Son konular

Hamilelik Şekeri Diyeti

Konuyu Yükselt

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
1
Çözümler
1
Tepkime
41
Puanları
318
Yaş
35
Coin
256,935
Gebelikte şeker diyeti
hamilelik şekeri diyeti listesi

Hamilelik Şekeri Diyeti

Hamilelikte şeker hastalığı (diyabeti) olan hamileler nasıl beslenmeli?

Gebelik şekerinde de normal diyabetteki gibi en önemli besin öğesi karbonhidratlı (şekerli) besinler. Karbonhidratlı besinler kan şekerini yükseltir diye diyetten çıkartılmaz. Yapılan çalışmalar da göstermiş ki; gebelikte yeterli protein ve yağ alınsa dahi eksik karbonhidrat bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşturur.
Karbonhidratlarda önemli nokta; ne kadar karbonhidrat gerektiğinin iyi hesaplanması ve kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidratı günün hangi saatlerinde, ne kadar ve hangi besinlerle karşılayabileceğini öğrenmesidir. Kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine lif miktarı yüksek, kan şekerini daha yavaş yükselten, sağlığı geliştirmede daha etkin kompleks karbonhidratları seçmek faydalı olur.
Kompleks karbonhidratlar; tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, çavdar, yulaf ve benzerleridir. Basit şekerler ise; çay şekeri, reçel, bal ve marmelat gibi gıdalardır. Diyet programında karbonhidrat kaynaklarını öncelikli olarak ekmek ve ekmek yerine geçenler ile meyve grubu besinler oluşturur. Bu besinler diyette kesinlikle bulundurulmalı. Ancak yenilecek miktar ve zamanlama çok iyi belirlenmeli.
Sıkıntı her zaman kan şekerinin yükselmesi olmaz. Kan şekerinin düşmesi de yaşanır ve çok tehlikelidir. Bu nedenle doktorun ve beslenme uzmanının istediği periyotlarda kan şekeri kontrolü yapmak / yaptırmak, besin tüketim kaydı tutmak ve bu kayıtlar eşliğinde beslenme programını yenilemek gerekir. Annenin aldığı kilo, kan şekeri değerleri, yiyebildiği ve yiyemediği besinler göz önüne alınarak diyetisyen kontrolünde beslenme programı yenilenmelidir.
Öğün atlamayın. Kan şekerinin düşmesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bunu önlemenin en güzel yolu sık aralıklarla beslenmektir. Kan şekerlerinin istenilen düzeylerde tutulabilmesi için öğün sayı ve miktarları önemlidir. Ara öğünler, öğünden 2,5 - 3 saat sonra kompleks karbonhidrat içerikli olmalıdır.
Kan şekerini düzenlemede yardımcı besinlerin başında posa gelir. Posa, birlikte yenilen karbonhidratın kan şekerine olan etkisini azaltır. Kan şekerinin yükselme hızını yavaşlatır. Bu nedenle de tüm öğünlerinizde kalori değeri çok az olan ama vitamin, mineral ve posadan zengin olan kaynakları, yani sebzeleri mutlaka sofranızda bulundurun. Bununla birlikte diğer karbonhidrat kaynaklarında da posadan zengin olanları tercih etmelisiniz. Yani tam buğday ekmeği, çavdar, bulgur, meyveler gibi.


ARA ÖĞÜNLERİ SAKIN ATLAMAYIN!
Öğün atlamayın. Diyabette olduğu gibi gestasyonel diyabette de kan şekerinin düşmesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bunu önlemenin en güzel yolu sık aralıklarla beslenmektir. Kan şekerlerinin istenilen düzeylerde tutulabilmesi için öğün sayı ve miktarları önemlidir. Ara öğünler, öğünden 2.5 – 3 saat sonra kompleks karbonhidrat içerikli olmalıdır.

KAN ŞEKERİNİ POSAYLA DÜZENLEYİN
Kan şekerini düzenlemede yardımcı besinlerin başında posa gelir. Posa, birlikte yenilen karbonhidratın kan şekerine olan etkisini azaltır. Kan şekerinin yükselme hızını yavaşlatır. Bu nedenle de tüm öğünlerimizde kalori değeri çok az olan ama vitamin, mineral ve posadan zengin olan kaynakları mutlaka soframızda olmalıdır (sebzeler). Bununla birlikte diğer karbonhidrat kaynakları da posadan zengin tercih edilmelidir. (tam buğday ekmeği, çavdar, bulgur, meyveler vb. )

10 ALTIN KURALI UNUTMAYIN!

Hamile kaldığınız kilo, hamilelik dönemi boyunca alacağınız kiloyu belirler.
Gebelik şekeriniz olursa beslenme programı, mutlaka beslenme uzmanı ile hazırlanmalı.
Diyet; size özel hesaplanmış, seveceğiniz besinlerden oluşmalı ve sosyal yaşantınıza uygun olmalı.
Öğün ve ara öğünleri kaçırmamalısınız.
Hangi besinler karbonhidrat içerir, öğrenin. Buna göre öğünde almanız gereken karbonhidrat kaynağı besinleri kendiniz seçebilirsiniz.
Gebeliğinizi izleyen doktorun önereceği ölçüde fiziksel aktivite yapın.
Bol su için.
Basit şekerlerden uzak durun.
Kompleks karbonhidratlara ağırlık verin.
Bol posa tüketin.


kaynak: internet haber
 

Similar threads

  • Soru
Daha önce diyabet sorunu yaşamayan kadınlar, gebelikte hastalıkla tanışabiliyor. Hamilelerin yüzde 2’sinde görülen gebelik diyabetinde beslenme daha çok önem kazanıyor. İSTANBUL - Gebelik diyabetinde, günlük enerji dağılımını anne adayının özelliklerine göre belirlemek, karbonhidratı tamamen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
  • Soru
Hamilelik döneminde şekeri yükselen anne adayları, karbonhidratı doğru yerden almalıdır. Buna ek olarak da posalı yiyecekler tüketmelidir. Hamilelikte şeker sorunu var olduğundan dolayı anne adayının özelliklerine göre günlük alınması gereken enerji miktarının hesaplanması gerekmektedir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
7
  • Soru
Diyabette Beslenme Nasıl Olmalı? Bugün 14 Kasım Dünya Diyabet Günü. 14 Kasım, 1921 yılında insülini bularak diyabetlilere umut olan Kanadalı Dr. Frederick Banting’in doğduğu gün olduğu için önem kazanmıştır. Yapılan birçok çalışma da beslenme tedavisinin Diyabet Hastalığı’nda ne kadar önemli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
14
  • Soru
Tatlı krizi nedir ve neden oluşur? Tatlı krizi tok veya aç iken hissettiğiniz yoğun tatlı yeme isteğidir. Bu istek bazı durumlarda hayat kalitenizi etkileyebilir ve performansınızı düşürür. Sürekli tatlı yeme ihtiyacının doğması, açken konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik ve gece tatlı isteği gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
12
  • Soru
POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS) Çok sayıda kist içeren yumurtalık dokusu mealine gelen PKOS, yumurtalıklarda çeşitli nedenlerle oluşan bir hormonal ortam dengesizliği sonucu yumurtlamanın bozulması ve yumurtalıklardan haddinden fazla ölçülerde androjen (erkeklik hormonu) salgılanması durumudur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
8
Üst Alt