Son konular

Hamilelikte Grip

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
56
Yaş
36
Coin
256,936
Covid 19’a karşı ciddi bir önlem olarak görülen ve çok konuşulan grip aşısı için siz Sevgili Hamilelerimizi bilgilendirmek istiyorum.

Influenza(Grip), hamile kadınlarda diğer insanlara göre daha ciddi hastalıklara sebep olur. Bağışıklık sistemi, kalp ve akciğerlerdeki değişiklikler hamilelerin gebelik boyunca hastaneye yatmayı gerektirecek kadar ciddi hastalıklara (grip gibi)yatkın olmalarını sağlar. Grip anne kadar bebeği içinde zararlı olabilir. Anne karnındaki bebekte sinirsel hasarlara ve buna bağlı olumsuz sonuçlara sebep olacak yüksek ateş, gribin en çok bilinen semptomudur.

Aşı olmak bebeği doğum sonrası bile gripten korumaya yardımcı olur. Annedeki antikorlar gebelik boyunca bebeğe geçer. Aşı gribe karşı en iyi koruyucudur. Hamilelikte yapılan grip aşısı hem anneyi hem bebeği korur. Grip aşısının hamilelerdeki gribe bağlı solunum yolu enfeksiyonu riskini yarı yarıya azalttığı görülmüştür. Hamilelik sırasında anneye yapılan aşının, bebek doğduktan sonra bebeğe aşı yaptıramayacağınız ilk birkaç ayda da bebeği koruduğu bilinmektedir. Aşının hamilelerdeki güvenilirliği ile ilgili söyleyebileceğimiz en önemli şey yıllardır milyonlarca hamile kadının bu aşıyı yaptırması ve iyi sonuçlar almasıdır. Birçok güvenilir sağlık kuruluşu hamile kadınların hangi haftada olurlarsa olsunlar grip aşısı vurulmasını önermektedir.

Gribe karşı aşı haricinde alınacak diğer tedbirler, gripli ve sıkça öksüren insanlardan uzak durmak, sık sık el yıkamak gibi günlük koruyucu tedbirler olabilir. Bebekler içinse emzirmenin gripten koruduğu söylenebilir.

Eğer grip semptomlarınız başladıysa hemen doktorunuzu arayın. Kullanabileceğiniz ve sizi ciddi grip komplikasyonlarından koruyup iyileştirecek antiviral ilaçlar var. Astım, diyabet ve kalp gibi riskli hastalıklarız varsa ve hamile iseniz grip için acil tedavi yöntemlerine başlamalısınız. Gripten dolayı hastaneye yatırılan hamile kadınların erken tedavi yöntemleriyle hastanede kalma süreleri kısaltılabilir.

Yüksek ateş, öksürme , boğaz ağrısı, burun akıntısı ya da tıkanması, vücut ağrıları, baş ağrısı, titreme ve halsizlik gribin en belirgin semptomlarıdır. Unutmayın yüksek ateş olmadan da solunum yolu rahatsızlığı ve grip semptomlarınız olabilir.

Hamilelerde erken tedavi önemlidir. Tedaviye hızla başlanmalıdır. Çünkü antiviral ilaçlar alındıktan 48 saat sonra etkisini gösterir. Bu ilaçlar gribi hafif atlatmanıza ve hızla kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Gribe ya da enfeksiyona bağlı yüksek ateş doğumda bebek için sorun yaratabilir. Antiviral ilaç alan hamileler yüksek ateş problemi yaşadığında hemen doktoruna başvurmalıdır. Eğer hamileliğiniz süresinde nefes darlığı, solunum problemi, göğüste ve karında sürekli baskı, bilinç kaybı, aşırı halsizlik, kasılma nöbetleri, ciddi kas ağrıları, ateş, öksürme, bebekte hareketsizlik yaşıyorsanız acil olarak hastaneye gidin.
 
Üst Alt