Hamilelikte Ciğ Et Tuketimi

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Hamilelikte Ciğ Et Tuketimi

Hamilelikte tuketilen ciğ etler sakıncalımı sakıncalıysa sebebleri ve bilgileri sizler icin uzmanlardan derleyip bilginize sunuyoruz



Gebelik doneminde tum ciğ ve az pişmiş kırmızı et,tavuk ,balık tuketimi sakıncalıdır Ozellikle gecmiş yıllardaki ‘deli dana hastalığı ’ ve son zamanda tum dunyayı ve ulkemizi etkileyen ‘kuş gribi ’ sebebiyle gebelerdeki bağışıklık sistemin de baskılanmış olduğunu duşunursek ve ulkemizdeki ‘ciğ kofte ’ kulturunu de buna eklersek bu etler ile alınan virus ve bakterilerin yol acacağı enfeksiyonların ne kadar onemli olduğunu anlamak mumkundur

Ciğ etler ile gecen deli dana virusu ve kuş gribi virusu dışında (bu virusların gebeliğe ve bebeğe etkisi hakkında kesin bilgiler yoktur,cok yeni ve az gorulen enfeksiyonlardır) daha yaygın olarak enfeksiyon tehlikesi yaratanlar salmonella ve toksoplazmadır

Salmonella daha cok tavuk eti ve yumurtadan bulaşırBesin zehirlenmesi tablosu; bulantı,kusma,ishal ,ateş ve ciddi halsizlik yapar Bebeğe bir sakatlık yapma ihtimali olmamasına rağmen gebenin sıvı kaybı ve ateşten etkilenmesi,sağlıklı beslenememesi ve nadiren yuksek ateşin tetikleyebileceği duşuk ve erken doğuma sebep olması riski vardırBazen gebedeki şikayetler o kadar fazladır ki,hastaneye yatırılıp serum ile tedavileri gerekir

Toksoplazma ise kendilerin taşıdığı bir parazit olup kedinin dışkısı ile bulaşmış ve enfekte olmuş yiyecekler,etin yenmesiyle gebeye bulaşırGebeliği olumsuz etkileyip duşuk,erken doğum ve sakatlıklara sebep olabilmektedirGebelik oncesi veya gebeliğin ilk aylarında kanda testler ile teşhisi konur Antibiyotik ile tedavi edilebilinir

Onlem alın

Gebeliğiniz sırasında ciğ kofte yemeyin

Salam,sucuk,jambon,sosis gibi yiyeceklerden uzak durunYemek istiyorsanız pişirerek yemeyi deneyin

Az pişmiş et,tavuk tuketmeyin

Sushi gibi ciğ balık yemeyin

Guvenmediğiniz yerden et, ozellikle tavuk satın almayın

Dondurulmuş eti saldırdıktan sonra pişirmemiş iseniz tekrar dondurmayın

Dondurucuda sakladığınız etleri buzdolabı poşetine koyun, başka yiyeceklerle temas etmelerine izin vermeyin

Ellerinizde kesik veya cizik var ise ciğ ete, ozellikle tavuğa dokunmayınTercihen elen kullanın

Et kestiğiniz bıcağı,tahtayı veya ciğ eti bulundurduğunuz tabağı cok iyi yıkayınİyi yıkamadan başla bir yiyecek icin kullanmayın
 
Üst Alt