Hangi Mineral Ne İşe Yarar
Hangi Mineral Ne Yararı Ve Zararı Vardır
Mineraller
Kalsiyum
Kemikleri ve dişleri korur, kemik kaybı ve kırılması riskini azaltır
Bağırsak kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur
Uykusuzluğa iyi gelir
Sinir sistemine yardımcı olur
Doğal kaynakları: Sut ve sut urunleri, tum peynirler, soya fasulyesi, sardalya, fıstık, ceviz, ayciceği cekirdekleri, kuru fasulye, karalahana, brokoli, yeşil meyve ve sebzeler
Demir
Buyumeye yardım eder
Hastalıklara karşı direnci arttırır
Bitkinliği engeller
Demir yetersizliğine bağlı anemiyi tedavi eder ve onler
Doğal kaynakları: Karaciğer, kırmızı et, kurutulmuş şeftali, irmik, yumurta sarısı, istiridye, kabuklu yemişler, fasulye, pekmez, kuşkonmaz, yulaf ezmesi
Magnezyum
Yağların yakılmasına ve enerji uretimine yardımcı olur
Depresyonla mucadeleye yardım eder
Daha sağlıklı bir kardiyovaskuler sistem sağlar ve kalp krizini onlemeye yardımcı olur
Dişleri sağlıklı tutar
Kalsiyumla birleşerek doğal bir sakinleştirici olarak calışır
Adet oncesi sendromları (PMS) azaltır
Doğal kaynakları: Oğutulmemiş tahıllar, incir, badem, fındık, cekirdek, koyu yeşil sebzeler, muz
Potasyum
Beyne oksijen gondererek zihinsel faaliyetlerimize yardım eder
Vucut atıklarının cıkartılmasında yardımcı olur
Kan basıncını azaltmaya yardımcıdır
Alerji tedavisinde faydası vardır
Doğal kaynakları: Turuncgiller, domates, tum yeşil yapraklı sebzeler, nane yaprakları, aycekirdeği, muz, patates
Selenyum
Ceşitli kanserlere karşı korur
Kalp hastalığı ve felc riskini azaltmaya yardım eder
Genc elastik dokuların korunmasına yardımcıdır
Sıcak basması ve menopoz sıkıntılarını yatıştırır
Kepeğin tedavisine ve onlenmesine yardımcı olur
Sperm sayısını ve erkekteki verimliliği arttırır
Doğal kaynakları: Deniz urunleri, bobrek, karaciğer, buğday tohumu, kepek, ton balığı, soğan, domates, brokoli, sarmısak
Cinko
Dahili ve harici yaraların iyileşme suresini hızlandırır
Tırnaklar uzerindeki beyaz noktaları yok eder
Prostat sorunlarının onlenmesine yardımcı olur
Buyume ve zihinsel uyanıklığı destekler
Zihinsel rahatsızlıkların tedavisine yardım eder
Soğuk algınlığının uzunluğunu ve şiddetini azaltmaya yardımcıdır
Doğal kaynakları: Et, karaciğer, deniz urunleri (ozellikle istiridye), buğday tohumu, bira mayası, balkabağı cekirdeği, yumurta, toz hardal
Manganez
Bitkinliğin giderilmesine yardımcı olur
Kas reflekslerinin yardım eder
Osteoporozun engellenmesine yardımcı olur
Belleği geliştirir
Sinirsel hassaslığı azaltır
Doğal kaynakları: Tahıl, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, pancar
BOR
Bor sağlıklı kemikler, dişler ve kalsiyum, magnezyum ve fosforun uygun metabolizması icin ihtiyac duyulan iz mineralidir Bor beyin fonksiyonlarını geliştirir, kemik erimesini azaltır ve kas yapar Bor azlığı D vitamini azlığını hızlandırır D vitaminini bobreklerde en aktif form haline donuşturmek icin gereklidir Ostrojen gibi belli hormonların aktive edilmesi icin bor gerekmektedir
Kaynakları: Maden suları, elma, havuc, tahıl, uzum, yapraklı sebzeler, fındık, armut
FOSFOR
Fosfor hem kemik hem de diş oluşumu icin gereklidir ve hucrelerin buyumesine yardım eder Azlığı pek yaygın olmamakla birlikte kotu absopsiyon, endişe, kuruntu, duzensiz nefes, deri hassaslığı, zayıflık ve kilo değişimine sebep olur
Kaynakları: Maden suları, asparagus, mısır, sut urunleri, yumurta, balık, meyveler, meyve suyu, pırasa, pilic, et, kepek
LİTYUM
Lityum beyinin depresyon ve alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozuklukların sebeplerini azaltma ve onlemeye yardımcı olur Bu mineral azlığı pek yaygın değildir
SULFUR
Sulfur kanı dezenfekte etmektetemizlemekte onemlidir ve vucudun bakterilere direncine yardımcı olur Mineraller vucudumuzun zehirli maddelere, radyasyonun ve hava kirliliğinin zararlı etkilerine karşı korur Safra salgısını canlandırır ve yaşlanma prosesini yavaşlatır
Kaynakları: Maden suları, Bruksel lahanası, kuru fasulye, lahana, yumurta, balık, sarımsak, et, soğan, deniz tuzu, soya fasulyesi, şalgam
Kaynakları: Maden suları, inek ciğeri, patlıcan yapraklı sebzeleri pırasa, patates, tahıllar, deniz urunleri ve domates
SODYUM
Sodyum su dengesi ve etkin mide, sinir ve kas fonksiyonu icin kan pH'sının seviyeleşmesi ve potasyumun hucre zarlarından dışarı pompalanması icin uygun ortamı sağlamaya yardım eder Sodyum azlığı mide krampları, anorexia, karıştırma, dehidrasyon, depresyon, baş donmesi, yorgunluk, hayal gorme, başarısı, kalp carpıntısı, tat duyusu bozukluğu, uyuşukluk, duşuk kan basıncı, hafıza bozukluğu, kas zayıflığı, tiksinme, zayıf koordinasyon, nobet ve kilo kaybına sebep olur
Kaynakları: Maden suları,hamsi balığı, peynir, deniz tuzu, kabuklu deniz hayvanları, kırmızı ve yeşil biber ve deniz sebzeleri
Hangi Mineral Ne Yararı Ve Zararı Vardır
Mineraller
Kalsiyum
Kemikleri ve dişleri korur, kemik kaybı ve kırılması riskini azaltır
Bağırsak kanseri riskinin azaltılmasına yardımcı olur
Uykusuzluğa iyi gelir
Sinir sistemine yardımcı olur
Doğal kaynakları: Sut ve sut urunleri, tum peynirler, soya fasulyesi, sardalya, fıstık, ceviz, ayciceği cekirdekleri, kuru fasulye, karalahana, brokoli, yeşil meyve ve sebzeler
Demir
Buyumeye yardım eder
Hastalıklara karşı direnci arttırır
Bitkinliği engeller
Demir yetersizliğine bağlı anemiyi tedavi eder ve onler
Doğal kaynakları: Karaciğer, kırmızı et, kurutulmuş şeftali, irmik, yumurta sarısı, istiridye, kabuklu yemişler, fasulye, pekmez, kuşkonmaz, yulaf ezmesi
Magnezyum
Yağların yakılmasına ve enerji uretimine yardımcı olur
Depresyonla mucadeleye yardım eder
Daha sağlıklı bir kardiyovaskuler sistem sağlar ve kalp krizini onlemeye yardımcı olur
Dişleri sağlıklı tutar
Kalsiyumla birleşerek doğal bir sakinleştirici olarak calışır
Adet oncesi sendromları (PMS) azaltır
Doğal kaynakları: Oğutulmemiş tahıllar, incir, badem, fındık, cekirdek, koyu yeşil sebzeler, muz
Potasyum
Beyne oksijen gondererek zihinsel faaliyetlerimize yardım eder
Vucut atıklarının cıkartılmasında yardımcı olur
Kan basıncını azaltmaya yardımcıdır
Alerji tedavisinde faydası vardır
Doğal kaynakları: Turuncgiller, domates, tum yeşil yapraklı sebzeler, nane yaprakları, aycekirdeği, muz, patates
Selenyum
Ceşitli kanserlere karşı korur
Kalp hastalığı ve felc riskini azaltmaya yardım eder
Genc elastik dokuların korunmasına yardımcıdır
Sıcak basması ve menopoz sıkıntılarını yatıştırır
Kepeğin tedavisine ve onlenmesine yardımcı olur
Sperm sayısını ve erkekteki verimliliği arttırır
Doğal kaynakları: Deniz urunleri, bobrek, karaciğer, buğday tohumu, kepek, ton balığı, soğan, domates, brokoli, sarmısak
Cinko
Dahili ve harici yaraların iyileşme suresini hızlandırır
Tırnaklar uzerindeki beyaz noktaları yok eder
Prostat sorunlarının onlenmesine yardımcı olur
Buyume ve zihinsel uyanıklığı destekler
Zihinsel rahatsızlıkların tedavisine yardım eder
Soğuk algınlığının uzunluğunu ve şiddetini azaltmaya yardımcıdır
Doğal kaynakları: Et, karaciğer, deniz urunleri (ozellikle istiridye), buğday tohumu, bira mayası, balkabağı cekirdeği, yumurta, toz hardal
Manganez
Bitkinliğin giderilmesine yardımcı olur
Kas reflekslerinin yardım eder
Osteoporozun engellenmesine yardımcı olur
Belleği geliştirir
Sinirsel hassaslığı azaltır
Doğal kaynakları: Tahıl, fındık, yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, pancar
BOR
Bor sağlıklı kemikler, dişler ve kalsiyum, magnezyum ve fosforun uygun metabolizması icin ihtiyac duyulan iz mineralidir Bor beyin fonksiyonlarını geliştirir, kemik erimesini azaltır ve kas yapar Bor azlığı D vitamini azlığını hızlandırır D vitaminini bobreklerde en aktif form haline donuşturmek icin gereklidir Ostrojen gibi belli hormonların aktive edilmesi icin bor gerekmektedir
Kaynakları: Maden suları, elma, havuc, tahıl, uzum, yapraklı sebzeler, fındık, armut
FOSFOR
Fosfor hem kemik hem de diş oluşumu icin gereklidir ve hucrelerin buyumesine yardım eder Azlığı pek yaygın olmamakla birlikte kotu absopsiyon, endişe, kuruntu, duzensiz nefes, deri hassaslığı, zayıflık ve kilo değişimine sebep olur
Kaynakları: Maden suları, asparagus, mısır, sut urunleri, yumurta, balık, meyveler, meyve suyu, pırasa, pilic, et, kepek
LİTYUM
Lityum beyinin depresyon ve alkol bağımlılığı gibi ruhsal bozuklukların sebeplerini azaltma ve onlemeye yardımcı olur Bu mineral azlığı pek yaygın değildir
SULFUR
Sulfur kanı dezenfekte etmektetemizlemekte onemlidir ve vucudun bakterilere direncine yardımcı olur Mineraller vucudumuzun zehirli maddelere, radyasyonun ve hava kirliliğinin zararlı etkilerine karşı korur Safra salgısını canlandırır ve yaşlanma prosesini yavaşlatır
Kaynakları: Maden suları, Bruksel lahanası, kuru fasulye, lahana, yumurta, balık, sarımsak, et, soğan, deniz tuzu, soya fasulyesi, şalgam
Kaynakları: Maden suları, inek ciğeri, patlıcan yapraklı sebzeleri pırasa, patates, tahıllar, deniz urunleri ve domates
SODYUM
Sodyum su dengesi ve etkin mide, sinir ve kas fonksiyonu icin kan pH'sının seviyeleşmesi ve potasyumun hucre zarlarından dışarı pompalanması icin uygun ortamı sağlamaya yardım eder Sodyum azlığı mide krampları, anorexia, karıştırma, dehidrasyon, depresyon, baş donmesi, yorgunluk, hayal gorme, başarısı, kalp carpıntısı, tat duyusu bozukluğu, uyuşukluk, duşuk kan basıncı, hafıza bozukluğu, kas zayıflığı, tiksinme, zayıf koordinasyon, nobet ve kilo kaybına sebep olur
Kaynakları: Maden suları,hamsi balığı, peynir, deniz tuzu, kabuklu deniz hayvanları, kırmızı ve yeşil biber ve deniz sebzeleri