yüzden dikkatli kullanmakta fayda vardır. Yemeklere ve salatalara az miktarda yağ eklenmesinin yanı sıra annenin her gün 1 avuç ceviz / fındık / badem gibi sert kabuklu besinleri tüketmesi önerilir.
 

Similar threads

  • Soru
HAMİLELİK DÖNEMİNDE BESLENMEHamilesiniz diyen doktorunuzla görüşmenizden sonra ben şimdi bu dönemde bem bebeğim hem kendim için nasıl beslenmeliyim diye düşündüyseniz sizi bilgi dolu yazımla başbaşa bırakıyorum. Gebelikte, • Annenin enerji ve besin ögesi gereksiniminin karşılanması ve besin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Hamilelik ağız sağlığını nasıl etkiler? Hamilelik sırasında anne dişlerinden kalsiyum kaybı ve her hamilelikte annenin bir dişini kaybedeceği yanlış bir inanıştır. Fakat hamilelik sırasında ağız sağlığında bazı değişikliklerin olacağı da bir gerçektir. En önemli değişiklik östrojen ve...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
Hamilelikte Beslenme - Hamilelik Döneminde Kilo - Gebelikte Sağlıklı Beslenme Bir toplumun geleceği sağlıklı bireylerin varlığı ile süreklidir. Sağlıklı bireylerin ve sağlıklı toplumun geleceğinin oluşumunda ilk adım olan hamilelik döneminde yeterli ve dengeli beslenme ayrı bir önem taşır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
20
  • Soru
Gebelik, insan ömründe beslenmenin en kıymetli olduğu devirlerden biridir. Gebelikte bebeğin beslenmesi, büyümesi, gelişmesi için tek bir kaynak vardır: Anne. Bu nedenle gebelik sürecinde sağlıklı beslenme daha da ehemmiyet kazanmaktadır. Gebelikte bebeğin büyüme ve gelişmesi annenin tükettiği...
Cevaplar
0
Görüntüleme
10
  • Soru
Sevgili anne adayı, Öncelikle hamile kalmadan önce beslenmene ve davranışlarına dikat etmeye başlaman lazım. Planlı gebeliklerde, gebelikten 6 ay önce, varsa fazla kiloların verilmesi, düzenli ilaç kullanılıyorsa doktor tarafından ilaçların dozunun ayarlanması, sigara kullanılıyorsa...
Cevaplar
0
Görüntüleme
15
Üst Alt