hangi besin hangi vitamini icerir
besinlerin vitaminleri
Hangi Besinler Vitamin İcerir
Yediğimiz her besinde ayrı bir vitamin , ayrı bir zenginlik vardır
Besin Grubu
Gunluk miktar (gram)
12 yaş
36 yaş
500
500
Sut ve urunleri
kemik gelişimi ve sağlığı icin gerekli kalsiyumun en onemli kaynağıdır
Sut veya yoğurt, 25 gr peynir 100 gr sut yerine gecer
6070
90100
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık vb
Protein, demir, cinko ve bazı B vitaminlerince zengindir Kuru baklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var
1 adet yumurta, 1 kaşık kıyma veya kucuk parca et, balık eti, tavuk, 34 kaşık pişmiş kuru baklagilli bir yemek
250
300
Taze sebze ve meyvalar Havuc ve yeşil yapraklı sebzeler
A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile yeşil yapraklı sebzeler, cilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir
45 kaşık pişmiş yemek veya salata, buyukluğune gore 23 adet meyva (Turuncgil, domates, şeftali, elma vb)
Tahıllar: Ekmek, biskuvi vb
50
100
Pirinc, bulgur, makarna, un
40
50
Enerji kaynağıolarak tuketilir Az miktarda protein ve bazı B vitaminleri icerir En değerlisi bulgurdur
12 dilim ekmek, 46 kaşık pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler
Protein
Sut ve urunleri, et, yumurta, kuru baklagiller
Dokular, kemik ve derinin ana yapı malzemesidir Buyume ile doğrudan etkilidir
Karbonhidrat
Tahıllar, meyve, sut ve sut urunleri
Vucut fonksiyonlarının devamı icin enerji sağlamak, kasları calıştırmak
A vitamini
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı, margarin
Buyume, gelişme, bağışıklık sisteminin gelişimi, gorme fonksiyonu, derinin sağlığı icin gereklidir
D vitamini
Guneş ışını, balık yağı, sut urunleri
Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar
E vitamini
Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler, tahıllar, kuru baklagiller, yumurta, karaciğer
Hucre zarının dayanıklılığını sağlar, zararlı oğelerden korur, oksijen kullanımını artırır
C vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, turuncgiller ve diğer meyvalar, domates, yeşil biber
Bağışıklık sistemini geliştirir, dokuyu onarır, vitamin ve minerallerin kullanımını sağlar, damar dayanıklılığını arttırır
Kalsiyum
Sut ve sut urunleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyvalar
Kemik ve dişlerin yapımı, gelişimi ve sağlığının korunmasında etkilidir Kan pıhtılaşmasını sağlar
Fosfor
Sut ve sut urunleri, et, sakatat, kuru baklagiller
Kemik ve diş yapısı icin onemlidir
Demir
Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemişler, pekmez
Kansızlığı onler
Sodyum
Tuz, tuzlanmış besinler, peynir, sut,et
Hucre calışmalarında etkilidir
Potasyum
Sebze ve meyveler
Hucre calışmalarında etkilidir
besinlerin vitaminleri
Hangi Besinler Vitamin İcerir
Yediğimiz her besinde ayrı bir vitamin , ayrı bir zenginlik vardır
Besin Grubu
Gunluk miktar (gram)
12 yaş
36 yaş
500
500
Sut ve urunleri
kemik gelişimi ve sağlığı icin gerekli kalsiyumun en onemli kaynağıdır
Sut veya yoğurt, 25 gr peynir 100 gr sut yerine gecer
6070
90100
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık vb
Protein, demir, cinko ve bazı B vitaminlerince zengindir Kuru baklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var
1 adet yumurta, 1 kaşık kıyma veya kucuk parca et, balık eti, tavuk, 34 kaşık pişmiş kuru baklagilli bir yemek
250
300
Taze sebze ve meyvalar Havuc ve yeşil yapraklı sebzeler
A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile yeşil yapraklı sebzeler, cilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir
45 kaşık pişmiş yemek veya salata, buyukluğune gore 23 adet meyva (Turuncgil, domates, şeftali, elma vb)
Tahıllar: Ekmek, biskuvi vb
50
100
Pirinc, bulgur, makarna, un
40
50
Enerji kaynağıolarak tuketilir Az miktarda protein ve bazı B vitaminleri icerir En değerlisi bulgurdur
12 dilim ekmek, 46 kaşık pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler
Protein
Sut ve urunleri, et, yumurta, kuru baklagiller
Dokular, kemik ve derinin ana yapı malzemesidir Buyume ile doğrudan etkilidir
Karbonhidrat
Tahıllar, meyve, sut ve sut urunleri
Vucut fonksiyonlarının devamı icin enerji sağlamak, kasları calıştırmak
A vitamini
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı, margarin
Buyume, gelişme, bağışıklık sisteminin gelişimi, gorme fonksiyonu, derinin sağlığı icin gereklidir
D vitamini
Guneş ışını, balık yağı, sut urunleri
Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar
E vitamini
Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler, tahıllar, kuru baklagiller, yumurta, karaciğer
Hucre zarının dayanıklılığını sağlar, zararlı oğelerden korur, oksijen kullanımını artırır
C vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, turuncgiller ve diğer meyvalar, domates, yeşil biber
Bağışıklık sistemini geliştirir, dokuyu onarır, vitamin ve minerallerin kullanımını sağlar, damar dayanıklılığını arttırır
Kalsiyum
Sut ve sut urunleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyvalar
Kemik ve dişlerin yapımı, gelişimi ve sağlığının korunmasında etkilidir Kan pıhtılaşmasını sağlar
Fosfor
Sut ve sut urunleri, et, sakatat, kuru baklagiller
Kemik ve diş yapısı icin onemlidir
Demir
Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemişler, pekmez
Kansızlığı onler
Sodyum
Tuz, tuzlanmış besinler, peynir, sut,et
Hucre calışmalarında etkilidir
Potasyum
Sebze ve meyveler
Hucre calışmalarında etkilidir