Omega-3 yağ asitleri, bebeğinizin had sistemi için hayati bir role sahiptir.
Omega-3 yağ asitleri hem gebe olarak size hem de bebeğinizin gelişimine ek sağlayan yağ asitleridir. Balıkta bulunan bir omega-3 yağ asidi olan Dokosaheksaenoik asiti (DHA) duymuş olabilirsiniz. Hamilelikte mahsusen DHA’dan varlıklı bir diyet bebeğinizin hudut sisteminin gelişiminde hayati bir değere sahiptir. Gebelerde ise, balık yağının erken tevellüt yapma riskini azalttığı saptanmıştır. Ayrıyeten, omega-3 eksikliğinin tevellüt sonrası depresyon riskini arttırdığı da çalışmalarda bildirilmiştir.
Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmiyor.
Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmeyen yağ asitleridir. Bu nedenle besinlerle alınmalı yahut balık yağı tabletleri alınmalıdır.
DHA (omega-3 )’den güçlü bir beslenme
DHA, dimağ ve retinadaki hizmetlerinden vakası kesinlikle besinlerle alınmalıdır. Bu nedenle somon, sardalye üzere omega-3 orantısı yüksek balıklar beslenmenizde taraf almalıdır. Ehil omega-3 alımı için haftada 2-3 sefer balık tüketmenizi öneririm. Balığı en sağlıklı olarak ızgara, fırın yahut buğulama olarak mevsim sebzeleriyle birlikte hazırlayabilirsiniz.
Araştırmalar balık yağı alımını destekliyor.
DHA yağ asidi, Eikosapentaenoik asit (EPA) ile birlikte balık yağı kapsüllerinde mahal almaktadır. Balık tüketmeyen yahut denizden uzak yörelerde yaşayan gebeler balık yağını hekiminiz tarafından önerildiği biçimde almayı ihmal etmeyin.
Araştırmalarda, gebelikte omega-3 almış anaların bebeklerinin zihinsel fonksiyonlarının ve motor becerilerinin zihinsel fonksiyonlarının öteki omega-3 almamış bebeklere nazaran daha düzgün olduğu gözlenmiştir.
Evet vejetaryenlerde durum nasıl?
Vejetaryenlerde kan ve doku lipitlerinde DHA ölçüsünün düşük olması, bebeğinizin dimağ ve kalp işlevlerinde bozukluğa neden olabilir. Besinlerin birçoklarını bitkisel kaynaklardan sağlayan vejeteryan gebeler günlük olarak beslenmelerine keten tohumu yahut keten tohumu yağı, ceviz, kanola yağı, kabak çekirdeği, ayçekirdeği eklemelidir. Lakin bu besinlerin omega-3 orantıları daha düşük olduğundan vejeteryan gebelerin beslenmelerini balık yağı ile desteklenmeleri çok değerlidir.
Suşi ve kabuklu deniz eserleri hamilelikte sakıncalı…
Pişmemiş besinler bakteriyel enfeksiyon riski ve azık zehirlenmesine yol açabilir. Daha da tehlikelisi, düşük yapmanıza yahut bebeğinizde önemli meselelere de yol açabilir. Bu nedenle çiğ balık, çiğ besin katiyen tüketmeyin.
Omega-3 yağ asitleri hem gebe olarak size hem de bebeğinizin gelişimine ek sağlayan yağ asitleridir. Balıkta bulunan bir omega-3 yağ asidi olan Dokosaheksaenoik asiti (DHA) duymuş olabilirsiniz. Hamilelikte mahsusen DHA’dan varlıklı bir diyet bebeğinizin hudut sisteminin gelişiminde hayati bir değere sahiptir. Gebelerde ise, balık yağının erken tevellüt yapma riskini azalttığı saptanmıştır. Ayrıyeten, omega-3 eksikliğinin tevellüt sonrası depresyon riskini arttırdığı da çalışmalarda bildirilmiştir.
Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmiyor.
Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilmeyen yağ asitleridir. Bu nedenle besinlerle alınmalı yahut balık yağı tabletleri alınmalıdır.
DHA (omega-3 )’den güçlü bir beslenme
DHA, dimağ ve retinadaki hizmetlerinden vakası kesinlikle besinlerle alınmalıdır. Bu nedenle somon, sardalye üzere omega-3 orantısı yüksek balıklar beslenmenizde taraf almalıdır. Ehil omega-3 alımı için haftada 2-3 sefer balık tüketmenizi öneririm. Balığı en sağlıklı olarak ızgara, fırın yahut buğulama olarak mevsim sebzeleriyle birlikte hazırlayabilirsiniz.
Araştırmalar balık yağı alımını destekliyor.
DHA yağ asidi, Eikosapentaenoik asit (EPA) ile birlikte balık yağı kapsüllerinde mahal almaktadır. Balık tüketmeyen yahut denizden uzak yörelerde yaşayan gebeler balık yağını hekiminiz tarafından önerildiği biçimde almayı ihmal etmeyin.
Araştırmalarda, gebelikte omega-3 almış anaların bebeklerinin zihinsel fonksiyonlarının ve motor becerilerinin zihinsel fonksiyonlarının öteki omega-3 almamış bebeklere nazaran daha düzgün olduğu gözlenmiştir.
Evet vejetaryenlerde durum nasıl?
Vejetaryenlerde kan ve doku lipitlerinde DHA ölçüsünün düşük olması, bebeğinizin dimağ ve kalp işlevlerinde bozukluğa neden olabilir. Besinlerin birçoklarını bitkisel kaynaklardan sağlayan vejeteryan gebeler günlük olarak beslenmelerine keten tohumu yahut keten tohumu yağı, ceviz, kanola yağı, kabak çekirdeği, ayçekirdeği eklemelidir. Lakin bu besinlerin omega-3 orantıları daha düşük olduğundan vejeteryan gebelerin beslenmelerini balık yağı ile desteklenmeleri çok değerlidir.
Suşi ve kabuklu deniz eserleri hamilelikte sakıncalı…
Pişmemiş besinler bakteriyel enfeksiyon riski ve azık zehirlenmesine yol açabilir. Daha da tehlikelisi, düşük yapmanıza yahut bebeğinizde önemli meselelere de yol açabilir. Bu nedenle çiğ balık, çiğ besin katiyen tüketmeyin.