Hamilelikte Kereviz Yemenin Faydaları, Hamilelikte Kereviz Yenilebilir Mi?

Hamilelikte Kereviz Yemenin Faydaları, Hamilelikte Kereviz Yenilebilir Mi?
0
9

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
44
Yaş
36
Coin
256,937
Kereviz Tüketiminin Yararları
Kereviz, karaciğer hastalıklarının önlenmesinde, sindirimi daha iyi hale getirmede ve şişkinlik sorunlarının giderilmesinde kilit rol oynar. İdrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere çeşitli enfeksiyonlarla savaşır. Sizi ülserlerden korur ve kilo verme gayretlerinizde size yardımcı olur. Demir, magnezyum ve sodyum açısından oldukça zengindir. Tükettiğiniz asidik gıdaları nötralize eder. Ayrıca düzenli kereviz tüketmek vücuttaki kanser hücrelerinin büyümesini kısıtlar.

Hamilelikte Kereviz Tüketmek
Hamilelik döneminde kereviz yemek güvenlidir. Fakat dikkatli olmakta fayda var, olası bir alerjiye karşı doktorunuza danışın. Bir doktorun veya diyetisyenin onayından sonra kereviz hamilelik diyetinize dahil edilebilir. Kereviz bakteri ve zararlı mikroplar içerebileceğinden ötürü tüketilmeden önce iyice temizlenmelidir.

Kereviz’in Besin Değeri ve Hamilelik
Hamile kadınların birçoğu kerevizin yararlarının farkındadır. Kereviz hamilelikte çorba ve salata şeklinde tüketilebilir ve vücutta doğru miktarda kalori ve karbonhidrat alımını sağlar. 50 gram kereviz 8 kalori , 1 gram besin lifi, 1.75 gram karbonhidrat, 0.9 gram şeker, 0.1 gram yağ, 39.9 mg omega 6 yağ asidi, 0.35 gram protein ihtiva etmektedir. Ayrıca kereviz, A, C, E, Riboflavin, Niasin, B6 ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

Hamilelikte Kereviz Yemenin Faydaları:
Kerevizin içeriğindeki diyet lifleri, demir ve antioksidanlar; hamilelik döneminde yoğun karşılaşılan kabızlık, kansızlık ve diğer sağlıkla ilgili sorunları önler. Yemeklerinize lezzet katan bu sebze sağlığınız için aynı derecede mühim bir besindir.

1. Bir Diüretik Olarak Davranır
Sodyum ve potasyum gibi mineraller bakımından zengin kereviz, hamilelik sırasında sıvı dengesinin düzenlenmesini sağlar. Dolayısıyla doğal bir idrar söktürücü görevi görür ve vücutta su tutma riskini önler.

2. Tansiyonu Kontrol Eder
Kerevizin içeriğindeki ftalitler, stresten sorumlu hormonların azaltılmasına yardımcı olur, kan dolaşımını daha iyi hale getirir, kan damarlarını genişletir ve vücudun kan basıncını düşürür. Ayrıca felç, kalp ile ilgili problemler ve damar sertliği riskini azaltır.

3. Kolesterolü Düşürür
Ftalitler, safra salgılamasını tetikler ve kolesterol seviyelerini en aza indirmeyi sağlar. Ayrıca arter duvarlarında düşük plak birikimine yardımcı olur böylece kalbi risksiz tutar. Kandaki kolesterolü ortadan kaldırır ve bağırsak hareketlerini sakinleştirir.

4. Sağlıklı Eklemler Sağlar
Eklem hareketleriniz kereviz tüketimi ile daha iyi bir hale gelebilir. Anti-inflamatuar özellikleri, hamilelik dönemlerinde eklem çevresindeki şişlik ve ağrıyı azaltmada işlev görür. Ayrıca doğal idrar söktürücü olduğu için, eklem ve çevresindeki ürik asit kristallerini yok eder ve hissettiğiniz rahatsızlık ve ağrıları ortadan kaldırır.

5. Kilo Verdirir
Yemeklerden önce düzenli olarak kereviz suyu tüketmek kilo vermeyi sağlar. Ayrıca hamile kadınlar için ideal kilonun korunmasında yardımcı olur. Yüksek lif içeriği ve düşük kalorili kereviz diyeti de aşırı yemeyi önleyerek kişinin uygun vücut ağırlığını elde etmesini sağlar.

6. Bağışıklığı Artırır
C vitamini içeriği bakımından zengin bir besin kaynağı olan kereviz, bağışıklığınızı geliştirir, ateş ve soğuk algınlığı risklerinizi azaltır. İçeriğindeki antioksidanlar bağışıklığı artırır ve bebeğinizin potansiyel sağlık rahatsızlıklarından korunmasına yardımcı olur.

7. Kanseri Önler
Kerevizin içeriğindeki poliasetilenler, flavonoidler ve ftalidlerin kanser riskini azaltır ve kanserojen maddeleri detoksifiye eder. Kerevizde bulunan kumarinler, beyaz kan hücrelerinin etkinliğini arttırır ve hamilelik sırasında kanser riskini önemli ölçüde azaltır.

Kereviz’in Gebelikteki Etkileri
Kereviz besinle yüklü olduğu için sağlıklı bir atıştırmalık gibidir. Birçok kadın “hamileyken kereviz yiyebilir miyim?” diye soruyor. Bu sorunun cevabı “evet kesinlikle yiyebilirsin” olmalıdır. Kereviz iyi bir lif kaynağı olduğundan hamilelik dönemi boyunca hemoroid ve kabızlığın önlenmesinde etkili olur. Ayrıca hamilelikte kan şekeri ve tansiyon seviyelerini kontrol etmeyi sağlar. Kalsiyum içeriği hamilelik sırasında sinir sistemini yatıştırır ve güçlendirir. Ek olarak ideal kilonun elde edilmesi ve korunmasında yardımcı olur, hamilelikte kolesterol seviyelerini düşürür.

Hamilelikte Kereviz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kereviz yeşil bir sebze olduğu için tabii ki faydalıdır ancak üzerinde çok sayıda gizli mikrop bulunabilir. Bu nedenle tüketilmeden önce iyice yıkanması tavsiye edilir.

Genellikle kereviz alerjiye neden olmaz. Ancak bazı durumlarda ciddi bir alerjik reaksiyon meydana gelebilir. Kereviz alerjisi olan bazı kişilerde doğal olarak yan etkilere neden olabilir. Bazı durumlarda çok miktarda kereviz tüketimi uterusu daraltabilir ve düşükle sonuçlanabilir. Ayrıca kişinin kanama bozukluğu veya böbrek ile ilgili sorunları varsa kereviz tüketmemesi önerilir. Tansiyonu düşük olan hastaların ve ameliyat geçirenlerin de kereviz tüketmemeleri gerekmektedir. Çünkü kereviz kan basıncını daha da düşürebilir ve merkezi sinir sistemini yavaşlatabilir.

Hamilelikte kereviz tüketimini ister salata, ister atıştırmalık, hatta çorba olarak yapabilirsiniz. Çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirildikten sonra da yenebilir.
 
Üst Alt