Hangi Besin Hangi Vitamini İcerir?

SoruCevap

Yeni Üye
Çözümler
1
Tepkime
57
Yaş
36
Coin
256,936
hangi besin hangi vitamini icerir
besinlerin vitaminleri
Hangi Besinler Vitamin İcerir


Yediğimiz her besinde ayrı bir vitamin , ayrı bir zenginlik vardır

Besin Grubu
Gunluk miktar (gram)

12 yaş
36 yaş

500
500

Sut ve urunleri
kemik gelişimi ve sağlığı icin gerekli kalsiyumun en onemli kaynağıdır
Sut veya yoğurt, 25 gr peynir 100 gr sut yerine gecer


6070
90100

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık vb
Protein, demir, cinko ve bazı B vitaminlerince zengindir Kuru baklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var

1 adet yumurta, 1 kaşık kıyma veya kucuk parca et, balık eti, tavuk, 34 kaşık pişmiş kuru baklagilli bir yemek


250
300

Taze sebze ve meyvalar Havuc ve yeşil yapraklı sebzeler
A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile yeşil yapraklı sebzeler, cilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir
45 kaşık pişmiş yemek veya salata, buyukluğune gore 23 adet meyva (Turuncgil, domates, şeftali, elma vb)

Tahıllar: Ekmek, biskuvi vb
50
100

Pirinc, bulgur, makarna, un
40
50

Enerji kaynağıolarak tuketilir Az miktarda protein ve bazı B vitaminleri icerir En değerlisi bulgurdur
12 dilim ekmek, 46 kaşık pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler

Protein
Sut ve urunleri, et, yumurta, kuru baklagiller
Dokular, kemik ve derinin ana yapı malzemesidir Buyume ile doğrudan etkilidir

Karbonhidrat
Tahıllar, meyve, sut ve sut urunleri
Vucut fonksiyonlarının devamı icin enerji sağlamak, kasları calıştırmak

A vitamini
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı, margarin
Buyume, gelişme, bağışıklık sisteminin gelişimi, gorme fonksiyonu, derinin sağlığı icin gereklidir

D vitamini
Guneş ışını, balık yağı, sut urunleri
Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar

E vitamini
Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler, tahıllar, kuru baklagiller, yumurta, karaciğer
Hucre zarının dayanıklılığını sağlar, zararlı oğelerden korur, oksijen kullanımını artırır

C vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, turuncgiller ve diğer meyvalar, domates, yeşil biber
Bağışıklık sistemini geliştirir, dokuyu onarır, vitamin ve minerallerin kullanımını sağlar, damar dayanıklılığını arttırır

Kalsiyum
Sut ve sut urunleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyvalar
Kemik ve dişlerin yapımı, gelişimi ve sağlığının korunmasında etkilidir Kan pıhtılaşmasını sağlar

Fosfor
Sut ve sut urunleri, et, sakatat, kuru baklagiller
Kemik ve diş yapısı icin onemlidir

Demir
Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemişler, pekmez
Kansızlığı onler

Sodyum
Tuz, tuzlanmış besinler, peynir, sut,et
Hucre calışmalarında etkilidir

Potasyum
Sebze ve meyveler
Hucre calışmalarında etkilidir
 
Üst Alt