Ozellikle, belirli yiyeceklerin ya da belirli pişirme tarzlarının insan sağlığı uzerindeki olumsuz etkilerini internetten bulmak oldukca kolay olduğundan, sağlıklı yiyecek secimi yapmak oldukca zordur Hangi yiyeceğin ya da hangi pişirme tarzının daha iyi ya da daha kotu olduğunu belirleyen bircok faktor vardır Yakalanma riskinizin yuksek olduğu hastalıklar da bu faktorlerden biridir Daha doğal besin tercihleri yapmak ve bu tercihleri en doğru şekilde pişirmek icin bir beslenme uzmanına danışmanızda fayda vardır
Kızarmış Yiyecekler Kızarmış yiyecekler, bircok insan icin diğer butun pişirme tarzlarından kesinlikle daha lezzetlidir Kızarmış yiyecekler genellikle yuksek miktarda trans yağ asidi iceren ve kalp ve damar hastalıkları riskini arttıran bitkisel yağlarda kızartılır Ek olarak kanola yağı, aycicek yağı, keten yağı ve hatta zeytinyağı gibi bircok bitkisel yağ, yuksek miktarda ısıya maruz kaldığında toksik aldehitler uretir Aldehitler, yağ asitlerinin indirgenmesi sonucu acığa cıkan ve vucuttaki proteinlerle, hormonlarla ve enzimlerle olumsuz reaksiyonlara giren molekullerdir Genel olarak keten tohumu yağı ve hindistancevizi yağı kızartmalarda kullanılabilecek en zararsız yağlardır diyebiliriz Tereyağı, doymuş yağ acısından oldukca zengin olduğu icin yiyeceklerinizi bir tavada tereyağı ile hafifce kızartmak da sağlıklı bir alternatiftir
İşlenmiş Gıdalar İşlenmiş gıdalar, raf omrunun uzatılması amacıyla yoğun işlemlere tabi tutulan gıdalara verilen genel isimdir Makarna sosları, salata sosları, konserve corbalar ve dondurulmuş pizzalar işlenmiş gıdalara verilebilecek ornekler arasındadır Bircok işlenmiş gıdanın rengi ve tadı bu urunlerin tuketicilere daha cazip gosterilmesi amacıyla değiştirilmiştir Başka bir deyişle, işlenmiş gıdalar kar icin uretilmiştir ve genellikle besleyici değildir İşlenmiş gıdalar genellikle rafine edilmiş şeker ve tuz ile zenginleştirilmiştir, cunku rafine şeker ve tuz daha lezzetlidir Ayrıca, işlenmiş gıdalara, trans yağların yanısıra renk, uzun raf omru ve lezzet vermek amacıyla bircok kimyasal katılır İşlenmiş gıdalara, bazen, vitamin ve mineraller de eklenebilir ancak bu gıdalar, cok yuksek kalori icerir ve bunyesinde cok az miktarda yararlı besin bulundurur Bu yuzden, işlenmiş gıdalar genel itibariyle zorunda kalınmadıkca tuketilmemesi gereken gıdalardır Taze besinler her durumda işlenmiş gıdalardan daha sağlıklıdır
Fırında Pişmiş Yiyecekler Balık, patates ve sebze gibi bazı yiyeceklerin fırında pişirilmesi, kızartılmalarından daha sağlıklıdır Yiyecekleri fırında pişirdiğinizde, ek olarak herhangi bir yağ kullanmazsınız Bu yuzden yiyeceklerin fırında pişirilmesi duşuk yağlı ve sağlıklı bir alternatiftir Ancak, butun bunlara rağmen fırında pişirilen butun yiyecekler sağlıklı değildir; kekler, kurabiyeler, muffinler ve tatlılar bu sağlıksız fırın urunlerine ornek olarak gosterilebilir Kullandığınız hammadde ne kadar besleyiciyse fırında pişmiş yemekler de o kadar besleyicidir Bununla birlikte, bazı besinleri yuksek sıcaklıkta fırında pişirmenin bu besinlerin icerisindeki C ve E vitamini gibi bazı besleyici icerikleri yok edebileceğini unutmamalısınız
Tatlılar Tatlılar hem sağlıklı hem de sağlıksız yiyecekler iceren geniş bir besin sınıfıdır Bal, agave şurubu, şeker otu, pekmez ve akcaağac şurubu gibi doğal tatlandırıcılarla yapılan tatlılar, cok fazla yenmediği takdirde, kan şekeri seviyesinde ve vucuttaki insulin seviyesinde ani yukselişlere sebep olmaz Sutlu cikolata, şeker ve abur cuburlar gibi diğer tatlılar ağır işlem gormuştur ve genellikle toz şeker, yuksek fruktozlu mısır şurubu ya da yapay tatlandırıcılar ile tatlandırılmıştır ve vucudunuz icin oldukca zararlıdırlar Yuksek fruktozlu mısır şurubu, vucudunuzun yuksek miktarda insulin uretmesine sebep olur ve Tip 2 şeker hastalığına yol acabilir Yapay tatlandırıcıların ise sinir dokularına zarar verme riski vardır
Tartışma Hangi ceşit yemekleri hangi pişirme tekniğini kullanıp yiyeceğinize karar verirken, kişisel durumunuza gore karar vermeniz oldukca onemlidir Eğer obezseniz ya da kalp hastalığınız varsa işlenmiş gıdalardan, kızarmış yiyeceklerden ve rafine şeker veya yapay tatlandırıcılar kullanılarak uretilen tatlılardan uzak durmanız sağlığınız acısından onemlidir Eğer şeker hastalığınız varsa işlenmiş gıdaları ve rafine şeker vb kullanılarak uretilen tatlıları hayatınızdan tamamen cıkartmanızda fayda vardır Sağlık durumunuza en uygun pişirme tekniğini oğrenmek icin doktorunuza danışın
Kızarmış Yiyecekler Kızarmış yiyecekler, bircok insan icin diğer butun pişirme tarzlarından kesinlikle daha lezzetlidir Kızarmış yiyecekler genellikle yuksek miktarda trans yağ asidi iceren ve kalp ve damar hastalıkları riskini arttıran bitkisel yağlarda kızartılır Ek olarak kanola yağı, aycicek yağı, keten yağı ve hatta zeytinyağı gibi bircok bitkisel yağ, yuksek miktarda ısıya maruz kaldığında toksik aldehitler uretir Aldehitler, yağ asitlerinin indirgenmesi sonucu acığa cıkan ve vucuttaki proteinlerle, hormonlarla ve enzimlerle olumsuz reaksiyonlara giren molekullerdir Genel olarak keten tohumu yağı ve hindistancevizi yağı kızartmalarda kullanılabilecek en zararsız yağlardır diyebiliriz Tereyağı, doymuş yağ acısından oldukca zengin olduğu icin yiyeceklerinizi bir tavada tereyağı ile hafifce kızartmak da sağlıklı bir alternatiftir
İşlenmiş Gıdalar İşlenmiş gıdalar, raf omrunun uzatılması amacıyla yoğun işlemlere tabi tutulan gıdalara verilen genel isimdir Makarna sosları, salata sosları, konserve corbalar ve dondurulmuş pizzalar işlenmiş gıdalara verilebilecek ornekler arasındadır Bircok işlenmiş gıdanın rengi ve tadı bu urunlerin tuketicilere daha cazip gosterilmesi amacıyla değiştirilmiştir Başka bir deyişle, işlenmiş gıdalar kar icin uretilmiştir ve genellikle besleyici değildir İşlenmiş gıdalar genellikle rafine edilmiş şeker ve tuz ile zenginleştirilmiştir, cunku rafine şeker ve tuz daha lezzetlidir Ayrıca, işlenmiş gıdalara, trans yağların yanısıra renk, uzun raf omru ve lezzet vermek amacıyla bircok kimyasal katılır İşlenmiş gıdalara, bazen, vitamin ve mineraller de eklenebilir ancak bu gıdalar, cok yuksek kalori icerir ve bunyesinde cok az miktarda yararlı besin bulundurur Bu yuzden, işlenmiş gıdalar genel itibariyle zorunda kalınmadıkca tuketilmemesi gereken gıdalardır Taze besinler her durumda işlenmiş gıdalardan daha sağlıklıdır
Fırında Pişmiş Yiyecekler Balık, patates ve sebze gibi bazı yiyeceklerin fırında pişirilmesi, kızartılmalarından daha sağlıklıdır Yiyecekleri fırında pişirdiğinizde, ek olarak herhangi bir yağ kullanmazsınız Bu yuzden yiyeceklerin fırında pişirilmesi duşuk yağlı ve sağlıklı bir alternatiftir Ancak, butun bunlara rağmen fırında pişirilen butun yiyecekler sağlıklı değildir; kekler, kurabiyeler, muffinler ve tatlılar bu sağlıksız fırın urunlerine ornek olarak gosterilebilir Kullandığınız hammadde ne kadar besleyiciyse fırında pişmiş yemekler de o kadar besleyicidir Bununla birlikte, bazı besinleri yuksek sıcaklıkta fırında pişirmenin bu besinlerin icerisindeki C ve E vitamini gibi bazı besleyici icerikleri yok edebileceğini unutmamalısınız
Tatlılar Tatlılar hem sağlıklı hem de sağlıksız yiyecekler iceren geniş bir besin sınıfıdır Bal, agave şurubu, şeker otu, pekmez ve akcaağac şurubu gibi doğal tatlandırıcılarla yapılan tatlılar, cok fazla yenmediği takdirde, kan şekeri seviyesinde ve vucuttaki insulin seviyesinde ani yukselişlere sebep olmaz Sutlu cikolata, şeker ve abur cuburlar gibi diğer tatlılar ağır işlem gormuştur ve genellikle toz şeker, yuksek fruktozlu mısır şurubu ya da yapay tatlandırıcılar ile tatlandırılmıştır ve vucudunuz icin oldukca zararlıdırlar Yuksek fruktozlu mısır şurubu, vucudunuzun yuksek miktarda insulin uretmesine sebep olur ve Tip 2 şeker hastalığına yol acabilir Yapay tatlandırıcıların ise sinir dokularına zarar verme riski vardır
Tartışma Hangi ceşit yemekleri hangi pişirme tekniğini kullanıp yiyeceğinize karar verirken, kişisel durumunuza gore karar vermeniz oldukca onemlidir Eğer obezseniz ya da kalp hastalığınız varsa işlenmiş gıdalardan, kızarmış yiyeceklerden ve rafine şeker veya yapay tatlandırıcılar kullanılarak uretilen tatlılardan uzak durmanız sağlığınız acısından onemlidir Eğer şeker hastalığınız varsa işlenmiş gıdaları ve rafine şeker vb kullanılarak uretilen tatlıları hayatınızdan tamamen cıkartmanızda fayda vardır Sağlık durumunuza en uygun pişirme tekniğini oğrenmek icin doktorunuza danışın