Hamilelik döneminde şekeri yükselen anne adayları, karbonhidratı doğru yerden almalıdır. Buna ek olarak da posalı yiyecekler tüketmelidir. Hamilelikte şeker sorunu var olduğundan dolayı anne adayının özelliklerine göre günlük alınması gereken enerji miktarının hesaplanması gerekmektedir.
Karbonhidratı tamamen kesmemeli ve doğru yerden alınmalıdır.
Tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, bulgur, kepekli makarna ve yulaf tüketmek gibi, kan şekerinin ani düşüşlerini önlemek için ise posadan zengin gıdalar tercih etmelisiniz ve ara öğünleri kesinlikle atlamamalı, düzenli olarak yemelisiniz.
Hamilelik Döneminde Şeker Hastalığı (Diyabeti) Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?
Hamilelik şekerinde de normal diyabetteki gibi en önemli besin öğesi karbonhidratlı yani şekerli besinler ile beslenilmelidir. Karbonhidratlı besinler kan şekerini yükseltir diye de diyetten çıkartılmaz. Hamilelikte yeterli protein ve yağ alınmış olsa dahi eksik karbonhidrat bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşmaktadır.
Karbonhidratlarda bir önemli nokta; ne kadar karbonhidrat gerektiğinin iyi hesaplanması ve kişinin ihtiyacı olduğu kadar günün hangi saatlerinde, ne kadar ve hangi besinlerle karşılayabileceğini öğrenmesidir. Lif miktarı yüksek, kan şekerini daha yavaş yükselten ve sağlığı geliştirmede daha etkili kompleks karbonhidratları seçmek kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine daha sağlıklı ve faydalıdır.
Kompleks karbonhidratlar; kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, tam tahıl taneleri, yulaf, çavdar ve benzerleridir. Diyet programında karbonhidrat kaynaklarını öncelikli olarak ekmek ve ekmek yerine geçenlerle meyve grubu besinlerini oluşturur. Bu besinler diyette kesinlikle bulundurulmalıdır. Ancak yenilecek miktar ve zamanlama çok iyi belirlenmelidir.
Sıkıntılı bir durumda her zaman kan şekerinin yükselmesi olmamaktadır. Kan şekerinin düşmesi de bu durumda yaşanabilir ve bu durum çok tehlikelidir.
Öğün atlanmamalıdır. Kan şekerinin düşmesi oldukça sıkıntılı bir durum olmasıyla beraber bunun önleminin yolu sık aralıklarla beslenmekten geçmektedir.
Posa, kan şekerini düzenlemede yardımcı olmaktadır. Birlikte yenilen karbonhidratın kan şekerine olan etkisini azaltmaktadır. Posa, kan şekerinin yükselme hızını yavaşlatmaktadır.
Karbonhidratı tamamen kesmemeli ve doğru yerden alınmalıdır.
Tam tahıl taneleri, kepekli pirinç, bulgur, kepekli makarna ve yulaf tüketmek gibi, kan şekerinin ani düşüşlerini önlemek için ise posadan zengin gıdalar tercih etmelisiniz ve ara öğünleri kesinlikle atlamamalı, düzenli olarak yemelisiniz.
Hamilelik Döneminde Şeker Hastalığı (Diyabeti) Olan Hamileler Nasıl Beslenmeli?
Hamilelik şekerinde de normal diyabetteki gibi en önemli besin öğesi karbonhidratlı yani şekerli besinler ile beslenilmelidir. Karbonhidratlı besinler kan şekerini yükseltir diye de diyetten çıkartılmaz. Hamilelikte yeterli protein ve yağ alınmış olsa dahi eksik karbonhidrat bebeğin beyin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler oluşmaktadır.
Karbonhidratlarda bir önemli nokta; ne kadar karbonhidrat gerektiğinin iyi hesaplanması ve kişinin ihtiyacı olduğu kadar günün hangi saatlerinde, ne kadar ve hangi besinlerle karşılayabileceğini öğrenmesidir. Lif miktarı yüksek, kan şekerini daha yavaş yükselten ve sağlığı geliştirmede daha etkili kompleks karbonhidratları seçmek kan şekerini hızlı yükselten basit şekerler yerine daha sağlıklı ve faydalıdır.
Kompleks karbonhidratlar; kepekli pirinç, makarna, bulgur, tam buğday ekmekleri, tam tahıl taneleri, yulaf, çavdar ve benzerleridir. Diyet programında karbonhidrat kaynaklarını öncelikli olarak ekmek ve ekmek yerine geçenlerle meyve grubu besinlerini oluşturur. Bu besinler diyette kesinlikle bulundurulmalıdır. Ancak yenilecek miktar ve zamanlama çok iyi belirlenmelidir.
Sıkıntılı bir durumda her zaman kan şekerinin yükselmesi olmamaktadır. Kan şekerinin düşmesi de bu durumda yaşanabilir ve bu durum çok tehlikelidir.
Öğün atlanmamalıdır. Kan şekerinin düşmesi oldukça sıkıntılı bir durum olmasıyla beraber bunun önleminin yolu sık aralıklarla beslenmekten geçmektedir.
Posa, kan şekerini düzenlemede yardımcı olmaktadır. Birlikte yenilen karbonhidratın kan şekerine olan etkisini azaltmaktadır. Posa, kan şekerinin yükselme hızını yavaşlatmaktadır.