Hamileyim! Peki ya ağrıyan dişim ne olacak?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
Bazen planlı bazen plansız gelişir hamilelik.Ancak şu çok değerli bir noktadır ki;hamile kalmayı planlıyorsanız hatun veladet hekiminize verdiğiniz kıymetin aynısına diş doktorunuza de vermelisiniz.Çünkü göz gerisi ettiğiniz, önemsemediğiniz,nasıl olsa makbul dediğiniz diş sıhhati sorunlarınız hamilelik devrinde hormonların tesiriyle artacaktır ya da daha süratli ilerleyecektir.Hamileliğiniz plansız da gelişebilir fakat bu durumu daima göz önünde tutarak hamileliği planlamaya bile başlamadan evvel diş doktoru kontrollerinize gitmelisiniz.Unutulmamalıdır ki;diş tedavileri bazen birkaç aylık periyodu kapsayabilir,ağrı kesici ya da antibiyotik tasarrufu gerektirebilir ya da röntgen çektirmeniz istenebilir.

Pekala nedir hamilelikte artacak diş sıhhati sorunları;

Gingivitis(Dişeti İltihabı):Bu durum al, şiş, gevşek ve diş fırçalarken kanamaya meyilli diş etlerine neden olur. Bu hassasiyet diş etlerinin plağa gösterdiği abartılı bir karşılıktır ve sistemde artmış olan progesteron nedeniyle oluşur. Bu türlü bir düşünceniz olduğunda diş doktorunuzu görmeniz gerekmektedir.Doktorunuzun verdiği karar doğrultusunda yapılacak diş paklığı ile bu durum hafifletilebilir. ADA (American Dental Association) hamilelik sırasında dişeti sorunu olan analarda, bebeğin devrinden erken ve düşük yüklü doğma riskinin artmış olduğunu bildirmiştir.

Mide bulantıları ve kusma:Bu durumda ne yazıkki dişlere ağır zarar vermektedir.Özellikle sık tekrarlayan kusmalar diş minesine çok zarar verir.Çünkü mide asidi hidroklorik asittir ve pH aşaması 1civarındadir.Yani dişlere çok zararlı olduğunu yeterli bildiğimiz asitli içeceklerden bile daha asidiktir.Bu durum da çürüklerin daha süratli ilerlemesine ve diş minesinin incelmesine sebep olacaktır.

Hamilelik Tümörü: Gerçek tümör değildir.Çok kanamalı, her yeme sırasında, ağıza her lokma alınışında kanayan, bir türlü kopmayan polipler şeklinde oluşumlardır. Her 20 gebeden birinde görülmektedir. Dişleri aralık olanlarda, üst üste binmiş olanlarda diş eti marazlarını tetikleyen bir durumdur.Daha çok fırçalamanın atlandığı yan yüzeylerde görülür.Kötü huylu değildir.Hamilelikten sonra çoklukla resen kaybolur.

Tüm bu saydıklarımız ağız kokusuna ve diş kaybına da sebep olabilmektedir.Ancak her hamilelik bir dişi götürür demek sahih olmayacaktır.Dişin çekilmesine sebep olan durum oluşan sorunu görmezden gelmek ,önemsememektir.

Unutulmamalıdırki;hamilelik devrinde diş sorunlarınız baş gösterirse acilen hekiminize gitmelisiniz.Durumu ertelemek yalnızca meselesi büyütecektir.Doktorunuz size gerekli tedaviyi sahih devirde uygulayacaktır.Bu periyotta dişler için en güzel tedavi devranı 2.trimester dediğimiz 4,5,6. Aylardır.Son trimester(7,8,9.aylar) tedavi açısından daha riskli olabileceğinden ağrınız başladığı üzere ya da rastgele bir meselesi fark ettiğiniz üzere hekiminize başvurmalısınız.

Hoş ,rahat,huzurlu,ağrısız geçirilen bir hamilelik doğumdan sonra da size yarar sağlayacaktır.Çocuk diş doktorlarının, ağzında çürük bulunan validelerin bebeklerini ağzının yakınından bile öpmesinin ilerde evlatta diş çürüklerine sebep olacağını söylediklerini göz önüne alırsak, ağız ve diş sorunları hayatın hiçbir periyodunda ertelenmemesi gereken problemlerdir.

Evlat Diş Tabibi Ayşe Gül AYDIN
 
Üst Alt