Hamilelikte Ciğ Et Tuketimi
Hamilelikte tuketilen ciğ etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler icin uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz
Gebelik doneminde tum ciğ ve az pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tuketimi sakıncalıdır Ozellikle gecmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı ’ ve son zamanda tum dunyayı ve ulkemizi etkileyen ‘kuş gribi ’ sebebiyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu duşunursek ve ulkemizdeki ‘ciğ kofte ’ kulturunu de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol acacağı enfeksiyonların ne kadar onemli olduğunu anlamak mumkundur
Ciğ etler ile gecen deli dana virusu ve kuş gribi virusu dışında (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur,cok yeni ve az gorulen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır
Salmonella daha cok tavuk eti ve yumurtadan bulaşırBesin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin sıvı kaybı ve ateşten etkilenmesi,sağlıklı beslenememesi ve nadiren yuksek ateşin tetikleyebileceği duşuk ve erken doğuma sebep olması riski vardırBazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir
Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşırGebeliği olumsuz etkileyip duşuk,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedirGebelik oncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur Antibiyotik ile tedavi edilebilinir
Onlem alın
Gebeliğiniz sırasında ciğ kofte yemeyin
Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durunYemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin
Az pişmiş et,tavuk tuketmeyin
Sushi gibi ciğ balık yemeyin
Guvenmediğiniz yerden et, ozellikle tavuk satın almayın
Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz tekrar dondurmayın
Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, başka yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin
Ellerinizde kesik veya cizik var ise ciğ ete, ozellikle tavuğa dokunmayınTercihen elen kullanın
Et kestiğiniz bıcağı,tahtayı veya ciğ eti bulundurduğunuz tabağı cok iyi yıkayınİyi yıkamadan başla bir yiyecek icin kullanmayın
Hamilelikte tuketilen ciğ etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler icin uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz
Gebelik doneminde tum ciğ ve az pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tuketimi sakıncalıdır Ozellikle gecmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı ’ ve son zamanda tum dunyayı ve ulkemizi etkileyen ‘kuş gribi ’ sebebiyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu duşunursek ve ulkemizdeki ‘ciğ kofte ’ kulturunu de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol acacağı enfeksiyonların ne kadar onemli olduğunu anlamak mumkundur
Ciğ etler ile gecen deli dana virusu ve kuş gribi virusu dışında (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur,cok yeni ve az gorulen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır
Salmonella daha cok tavuk eti ve yumurtadan bulaşırBesin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin sıvı kaybı ve ateşten etkilenmesi,sağlıklı beslenememesi ve nadiren yuksek ateşin tetikleyebileceği duşuk ve erken doğuma sebep olması riski vardırBazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir
Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşırGebeliği olumsuz etkileyip duşuk,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedirGebelik oncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur Antibiyotik ile tedavi edilebilinir
Onlem alın
Gebeliğiniz sırasında ciğ kofte yemeyin
Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durunYemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin
Az pişmiş et,tavuk tuketmeyin
Sushi gibi ciğ balık yemeyin
Guvenmediğiniz yerden et, ozellikle tavuk satın almayın
Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz tekrar dondurmayın
Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, başka yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin
Ellerinizde kesik veya cizik var ise ciğ ete, ozellikle tavuğa dokunmayınTercihen elen kullanın
Et kestiğiniz bıcağı,tahtayı veya ciğ eti bulundurduğunuz tabağı cok iyi yıkayınİyi yıkamadan başla bir yiyecek icin kullanmayın